sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Huonekasvien vuoro ilahduttaa


Puutarhan kasvit ovat jo valtaosin vaipuneet mullan uumeniin kehittelemään ensi kevään ja kesän kasvua ja kukintaa. Varmaan kasvit ovat keskenään sopien jakaneet kukintavuorot siten, että jokainen saa riittävästi huomiota vuorollaan. Kasvukauden aikana löytyy aina jotain ihasteltavaa ja kun on aika puutarhakasvien levolle, huonekasvit astuvat esiin.


Minulla on viisi lehtikaktusta, joista en tiedä, ovatko marras-, joulu- vaiko kenties pääsiäiskaktuksia. Isoin ja vanhin on vaaleanpunainen ja se on juuri nyt täynnä nuppuja. Sen kahdesta lapsukaisesta yhdessä on pari nuppua. Kolmas pieni kaktus on tummemman punainen ja se kukki viime vuonna vasta joulun jälkeen.


Viime joulun alla ostin marketista valkoisen kaktuksen, jollainen minulla on joskus aiemminkin ollut, mutta olen onnistunut saamaan sen hengiltä. Nyt tuo kohta yksivuotissynttäreitään viettävä valkoinen kaunotar on täynnä nuppuja, joista osa on jo avautunutkin. Aika ihana, sanoisin.


Huonekuusi oli viime keväänä vähän huonokuntoinen. Se pudotti useita oksia ja neulassatokin näytti huolestuttavalta. Ehkä se kuului kasvin tapoihin. Näinhän tekevät havut luonnossakin. Nyt huonekuusi näyttää taas terhakkaalta ja pirteältä. Kuuden euron markettiostos on tanakoitunut ja kasvanut mittaakin mukavasti. 

Soihtuköynnös - Aeschynanthus

Anopilta vuosia sitten saatu soihtuköynnös on myös yksi lempikasveistani. Itse asiassa emokasvi kuoli, mutta onneksi olin ottanut siitä muutaman pistokkaan. Yksi pistokas on viihtynyt ja kukkinutkin viime keväästä saakka taukoamatta. Luin netistä, että soihtuköynnökset tykkäävät lämpimästä. Ehkä siinä syy, miksi tämä on  niitä harvoja huonekasveja, jotka viihtyvät alta hohkaavan sähköpatterin läheisyydessä. Talvella sille tosin pitäisi tarjota viileämpi lepokausipaikka. Valoisaa ja viileää paikkaa en voi soihtuköynnökselle järjestää, mutta kastelua vähennän.

Soilikki - Streptocarpus

Myös runsas vuosi sitten ostamani soilikki jaksaa kukkia. Valosta sekin tykkää, mutta mieluummin hajavalosta, kuin suorasta paisteesta. Soilikkini onkin vähän kauempana ikkunasta. 

Soihtuköynnöksen vauvanuput

Useimmat huonekasvini viettivät kesän terassilla tai pergolassa. Syyskuussa putsasin niiden lehdet ja mullan pinnan vaahterannenistä ja koivunsiemenistä, pesin ruukkujen pinnat ja kannoin kasvit sisälle. Kesällä ne saivat ulkona samaa kesäkukkalannoitetta, jota annoin muillekin ruukuissa ja purkeissa asuneille. Sisällä olen lannoittanut huonekasveja merileväuutteella, jota voi antaa myös marras-tammikuun lepokauden aikana. Merileväuutteen sanotaan parantavan kasvien stressinsietokykyä, jonka pimeys ja kuivuus niille aiheuttaa.

Aloe

Tykkään kovasti viherkasveista. Kuten niin moni muukin on todennut, ne tuovat kotiin viihtyisyyttä. Huonekasvin kasvun ja menestymisen seuraaminen tuottaa samanlaista mielihyvää, kuin puutarhasvienkin kanssa tapahtuu. 

Huonekasveissa on omat trendinsä ja helposti niihin tulee hurahdettua. Yritän kuitenkin olla maltillinen huonekasvien hankinnassa, sillä kotimme valoisimmat sijoituspaikat ovat lähinnä ikkunalaudoilla. Niiden alla taasen hohkaa sähköpatterit, joiden kuivasta kuumuudesta harva kasvi tykkää. Keväällä sähköpatterit voi sammuttaa, mutta silloin taasen kaikki liikenevä tila tarvitaan taimikasvatukseen. 

Jokunen huonekasvi on ikkunoiden läheisyyteen, kattoon kiinnitetyissä amppeleissa. Amppelit ovatkin erinomainen tilansäästöratkaisu. Kaunis amppelikasvi voi jopa korvata verhot. Toisaalta taas en halua muurata ikkunanäkymää ja sieltä huoneisiin tulvivaa valoa kokonaan kasveilla. Siksi amppeleitakin on maltillinen määrä. 


Tänä talvena kokeilen pelaguiden talvettamista kellarin sijaan sisätiloissa. Pelaguita on nyt tavallista vähemmän, sillä pääasiassa pyrin pitämään hengissä ne, jotka olen itse siemenestä kasvattanut. Sen verran lipsuin päätöksestäni, että pari kaupasta toissa keväänä ostettua kannoin kuitenkin kellariin. Työhuoneen ikkunalauta on nyt sitten laidasta laitaan valloitettu pelaguuruukuilla. Sain ohjeen karsia pelaguista nuput pois sisälle tuotaessa. Kummasti nuo ovat kehittäneet tilalle uusia nuppuja. Kukkikoot minun puolestani.


 Mukavaa marraskuun ensimmäistä viikonloppua kaikille!

53 kommenttia:

 1. Oi kun ihania kukkasia :) nuo kaktukset ovat kyllä upeita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaktus on tosiaan kaunis ja varsin helppo viherkasvi.

   Poista
 2. Meillä on huonekuusen alaoksilta tippunut kuivia neulasia.Ovat menneet myös ruskeiksi.En tiedä mikä on syynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin teki oma huonekuuseni. Luulin sen jo kuolevan. Vähensin kastelua ja suihkutin sen oksia säännöllisesti. Nyt on taas hyvässä kunnossa. Toivotaan, että sinunkin huonekuusesi siitä tokenee.

   Poista
 3. Voi ku on palio nuppuja lehtikaktukses. Mulla ei yhtäkää, mutta ompa hengis. Ei tullu viätyä sitä kesällä pihallekkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä se sinunkin kaktuksesi ehtii nuput tehdä. Joinain vuosina omani ovat olleet paljon aikaisemmin nuppuisia ja on niitä välivuosiakin kukkimisessa ollut. Edelliskesänä en muistanut viedä kaktuksia pihalle ja silloin ajattelin, etteivät kuki. Kukkivat kumminkin.

   Poista
 4. Niin se on, että sisäkukat tuovat valtavasti viihtyisyyttä ja kodikkuutta. Minua harmittaa, että monivuotinen, liekö jo parinkymmene vuoden ikäinen ja äidiltä saatu (äiti kuoli 2007)kaktus kuoli yllättäen. Yritin löytää siitä edes pieniä elonmerkkejä, mutta eilen heitin sen viimein kompostiastiaan. Mikään ei näköjään ole ikuista.
  Sinulla kukki moni kaunistus. Hyvää sunnuntaita Sinulle, Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta sellaisten kasvien, joihin liittyy jokin ihminen tai tärkeä muisto, menetys harmittaa. Onneksi se muisto jää, vaikka kasvi kuoleekin. Anoppini on vielä elossa, mutta silti olin jo etukäteen harmissani soihtuköynnöksen huonovointisuudesta. Onnekseni pistokkaat alkoivat kasvaa, vaikka emokasvi sitten kuolikin.

   Poista
 5. Ihana kaktus kukkineen! <3 Luin juuri jostain, että nämä lehtikaktukset saisi rääkättyä kukkaan pitämällä niitä kuivina ja viileässä. Olenkin nyt harjoittanut näitä toimia omani suhteen. Kylmähän meillä on ihan luonnostaan näin talviaikaan sisällä!

  Huonekuustani pidin kesän ihan taivasalla ulkona. Kuitenkin silleen, ettei tuuli sitä pääse kaatamaan ja aurinko suoraan siihen paahtamaan. Toin sen syyskuun lopulla sisälle ja hyvin voi. Yhtään neulasia siitä ei ole pudonnut ja olen ihan hämmästynyt kuin hyvässä kunnossa se on!

  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekuusta en älynnyt viedä kesällä ulos, miksiköhän?
   Minäkin olen lukenut, että kaktusten kukinta paranee, kun ne saavat olla viileässä vähemmällä kastelulla. Kesä ulkona näyttää ainakin tekevän niille hyvää. Nyt elän toivossa, että myös posliinikukkani vihdoin kukkisi, kun sekin pääsi kesälomalle pihalle.

   Poista
 6. Sinulla on kauniita ja niin hyväkuntoisia huonekasveja. Minullakin on tuo kaktus mutta ei siinä ole nuppuja. Kyllä huonekasvit tuovat viihtyisyyttä kotiin, minä itse olen kyllä niin huono huonekasvien vaalijana. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi itseäni viherkasvien suhteen kovin kehua. Hyvin olen niitä vuosien kuluessa saanut hengiltä. Kaktukset ovat osoittautuneet kestäviksi ja helpoiksi. Aina ei tarvitse itseään viherkasvien kuolemisesta syyttää, sillä kuiva lämmitysilma ei ole helpoin olosuhde kasveille.

   Poista
 7. Kauniita kasveja ja hyväkuntoisia! :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 8. Paljon on siulla nuppuja kaktuksissa! Miulla ei vielä näy kun ihan pienet alut, toin sisälle tos myöhään, muutama viikko sitten! Kyllä huonekasvit tuovat viihtyisyyttä ja muutamat puhistaavat ilimookin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tosiaan vaaleanpunaisessa kaktuksessa valtavasti nuppuja. Ilmestyivät ihan huomaamatta, joten tarkkaile omaasi.
   Minulla on aina ollut enemmän tai vähemmän viherkasveja. Enpä osaisi varmaan ilman ollakaan.

   Poista
 9. Upeita kaktuksia, itse en saa niitä ollenkaan menestymään, tapoin mummin perintökaktuksenkin ääää. Jumaloin tätä viherkasvitrendiä (vaikka pieniä ylikuumenemisen merkkejä nähtävissä), ihana kun kaikkialla on paljon viherkasveja ja ihmiset intoilevat. Voi mikä nautinto kun pelargonit kukkivat sisällä, voi kuvitella, että on kesä! Tunnelmallista marraskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa sinun mummisi kaktus ikävöi kasvattajaansa ja lähti häntä ilahduttamaan pilven reunalle. Totesi mennessään, että Sametti Hortensialla on niin paljon ihanuuksia puutarhassaan, ettei niiden kanssa yksi kaktus mitenkään pysty kilpailemaan.
   Viherkasvi-innostus on mukavaa korviketoimintaa kesäisille puutarhatouhuille.
   Aamupäivä kului rattoisasti pihamaalla lämmintä ja raitista ulkoilmaa nautiskellen. Nyt sytytin muutamia kynttilöitä tänne sisälle. Lapset tulevat syömään.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 10. Onpa sulla paljon hienoja kukkia! Mullakin oli pihalla pensaan alla tuo lehtikakatus ja jee...nyt olen huomannut siinä paljon paljon pieniä nuppuja. Sulla ihan valkoinen vielä, pitäis sellainenkin hankkia.
  Soihtuköynnöksiä oli ennenvanhaan, ja tykkäsin niistä tosi paljon. Aivan ihanasti kukkivat, mutta tässä eivät menestyisi kun ei ole pattereita.
  Pelargoneista tekis mieli kysyä, että voisko leikata nyt? Kun mulla on prinssi nikolaita ja se on laiha ja yli metrin korkuisia versoja kasvaa. Ne tuossa röhöttää ikkunaa vasten, muuten eivät pysy pystyssä. Niistä sais tosi paljin pistokkaita! Mutta en oikein enää halua niitä lisää, vaan jotain toisia lajeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soihtuköynnös on varmaan vanha ja tuttu monessa kodissa, sillä minäkin muistan niitä jo lapsuudesta.
   En oikeastaan tiedä, miten ja milloin pelaguut oikeaoppisesti kuuluu leikataan. Omiani typistin tuodessani ne sisälle, eivätkä tykänneet huonoa. Samoin olen kuullut monien muidenkin tehneen.

   Poista
 11. ihania kukkia! Soilikit ovat lumoavia <3 Minullakin lehtikaktus alkoi kukkimaan, eikä itsellänikään tietoa, mikä niistä se on. Nätti jokatapauksessa :) Kivaa sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sillä kaktuksen nimellä niin väliä ole, kunhan omaa silmää miellyttävät. Ehkä ovat marraskuun kaktuksia, kun nyt kukkivat.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin.

   Poista
 12. Kauniita huonekasviakin sinulta löytyy, etenkin soihtuköynnös ihastutti.
  Mukavaa sunnuntai-iltapäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soihtuköynnöksen lehtikin on aika nätti. Siinä on matalaa nukkaa pinnassa ja kauniin vihreä väri.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin.

   Poista
 13. Niin kauniita kukkia, kiva kun saa vieläkin nauttia noista kukista vaikka kesä onkin ohi..Meillä ei ole yhtään kukkivaa huonekasvia:) Soilikin kukka on suloinen! Leppoisaa päivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherkasvit ovat kauniita, vaikka eivät kukkisikaan. Ja ihania kukkivina.
   Sunnuntai alkaa olla lopuillaan, mutta kiva päivä on ollut.

   Poista
 14. Voi miten kauniisti kukkivia ja hyvinvoivia huonekasveja ja mikä määrä nuppuja tuossa isoimmassa marraskuunkaktuksessa. Minun kaktukseni viettivät koko kesän ulkona ja nyt yksi niistä on tehnyt muutamia kukkanuppuja. Ei kuitenkaan mitään tuohon sinun isoon kaktukseesi verrattavaa.
  Soilikit ovat ihania, mutta minä en oikein tahdo saada niitä menestymään. Tosin kokeilusta on jo kauan ja nyt voisi kokeilla uudestaan. Soihtuköynnöksiä minullakin oli aikoinaan kahden laisia. Ne ovat kerrassaan upeita kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ensimmäinen soilikkini, joten saapa nähdä, miten selviytyy pitkän päälle. Ahkerasti tuo yksilö on jaksanut kukkia.
   Soihtuköynnöksestä tykkään kovasti ja olen iloinen, että pistokas jäi henkiin ja ryhtyi kasvamaan ja kukkimaan.

   Poista
 15. Ihanat kukkaset ja huonekasvit. Meillä kaktukset jo lopettivat kukinnan. Lajia en minäkään tiedä. Ulkoilivat kesän. Meillä on vähän viherkasveja, mutta ikkunat pullistelevat. Pelakoita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, sinäkin siis talvetat pelaguut sisällä. Miten niiden kanssa on sujunut?

   Poista
 16. Huonekasveja pitää olla, harvoin sitä on niin trendin harjalla kuin nyt. :) Mulla on kuusi lehtikaktusta ja just huomasin, että yksi valkoinen on täynnä nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen lehtikaktus on upea kukkiessaan. Minun Valkoisenlähteentie on vielä aika pienikokoinen, mutta runsaan kukinnan vuoksi tosi muhkea kaunotar.

   Poista
 17. Onpa sisäkukillasi elämänvoimaa paljon. Upeat kaktukset nauttivat kesälomastaan varmasti ja kukkivat nyt iloksesi. Meilläkin ikkunalaudat pullistelevat nyt, viimeiset pelakuut toin sisään navetasta, amaryllikset laitoin multaan...kukintaa odottamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaktukset tosiaan tykkäsivät kesälomasta pihamaalla.
   Kokeilen ensimmäistä kertaa edellisen joulun amaryllisten kukittamista. Saapa nähdä, kuinka käy.

   Poista
 18. Kaktus kukkii pian mahtavasti! Minä olen myös saanut tuon marraskuun kaktuksen pidettyä vuosia hengissä ja pinkki kaktus kukkii kaiken talvea. Toinen sinnikäs eläjä on posliinikukka, joka nyt lepäilee. Upea on myös soihtuköynnöksesi! Huonekasvit ovat kivoja, mutta totta - vievät paljon tilaa ja tarvitsevat sen valon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kummassa pisliinikukan saisi kukkimaan? Omallani on jo ikää ja kokoa, vaan koskaan se ei ole kukkinut. Viime kesän se vietti ensimmäisen kerran ulkona ja toivon sillä olevan jotain vaikutusta.

   Poista
 19. kaktuksesi kukkivat aivan mahtavasti varmaan vielä joulun aikaankin! soilikit ovat suosikkejani. minäkin olen viime vuosina lisäänyt taas huonekasvien määrää, kun olemme olleet kesäkautena hieman enempi kotona kuin takavuosina, joten ei ole tarvinnut pyytää niitä ketään kastelemaan. minulle oli iloinen yllätys huomatessani amatsoninliljassa olen jo yhden kukkavanan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amatsoninlilja onkin kaunis kukkiessaan. Kummasti yksikin nuppu saa ilahtumaan, puhumattakaan jos kukkia on enemmän.

   Poista
 20. Hienoja huonekasveja ja varmasti komea kukinta luvassa vuorostaan nyt sisällä! Huonekuusta katselin viime viikolla kaupassa, mutta en rohjennut ostaa. Onkohan se kuinka vaativa? Blogissani odottaa sinua haaste. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, otan haasteen mielelläni vastaan (kävin jo kurkkaamassa aiheen).
   Huonekuusen sanotaan olevan arka, mutta itse olen yllättynyt sen vaivattomuudesta. Talvinen sisäilman kuivuus ja pimeys taitaa olla kaikille kasveille aikamoinen haaste. Näin tänään marketissa huonekuusia vajaalla kympillä. Laitetaan sitä rahaa turhempaankin, joten rohkaisen sinua kokeilemaan.

   Poista
 21. Komea kukinta kaktuksella ja soilikeista pidän tosi paljon. Minulla on niitä kaksi mutta ovat tosi surkean näköisiä parhaillaan. Nyt tosiaan kun piha ja puutarha on levossa voi keskittyä muuhun. Minäkin uskalsin kirjoittaa ihan muusta blogissa tällä kertaa. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän aikana ei pahemmin tule huonekasveja katseltua. Nykyisin niiden viettäessä kesää ulkosalla ehkä paremmin niitäkin hoidan siinä muiden ruukkukasvien ohessa.
   Kävin kurkkaamassa ja kommentoimassa postaustasi. Kyllä mielestäni puutarhablogissa saa muustakin elämästä kirjoittaa.

   Poista
 22. Upeaa kukintaa! Minäkin vien huonekasvit ulos kesäksi. Ne viihtyvät siellä loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekasvit näyttävät tykkäävän kesälomasta ulkona. Vähitellen olen uskaltautunut viemään likimain kaikki viherkasvit pihalle kesäksi.

   Poista
 23. Olet kyllä todellinen viherpeukalo. ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  Mummollani oli peräkammarin ikkuna täynnä soilikkeja sekä muutama komea gloxinia. Lisäksi koko salin seinän kokoinen posliinikukka. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin pari vuotta sitten vanhassa puutalossa vierailulla ja siellä oli ikkunalaudat täynnä eri värisiä soilikkeja, jotka kukkivat runsaina. Silloin ihastuin niihin ja kun vuosi sitten törmäsin kaupassa soilikkiin, oli ihan pakko sellainen itselle ostaa. Meillä on kuiva sähkölämmitteinen ilma ja pelkäsin, ettei soilikki menesty meillä. Siksi olen erityisen iloinen sen ahkerasta kukkimisesta.

   Poista
 24. teillä kukkii sisällä todella kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa korvaushoitoa uutta puutarhakautta odotellessa.

   Poista
 25. Kaunista kukintaa! Minulla on enimmäkseen isokokoisia viherkasveja sisällä. Kukkivat kasvit ovat yleensä kausikasveja, jotka kukkivat hetken ja saavat tehdä sitten tilaa uudelle. Keittiön ikkunalla kukkii tosin sitkeähenkinen saintpaulia, joka jaksaa tehdä nuppuja marraskuun pimeydessäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isokokoiset viherkasvit ovatkin näyttäviä niin katsella kuin sisustuselementteinäkin. Aikanaan minulla oli aina useita saintpaulioita, jotka kukkivatkin ahkerasti. Minne lie kadonneet.

   Poista
 26. Ihania viherkasveja!
  Viherpeukalon kotona kaikki kukkii kauniisti!❤️
  Ihanaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!