torstai 4. lokakuuta 2018

Kevään sipulishown valmistelut tehty

Aster novi-belgii 'Patricia Ballard'

Sipulien istuttaminen ei koskaan ole ollut mikään mieluinen urakka, mutta aina se on jotenkin selätetty. Niin myös tänä syksynä. Koska osa sipuleista viipyi postissa, jaoin istutustalkoot kahteen osaan. Ensimmäiset talkoot olivat 18.9.2018 ja niistä jo postasinkin. Nyt myös nettitilaus on postista haettu ja multaan kätketty. 


Tilasin isomman satsin ukkolaukkaa eli 35 kappaletta. Paketissa oli nettikaupan bonuksena vielä kaksi pussia lisää, joten istutettua tuli yhteensä 45 ukkolaukkaa. Tarkoitus oli tänä syksynä panostaa enemmänkin laukkoihin, mutta ilmeisesti myöhästyin nettikauppaostoksilla, sillä moni oli jo loppuunmyyty. Kun ei ole ollut ajolupaa, on myös kaupoissa seikkailu jäänyt lähes kokonaan suorittamatta.


Pallerolaukkaa pitää istuttaa joka vuosi. Tykkään sen viininpunaisesta kukinnosta ja muita laukkoja myöhäisemmästä kukinta-ajasta.

Sinilaukkaa istutin vuosi sitten ensimmäisen kerran ja tykästyin siihen. Siksi tilasin sitä netistä toisen mokoman aiemmin istuttamieni kaupasta hankittujen lisäksi. 


Kirjopikarililja kuuluu nykyisin keväisten sipulikukkijoiden aateliin ja sitä haluan lisätä joka vuosi. Olisipa upeaa, jos joskus olisi valtaisat mättäät näitä luonnonihmeitä shakkiruutuisine mekkoineen. Kirjopikarililjoja istutin jo viime viikolla ja ruokakaupassa käydessäni mukaan tarttui pari pussukkaa.


Viime syksynä istutin ison joukon narsisseja ja ne nousivat todella huonosti. En tiedä, minkä mokan niiden kanssa tein, vai oliko syynä kevään kuivuus. Tiedä häntä. Tappiosta seurasi kuitenkin merkittävä motivaatio-ongelma, enkä hankkinut ainuttakaan narsissipussukkaa. Nettikauppa laittoi muun tilauksen ohessa yhden bonuspussukan Orangery-narsissia ja nyt on sitten nekin multaan kätketty.


Edellisinä vuosina olen istuttanut läjäpäin toinen toistaan kauniimpia tulppaaneja. Vuosien 2016 ja 2017 tulppaanikeväät olivat kertakaikkista ilotulitusta ja niistä huumaantuneena laitoin tietenkin viime syksynä monen monta jaloa tulppaania puutarhan multaan. Aika surkea oli tämän vuoden tulppaanikukinta, joten meinasin unohtaa tulput kokonaan. En sitten malttanut ihan tyystin tulppuja jättää, vaan multaan pääsi myöhäinen tulppaani Sweet Desiree ja aikainen tulppaani Peach Blossom. 


Tykkään kovasti vihreäraitaisista tulppaaneista ja siksi aikainen tulppaani Exotic Emperor ylitti valintakriteerit. Samoin myöhäinen tulppaani Sunlover on vienyt sydämeni ja sitä piti ehdottomasti yksi pussukka hankkia.


Tähtitulppaanit kuuluvat myös keväisiin suosikkeihin. Niidenkin aikaisempina vuosina istutetut sipulit kukkivat keväällä varsin vaisusti, mutta uskaltauduin silti niitä hankkimaan.


Tähtitulppaaneista Persian Pearl on väritykseltään aika lailla Eastern Starin kaltainen. Terälehtien puna on Persian Perlissa ehkä purppuraisempaa ja siitä minä pidän kovasti. 

Tavallisesti linnut käyvät näin syksyisin penkomassa pikkusipulien istutuspaikkoja ja siksi laitoin pari kiveä esteeksi. Täytyy muistaa käydä poistamassa kivet maan jäädyttyä, jotta pikkuiset tulppaanit pääsevät keväällä hyvin ponnistamaan mullasta.


OmaPiha-lehden tämän syksyn lukijatarjouksena oli Pystykiurunkannus Beth Evansin sipuleita. Puutarhassani kasvaa mitä ihmeellisimmissä paikoissa lilakukkaista pystykiurunkannusta. Olen joskus koittanut saada siitä jonkinlaista yhteneväistä keskittymää pariin paikkaan, mutta toistaiseksi ei ole onnistunut. Taitavat kuulua hippikasvien heimoon, sillä nurmikko on eräs niiden mieluisimpia kasvupaikkoja. Jospa näistä pinkeistä uutuuksista syntyisi istutuspaikkaan muhkea pehko.


Idänsinililjaa en ole enää vuosiin ostanut, sillä kirjokevättähden ohella sitä kasvaa puutarhassani joka paikassa. Alkuvuosina istutin kumpaakin ahkerasti ja kaikenlaisen istutusalueiden muokkaamisen myötä pikkuruisia sipuleita on kulkeutunut ympäriinsä.  Eiköhän hyönteisetkin pölyttäessään ole levittämisessä olleet apuna.

Nyt sain nettikaupan bonuksena pussin idänsinililjaa ja multaan pääsivät muiden seuraksi  kasvuaan aloittamaan.

Syysmyrkkylilja - Colchicum autumnale 'Waterlily'

Aiemmin surin, ettei ainutkaan aiempina vuosina isuttamani syysmyrkkylilja ole noussut. Vain muutama päivä nurinan jälkeen löysin yhden lilan Waterlilyn kurkistamassa kukkapenkin mullasta. Löytämisen jälkeen en ole muistanut katsoa, millainen on Waterililyn vointi. Pitänee tsekata. Toivottavasti muut mullan sisässä murjottavat syysmyrkkyliljat keräävät voimia itseensä ja ilmestyvät myöhemmin. Sen verran tyyriitä ovat, ettei niitä ihan vain istuttamisen ilosta viitsi hankkia.


Multaan on nyt kätketty 392 sipulia ja se saanee riittää tälle vuodelle. Yhtään en mene vannomaan, etteikö yllätyspussukoita vielä kotiin kauppareissulta eksy. Jokainen meille eksynyt sipuli otetaan toki ilolla vastaan, mutta omalla tavallaan on myös helpottavaa todeta yhden syysrutiinin olevan nyt hoidettu. Muitakin hommia riittää.

40 kommenttia:

  1. Kukinnan iloa riittää keväällä. Minä hankin tänä syksynä keltareunapikarililjaa. Pikarililja kaikkineen on ihan uusi kokeilu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltareunapikarililja onkin nätti kukka. Aina on kiva kokeilla jotain uutta ja erilaista.

      Poista
  2. Ihanat laukat ja tulppaanit. 'Exotic Emperor' on todella kaunis, minulla on sitä myös. Se muuten on kukkinut kahtena peräkkäisenä keväänä, eli siinäkin mielessä erinomainen valinta. Tähtitulppaaneja kiinnostaisi kokeilla joskus, kun vain tulisi sipuleita vastaan. Monta monttua olet sinäkin kaivanut, minulla on vain 140 sipulia, joista parikymmentä on vielä istuttamatta. Sitä ei tietysti tiedä, mitä ja miten paljon alelaareista löytyy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtitulppaanit ovat kauniita ja niiden istuttaminen helppoa, kun sipulit ovat aika pienikokoisia.
      Exotic Emperoria olen istuttanut aiemminkin ja minustakin se on kaunis.
      Alelaarit ovat houkuttelevia paikkoja. Vaikka kuinka päättäisi, ettei mitään enää tarvitse, jotain alesta aina mukaan lähtee.

      Poista
  3. Paljon kauniita sipuleita oletkin istuttanut penkkeihin. Kirjopikarililjat ovat siitä kiitollisia, että ne lisääntyvät vuosi vuodelta ja ilahduttavat viihtyessään näin hyvin pitkään. Minä olen pitäytynyt tulppaanien osalta lähes täysin Darwin hybrideissä, sillä ne kukkivat meillä vuosi vuoden jälkeen uskollisesti toisin, kuin monet yhden kevään ilot.
    Ihanan väriset tähtitulppaanit.
    Mukavaa viikonjatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alan vähtellen kallistua Darwin-tulppaaneihin, kun nuo muut ihanuudet ovat niin kovin lyhytikäisiä. Muutaman Darwinin jo aiemmassa erässä istutinkin. Nettikaupasta Darwin-tulppaanit loppuivat ensimmäisenä eli moni muukin niitä suosii.

      Poista
  4. Ihanaa kukkaloistoa on luvassa, toivottavasti kaikki onnistuvat ja ilahduttavat keväällä kukinnallaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulien istuttaminen on vähän arpapeliä, mutta aina niistä osa sentään nousee. Onpahan keväällä mukavaa odottamista.

      Poista
  5. Tosiaan, valtaisaa kukkailotulitusta on luvassa, jahka sipulit vain talvehtivat mukavasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa odottamista keväällä tiedossa. Vaikka osa jää nousematta, ei niitä pitkään jaksa surra.

      Poista
  6. Mahtavaa kukintaa on ensi keväänä tiedossa teillä! <3
    Minullakin on pääistutussessiot jo hoidettu, mutta vielä olisi tilaa muutamille heräteostoksille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulien istuttamista on näköjään ihan mahdoton jättää tekemättä. Keväistä kauneutta on niin mukava odottaa.
      Hyvin vielä ehtii lisää sipuleita istuttaa, joten tilaa heräteostoksille on täälläkin.

      Poista
  7. Sinulla onkin istutuspuuhat jo hyvällä mallilla! Nyt vaan kevättä odottamaan :)
    Minun ei itse asiassa pitänyt ostaa sipuleita tänä syksynä melkein ollenkaan, mutta kuitenkin niitä jostain syystä on iso korillinen odottamassa istutusta.
    Sain lykättyä sitä vielä vähän eteenpäin, 10. päivästä eteenpäin on kuun asento suosiollinen istutushommille. Tähti- ja parvitulppaanit ovat minunkin suosikkeja, ne kukkivat aina uudestaan ja lisääntyvätkin vielä. Silti sorrun aina myös niihin isoihihin kertakäyttötulppuihin.
    Alkuviikolla mennään käymäään Tukholmassa ja pahaa pelkään, että siellä ei vielä ole kaupoista kukkasipulit loppuneet.....saattaa olla tuliaisina lisää istutettavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Tukholmasta löytyy vielä hyviä sipuleita. Eilen kävin parissa kaupassa, joista sipulit oli jo kokonaan kadonneet. Olin valmistautunut muutaman yllätyspussin vielä hankkimaan. Toisaalta hyvä niin, sillä alunperin ajattelin jättää tämän syksyn sipuliostokset kokonaan väliin. Vaan enpä pystynyt ja hyvä niin.
      Lupaan kerta toisensa jälkeen itselleni seurata kuukalenteria puutarha-asioissa ja yhtä usein se jää tekemättä. Kiitos sinulle, että nostat kuukalenterin postauksissasi esille.

      Poista
  8. Oi joi, niin monta kaunista sipulikukkaa pääseekin sinun puutarhaasi!
    Lempeää lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulien istuttaminen on toiveiden täyttymisen mahdollistamista. Vaikka istutaminen on tylsää puuhaa, keväällä vaiva palkitaan monin verroin.
      Leppoisaa lokakuuta myös sinulle!

      Poista
  9. Voipi olla, että sopuleiden istutus tuntuu työläältä jos niitä joka vuosi yhtä paljon hankkii. En laskenut tänä vuonna omiani, mutta ei niitä noin paljoa ollut. Melko nopsaan sain kaikki maahan. Kivoja hankintoja olet kyllä tehnyt. Idänsinililjaa löytyy täältäkin vähän jokapuolelta ihan valmiiksi. Nurmikoiden mylläyksen jälkeen määrä väheni huomattavasti, mutta eiköhän ne taas pikkuhiljaa lisäänny. Nätti kevätkukka sekin. Mukavaa, että syysmyrkkylilja kukkii, toivotaan että se saa vielä kavereita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sipulien istuttaminen minusta työlästä ole. Se ei vain ole mieluista hommaa. Sipulien määrä ei tässä ole ratkaisevin seikka. Kun toimeen tarttuu, valmista tulee nopeasti. Sama pätee moneen muuhunkin epämieluisaan tehtävään.
      Varmasti idänsinililjat löytävät taas tiensä nurmikoillasi, kunhan ehtivät juurtua uudelleen. Vuosia sitten ihailin toisten sinisenä lainehtivia kevätpuutarhoja ja ajattelin, etten varmaan ikinä saa samanlaista näkymää omaan pihaan. Ja sitten ykskaks niin onkin käynyt.
      Monena syksynä olen istuttanut yhden tai useamman syysmyrkkyliljan, jotta saisin vähitellen niiden määrää lisättyä. Jokin on niitä nyt kurittanut, mutta onneksi edes yksi nousi. En lannistu, vaan jatkan lisäämisprojektiani.

      Poista
  10. Voi mahdoton mikä sipulimäärä! Itse en ole ostanut ensimmäistäkään, mutta entisiä on joitakin, jotka pitäisi maahan pistää.Tänään kyllä vilkaisin kaupassa kukkasipuleita, vaan en ainakaan vielä ostanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin puutarhaelämässäni on monen monta syksyä, jolloin en ole istuttanut ainuttakaan sipulia. Viime vuosina olen ollut edellisvuosia ahkerampi. Ei itselleen kannata väkisin mitään urakkaa ottaa, joten ole ihan levolisin mielin. Sipulien istutus ei ole pakollista.

      Poista
  11. Tuo vihreäraitaisuus on kiehtovaa - kaikissa väreissä se on jännittävä ja tässä pakkauksen kuvan valkoisessa tosi juhlava. Ensi kevään kuvissa nähdään sitten, toteutuuko väritys tuollaisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan vihreä raita ei kaikissa tulppaaneissa näy yhtä hienona, kuin kuvissa. Kaivoin vanhoja tulppaanikuvia ja hyvin Exotic Emperorissa vihreä raita näkyi. Kuvien katselu vahvisti mielihyvää, että jälleen niitä istutin.

      Poista
  12. Ihania hankintoja olet tehnyt. Vihreäraitaiset tulppaanit ovat todella kauniita, minullakin kasvaa niitä. Samoin kirjopikarililjat kuuluvat suosikkeihini. Ja laukat :) Kaikki sipulit ovat minullakin nyt maassa ja on aika keskittyä muihin puutarhatöihin. Toivotaan suotuisia säitä viikonlopuksi, tekemistä olisi paljon. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla vaikeaa sanoa, mikä sipulikukka ei silmää miellyttäisi. Tänä vuonna panostin laukkoihin istuttamalla niitä edellisvuosia enemmän.
      Vähän huonolta viikonlopun sääennustukset puutarhahommien kannalta näyttävät, mutta eiköhän sieltä sopivia rakoja löydy.
      Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  13. Upeita lajikkeita, tulee olemaan upeat istutukset keväällä! Minun sipuliostokseni ovat melko maltillisia, ihailen sitten keväällä muiden blogeja:) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, vaikka itsellä ei valtavia sipuli-istutuksia olisikaan, toisten blogeissa pääsee kauneudesta nauttimaan. Tosin siitä voi olla seurauksena seuraavan syksyn ahkera vierailu sipuliostoksilla.
      Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  14. Hieno määrä sipuleita, ihanaa että on mitä odottaa keväällä. Kyllä sitä aina joitakin uutuuksia kumminkin kaipaa, vaikka toisaalta ne samat tutut sinililjat ja kiurunkannukset ilahduttavat myös.
    Mahtavaa, että Waterlily löytyi! Täälläkin tuntuu, että osa myrkkyliljoista on näivettyneitä. Ja osa on syöty, nyt myrkyn lykkäsi. Tyrmistys oli suuri, kun tulin kaupunkireissulta tänään kotiin ja myrkkyliljojen kukkavarret ovat kadonneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä multaa toiveikkaana rapsuttaessa iloitsee ihan kaikista esiin pilkistävistä piipoista. Olivat sitten hienoja uutuuksia tai vuosia kasvaneita taviksia.
      Siis myrkkyliljatkin popsittu!!! Miten ihmeessä kestät nämä jatkuvat tappiot? Toivottavasti peurat saavat palkaksi tuhotöistään ihan kunnon vatsanväänteet.

      Poista
  15. Mukava valikoima kevään kukkioita. Laukoista itselläni ei paljonkaan kokemusta, jospa nyt kokeilisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen laukkoja. Monet niistä kukkivat muita sipulikukkia myöhemmin ja ilahduttavat vaikkapa perennojen joukkoon istutettuina. Aloitin aikoinani ukkolaukasta ja vähitellen olen tutustunut myös muihin. Kannattaa kokeilla.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
    2. Kiitos, että kävit kommentoimassa. Näin löysin tieni blogiisi ja taidanpa jäädä sinne lukijaksi.

      Poista
  16. Nyt on paljon laukkoja, ovat komeita kun kukkivat. Sinililjoja laitoin minäkin lisää vaikka niitä alkaa olla jo ihan kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin pysyin ennakkosuunnitelmissa. Laukat on siksikin kivoja, kun kukkivat perennojen aikaan. Mukava lisä perennapenkissä.

      Poista
  17. Kevään kukkaloistoa on mukava odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, siksi näin syksyllä kannattaa vähän sipuleihin panostaa.

      Poista
  18. Olet taas ahkeroinnut.
    Ilo on taas katella keväällä sinun kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi! Kevättä on mukavampi odottaa, kun on piilottanut sipuleita multaan.

      Poista
  19. Hurja määrä sipuleita, mutta niiden istuttaminen kannattaa aina! :)
    Narskut eivät meilläkään menesty, joten en ole hankkinut niitä enää viime vuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa lohdullista kuulla, että muillakin on narsissien kanssa ongelmia. Olen kaiken aikaa ajatellut, että teen jotain perusteellisen väärin. Turha käyttää energiaa sellaiseen, joka ei johda mihinkään.

      Poista
  20. Minä suoritin oman urakkani tänään, onneksi sää suosi eikä sormia paleltanut:)

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!