perjantai 12. huhtikuuta 2019

Iloa linnuista, kukista ja kevään valosta


Leikkasin pari viikkoa sitten kriikunapuista muutamia oksia maljakkoon. Lämpimässä sisäilmassa niihin tuli nopeasti valkoisia kukkia. Tulisipa yhtä paljon kukkia myös ulkona kasvaviin puihin sitten aikanaan. Joka vuosi kriikunat ovat kukkineet, mutta eivät koskaan näin tulvillaan, kuin sisälle tuodut oksat.


Maaliskuun lopulla huomasin sohvalla istuessani vaahterassa kaksi sepelkyyhkyä. Olenkin odottanut niiden huhuilua. Kaksi vuotta sitten tonttimme viereinen metsikkö kaadettiin juuri kyyhkyjen pesimäaikaan. Kyyhkypariskunta lenteli pihallamme eksyneen ja hädissään olevan näköisenä. Ihan suretti katsella niiden kodittomuutta. Löysivät kuitenkin jostain lähistöltä uuden pesäpaikan, joten pääsen edelleen iloitsemaan niiden läsnäolosta.


Tiistaiaamuna kyyhkypariskunta saapui etupihan marjakuusen alle nokkimaan siemenautomaatista pudonnutta evästä. Ehkä kolea ilma ja räntäsade oli niiden elämää häirinnyt. 

Wikipediasta luin, että sepelkyyhkyä on kutsuttu toukomettiseksi, koska se huhuilee metsissä toukokuussa. Aikanaan kyyhkyn huhuilua kuullessani kuvittelin pöllön olevan jossain lähistöllä. Wikipedian mukaan moni muukin on kokemattomuuttaan samaan harhaluuloon törmännyt. 


Tiistaiaamuna näin myös kevään ensimmäiset punarinnat. Tämä yksilö oli vähän ujo, sillä se ei millään halunnut nokkaansa näyttää. Punarinta on minusta seurallinen "juttukaveri". Monta kertaa puutarhassa touhutessani punarinta on napottanut aivan lähellä ja vaihtanut kuulumisia kanssani.  

Mustarastas maaliskuisessa räntäsateessa

Lukuisten piippojen ohella kevään aisti-iloihin kuuluvat myös lukuisat äänet. Useana päivänä tikka on koputellut lähistöllä. Alueelta poistettiin vanhat sähkötolpat, joiden hattuja tikat tapasivat kopistella. Jonkun muun kohteen ne ovat tolppahattujen tilalle näemmä keksineet. Yhtenä päivänä tikka hakkasi innokkasti vaahterassa olevaa linnunpönttöä. Toivottavasti siellä ei vielä ollut vuokralaisia sisällä. 

Mustarastaan laulua olen monen monta kertaa ihastellut ja täällä blogissakin kiitellyt. Juuri nyt huilumainen luritus kuuluu aamuvarhaisesta iltamyöhään. Epäilen, että jälleen kerran talon päädyn köynnöshortensiaan on rakenteilla mustarastaan pesä.


Viikonloppuna siivosin patiota ja pergolaa. Terassilaudat kaipaavat kipeästi öljyämistä, joka jäi viime kesänä ympärillä pölyävän tierempan vuoksi tekemättä. Isot ruukut ovat viettäneet talven kumollaan talon seinustalla. Niiden alla oleva korotus sai vihdoin arvoisensa tuunauksen, kun Ukkokulta rakensi lankuista tukevan tason tekemälle niille kunnon jalat. Voin siis kantaa jalkoina toimineet tiilet takaisin kellariin.


Kevät on täynnä monenlaisia tehtäviä. Uusia ja edellisiltä vuosilta perittyjä. Osa on pakko hoitaa nopealla aikataululla. Osa taasen saattaa olla vasta idean asteella ja kypsyäkseen muhii niin päässä kuin paperillakin joskus kesän parin ylikin. 

Jotkut ihmiset ahdistuvat tehtävälistoista. Minulle taasen listat ovat kirjanpitoa tulevasta ja menneestä. Asioiden ylös kirjaaminen helpottaa niiden hallintaa. Koen, että moni asia on jo ikäänkuin puoliksi tehty, kun se on löytänyt paikkansa listalta. Tehtävälistojen ei pidä olla pakkopullaa, vaan rivejä voi huoletta pyyhkiä pois.


Lehtikaktukset ovat käynnistäneet kolmannen kukinnan. Tosin vain muutaman nupun voimin jokainen. Soilikki virkistyi valoisista päivistä ja sekin kukkii parhaillaan. Pari orkideaakin näyttää kasvattavan vanhaan vanaan uusia nuppuja. Kliivia aloitti runsas kuukausi sitten kukinnan väsäämällä varrettoman kukan kahden lehden tiukkaan väliin. Nyt kliivia on saanut aikaan perinteisen varren ja sen päähän monta aukeavaa kukkaa. Kaukaa kliivian kukka näyttää hennon keltaiselta, mutta läheltä katsoen siinä on enemmän valkoista. Aika kaunis.


Kevään valo saa paljon hyvää aikaan. Kukat heräävät ja niin taitaa herätä ihminenkin. Ainakin tämä ihminen.

Hyvää viikonloppua kaikille!
 
 

32 kommenttia:

 1. Kovasti on kevät edennyt teillä. Mukavaa, että kyyhkyspari löysi uuden pesäpaikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkaa olla ihan oikea kevät. Viime yön -7 asteen pakkasesta huolimatta. Pääsiäisviikolle luvattu lämpö tuo varmaan kevään koko maahan, teillekin.

   Poista
 2. Metsää ei kai saisi kaataa lintujen pesintäaikaan? Kevät onkin juuri siksi parasta aikaa, että luonto alkaa ujosti hereillä mm. lintujen muodossa. Onneksi sää on kaiketi lämpenemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin metsänkaato pesimäaikaan ei ole luvallista, ja kovasti ajankohtaa ihmettelimme.
   Kyllä uutisten säätiedotuksessa luvattiin lämpenevää koko maahan. Tänään jo tuntui lämpimämmältä, vaikka edellinen yö oli kyllä.

   Poista
 3. Meillä on mökillä myös kriikunapuu mikä ei vielä ole kukkinut koskaan oli oikein mukava näin ihastella niiden kukintaa. Sepelkyyhkypariskunta majailee myös meidän rivarin pihan ympäristössä ja välillä pihallakin. Saa nähdä näkyykö tänä vuonna kun olemme poistaneet vesiaiheen . Ne tapasi käydä sieltä juomassa vettä. Kaunis on kliiviasi minulla pukkaa omassa jo toista kukkanuppua. Se on se tavallisen värinen . Punarinta on tosiaan hyvä kaveri puutarhassa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kriikunoilla on jo ikää. Vuosia ne ovat jo kukkineet, mutta ei koskaan valtoimenaan. Parina viime vuonna on tullut silti ihan mukavasti satoa.
   Toivottavasti kyyhkyt jatkavat vierailuja teillä ilman vesipaikkaakin. Mukavia lintuja.
   Kliiviani on vielä pieni ja kukkii nyt toista kertaa. Poikani sai miehen äidiltä vanhan kliivian, joka kukkii vuosittain oranssein kukin. Se on varmaan samanlainen, kuin sinulla.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Kevät kirvoittaa iloisia ajatuksia.

   Poista
 5. Meidänkin lähimetsässä asustava kyyhkyspariskunta on palannut kesäkotiinsa. Kujerrus on kuulunut jo jonkin aikaa, toissapäivänä sain linnuista myös näköhavainnon. Varma kevään merkki <3 Sinulla on hienot listat, mahtavaa järjestelmällisyyttä. Minäkin laadin erilaisia listoja, mutta eivät ne noin organisoiduilta näytä :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö tunnukin, kuin vanhan tutun tapaisi, kun kuulee ja näkee näitä keväisiä lintuvieraita.
   Minusta on kiva tehdä listoja ja laittaa asioita järjestykseen niin paperilla kuin muuallakin. Enkä kuitenkaan ole yhtäänn tilastoihminen.

   Poista
 6. Ihanasti kriikunapuun kukat tuovat kevättä!
  Heti tunnistin kriikunan kukiksi. Lapsuudenkotini piha oli täynnä kriikunapuita.=)
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kriikunapuuni kukkivat myös pihalla. Kiva kuulla, että puu on sinulle tuttu. Olen tavannut ihmisiä, jotka eivät ole kuullutkaan kriikunoista. Sinulla on siellä etelässä upeasti kukkivia hedelmäpuita ihasteltavana. Tulkoon kriikunankukat sinulle tervehdyksen täältä Pohjolasta.

   Poista
 7. Luonto on nyt tulvillaan linnun laulua etenkin aamuisin, kun käyn koirien kanssa lenkillä. Mustarastaan laulu kuulostaa kauniilta.

  Mukavaa viikonloppua! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväisin pitäisikin mennä aamulenkille, jotta pääsisi täysillä nauttimaan kevään äänistä ja tuoksuista. Koiraelämän parhaita puolia.
   Mustarastaan laulu on minustakin niin kaunista.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Tänää iltalenkillä kuulin ensimmäästä kertaa mustarastahan laulua, vaikka niiton ny lumilla pomppoollu lintularon alla kymmenkunta. Tänää oli selevästi jo lämpöösempää. Rupiaa pikkuhilijaa pihapuuhat vetämähän pualehensa. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa olla käsillä ne ajat, jolloin mielellään viettäisi kaiken ajan pihalla. Tänään olen levittänyt katemultaa kukkapenkkeihin ja väen väkisin tulin sisään laittamaan ruokaa. Sen valmistumista tässä odottelen ja naputtelen tablettia pitääkseni itseni poissa pihalta. Voisi ruoka palaa muuten karrelle.

   Poista
 9. Tikkatarinoinnistasi tuli mieleen meidän mökillä ollut tikka, joka päätti yhtenä keväänä kokeilla metallitynnyrin sopivuutta soidinsoittoihin. Oli hauskannäköinen, kun naputteli tynnyriä eri puolilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi teidän peltitynnyriä päristelevä tikka turhautua ja saada vielä bonuksena päänsäryn.

   Poista
 10. Kyykyspari pesii meidänkin pikkumetsässä, ja aivan, luulin minäkin sitä huhuilua ensin pöllönkutsuksi. :)
  Meillä on harvinaisen isot parvet mustarastaita, johtuisikohan rusinoista ja muista herkuista, joita tarjoilen niille...
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastaita on täälläkin ollut koko talven runsaasti ja lumien sulamisen myötä määrä tuntuu vain kasvaneen. Taitaa herkkutarjonnalla olla vaikutuksensa.
   Viikonloppu on alkanut ihanasti. Multaa on tullut kärrättyä ja levitettyä kukkapenkkeihin peittämään viime syksyn lehtiä.

   Poista
 11. kiitos Between tästä mukavasta kevät postauksesta:)) kevät on tainnut täälkin oikein ravistella hereille, aamuisin ei malta enää sängys pysyä, vaan auringon kanssa kilpaa on noustava puuhastelemaan keväisiäjuttuja. pahus sentään, en hoksinut ottaa kriikunapuun oksia sisälle, isäntä kaatoi sen viime viikolla.
  hyvää viikonloppua Sinulle:))
  myös minä kuulun noihin, jotka välillä erehtyy pöllön huhuilevan. tääl ei ole viel kuulunut kyyhkyjen huhuilua, mustarastaspariskunta sen sijaan pitää huolen nautinnollisesta ilta- ja aamukonsertosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko kriikunapuun oksia vielä jossain pihamaallanne? Ihmeen hyvin ne elpyvät maljakossa, vaikka puun kaadosta olisi jo aikaa.
   Kyyhkyset ovat täällä kovin aktiivisia. Hurja huhuilu kuuluu tien toisen puolen kuusista ja välillä linnut pyrähtelevät meidän pihalle. Mukavaa porukkaa.
   Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 12. Oikein kateellisena luin postauksesi ja ihmisten kommentteja.
  Itse olen kaatunut selkäni pahasti, enkä ole päässyt koiran kanssa lenkille, lintuja kuuntelemaan. Ihan on vaan pitänyt olla koko talvi ja kevät sisällä.
  Nyt toukokuussa leikataan selkä ,jospa sitten hiljalleen pääsisin kesällä ulos kävelemään.Puutarha töitä en ole tehnyt ollenkaan, enkä varmasti tänä kesänä teekkään. Meidän pihan nokkoset laulaa kuorossa kiitos laulua.
  Toivon sinulle aurinkoista lauantai päivää.
  Ja tuleppas käymään kylässä aurinkokuallakin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin blogissasi lukemassa selkäongelmistasi. Ihan varmasti harmittaa, kun pitkään joutuu olemaan puolikuntoisena. Toivottavasti tuleva leikkaus helpottaa tilannetta. Levätessä meni minunkin viime kesäni suurimmaksi osaksi aivovamman vuoksi. Nyt jo voin sentään touhuta puutarhassa.
   Anna niiden nokkosten laulaa. Nokkoset ovat hyviä paikkoja perhosentoukille.

   Poista
 13. Kauniit kriikunan ja kliivian kukat ja miten ihana hortensia viimeisessä kuvassa <3 Tännekin alkaa hiljalleen lipua muuttolintuja ja talvehtineet ovat aloittaneet laulamisen. Tänään kuulin ensimmäistä kertaa tänä keväänä hippiäisen laulua. Sepelkyyhky on tuttu kaveri jo lapsuudestani. Niiden huhuilu kuuluu yhtä erottamattomasti kevääseen ja kesään kuin mustarastaskin. Kovasti odotan niiden paluuta. Kasvimaalle sen sijaan en sepelkyyhkyä toivoisi vieraaksi; hernekylvökset lähtevät parempiin suihin :D Täälläkin aletaan nyt päästä eroon viikolla sataneista lumista. Viime yönä ei ollut mennyt pakkaselle ollenkaan, joten aamulla pihakiveyksellä näkyi jo sulapaikkoja. Nyt on kymmenen astetta lämmintä, joten lumet saavat kyytiä. Aurinkoa toivoisin valoa kaipaavien taimien takia, mutta olen tyytyväinen lämmöstäkin.

  Sinulla onkin kunnon tehtävälistat keväälle. Listat ovat siitä mukavia, että ei tarvitse pitää päässä kaikkia hoidettavia asioita, ja jos yliviivaa tehdyt työt, niin näkee, ettei ole laiskotellut koko kevättä, vaikkei joskus siltä tuntuisi. Minulla on ainoastaan kylvöaikataulut ja isommat projektit kirjoitettu ylös, pikkupuuhia teen sitä mukaa kun tulee mieleen ja sattuu sopiva hetki. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, ostin hortensian messuilta.
   Sepelkyyhkyn huhuilu kuuluu tosiaan mustarastaan lurituksen ohella kevääseen. Täällä kyyhkyset katoavat ilmeisesti pesimisvaiheen jälkeen metsään, sillä harvemmin niitä kesällä enää pihassa näkee. Nyt tepastelevat joka päivä nurmikolla parittain.
   Eiköhän lumet ala pian saada teilläkin kyytiä. Sen verran lupaavalta sääkartta näytti ensi viikolla. Aurinkoa ja lämmintä.

   Ei minullakaan kaikki asiat listoille pääse eikä ehdi. Pieniä juttuja putkahtaa päähän pihalla ollessa ja usein ne tulee heti tehtyäkin. Suuremmat linjat on mukava kirjata paperille ja seurata ja vertailla niitä vuodesta toiseen.

   Aamupäivän jo levittelin multaa kukkapenkkeihin. Piti tulla välillä laittamaan ruokaa ja syömään. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Naurahdin sinun tehtävälistallesi. Samanmoista teen minäkin tuohon jääkaapin sivuseinään. Ihana vetää yli joku tehtävä, jonka on suorittanut. Kun teen kuukauden listan, jää moni työ kuitenkin seuraavan kuukauden listaan. Näin voi käydä, että tulee kaaos kesään mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, mukavinta on merkitä listalta tehtyjä töitä. Aina jää hommia tekemättä. Sillä on hyvätkin puolensa, sillä joskus ne tekemättömät työt osoittautuvat muutenkin huonosti valmistelluiksi ja toisinaan jopa kokonaan hylättäviksi.

   Poista
 15. Ihania kevätkuvia! Punarinta kaverinani minäkin viime kesänä haravoin pihaa. Oli kiva seurata sitä, kun se seurasi minua ja minun tekemisiäni. Myös mustarastas on meillekin eksynyt, mutta sepelkyyhkyjä ei. Variksia siitäkin edestä:) Mukavaa viikonlopun jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinullakin on ollut punarinta puutarhakaverina. Ne ovat ihmeen pelottomia pikkulintuja. Ihan nauratti istuttaa sipuleita punarinnan kanssa.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 16. Nyt tekee mieli hakea pari omenapuun oksaa sisälle, josko saisin ne kukkimaan. Kirsikoita en raaski leikata kun ovat vielä niin pieniä, luumut vielä pienempiä. Kevät saa mielen iloiseksi, linnuistakin sen huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kunpa olisikin niin suuri kirsikkapuu, että siitä raaskisi oksia maljakkoon leikata. Omani on sen verran pieni, että ihan jokaisen oksan saa pitää. Omenapuun oksia olen toisinaan tuonut sisälle ja nopeasti niihin tulee lehtiä ja kukkia. Kokeile ihmeessä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!