sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Lumi meni, sumu tuli


Muutaman päivän edellisen postauksen satumainen höyhenlumi pysyi pensaiden oksilla ja nurmikolla. Sitten pikkupakkaset vaihtuivat lievään plussaan ja vesisadettakin on välillä saatu. Tämän pyhäinpäivän jälkeisen sunnuntain tienoon pehmensi sakea sumu. Kävelylenkin reitille osuneen järven vastarantaa ei näkynyt.


Lenkin jälkeen jäin pihalle kameran kanssa pyörimään. Ihan ensitöikseni täytin kuitenkin lintujen siemenautomaatit. Aloitin lintujen ruokinnan viikolla ja muutamassa päivässä siemenet oli syöty. Talipalloissa ja -pötkylöissä on vielä nokittavaa. Melkoinen vilinä lintubuffeteissa pörrää. Lähinnä sini- ja talitiaisia sekä pikkuvarpusia. Tien puoleisella pihalla närhi pysäköi itsensä säännöllisin välein siemenautomaatin viereiselle oksalle ja roiskii siemeniä maahan. Hän on ilmeisesti sopinut tällaisesta menettelystä kaveriensa kanssa, sillä pian maassa on neljäkin närheä yhtäaikaa popsimassa siemeniä ja pähkinöitä.

 
Pahoittelen kuvan laatua. Ilman zoomia keittiön ikkunasta ei tahdo riittävästi ulottua nappaamaan taidokkaita lintukuvia. Neljästä närhestä vain yksi suostui pysymään sen aikaa paikallaan, että kuvasta tuli jotakuinkin selkeä. On se vaan upean näköinen lintu.

Petroselinum crispum - Persilja

Puutarhan yleisväri on nyt ruskea-harmaa-musta. Nurmikko ja havut sentään jatkavat eloaan vihreinä. Kasvimaan reunassa, purppuraheisiangervon tyvellä persilja on edelleen terhakkaan vihreä. Leikkasin sitä runsain määrin talveksi pakkaseen, joten nämä saavat jäädä odottamaan seuraavaa kesää.

Rosa 'Ritausma' - Tarhakurtturuusu
  
Ritausma on tänä syksynä ollut hauska värinvaihtaja. Se pysyi muita pidempään vihreänä muuttuen sitten kirkkaan keltaiseksi. Lumen ja pakkasen jälkeen Ritausma onkin nyt toffeenruskea. Kuin kaunista nahkaa nuo lehdet.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja
  
Tämän hetken lempipuuni, tuurenpihlaja vetää huomiota puoleensa myös lehdettömänä. Silmut ovat paisuneet ja punaiset. Jos syksystä tulee pitkä ja leuto, tuurenpihlaja saattaa alkaa kasvaa uudelleen, jolloin uusi kärkikasvu paleltuu ja puu haarautuu. Näin sanotaan netissä. Tuurenpihlaja on kuulemma jänisten suurta herkkua, joten sen suojaaminen verkolla on erityisen tärkeää. Lumen tulon jälkeen täytyy käydä säännöllisesti tarkastamassa, ettei hanki helpota jänisten pääsyä tuurenpihlajalla ruokailemaan verkkojen yli.

Lamium maculatum - Hopeatäpläpeippi

Välillä tuskailen hopeatäpläpeipin aktiivisen leviämisen kanssa. Vaan näin vuoden värittömään aikaan hopeatäpläpeippi tuo ympärilleen valoa ja raikkautta. Niinhän sitä kaikissa asioissa on hyvät ja huonot puolensa. On vain pohdittava, mille ominaisuudelle antaa arvoa ja jaksaako kielteisten puolien kanssa taistella.

Heuchera - Keijunkukka

On muuten aika kiva käyskennellä puutarhassa tähän aikaan vuodesta. Itseni olen psyykannut siihen ajatukseen, että ympärillä näkyvistä tekemättömistä töistä huolimatta tämän vuoden hommat on tehty ja puutarha menköön talviunille. Mieleen nousee kyllä uusia ideoita syksynpaljasta puutarhaa katsellessa. Mikäs sen mukavampaa, kuin antaa ideoiden muhia ja jalostua omassa päässä. Keväällä onkin sitten suunnitelmat valmiina.


Leppoisia marraskuun päiviä kaikille!
 

35 kommenttia:

  1. Meilläkin on ollut tosi sumuista. Hopeatäpläpeippi ja keijunkukat näyttävät tosiaan yllättävän hyviltä vieläkin, samoin esim. hopeahärkki. Nyt talvikaudella onkin mukava katsella kesän kuvia ja maalailla mielessään uusia suunnitelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassa ja luonnossakin tapahtuu talviaikaan sen verran hitaaseen tahtiin, että kohta on ihan pakko ammentaa kesäisistä kuvista. Tai ehkä on löydettävä uusia näkökulmia ja katsoa ympärilleen uusin silmin.
      Tämän päivän sumu oli jotenkin rauhoittavaa ja äänetkin tuntuivat pehmenevän.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Täälläkin oli komea sumu aamulla, ikkunasta ei paljon näkynyt. Myöhemmin paistoi aurinkokin. Mekin juuri aloitettiin lintujen ruokinta. Toivottavasti närhi näyttäytyisi täälläkin. Kaunis lintu, niitä näkee pihassa aika harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista nähneeni omassa pihassa samanaikaisesti neljää närheä. Eikä ne yleensäkään ole tulleet tuolle lähimmälle ruokintapaikalle. Kiva ihastella välillä harvinaisempiakin vieraita.

      Poista
  4. Täällä meilläkin on ollut sumuista koko päivän.
    Närhi on väreiltään hyvin kaunis lintu. Ainakin pari närheä olen onnistunut näkemään ruokailemassa pihallamme. Ovat kyllä todella varovaisia ja arkoja kuvattaviksi.
    Hopeatäpläpeippi on todella mestari leviämään. Luulin jo saaneeni sen hävitetyksi puutarhastamme, mutta aina jostain pieniä siementaimia putkahtelee esille.
    Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sininen siivenosa närhessä tekee siitä eksoottisen näköisen linnun. Tutuimmissa pihapiirin linnuissa ei paljon kirkkaita värejä ole. Arkoja närhet tosiaan ovat. Ikkunan takanakin piti liikkua varovaisesti kuvan saadakseen.
      Hopeatäpläpeipin hävittäminen ei tosiaan ole helppo tehtävä. Sen taimia ilmestyy ihan vääriin paikkoihin ja ne pitää kitkeä pieninä, ettei se pääse leviämään.
      Sunnuntai alkaa olla illassa. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Nyt onkin niin pimeetä aikaa. Kaunis tuo Hopeatäpläpeippi. Mukavaa marraskuun päiviä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilvisenä päivänä täytyy sisällä sytyttää valot keskellä päivääkin. Sytytä sinäkin Ritva kausivaloja kirkastamaan arkeasi.

      Poista
  6. Meillä aurinkoinen päivä sunnuntaina,
    Aurinko paistoi kahden lumisade-pilven välistä,,,hiukan sinen/harmaa hämärä hyssykkä levittäytyi illansuussa ,
    Voi tuota urheaa Tuurenpihlajaa,silmuinen ,varmasti kestävää lajike?
    Meillä lunta kymmenkunta senttiä...ja valoisaa :)kiitos puhtaan lumen,eikä onneksi nyt liukasta.
    Oikein ihanaa alkanutta marraskuuta,Sinulle Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä oli varmaan kaunis päivä auringon paistaessa lumiseen maisemaan.
      Vielä en tiedä tuurenpihlajan kestävyydestä, mutta kovasti toivon sen pihassani viihtyvän.
      Kiitos Liisa, marraskuu on alkanut mukavasti. Toivottavasti myös sinulla!

      Poista
  7. Kauniita värejä löysit vielä puutarhastasi :-) Minä näin kuvausmatkallani yhden pellon, missä pellon kasvu oli matalaa ja kauniin ruskan väreissä. Kuin ruskassa olevaa nurmea. Aivan mahtavan kaunista kaiken harmauden keskellä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti oli kaunista katseltavaa. Sumun harmaus kehysti ja voimisti kaikkia värejä. Se tuntui myös pehmentävän ääniä. Oli kiva ulkoilla sumuisessa maisemassa.

      Poista
  8. Thank you Agnes. The fog made nature beautiful.

    VastaaPoista
  9. Meillä lintuja käy siemeniä syömässä. Noita närhiä lentelee ympäristössä, mutta ei ole syömässä näkynyt. Kauniitahan se ovat, mutta ääni on aika... Ehdin jo ajatella, että hopeatäplapeippi olisikin kivan näköinen kasvi. Siten luin tuskailustasi sen leviämisen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Närhen rääkäisyt eivät tosiaan korvia hivele, mutta ikkunan takaa katsoessa ääni jää kakkoseksi.
      Hopetäpläpeipin leviävyyden kanssa tulee toimeen. Ei ole niitä ärhäkimpiä. Jos sen istuttaa esimerkiksi kivien rajaamalle alueelle, ei se sieltä mihinkään lähde. Lehdistö on tosiaan kaunis ja kukintakin nättiä.

      Poista
  10. Meilläkin ol eilen aamupäivästä ihan hernerokkasumu. Iltapäivällä jo aurinkokin pilikisti. Lintujen ruokinta alotettiin myökin viimeviikolla ja syöjiä on riittäny. Tuonne mehtäalalle istutin kaks hopetäpläpeippii. Kahotaanhan miten hurjasti käyp levviimään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa Kivisen Vilmalle sanoin, hopeatäpläpeipin leviävyyden kanssa tulee toimeen, eikä se minusta suureksi ongelmaksi ole käynyt. Kasvia minulla on kuitenkin ollut vuosikausia ja ihan itse olen sitä muutamiin paikkoihin istuttanut.
      Siemenautomaatteja saa nyt täyttää ahkerasti. Parhaillaankin tinttejä pyörii lintulaudalla kymmenkunta.

      Poista
  11. Onpas siellä ollut paksua sumua! Meillä on vain lunta ja pakkasta. Voisi sanoa, että onneksi, sillä uusia puutarhaideoita pursuaa yli oman tarpeen, vaikka kaikki on lumen peitossa. Mitähän siitä tulisikaan, jos näkisi kaikki kesken jääneet projektit? Närhi on komea lintu. Talipallot pitää olla kunnolla kiinni, etteivät lähde närhen matkaan. Sinulla on tukevan näköinen teline talipötkölle. Mietin jossain vaiheessa, että hankkisin hopeatäpläpeippiä, mutta leviämisvauhti sai epäröimään enkä ole vieläkään sitä hankkinut. Leppoisaa marraskuista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntain sumu oli tiivistä ja pysyi lähes koko päivän. Pikkupakkasta on täälläkin, mutta nyt ei yhtään lunta. Lumi puutarhassa tuo kyllä terveellisen hengähdystauon, vaikka antaakin ideoille siivet. Riittävän pitkään muhiessaan ideat ehtivät jopa jalostua.
      Minulla on ollut kaikenlaisia virityksiä talipalloille ja -pötkylöille, kunnes löysin metallisia telineitä. Niitä on eri kokoisia, joten isollekin talipötkylälle löytyy sopiva. Pysyvät hyvin paikoillaan ja kestävät vuodesta toiseen.
      Hopeatäpläpeippi kyllä leviää, mutta ei sentään hillittömästi. Sen kanssa pärjää. Maahumalasta on meillä tullut varsinainen riippakivi - tai siis riippakasvi. Se on ihan nätti sopivassa paikassa, mutta auta armias sen tehokasta leviävyyttä.
      Valoisia marraskuun päiviä sinulle!

      Poista
  12. Ihania marraskuun tunnelmia kuvissasi! <3
    Juuri tänä aamuna mietin, että myös harmaus on jotenkin niin kaunista. En tiedä johtuuko se suomalaisesta melankoliasta vai mistä, mutta harmaa jotenkin rauhoittaa ja antaa luvan levätä.
    Nyt meillä alkoi paistelemaan aurinko ja värit ovat tänäänkin aika kauniit.
    Leppoisia marraskuun päiviä ja kauniita hetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sumuinen harmaus on rauhoittavaa ja levollista, kuten sanoit. Kuin maailma olisi kääriytynyt torkkupeittoon.
      Mukavaa marraskuuta sinulle!

      Poista
  13. Sumuiset maisemat ovat ihania, vesistöjen äärellä varsinkin!:)
    Juuri tänä kesänä istutin hopeatäpläpeippiä pikkusyreenin juurelle, mutta maahan upotettuihin muoviruukkuihin, joista poistin pohjan. Toivottavasti estää leviämistä, sillä onhan kasvi kaunis lehdistöltään.
    Meillä on myös ainakin yksi närhi, joka pitää pihaamme reviirinään. Se on kaunis lintu, ilo silmälle, mutta aika arka ja varovainen. Hauskaa sen touhuja on kuitenkin seurata.
    Hyvää marraskuun alkua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sumu ja vesistö sopivatkin hyvin yhteen. Pehmentävät toinen toistensa ääriviivoja.
      Minusta hopeatäpläpeippi leviää hiukan myös maanpäällisistä osistaan. Mitenkään toivoton leviäjä se ei minusta ole ja sen kanssa tulee toimeen. Taimet kannattaa kitkeä pieninä, siten torjuminen on helpompaa.
      Närhet ovat nyt tykästyneet pihaamme. Eilen näin peräti viisi samassa paikassa. Komeaa katseltavaa. Arkoja ne ovat. Pienikin rasahdus ja koko porukka haihtuu vikkelään.
      Mukavaa tiistaipäivää sinulle!

      Poista
  14. Kauniita syystunnelmaisia kuvia! Upea tuo persilja, kun noin vihreänä vielä kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persiljan vihreys näkyy tässä värittömyydessä pitkälle. Siirsin ihan pikkuisen persiljan juurakon syyskuussa kasvimaata uudistaessani. Nyt siitä on kasvanut mukava pehko. Toivottavasti talvehtii hyvin ja jatkaa eloaan heti keväällä.

      Poista
  15. Toden totta kauniita kuvia. Ihana pehmeä sumu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Hernerokkasumu kesti koko päivän.

      Poista
  16. Minäkin laitoin nyt linnuille ruoat ulos - kiitos vielä kerran muistutuksesta :) Närhi on kaunis lintu, toivoisin niitä myös meidä pihallemme. Mielelläni kyllä seuraan myös meillä vierailevia tiaisia ja jopa harakoitakin, jotka aina välillä pelmahtavat ruokintapaikalle isännän elkein. Silloin aina vähän harmittaa pienempien lintujen puolesta, mutta kai sitä harakoidenkin täytyy syödä. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, ihan kaikkia lintuja on mielenkiintoista seurata. Jokaisella lajilla on omat temppunsa. Harakat ja varikset saavat aikamoisen kaaoksen pikkulintujen sekaan pyrähtäessään. Ruokaa tarvitsevat isommatkin linnut, joten en lähde niitä poiskaan häätämään. Eilen närhiä ilmestyi ruokintapaikalle peräti viisi. Mikä lie niitä nyt meille houkuttelee.
      Samoin sinulle mukavaa viikkoa!

      Poista
  17. närhi on kaunis lintu, vaik pikkuisen harmittavainen nakellessaan siemenet maahan lintulaudalta. just systerikin samasta harmituksesta kirjoitti. tääl ei ole närhiä näkynyt, sen sijaan harakoita ja naakkoja liiaksi asti.
    ikivihreät antavat todella oman säväyksen muuten marraksen kourissa painivaan puutarhaan. isomaksaruohot, keijunkukat ja marunat ovat kauniita edelleen omalla pihamaallanikin.
    ps todella kauniita ja taidokkaasti kudottuja sukkia puikoiltasi laskeutunut. omien mallien suunnittelu on kyl antoisaa, toki aikaa vievääkin. olet niin taitava sukankutoja, et voisit yllättää jopa itsesi;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, närhet viskovat voimalla siemenet maahan. Kävinkin siirtämässä puussa riippuvaa siemenautomaattia siten, ettei närhi ulotu oksalta sitä tyhjentämään.
      Kiitos kauniista sukkakehuista. Olen iloinen omasta kehityksestä kutomisessa. Seuraavaksi ajattelin opetella kirjoneulontaa varten tikapuutekniikkaa.

      Poista
  18. Kauniita kuvia! Värikästä ja kauniin sumuista. Meillä on lumi maassa ja tänään on pikkuinen pakkanen. Kuuraiset puut ovat kauniita. Kahtena iltana on ollut sumuista ja siksi vähän mystisen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luminen maisema on kaunista katseltavaa. Pakkasta on täälläkin, aamulla jopa -7 astetta. Eikä yhtään lunta, joten toivotaan kasvien selviävän.

      Poista
  19. Kun puutarhan pääväri alkaa taittua ruskeaan, havut nousevat taas arvoonsa! Niitä pitäisi laittaa lisää, mutta kun kesällä menee puutarhamyymälään, muut herkut nousevat sieltä esiin...

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!