torstai 31. lokakuuta 2019

Ensilumi valkaisi maiseman


Jaha, se on nyt sitten lumikauden avaus suoritettu. Maanantaina satoi ensilumi ja hyvin se on pysynyt maassa. Keskiviikkoaamuna mittari näytti -7, joka tosin päivän aikana muuttui auringonpaisteen myötä plusasteiksi. Pitänee hakea lumikola kellarista talon seinustalle. Tässä vaiheessa se torjuu hyvin suurempien lumimassojen saapumista.


Puutarha on keveän lumihuurteen kuorruttamana kaunis. Joissakin pensaissa on vielä lehtiä, joiden ruskavärit näyttävät hienoilta valkoisen lumen kera.


Aloitin lintujen ruokinnan talipötkylöillä ja -palloilla sekä pähkinä-siemenseoksella. Linnut löysivät buffetpöydät oitis. Ostin keväällä kaupasta reilussa alennuksessa olleita siemenseoksia, joten nyt ei heti tarvinnut lähteä kauppaan ostoksille. Lintujen touhuja on taas kiva seurata ja kummasti aika kuluu pelkästään lintulaudan vilinää katsellessa.


Talvi sinänsä ei yllättänyt, mutta hiukan täytyy taas totutella erilaiseen pukeutumiseen. Ulos ei noin vain lähdetä ilman käsineitä ja ohuissa vaatteissa. Tulevana viikonloppuna on suoritettava talvivaatteiden marssi vaatehuoneesta käyttövaatekaappiin ja talvikengätkin lienee paras nostaa esiin.


Hiukan tuntuu oudolta kaikki lisääntynyt aika. Maaliskuun lopusta alkaen suurin osa vapaa-ajasta on kulunut pihan ja puutarhan parissa. Nyt puutarha on laitettu talviunille ja puutarhahörhö saa täyttää iltansa kutimien ja kirjojen parissa. Suunnitelmissa tosin on keittiön kaappien perusteellista läpikäymistä. Järjestelen kaappeja pitkin vuotta, joten en harrasta mitään erityisiä joulusiivoussessioita. Nyt haluan kuitenkin tehdä kunnon inventaarion ja laittaa ylimääräisiä tavaroita kiertoon.


Kaappi-inventaariot saavat toistaiseksi odottaa. Viikko sitten alkanut selkäkipu on ehkä vähän hellittänyt, mutta edelleen on kaikissa liikkeissä oltava varovainen. Lääkärin diagnoosi on noidannuoli. Hidas elämä ei kuulu normivalikoimiini, mutta nyt on pakko siihen taipua. Muuten viiltää selästä niin vimmatusti.


Huomenna siirrymme marraskuuhun. Tällä vauhdilla voi kohta ryhtyä miettimään kevätkylvöjä. Melkein.
 

49 kommenttia:

  1. Teillähän on komeasti lunta! Meillä oli sellainen kuura muutaman päivän. Pakkasta kyllä oli parhaimmillaan -7 astetta. Mutta nyt tulee vettä taivaan täydeltä!

    Mukavaa marraskuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesisateeksi ennusteiden mukaan täälläkin muuttuu. Vielä on vähän lumenrippeitä, mutta plussalla jo mennään. Aurinko sentään ilahduttaa paisteellaan.
      Samoin sinulle valoisaa marraskuuta!

      Poista
  2. Niin kauniit kuvat♥ Oli kyllä kiva kun satoi pikkuisen tuota lunta, tuntuu että on heti jotenkin valoisampaakin:) Leppoisaa viikon jatkoa ja lokakuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi tuo hienosti valoa. Eilen illalla näin pitkästä aikaa jopa tähtiä taivaalla, kun pilvet eivät olleet edessä.
      Samoin sinulle mukavia loppuviikon päiviä!

      Poista
  3. Hui, miten talvista! Meillä tuli sunnuntaina räntää, mutta ei se maahan jäänyt. Pakkasta on vaan. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaina täälläkin satoi räntää ja maanantaina se muuttui lumeksi. Nyt ollaan jo plussalla ja vesisade luvassa, joten kohta ollaan taas normaalissa mustanharmaassa loppuvuoden säässä. Jännä, miten sää saattaa muuttua paljonkin muutaman kilometrin matkalla. Usein Espoosta tänne kotikylään saapuessani tulen kuin eri maailmaan.
      Mukavia loppuviikon päiviä sinulle!

      Poista
  4. Oi, teillehän on tullut kaunis kerros lunta! Aivan ihanat kuvat!
    Meille satoi hieman vähemmän. Ja nyt näyttää, että tämän päivän sade sulattaa ne pois.
    Mukavaa lokakuun viimeistä päivää ja marraskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensilumi kuurasi tienoot hetkeksi todella kauniiksi. Auringonpaiste vielä paransi näkymiä. Kohta täälläkin on taas ihan tavanomaista mustaharmaata. Onneksi ehdin ottaa kuvia satumaisesta puutarhasta.
      Sinullekin toivotan mukavia loppuviikon päiviä!

      Poista
  5. Pari päivää on ollut niin kaunista ja valoisaa, kun aurinkokin on näyttäytynyt. Vesisadetta on kuulemma tulossa tännekin.
    Samoin sinulle oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Teillähän on satanut todella kauniisti kasvit kuorruttavan ensilumen. Meillä lumet ovat enää muisto vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvin lumikuurainen maisema pysyi, mutta tänään se on mennyttä. Vesisadetta on luvassa koko päiväksi. Olipa hyvä, että ehdin käydä kauneimmat hetket kuvaamassa.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  7. Meilläkin on sunnuntaina sataneet ensilumet vielä maassa, on sen verran ollut pakkasta. Loppuviikoksi taisivat kuitenkin luvata jo plus-asteita, joten saanemme heittää lumelle hyvästit tällä erää. Hyvä kun muistutit lintujen ruokinnasta! Olen unohtanut niiden talipallot kokonaan. Kauniita kuvia. Luonto näyttää hurmaavalta ohuessa lumivaipassaan. Mukavaa kuunvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiliseen saakka lumisia paikkoja sai ihailla, joskin jatkuvasti vähenevässä määrin. Tänään sitten sade hoitaa tienoon taas tasaisen harmaaksi.
      Linnut löysivät ruokansa heti. On ollut kiva katsella, mitä lajeja pihassa pyörii. Tavallisten pikkulintujen lisäksi närhiä näyttää olevan nyt runsaasti.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  8. Ihanat kuvat! Olen samaa mieltä, että aikaa vapautui yllättävästi, kun puutarhapuuhat on taputeltu. Olen ylellisyytenä nauttinut kirjojen lukemisesta. Kesällä en uskalla juuri aloittaa mitään, sillä en oikein malta lopettaa, kun alkuun pääsen. Onhan niitä siivoushommia toki tehtävä. Ja lenkit Ritan kanssa ovat pidentyneet. Hyvää viikonloppua ja muista parannella noidannuoli ennen "riehumista".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu oikeastaan vähän hassultakin, kun ei heti vapaan koittaessa tule rynnättyä pihalle jotain tekemään. Luen kyllä kesälläkin, mutta en siinä mittakaavassa, mitä näin talviaikaan ehtii.
      Rita on varmasti tyytyväinen, kun emännällä on enemmän aikaa sen kanssa liikkumiseen. Mikäs sen mukavampaa, kuin luonnossa kulkeminen ja ympäristön aistiminen.
      Selkäkipu on jo vähentynyt, mutta edelleen vaivaa. Suosiolla otan nyt hitaammin ja koitan liikkua selkää säästäen.
      Oikein hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  9. Täällä ei ole vielä sanottavasti maahan jäänyt, (ja jos joku hiutale on jäänyt, niin on kohta sulanut...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi tuli ja tänään lumi meni. Sellaistahan se näillä seuduilla on jo vuosia ollut. Kovasti sää vaihtelee pienelläkin alueella. Espoosta meille päin tullessa saattaa asteet pudota ja maisema muuttua talvisemmaksi.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  10. Kyllä lumi tekee luonnon kauniiksi Täällä ei vielä lunta. Hyvää marraskuun alkua ja pyhäinpäivää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti lumi kaunistaa maisemat. Täällä etelärannikolla lehdetön aika on usein kovin harmaata ja ankeaa. Lumi tekee siitä paljon valoisamman.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  11. Teillehän on paljon lunta satanu. Meilläkin ol tänäuamuna mehtäkin luminen, päivällä män plussalle ja nuoskalunta nyt on. Miulla kun ol noidannuoli, varovasti venyttelin. Ja särkyliäkkeitä avuks.
    Hyvää pyhäinpäivee ja kekrii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavasti lunta satoi ja kaunisti maiseman moneksi päiväksi. Tänään on selkeästi plussalla ja sateista, joten hyvästit lumelle on tältä erää tehty.
      Näin pahaa noidannuolta minulla ei ole ollut. Varovasti on pitänyt lähteä liikkeelle, kun kipu on ollut niin kovaa. Liikkuminen silti kannattaa, sillä selkeästi se helpottaa. Odotan kovasti, että pääsen taas ulos kunnon lenkille. Nyt askellus on vielä vähän hidasta.
      Hyvää pyhäinpäivää ja kekriä sinullekin!

      Poista
  12. Näyttää niin kauniilta nuo lumikuvat!
    Maltahan nyt ottaa rauhallisesti, niin selkä pääsee parantumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumisesta luonnosta löytyi kauneutta paljon helpommin, kuin tänään vallitsevasta harmaasta sadesäästä. Eiköhän sitä luntakin vielä saada, joten mikäs hätä tässä.
      Askellus on ollut hitaanlaista, mutta paranemaan päin selkä jo on. Pitää totisesti paikkansa, että liike on selälle paras lääke.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  13. Laitoin lintumökkiin auringonkukansiemeniä ja lisäksi talipalloja. Pikkusiivekkäitä ja kaksi oravaa on ilmestynyt ruokailemaan. Lumessa näkyy myös pupujen jälkiä, onneksi on verkot nyt paikoillaan.
    Onpa kiva kuva punalehtisestä kasvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusakoita on jatkuvasti pihapiirissä, joten verkoilla on paikkansa. Oravia en olekaan meidän pihassa vähään aikaan nähnyt. Naapurin kuusella kyllä.
      Punalehtinen kasvi on purppuraheisiangervo UMNHarpell, jonka istutin loppukesästä. Pidän siitä kovasti.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  14. Lumen kuorruttamat kasvit tekevät niistä kauniita, vaikka kukinta olisikin jo kaukana menneessä kesässä. Hyvin näyttää sopivan lumi myös purppuraheisiangervon lehdelle! Pikkuisen pääsi talvi minut yllättämään, oli vielä niin vehreää puutarhassa, kun lumi viime sunnuntaina satoi meille ja jäi asumaan. Annahan niiden kaappien nyt olla ja parantele selkäsi kuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi teki hetkessä puutarhasta satumaan. Harmaana ja lehdettömänä loppusyksyn päivänä se ei niin ihastuttava välttämättä ole. Purppuraheisiangervo UMNHarpell on niitä viimeisiä pensaita, joissa yhä on lehdet tallella. Tänään täytyykin käydä katsomassa, olisiko ne jo pudonneet.
      Kaapit odottavat selän parantumista. Aika hyvin pääsen jo liikkumaan, mutta edelleen selkä on kipeä. Lääkärin mukaan paranemiseen voi mennä kolmekin kuukautta, mutta toivottavasti tässä tapauksessa pääsen vähemmällä.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  15. Onpa kaunista hattaralumikuorrutteinen maisema.
    Täällä ei ole vielä lunta satanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kauniin pumpulimaista. Nyt tosin vesisade on tehnyt tehtävänsä ja olemme tavanomaisessa harmaassa marraskuisessa säässä.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  16. Kaunista, joka kerta tuo ensilumi :)
    Ikävä kuulla että selkä vaivaa. Jospa menisi pian ohi.

    Ihastelin edellisen postauksen sukkia. Jonkunlaista pitsineuletta olisi ehkä kiva opetella. Jäin vielä miettimään sitä. Parit perussukat ainakin pitäisi saada aikaan ennen uuden opettelua ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ensilumi näin aikuisenakin yhtä kaunista, kuin lapsena. Nyt kylläkin vähän eri näkökulmasta. Enää en rynnännyt peuhaamaan lumessa, vaan yritin varovaisin liikkein kuvata kauneutta.
      Noidannuoli on tyypillinen rasitusvamma. Huonoja liikeratoja liian paljon. Sen saa, kun heiluu lapion kanssa. Eiköhän se tästä hissukseen parane. Ajankohta hitaampaan elämään on hyvä, kun pihatyöt on tehty.
      Sinä teet niin kauniita kirjoneuleita, joten ihan varmasti osaat pitsineuleitakin. Edellisen postauksen valkoinen pitsimalli on yksinkertainen. Pitkän kutomistauon jälkeen perussukat onkin hyvä aloitus. Pääsee rytmiin kiinni.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  17. Kyllä ensilumi aina kirkastaa maiseman kauniisti! Meillä tuli lunta jonkin verran, olisiko 1 cm ollut maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuota lunta täälläkään senttitolkulla ollut, mutta pakkaseen yhdistettynä se kaunisti puutarhan satumaailmaksi. Nyt jo mennyttä, vaan kyllä sitä vielä lisääkin saadaan.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  18. Höttöinen pakkaslumi kuorruttaa todella kauniisti kasvit. Ihanasti nuo heisiangervon lehdet loistavat auringonpaisteessa. Meillä satoi eilen vettä, mutta ei se riittänyt sulattamaan sitä lumimäärää, mikä toissayönä satoi. Illasta alkoi pakastaa ja tänään on ollut koko päivän pakkasella. Paikoitellen on melkoisen liukasta. Huomiselle on ennustettu pari lämpöastetta ja jotain sadetta. Nähtäväksi jää, tuleeko vetenä vai räntänä ja miten pitkään maa pysyy valkoisena?
    Niin ikäviä kuin selkäkivut ovatkin, niin noidannuoli diagnoosina sopii aika hauskasti näin halloweenin ajankohtaan! Toivottavasti paranee pian eikä enää uusiudu! Mukavaa alkavaa pyhäinpäivän viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purppuraheisiangervot ovat näköjään ihastuttavia ihan viimeiseen lehteen saakka. Tämä UMNHarpell on istutettu paikalle, jossa se kylpee iltapäivän auringossa. Diabolo ja Andre eivät samalla tavalla saa aurinkoa.
      Pikkupakkanen säilytti lumen meillä monta päivää, mutta tänään vesisade näyttää hoitavan tienoon taas harmaaksi. Pohjoisessahan on jo ihan täysi talvi ja pakkastakin yli -20 astetta. Teillä ei sentään niin talvista liene edes ollut.
      Sinäpäs sen sanoit. Mikä lie halloween-temppu koko noidannuoli. On jo helpottamassa, vaikka kipu vieläkin tuntuu ja liike on normaalia hitaampaa. Toivottavasti ensi kevään pääsiäisnoidat eivät ammu nuoliaan halloween-hahmojen tapaan.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  19. Toivottavasti selkäsi toipuu pian. Talvivaihteen on saanut kääntää päälle, kylmäkin on ollut. Lintujen ruokinnan aloitin viikko sitten ja pieniä lintuja on riittänyt niin että ruokaa saa lisätä jatkuvasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selkä on jo toipumaan päin, vaikka kipeä se edelleen on ja rajoittaa liikkumista.
      Talvivaihde on monin tavoin laitettu päälle. Lintujakin on tullut seurattua joka vuotiseen tapaan. Närhiä on näkynyt tavallista enemmän.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  20. Toivottavasti selkäsi on jo parempi! Jännästi noinkin lähellä on tullut lunta, kun taas täällä Helsingissä ei voi vielä ensi lumesta puhua. Hieman hahtuvia laskeutui, mutta ei edes niin että maa olisi ollut valkoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selkä on selvästi toipumaan päin. Onneksi.
      Minusta tuntuu, että jos jossain sataa ja on lunta, niin meidän kylällä. Tänään tosin lumiset maisemat ovat muisto vain. Vettä sataa ja harmaus vallitsee. Helsingissä meri on lähellä ja se vaikuttaa suuresti säätilaan.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

      Poista
  21. oi miten kaunis lumi/kuura kuorrutus ,tuohan on ihan taidetta;)
    Kauniita erittäin kauniita kuvia!
    Hyvää vointia!,Sinulle Between!
    sekä rauhaisaa pyhäinäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Lumi kuorrutti puutarhan satumaaksi. Katse hakeutui väkisinkin ihailemaan valkeita oksia.
      Hyvää pyhäinpäivää sinulle Liisa!

      Poista
  22. Ihanan valkeaa. Olen tykästynyt taas lumeen. Jotenkin se aina yllättää. Jännää on herätä uuteen aamuun, kun maa onkin valkea. Minut se aina yllättää. Mietin tuliko kaikki tarvittava tehtyä. Menikö kaikki varastoon yms. Meillä valkeni maa, mutta vettäkin on kerennyt sadella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen lumiaamu on aina samanlainen yllätys ja ihastuksen aihe. Nämä lumiset puutarhakuvat ovat jo mennyttä. Talvi on vasta edessä, joten varmasti pääsemme vielä valkeutta ihastelemaan.

      Poista
  23. Sieviä talvikuvia <3 Täällä säät ovat vaihdelleet melkolailla. Esim. eilen oli pakkasta, tuiskutti lunta ja tuuli, tänä aamuna jumppasimme lumitöissä, kun kolasimme nuoskalunta pihalla. Hyvää huomenna alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, teillä onkin lunta satanut ihan kunnolla, kun kolaushommiin on jo päässyt. Tuo meidän lumikerros oli hyvin hento ja nyt jo muisto vain.
      Hyvää viikon alkua sinullekin!

      Poista
  24. Ihania kuvia. Kaunista tuo lumen ja ruskan yhdistelmä. Onko lumi pysynyt maassa? Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin hentoisen lumen alta pilkottavat ruskavärit ovat kaunis yhdistelmä.
      Muutaman päivän saimme nauttia lumen valaisevasta voimasta, mutta nyt on jälleen tavanomainen loppusyksyn harmaus vallalla. Tosin kaunista sekin on.
      Mukavaa sunnuntaita myös sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!