maanantai 27. kesäkuuta 2016

Jussi on juhlittu

Lukinlilja - Hymenocallis

Taas on yksi vuoden merkkihetkistä eli juhannus juhlittu. Sää oli valtaosin mitä mainioin. Mitä nyt aattona tuli illansuussa muutama leppeä sadekuuro, mutta lämpimän sään ja uuden pergolan ansiosta pihamaalla oleskelu sujui vaikeuksitta.


Juhannus meni ja mennyttä on myös monen kesään olennaisesti kuuluvan kasvin kukinta. Se aiheuttaa tietynlaista haikeutta, mutta onneksi aloittelevia kukkijoita riittää. Edelleen tahti on niin nopeaa, että useimmat kukat tulee toki ihasteltua moneenkin kertaan, mutta niistä raportointi taitaa jäädä talven tehtäväksi.


Ruukkuun kesäksi istutettu kärhö Nelly Moser kehitti yhden nupun, joka pullistui ja pullistui ja yhtenä aamuna se oli avautunut kokonaan.

Clematis Nelly Moser

Uusia nuppuja Nellyssä ei ole näkyvissä, mutta tietenkin toivon sen niitä kesän mittaan lisää kehittävän. Syksyllä istutan Nellyn pihamaalle, joskin paikka sille on yhä mietinnän alla. Tämä on taas niitä kasveja, jotka tulivat kaupassa vastaan ja pakkohan se oli sieltä kotiin kantaa.

Sinivaleunikko - Meconopsis betonicifolia

Lilasävyisen sinivaleunikon kukinta meinasi karata huomiotta ihan kokonaan. Olin valmistautunut sen kuvaamiseen, mutta meinasin myöhästyä oikein kunnolla. Kirkkaassa auringonpaisteessa tuli räpsittyä muutama kuva ja tarkoitus oli jatkaa illan tullen. Silloin terälehdet lojuivat maassa. Juhannuskiireet ja painostava helle tekivät tehtävänsä. Yksi nuppu oli vielä eilisiltana avautumatta. Kunhan sade taukoaa, pääsen tarkastamaan tilanteen. Tämä ei ole kovin korkea kasvi. Ehkä noin 25 cm.

Kruunuvuokko - Anemone coronaria

Myös kruunuvuokot kukkivat. Tähän mennessä olen nähnyt vain punasävyisiä, mutta ehkä muut värit tulevat aikanaan. Osa mukuloista oli uusia, osa viime syksynä maasta nostettuja. Joskus olen jättänyt kruunuvuokon mukulat talveksi maahan, jolloin niistä on saattanut nousta yksittäisiä kukkia. Pääsääntöisesti kruunuvuokon mukulat suositellaan talvetettavan vaikka kellarissa.


Pysyykö kruunuvuokko teidän puutarhoissanne pystyssä? Minulla se rentoilee sinne tänne.

Punapäivänkakkara - Tanacetum coccineum

Viime loppukesästä istutin punapäivänkakkaran, joka ei silloin ehtinyt kukkia.  Nyt se on pukannut monta kukkaa, mutta varret tarvitsevat ehdottomasti tuentaa. Muuten koko kasvi rötköttää pitkin pituuttaa muiden kasvien päällä ja väleissä. Eikä ainoastaan kukat vaan myös lehdistö oli jo levällään mullan pinnalla ennen kukkavarsien ilmestymistä.

Valkoherukan lehdet menivät toukkien suihin

Yllättäen jo hiukan ennen juhannusta tuli jonkinlainen puutarhauupumus. Ei ole kovin paljon innostanut lähteä kuopimaan ja nyppimään. Kameran kanssa kiertelykin on ollut vähän innotonta. Ei siinä mitään ihmeellistä, sillä saan moisia kohtauksia tasaiseen tahtiin joka kesä. Milloin mistäkin syystä tai ihan ilman syytäkin. Nyt ehkä tympimistä lisää hurja määrä kaikenlaisia ötököitä, jotka surutta popsivat niin lehtiä kuin nuppujakin.  


Valkoherukoista lähti likimain kaikki lehdet pienten toukkien suihin. Suihkutin pensasta vedellä ja nokkosuutteella. Ja napsin toukkien vallassa olevia lehtiä suoraan muovipussiin. Nyt niitä ei ole näkynyt, eikä toivon mukaan näykään. Kyseessä lienee karviaispistiäinen, jolle kelpaa myös herukanlehdet. Muissa herukoissa, eikä edes karviaisissa toukkaa ei ole vielä näkynyt. Tarkkailussa ovat, sillä karviaispistiäinen tekee toisen sukupolven heinä-elokuussa.


Peittokurjenpolven lehdistä joku ötökkä on tehnyt hyvin ilmastoituja pitsimalleja. Olisivatko kotilot olleet asialla? Niitä olen poiminut sateiden jälkeen ja usein aurinkoisten päivien iltoinakin sen verran runsaasti, että saisi jo riittää. 

Kukkapenkkejä on turha lähteä kiertämään ilman etikkapurkkia, koska joka puskasta löytyy yksittäisiä kotiloita ryömimässä milloin minkäkin kasvin lehteä pitkin. Ilman etikkapurkkia houkutus nipsaista kotilo kasvinlehdeltä nurmikon puolelle on liian suuri. Vaan sieltähän ne mönkivät takuuvarmasti takaisin kukkapenkkiin ruokailemaan. Paras hoitaa ongelma pois päiväjärjestyksestä heti ensinäkemältä.


Kriikunapuu on jo kolmatta kesää äkämäpunkin vioittama. Äkämäpunkki vioittaa lähinnä puun lehtiä, mutta kärsii siitä hedelmäkin. Alapihan kriikunat eivät ole aivan näin pahassa kunnossa, kuin tämä pikkupuutarhan kriikuna. En ole juurikaan puille tehnyt kevätruiskutuksia, mutta ehkä sitäkin täytyy harkita. Tai sitten hävittää koko kriikunapuu. Juuri nyt tuntuu siltä, että voisi olla helpompaa vaihtaa johonkin vähemmän ötököitä kiinnostavaan kasviin.

Töyhtöangervo - Aruncus dioicus

Tälle päivälle luvattiin sadetta ja ennustus pitää paikkansa 100-prosenttisesti. Vettä tulee kaatamalla, mutta siedän sen, kunhan ei taas päivätolkulla sade maata vihmo. Heti auringonpaisteen palattua alkaa taas puutarhassa pöristä, kuin parhaassakin transistoriradiossa. Kimalaisilla on juhlat niin töyhtöangervoissa kuin valamonruusussakin.

40 kommenttia:

 1. Ötökät on todella masentavia. Inhottaa, kun hyvin kasvuun lähtenyttä kasvia vioittaa joku hyönteinen tai kotilo. Minulla on näkynyt ihmeen vähän kotiloita tänä vuonna, ehkä pakkaset tekivät niistä selvää... Kaunis tuo lukinlilja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tällaista ötökkämäärää ei ihan joka kesä esiinny. Muuten saattaisi innostus kadota sen siliän tien.

   Poista
 2. No voi vitsit, lähetä se kaatosade tänne! Täällä ei tullut yöllä tipan tippaa, vaikka olisi taas jo kova tarve sateelle. Äsken tuli jotain tihuutusta, joka käytännössä oli vain kosteaa ilmaa,
  ei se mitään maata kastele, pöh.
  Ihanat lukinlilja ja kärhö, ooh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilomielin täältä piisaa vesisadetta sinnekin. Johan sitä on tullut likimain ennätysmäärä, kuten uutisissa hetki sitten sanottiin. Sää voisi olla edes yhden kesän hivenen tasapuolisempi eli vettä, lämpöä ja aurinkoa jokaiselle sopivasti.
   Lukinlilja on minusta hassun hauska kukka. Teini-ikäinen, joka ei oikein tiedä, millainen olisi ja liihottelee sitten vähän joka suuntaan.

   Poista
 3. Komea lukinlilja.
  Tänä vuonna on kaikenlaisia öttiäisiä ihan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukinlilja on aika herkullisen näköinen.
   Niinpä, ötököitä riittää joka lähtöön.

   Poista
 4. Pakko heti näin alkuun todeta, että todella kaunis kuva lukinliljasta.
  Pitkään jatkunut kuivuus ja lämmin, jopa helteinen alkukesä on osaltaan syynä kirva- ja tuhohyönteisinvaasioon.
  Täällä meilläkin tulee sadekuuroja ja taidan vetäytyä kasvihuoneeseen istutusten pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea ei näköjään saada. Jos paistaa aurinko ja on lämmintä, kääntöpuolena on sitten ötököiden runsas määrä.
   Toivon mukaan vesisade laantuu ja ennusteiden lupaama aurinko taas huomenna näyttäytyy.

   Poista
 5. Ihanat kuvat!
  Meillä on Puna ja musta Herukoista myös syöty lehdet.
  Ei ole koskaan ennen ollut sellaista.
  Eli on varmaan ollut karviaispistiäinen. Kyllä ne pensaat on ihan kamalan näköisiä nyt.
  Käykö siihen muuta tuholais torjuntaa, kuin nokkosuute?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netissä kehottivat ruiskuttamaan pyretriinillä. Minulla ei sellaista ollut ja näköjään nokkosuute ja vesisuihkut sekä keräily tältä erää tehosivat. Pyretriiniä ei suositella silloin, kun pensaissa on marjoja, sillä myrkystä osa jää marjoihin.

   Poista
 6. Juhannuksen sää oli meilläki hiano ja meni osittain puutarhatöiren paris. Kuinkas muute :D Jaa, onko sinivaleunikoota violettinaki. Tua olis hyvä. Se sinine on vähä liian kirkas. Kruunuvuakkoja kokeelin ensimmäästä kertaa. Sain vaa yhyren valakoosen ja sinisen onnistumahan. Kerranki taisin kastella liikaa. Meillä on ollu normaalia vähemmä öttiääsiä. Ainahan niitä jonkinverran on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös sinivaleunikkoa ole keltaisena ja valkoisenakin? Mutta onko niiden nimi silloin enää sinivaleunikko? Enpä tiedä, pitänee ottaa selvää. En saanut avonaisesta kukasta onnistunutta kuvaa, mutta aiemmassa postauksessa olleet nuppukuvat näyttivät värisävyn todellisena. Aika hieno minusta.
   Viime kesänä onnistuin kruunuvuokkojen kanssa paremmin ja silloin niitä kukki myös sinisenä ja valkoisena. Toistaiseksi ei ole punaisen lisäksi muita värejä näkynyt, mutta ehkä niitä vielä tulee.
   Taitaa ne teidänkin öttiäiset olla täällä. Kirvoja on aina jonkin verran, mutta nyt öttiäisiä on monenlaisia ja kutakin runsain määrin.

   Poista
 7. Lämpimät ilmat ovat vauhdittaneet kukintaa, niin ettei perässä meinaa pysyä. Ötökät ovat inhottavia, kun ne ottavat yliotteen, niin vähemmästäkin lannistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastelijana sitä toivoisi kasvatettaviensa selviävän ilman suurempia takaiskuja. En millään haluaisi ryhtyä myrkkyjen kanssa puljaamaan. Jospa ensi kesä on taas toisenlainen.

   Poista
 8. Kyllä on kaunis lukinlilja, ötököitä on kyllä riittänyt. Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviksiä ja pahiksia näyttää olevan puutarha pullollaan. Jospa ne hyvikset voittaisivat tämän kisan - ainakin vähitellen.

   Poista
 9. tääll
  Kin oli juhannus-sää mitä mainioin eikä edes satanut. Nyt voisi jo muutaman pisaran ropsauttaa, huomiseksi on luvattu kuuroja, onneksi. Tykkään punapäivänkakkarasta, omani on kadonnut jonnekin puutarhan uumeniin, en tiedä onko tallessakaan. Tuo lukinlilja on ihana, niitä ei ihan joka puutarhassa näekään.
  Inhottavia nuo öttiäiset, ne tekevät tuhojaan ihan hetkessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukinlilja kai luokitellaan pääasiassa huonekasviksi. Sehän ei selviä talvesta maassa. Ostin sen toissa keväänä messuilta ja istutin ensin ruukkuun, jonka sijoitin autotalliin. Talveksi siirsin paperipussissa kellariin. Kolme sipulia teki edelleenkin tasan kolme kukkaa. Mahtaako se ajan oloon runsastua.

   Poista
 10. Ötököitä riittää tosiaan! Tätä pörriäismäärää en muista, niitä on aivan valtavasti. Kaatosadetta meilläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni kukkiva pensas on aivan täynnä kimalaisia. Niistä tulee ihan hyvä mieli, mutta ei noista pistiäisistä ja kirvoista.

   Poista
 11. Niin kauniita kukkia, ihastuin tuohon lukinliljaan, viehättävä!
  Ötököitä on joka lähtöön. Töyhtöangervo tosiaan vetää kimalaisia puoleensa, vetäisipä perhosiakin :)

  Nyt voisi taas aurinko vuorostaan paistaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennusteen mukaan aurinkoa on luvassa. Sade ainakin riittää jo.
   Lukinlilja on viehättävä. Sääli, että tänä vuonna lämpö kiritti kukinnan varsin nopeasti loppuun. Loppukesä katsellaan sitten vihreitä lehtiä, jotka nekin tosin ovat ihan kauniit.

   Poista
 12. Meillä on myös koko päivän satanut. Juhannussäät olivat hyvät.
  Sulla on kauniita kukkia. Erilaiset ötökät ovat inhottavia. Meillä on jonkin verran ollut kotiloita, onneksi ei paljon.
  Kärhö on kaunis kukka ja kivan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Kärhöt vasta aloittelevat. Toivottavasti saamme ihailla niiden kukintaa lisääkin.

   Poista
 13. Täälläkin on satanut melkein koko päivän, joten on ollut aikaa puuhastella sisällä ja käydä kaupassa yms. Huomenna toivottavasti pääsee jo ulos.

  Toivottavasti pääset kotiloista ja äkämäpunkeista eroon, ennenkuin ne syövät koko puutarhasi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niistä kotiloista ja ötököistä kokonaan eroon pääse, mutta hienoinen rutina helpottaa hetkeksi.

   Poista
 14. Unikon elämänkaari siemenestä siemenkotaan on hieno kuvasarja! Pitäisi muistaa kuvata enemmän kasvun eri vaiheita eikä pelkästään kukkaa kauneimmillaan. Sinulla on paljon kauniita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylipäätään kannattaisi räpsiä puutarhassa paljon enemmän, mitä tulee tehtyä. Talvella huomaa kaipaavansa kuvia tästä, tuosta ja vähän muustakin. Yleiskuviakin saisi olla enemmän, jotta myöhemmin voi nähdä kasvun ja kehityksen.

   Poista
 15. Sinivaleita on eri sävyissä. Lajike 'Henson Violet' on nimensä mukaan syvän violetti. Alba puolestaan valkoinen. Siemenlisätyissä sinisissä on vähän variaatiota sinisen sävyissä, yksi haalean sinilila on minullakin ollut. Rakastan silti yli kaiken sitä taivaansinistä. Keltavaleunikko on sitten ihan eri. Meconopsiksille viime talvi oli kova, onneksi olivat kylväytyneet sillä emopuskat kuolivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita tiedoista! Ensin sitä hankkii yhden kasvin, sitten toisen kenties eri värisenä. Lopulta haluaa tietää tarkat nimet ja muutenkin innostuu keräämään tietoa. Ihanaa, että kasvien maailma on niin runsas. Kaikille löytyy mieluista.

   Poista
 16. Ihanat kuvat jälleen <3 mukavia kesäkuun viimeisiä päiviä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Kesäkuun lopulle on kivaa tekemistä, sillä menen keskiviikkona veljentytön kanssa Suomenlinnan kesäteatteriin.

   Poista
 17. Nyt on ollut kaiken maailman ötököitä meilläkin. Siemenestä kasvattamani leukoijat revin pois kesäkukkalaatikoista, koska niiden lehdissä eleli joukkio pieniä vihreitä toukkia. Lehdet olivat rumat ja reikiä täynnä :(
  Pihlajissa on ruostetta, toivottavasti se ei leviä muualle. Täytyykin käydä myös tarkistamassa herukat ja karviaiset.
  Onneksi on kukkia, jotka piristävät! Kruunuvuokkosi on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesälle täytyy näköjään olla oma vitsauksensa. Ellei sada, niin sitten on kylmää tai äärimmäisen kuivaa. Tämä olkoon ötökkäkesä. Kyllä näiden ötököiden kanssa elää, kunhan vierailevat vain silloin tällöin, eivätkä jää jokakesäisiksi harmeiksi.

   Poista
 18. Itselläni on puutarhaähkyä säännöllisesti. oikeastaan ollut koko alkukesä kasvimaata lukuunottamatta. Toissapäivänä yht´äkkiä innostuin kitkemään, ja aijon jatkaa heti kun vesisade loppuu. Olen huomannut vuosien varrella että on mukavampaa tehdä silloin kun huvittaa kuin silloin kun ei huvita.

  Tosin mun piha on sellainen ettei siellä edes ihan heti huomaa missä on kitketty ja missä ei kun kaikki on yhtä suurta sekamelskaa...

  Inhottavia ötököitä! Koputan puuta, meillä näyttää vielä aika hyvältä niiden suhteen. Tai sitten en ole edes huomannut tuholaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaähky tai tympäännys iskee tasaisen säännöllisesti. Teki jotain tai on tekemättä. Onneksi se menee nopeasti ohi ja taas hommat maistuu. Pidän mieluummin tehopäiviä, jolloin touhuaminen aamusta iltaan ja tehopäivien välissä täydellisiä lepopäiviä, jolloin puutarhassa kuljetaan lähinnä kameran kanssa. No, sinä sitä jokunen rikkaruoho tulee kierroksillakin ylös kiskaistua.

   Se, mitä ei näe, ei liikaa häiritsekään. Älä siis lähde ötökkäjahtiin. Vaikka ei niitä joka paikassa kuulemma runsaita määriä ole.

   Poista
 19. Meilläkin on satanut kaatamalla melkein koko päivä. Mutta lupasivat huomiseksi jo aurinkoa. Juhannuksena oli niin upeat ilmat, että päästiin uimaan.
  Meilläkin on tänä vuonna matalat kurjenpolvien lehdet ihan reii'lä. En tiedä aiheuttajaa. Ja kotiloita on piha täynnä nyt kun sataa. Mutta herukat ovat kunnossa.
  Kruunuvuokon kukintoja odottelen. Rakastan niitä, mutta en usein onnistu niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoa on tosiaan luvassa, mikä tuntuukin mukavalta. Harmikseni en muutakaan päivään ehdi laisinkaan pihan kimppuun, vaikka mieli tekisi ja tekemistä riittäisi.
   Harvoin on niin upeita juhannussäitä, kuin nyt. Oli tosi mukavaa istua, syödä ja kahvitella ulkosalla. Runsaista sateista huolimatta tähän saakka on ollut ihan hyvä kesä.
   Tänään kävin parin kilometrin päässä pyörällä ja rutina kuului, kun ajoin tiellä kulkevien kotiloiden yli. Ei harmittanut.

   Poista
 20. Onpas sulla kaikenlaisia tuholaisia yllinkyllin. Onneksi myös aseita taistoon ;) Tuo lukinlilja on sitten upea kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukinlilja voisi sopia sinunkin puutarhaasi. Tosin se ei talvehdi ulkona, joten sen sipulit pitää kaivaa syksyllä säilöön.
   Ötököitä riittää tänä kesänä. Hetken harmittaa, mutta aina se menee ohi.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!