tiistai 26. maaliskuuta 2019

Kukkapussukoiden äärellä


Tete-narsisseja on jo ilmestynyt runsaasti kauppoihin. Pari viikkoa sitten ostin tarjouksesta kolme kappaletta. Ne ovat kukkimisensa kukkineet, mikä oli odotettuakin, koska pidin niitä sisällä. Päivälämpötilojen noustessa ajattelin laittaa muutaman narskun sisäänkäynnin kukkalaatikkoon ja löysinkin Hongkongista kookkaita tete-narsisseja edullisesti. Viikolle on luvassa -6 asteen yöpakkasia, joten täytynee laittaa vaikka harso narsisseille kylmimmiksi öiksi. 


Samaisessa Honkkarissa törmäsin heti sisäänkäynnissä rullakkoon juuri saapuneita mukuloita ja juurakoita. Siitähän en ohi tutkimatta päässyt ja mukaan lähti sekä oxalista että sparaxista. Oxalis eli käenkaali oli yksi viime kesän mieluisimpia kesäkukkia. Erityisesti pidän sen kauniista lehdistöstä, mutta ilman muuta myös iltaisin nukkumaan kääriytyneet pikkuiset kukatkin ovat viehättäviä.

Sparaxis eli harlekiinikukka on sen sijaan minulle uusi tuttavuus. Sopii kuulemma kivikkopuutarhaan, valoisaan, mutta varjoisaan paikkaan. Aion istuttaa ruukkuun, sillä mukulat eivät ulkona talvehdi ja ne olisi kuitenkin kaivettava syksyllä ylös maasta. Helpompi kantaa ruukku kellariin talveksi.


Freesiasta olen aina pitänyt. Sitä oli valkoisena hääkimpussanikin. Harmi, että menetin pään kolautuksessa hajuaistini, sillä freesia myös tuoksuu hyvälle. Viime kesänä istutin freesioita kukkalaatikkoon, jossa ne kukkivat yllättävän runsaasti. Tosin minua ihmetytti, kun niin lehdet kuin kukkavarretkin tuppasivat tykkäämään makuuasennosta.

Kruunuvuokkoa pitää myös kesäisin olla. Tämänkin istutan ruukkuun, jotta saan sen helposti syksyllä talteen talvetettavaksi kellarissa. 


Kauppamatkani venyi vähän pidemmäksi, sillä lähdin etsimään pistokkaita. Juutuin heti alkuunsa myymälän tuulikaappiin, jossa oli melkoinen määrä mukuloita ja juurakoita. Toivoin löytäväni kovasti kehutun daalia Cafe au laitin, mutta sitähän ei tietenkään ollut. Tai sitten se oli jo ostettu loppuun. Sen sijaan kolmen kappaleen pussi 'The Roses' -liljoja ja kahden kappaleen pussi 'Haartenaas' -daaliaa valikoitui mukaan.


Myös kolmen kappaleen pussi tummakurjenpolvi 'Ravenin' juurakoita hyppäsi yllättäen ostoskoriin. Tulipa tähän kollaasiin yhdistetyksi Honkkarista ostettu kerman värisen 'Wummi' -begonian juurakkopussikin.


Viime keväänä jäi sipuleiden istuttaminen kokonaan. Huhtikuussa ajattelin kaupoissa käydessäni, että ehtiihän noita ostaa. Ja sitten toukokuussa en itse päässyt  kauppaan, eikä Ukkokulta enää onnistunut istukassipuleita mistään saamaan. Niinpä ostin nyt ensimmäisen näkemäni pussin. Meillä syödään paljon sipuleita ja siksi niitä on kiva itse kasvattaa.


Pistokkaita lähdin etsimään ja niitä myös löysin. Kovin paljon ei jäljellä ollut ja niidenkin kanssa meni pähkäilyksi. Yhtään samaa, kuin viime keväänä en löytänyt. Otinpa sitten ihan summanmutikassa kolme verenpisaraa ja kaksi pelaguuta. Kotiin lähtivät siis:

Fuchsia 'Puts Folly', riippuva
Fuchsia 'Winston Churchill', pystykasvuinen
Fuchsia 'Sir Matt Busby', riippuva

Pelargonium zonale 'Toscana Sil Vera', pystykasvuinen
Pelargonium peltatum 'Explosive', riippuva

Pistokkaat maksoivat 9,99 €/5 kpl.


Kellarissa on talvehtimassa runsaasti viime kesäisiä mukuloita. Purkeissa talvehtineet verenpisarat eivät osoita elonmerkkejä, vaikka ne viettävät päivät kasvivalon läheisyydessä. Edellisenä talvena sain yhden verenpisaran hengissä kesään. Täytynee harjoitella niiden tekohengitystä lisää. Muiden talvehtijoiden elinvoimaisuutta en ole vielä tutkinut. Luultavasti tulee tappioita, mutta yleensä osa lähtee hyvin kasvuun.

Seuraavilla kauppareissuilla pitäisi varmaan kulkea laput silmillä, ettei noita ruukkuihin istutettavia ja talvetettavia ihan hurjia määriä taas kertyisi. Jotenkin sitä aina ihanilla kuvilla varustettujen pussukoiden äärellä unohtuu kaikki järki ja suunnitelmallisuus. Käykö teille muille niin?

47 kommenttia:

  1. Paketeissa on niin houkuttelevat kuvat, että sortumisvaara on totinen. Ainoa keino välttyä noiden ostamiselta olisi olla menemättä mihinkään kauppaan. Mutta kun ruokakaupoissakin on kaikenmaailman mukulapusseja nyt :-D
    Eipä ihme, että sorruit, ihania kasveja löysit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokakaupassa on pakko käydä ja sinnekin nuo kukkapussukat ovat löytäneet tiensä. Vaan kukkahulluus ei ole lainkaan hullumpi harrastus, joten jatketaan rohmuamista hyvillä mielin.

      Poista
  2. Varsin näyttävä sortuminen ja sehän tekee vain hyvää sekä sitten myöhemmin kesällä monet iloiset hetket.
    Tuosta verenpisaran talvetuksesta kellarissa tai siis yleensä melko viileässä paikassa olen jostain kauan lukenut seuraavaa eli verenpisa helpisti talven aikana kuolee kuivuuteen. Toinen asia voisi olla tuo kasvivalon kajastus, olisiko verenpusara talvehtinut jos se olisi ollut ihan pimeässä. Nyt minulla ei ole yhtään verenpisaraa talvehtimassa ja huonosti varmaan olisi niiden käynyt kun en ole yhtään käynyt tänä talvena maalla, olisivat varmasti kuolla kupsahtaneet kuivuuteen. Joulun maissa jos oli lunta tein käsissäni muutaman tiiviin pallon kasvin juurelle ja sitten helmikuussa toisen kerran lumipallosen eli hitaasti vaikuttavaa kosteutta. Sain melkein kaikki verenpusarani talvetettua, oliko myös pimeän kellarin yleinen ilman koskeuspelakuille hyvä, en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa meillä ei talviaikaan ollut kasvivaloja kellarissa eli verenpisarat olivat ihan pimeässä. Vasta pari viikkoa sitten vein taimia kellariin ja viritin niille kasvivalon. Siirsin samalla verenpisarat sinne viereen heräämään. Kuivilta näyttävät, vaikka kävin niitä talven aikana muutaman kerran kastelemassa. Tällaista ikuista harjoittelua ja eespäin-taaspäin -menoa tämä kasvien kanssa touhuaminen näyttää olevan.

      Poista
  3. Tässä nyt näkee mitä tulee kun yrittää älykännyllä kirjoittaa !! Virheitä toinen toisensa perää, 👎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttua touhua minullekin. En edes huomannut virheitä.

      Poista
  4. Kiva ja kerrassaan houkutteleva postaus. Tällaisilla ostoksilla en ole vielä käynyt, mutta pitäisi todellakin jo mennä. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin vielä ehtii kasvimukulaostoksille. Vastahan se tahti tästä kiihtyy.
      Mukavaa tiistaita sinulle!

      Poista
  5. Oh, melko muhkea pussukkasaalis! Onneksi niitä pistokkaitakin löytyi.....
    Itse en ole näitä keväällä istutettavia ja talvetettavia mukuloita harrastanut, mutta nyt ostin dahlian juurakoita, Kivipellon Sailan innostus tarttui. Ja ovathan ne kuvat niissä pussukoissa kyllä houkuttelevia!
    Tete-narsissit ovat kuin pieniä aurinkoja, löysin Ruotsista kerrottuja versioita, vaikka on niitä ainakin Huiskula täällä Suomessakin mainostanut.
    Vein narskut kasvihuoneeseen, toivottavasti selviävät siellä lähiaikojen yöpakkasista!
    Minäkin ostin eilen istukassipuleita, ajoissa pitää olla liikkeellä :D
    Aurinkoista tiistaita sinulle Between♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa olla varovainen, ettei seuraavaksi iske daaliakuume. Pelaguu-kuumehan sinulla jo on.
      Näinkin postauksessasi ihastuttavt kerrotut tetet. Joku mainitsi nähneensä niitä Suomessa eli ilmeisesti Huiskulan tetejä on jo muuallakin myynnissä.
      Aurinkoa olemme tänään saaneet hyisen tuulen maustamana. Mukavaa tiistaita sinulle!

      Poista
  6. Torellaki :D Ohan se jo taas kerran tullu torettua. Hyvän satsin pussukoota säki löyrit. Käenkaalta mullaki on ollu parina vuatena. Nykki o yks alaku heränny verililijan juurelta kasvuhun. Mullaki oli hääkimpus freesioota, violettisia. Itte enoo niitä koskaa kasvattanu. Mulla kuivettuuvat verenpisarat jo hyvis aijoon syksyllä. Eipä tarvinnu eres yrittää talavetusta. Yhtäkää teteä en oo viälä ostanu ja ny tiätysti teköö miäli niitä uusia kerrattuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa verenpisarat olla ärhäkkäitä kuivumaan. Pitää olla jatkossa huolellisempi, jotta saa ne pysymään elossa.
      Pääsiäiseksi täytyy etsiä kerrottuja tetejä. Ovat kyllä kauniita. Kyllä nuo kauppiaat keksivät meille jatkuvasti uusia ja uusia houkutuksia.

      Poista
  7. Ihanat hankinnat! :) Minullakin on aina vaikeuksia ostoreissuilla etenkin keväisin, kun tekisi mieli hankkia kaikki, mutta raha ja muut resurssit eivät vain riitä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raha ja resurssit taitaa olla yhden jos toisenkin esteenä hankinnoille. Puutarhaostoksiin saa rahaa menemään, ellei pidä varaansa. Omaa jaksamistaan kannattaa myös kuunnella. Mitäpä iloa kukkamukuloista on, jollei jaksa niitä istuttaa ja hoitaa.

      Poista
  8. Kivat hankinnat. Tulee varmaan hienoa kukkaloistoa kesäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkaloistoa toivon minäkin. Viime vuonna oli vähän huono tuuri daalioiden kanssa. Kuumuus ja kuivuusko vaikutti? En tiedä.

      Poista
  9. Onpa tulossa kauniita kukkia sulle! Vois kyllä sortua itekki moniin noista. Onneksi ei oo tuotakaan kauppaa ihan lähistöllä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monia mukuloita ja juurakoita on nykyisin markettienkin valikoimassa. Meidänkin marketista on muutama mukula lähtenyt mukaan, vaikka ihan menin hedelmiä ostamaan.

      Poista
  10. Todellakin käy :) Vaikka sitä kuinka itselleen lupaa, että ei enää tee kasvihankintoja, niin aina sitä kuitenkin sortuu. Mutta on sitä huonompiakin addiktioita ihmisillä, joten älkäämme olko itsellemme liian ankaria :) Hienoja hankintoja olet tehnyt, tuo 'Wummi' -begonia on todella suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelen samoin eli turhempaankin voisi rahansa ja aikansa käyttää. Kukista saa korvaamatonta iloa usein vuosiksi eteenpäin.
      Wummi näytti minustakin nätiltä. Yleensä begoniat ovat lähteneet hyvin kasvuun. Eiköhän niin käy Wumminkin kanssa.

      Poista
  11. Sortumisilta on hankala välttyä, kun ruokakaupoissakin tulee vastaan siemen- ja mukulapusseja :D Hyviä hankintoja olet kuitenkin tehnyt, joten tuskinpa kaduttaa. Ovat vielä monivuotisiakin, joten eivät toivottavasti jää yhden kesän ihmeiksi. Lilja ja 'Wummi' ovat ihania. Harlekiinikukka on ihan outo tuttavuus, mutta kauniin näköinen kuitenkin. Minä en oikein tiedä, mistä verenpisara talvella tykkäisi. Minulla talvehtii sekä eteisessä että kellarissa mainiosti, mutta äidilläni tulee hävikkiä talvella, vaikka hänellä pitäisi olla parempi talvetuspaikka niille. Minullakin oli muuten valkoista freesiaa hääkimpussa. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on verenpisaroiden suosima taikasormi ihan selvästi. Taitaa olla aika vaikea tietää, mikä kulloinkin tappaa talvetettavat ja estää siementen itämisen. Tappioita tulee näköjään aina ja usein juuri silloin, kun vähiten sellaisia odottaa. Ajattelen, että otetaan opiksi ja toisaalta ei murehdita liikoja.

      Harlekiinikukka on minullekin ihan uusi ja outo tuttavuus. Aika näyttää, tuleeko siitä yksittäinen tähdenlento vai vuosien suosikki. Annan sille mahdollisuuden.

      Aurinkoa on tänään saatu. Toivottavasti sinäkin.

      Poista
  12. Miulla on ollut tete-narsisseja kuistilla jo parisen viikkoa. Hiukan ne menivät vetelän näköisiksi kovien yöpakkasten aikana (yli -10 asettetta), mutta hengissä ovat edelleen. Odottelevat lämpöisempiä kelejä, että alakavat kukkia kunnolla. Kruunuvuokko on noista ehdoton suosikkini. Viime kesällä oli liian kuivaa, jäi kukinta heikoksi, mutta tälle kesälle on odotukset taas korkealla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi yöksi on luvattu jopa -10 asteen pakkasia, joten ajattelin laittaa harson narsissien päälle. Yksi narsissi nimittäin meni ihan veteläksi ulkona ollessaan, eikä siitä enää virkistynyt. Paikalla lienee iso vaikutus.
      Kruunuvuokko onkin kaunis. Monena kesänä olen sitä kasvattanut. Viime kesänä laitoin kukkapenkkiin, eikä sieltä noussut ainuttakaan. Kuivuus taisi olla siihen syynä. Nyt aion laittaa purkkiin, jotta voin niitä helpommin hoitaa.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Jos vain kaikki onnistuu, niin kauneutta on luvassa.

      Poista
  14. Kuumeisesti jo odottaa, että yöpakkaset loppuisi.
    Ikävä kyllä ne taitaa loppua vasta kesäkuulla kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelmissa on viime kevään uusinta. Silloin ei liiemmin yöpakkasia ollut ja taimet sai siirrettyä kasvariin jo toukokuussa. Aika harvinaista sellainen.

      Poista
  15. Ihania hankintoja.
    Vuosien varrella olen sentään hieman oppinut jarruttamaan ostoksiani. Ei siksi, etteivätkö sipuli-, mukula- ja juurakkopussit himoittaisi kovastikin ostamaan. Nykyään kuitenkin aika, jota niiden kasvatus ja hoito vaatii jarruttaa ostoksia huomattavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin minä olen vähän oppinut jarruttelemaan ostosten suhteen. Varsinkin talvetettavien kanssa saa aikaa kulumaan niin keväällä kuin syksylläkin. Ja tappioitakin tulee aina, joten kannattaa pitää järki päässä.

      Poista
  16. Kaunista kukkaloista sinun kauniiseen pihaan tiedossa:)
    ja meille lukijoille kauniita kuvia katseltavissa.
    Ihania nämä puutarhablogit,lukea,ja katsella.
    täältä täys talvisesta pohjoispohjanmaalta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutahablogit ovat todellakin mukavaa luettavaa ja katseltavaa. Täällä riittää hyväntuulisia kertomuksia piristämään meidän jokaisen päivää.

      Poista
  17. Tutulta kuulostaa nuo sinun shoppailut. Minulla lähtee aina mopo keulimaan, kun on kyse taimi-, sipuli- tai mukulaostoksista. Mutta nyt kävin katsomassa pihalla ja siellä on piippo poikineen, kiitos viime syksyisen sipulihepulin. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En niin kovin paljon tykkää syksyisestä sipulishowsta, mutta kevään iloisia löytöjä ajatellen sitä jaksaa. Kyllä harmittaisi kerran jos toisenkin, jos ei olisi syksyllä yhtään sipulia jaksanut multaan kätkeä.

      Poista
  18. Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Ja tämä on vasta alkua. Toivottavasti maltti säilyy perennakauden alettua.

      Poista
  19. Mielenkiintoisia ostoksia, kesällä on kukkaloisto taattu :)
    Minulla on yhtenä vuonna ollut sekä 'Matt Busby' että 'Winston Churchill' verenpisaroita, molemmat Plantagenin pistokkaista myöskin ja muistelen, että niistä tuli tosi upeita.
    Yritän nyt pysyä loitolla taimimyymälöistä, koska en todellakaan pystyisi kieltäytymään kaikesta esillä olevasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ostamani verenpisarat ovat kauniita. Pidin kovasti viime vuotisista, mutta annetaan nyt mahdollisuus näille uusille. Eiköhän niistäkin iloa riitä.
      Totta, paras keino pitää itsensä kurissa on välttää taimimyymälöitä.

      Poista
  20. Minäkin toin jo kotiin pari kassillista tete-narsisseja. Täytyykin käydä siirtämässä ne sisälle kuistilta, sillä tänne on ensi yöksi luvattu jopa -10.
    Kesäkukkien taimikasvatusta olen jo vähän aloitellut, mutta pitää vielä odotella lämpöaaltoa, että pelakuukokoelman voi siirtää kuistille taimien tieltä. Ihana kevät ja kukkakuume.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ei viime yönä -10 asteeseen laskenut, mutta lähellä kävi. Laitoin narskujeni päälle kaksinkertaisen harson ja se näyttää hyvin suojanneen.
      Minulla on kellarissa kesäkukista samettikukkien taimia ja muutama muu. Niiden kanssa ei tässä vaiheessa ole vielä kiirettä. Valtaosan laitan kuitenkin suorakylvönä.

      Poista
  21. No jopas löysitkin paljon kaunista kesäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Ja paljon jäi kauppaan muille ostettavaksi.

      Poista
  22. Mukavastihan niitä mukaan tarttui . Kruunuvuokkoja minäkin ajattelin katsoa ja jos ensimmäiset narskut ostaisi. Aika edullisia minusta nuo sinun pistokkaasi . Pitää viikonloppuna vähän katsastaa. Kiitos sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin pistokkaat ovat ihan edullisia. Jos olisi hyvin talvehtineita verenpisaroita, saisi niistä ihan ilmaiseksi. Vaan kun ei ole.
      Muutaman narsissin voisin vielä ostaa, kun nyt on luvattu lämpimämpää. Piristykseksi terassille.

      Poista
  23. Olen tainnut kevään mittaan ostella juurakoita, mukuloita ja siemeniä yli oman kapasiteetin tai ainakin on lähdettävä ruukkuostoksille. :) Tuo harlekiinikukka on minullekin uusia tuttavuus, todella kauniin näköinen. Raportoi sen kasvusta jatkossa, niin pidättäydyn sen hankinnasta ja ihailen sitä blogistasi. Käenkaalin mukuliin olenkin sitten jo sortunut.

    VastaaPoista
  24. Vaara vaanii puutarhaihmistä jo tuulikaapissa! Vaan lieneekö tuo ostomania kuitenkaan pahimmasta päästä, kukkasista on kuitenkin pitkään iloa ja ei meillä onneksi ole ostotarpeita koko vuodeksi, vain keväisin ja syksyisin ja talviaikaan ja alkukkesällä ja alennusmyyntien aikaan ja... Oikein hyvät ostokset, ei mitään katumisia!

    VastaaPoista
  25. Ootpa ostanu montoo sorttii mukuloita ja pistokkaita. Niinhän siinä käyp kun niihen iärelle piäsöö. Suap nähä miten miulle käyp kuhan messuille sinne Helsinkiin tullaan. Tiällä en vielä oo tete-narsissia tavannu ruokakaupassa. Kukkakauppaan on varmaan jo tulleet. Käenkaalii miullakin on ja se työntelöö ensimmäisiä alakuja mullanpinnalle. Verenpisarat eivät elonmerkkejä oo näyttäny. Otinkohan liian myöhään sisälle.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!