maanantai 23. maaliskuuta 2020

Taimikoululaisia ja kevään ensimmäinen peippo

Capsicum annuum 'Redskin' F1 - Paprika

Kelloköynnösten ohella kylvin paprikat tammikuun puolivälissä. Kelloköynnökset itivät hyvin ja niitä on kellarin kasvilampun alla reippaassa kasvussa 18  kpl. Paprikat ovat olleet hitaampia. Redskiniä on seitsemän ja Zazua kaksi. Tuskin kaikkia omaan kasvariini laitan. Eivät ne sinne tomaattien ja kurkkujen kanssa mahtuisikaan. Lasitettujen parvekkeiden asukkeja tuttavapiirissäni on monta, joten joku saattaa saada viemisiksi hyötykasvin.

Verbena bonariensis - Jättiverbena

Olen edelleen vähän ällikällä jättiverbenan onnistuneesta itämisestä. Hassuinta, että parhaiten itivät ne verbenat, jotka eivät saaneet osakseen laisinkaan kylmäkäsittelyä. Tarkoitus oli laittaa useampi siemen kylmäkäsittelyyn, mutta pussin vähäisen sisällön vuoksi enemmistö pääsi heti kylvömultaan. Vain kaksi siementä vietti aikansa jääkaapissa. Niistä toinen on nyt itänyt, mutta se kasvaa äärimmäisen hitaasti. Sen sijaan kellarissa olevat ja jo koulitut neljä jättiverbenaa ovat alkaneet ottaa mittaa toisistaan.

Rhodochiton atrosanquineus 'Purple Bell Vine' - Keijunmekko

Edelliskesänä kylvin ensimmäisen kerran keijunmekkoa. Kunnon kasvuun onnistuin vain yhden taimen kanssa. Kesän mittaan se ilahdutti pegolaan sijoitetussa amppelissa minua koko olemuksellaan. Viime kesänä ajattelin ostaa keijunmekon taimen kaupasta, mutta niin vain jäi ostamatta. Olin ostanut siemeniä kevätmessuilta ja toisen pussin marketin siemenhyllystä. Nyt on kolme keijunmekkoa elossa ja kasvussa. Enemmänkin olisin suonut taimia saavani, mutta todella tyytyväinen olen näihinkin.


Solanum lyc. 'Gardener's Delight' - Tomaatti

Tomaatit kylvin tämän kuun ensimmäisellä viikolla. Muutamia lajikkeita seuraavalla viikolla. Tomaatit ovat itäneet tavallista vaisummin. Yleensä minulla ei niiden kanssa ole ollut kummoisiakaan ongelmia. No, ei mitään mainittavaa kyllä nytkään. Ihan kiitettävästi on taimia tulossa. Vihdoin alkavat pukkaamaan kunnon lehtiä, minkä myötä ne alkavat muistuttaa oikeita tomaatintaimia karvaisine varsineen.

Kesäkukista olen kylvänyt tuoksuköynnöksiä, samettikukkia, kerrottua kosmoskukkaa, ruiskaunokkia, tsinniaa, valkoista mustasimäsusannaa, maurinmalvaa. Mitähän vielä. Niistä osa on itänyt, osa vielä muhii mullassa.

Double Ellen availi auringonpaisteessa nuppuaan. Tätä postausta tehdessä se seisoo lumihangessa.

Viikko sitten laitoin ruokakaupasta mukaan tarttuneet mukulat/juurakot/sipulit purkkeihin ja nyt ruukut ovat kellarissa (lämpötila n. +14). Multaan pääsivät irikset, salkoruusu, värililjat ja jaloangervot. Näistä jaloangervo on noussut muutaman vihreän verson voimalla pintaan. 

Mitä te viisaat sanotte? Olisiko parempi kiikuttaa purkit vaikkapa lämmittämättömään kasvihuoneeseen? Tässä menee vielä tovi, ennenkuin kasveja voi maahan istuttaa. Pysyvätkö hengissä kellarissa? Vai paleltuvatko kasvarissa? Kumpi vaihtoehto on vähemmän huono?


Johan tässä alkaa päästä kunnolla kevään makuun, kun kellarissa on joka kerran siellä käydessä paljon tutkittavaa ja ihmeteltävää. Kevättunnelmia ei himmennä edes sunnuntaina maahan satanut lumi, jota yllättäen peippo ilmestyi pihaan ihmettelemään. "Puoli kuuta peipposesta" -ennustusta en ehkä ihan kirjaimellisesti ota, vaikka lämpeneväähän taas  povataan.

PS. Nyt muistan, mitä muuta piti kylvää. Yrttejä, yrttejä. Nostanpa siemenpussit heti esille, ettei uudelleen unohdu.
 

35 kommenttia:

  1. Sinulla on taimetus onnistunut mainiosti, saat kesäksi monta kukkijaa ja kasvihuoneesta poimittavaa. Olet reipas! Peippo ilahdutti varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvatustilat pullistelevat jo, vaikka ollaan vasta alussa. Toivottavasti ahkeruuteni palkitaan hyvällä sadolal ja kauniilla kukkasilla.
      Peipon näkeminen oli kiva asia. Epäilinkin kuulleeni sen laulua yhtenä päivänä, mutta nyt olen varma.

      Poista
  2. Hienoja taimia sinulla on siellä tulossa. Tällä viikolla voikin taas alkaa kylvöhommiin, kaikenlaisia kesäkukkia olisi nyt vuorossa.
    Olen yrittänyt malttaa kalvojen kanssa, toivoisin, että kun kyljykset O at itäneet, ne voisi viedä sen jälkeen kasvihuoneeseen, luonnonvalo on niin paljon parempi kuin tehokkainkaan kasvilamppu. Kasvihuoneessa taimet karaistuvatkin hyvin, kunhan eivät saa pakkasta...
    Noista sinun kasveistasi kiitokset voisivat pärjätä kasvihuoneessa, vaikka saisivat pakkastakin, muut kyllä saattaisivat tykätä huonoa, ainakin ne versot paleltuisivat.
    Nyt täytyykin tarkkailla, joko meidän peipot ovat tulleet. Tänään aamulla sepelkyyhkyt ilmoittivat saapuneensa. Töyhtöhyypät ja kurjetkin ovat jo saapuneet tuohon läheiselle pellolle.
    Kyllä tästä kevät tuntuu tulevan.
    Aurinkoista viikkoa sinulle!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heh, tämä puhelin on niin kuriton! ...olen siis yrittänyt malttaa KYLVÖJEN kanssa ja aion viedä KYLVÖKSET enkä kyljyksiä kasvariin....ja sun IIRIKSET, eikä kiitokset.🙀.

      Poista
    2. Puhelimesi on nyt tosi kuriton. Ymmärsin kyllä, että tuskin sinä kyljyksiä idätät. Eikö sinulla ole kasvarissasi lämmitys? Silloin sinne voi varmasti viedä jo huomattavasti aiemmin taimia kasvamaan ja nauttimaan luonnonvalosta. Irikset on kiikutettu kasvariin. Käyn illalla laittamassa harson niiden päälle. Laitoin kasvarin mittarin paikalleen pari päivää sitten ja sen mukaan alin lämpötila on ollut nollassa.
      Sepelkyyhkyjen kosiohuutoja kuuluu täälläkin. Samoin mustarastaat lurittelevat jo kiihkeästi. Tänään on mukavan lämmintä, ihan keväältä jo tuntuu.

      Poista
  3. Onneksi taimikoululaiset eivät ole joutuneet etäopetukseen. Sinulla on jo mahtavat kasvustot tulossa. Minä vasta aloittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan olla hätähousu, sillä varsinkin kelloköynnösten kanssa olen vielä pulassa, mikäli kevät on kolea. Hyvin ehdit vielä kylvöjen kanssa.

      Poista
  4. Onnittelut hienoista taimista! Paprikasi ovat oikein komeita ja ihmeen hyvin sait jättiverbenan kasvamaan ilman kylmäkäsittelyä. Keijunmekoissa on huomattava lisäys viime vuoteen, joten siihenkin voi olla tyytyväinen ;). Meillä samana päivänä kylvetyt tomaatit näyttävät hyvin samoilta kasvunsa kanssa.

    Seuraavat kylvöt odottavat tällä viikolla, kasvatustilat täyttyvät hiljalleen. Hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimet tuntuvat jurovan koulimisen jälkeen hetken ja sitten ne ottavat kasvuspurtin. Meidän kummankin tomaateilla on vielä hyvää aikaa kasvattaa lehtiä ja vartta ennen kesän satokoitoksia.
      Kasvutilat alkavat meilläkin täyttyä. Pian täytyy ottaa toinen kasvilamppu käyttöön.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Siellähän taimikoululaiset ovat jo reippaita. Hyvältä näyttää!
    Ihana, kun kevät on ihan just täällä ja kaikkea kaunista tupsahtelee joka päivä maan pinnalle.
    Tällä viikolla uutisista voi tupsahtaa taas vaikka mitä uutta, mutta onneksi myös kasvirintamalla on paljon iloista ihmeteltävää vastapainoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvirintaman uutisiin ei kyllästy ja niiden avulla jaksaa tämän virusuutisoinnin ja kaikki viruksen mukanaan tuomat rajoitukset.

      Poista
  6. Hienoja kylvöksiä ja minulla on ollut iiriksen juurakoita kellarissa jopa ilman multaa ja hyvin on pärjännyt ja minä veisin ne vähäksi aikaa kellariin. Ei niiden kauaa siellä tarvitse olla ja kun ovat pimeydessä eivät jatka kasvua. Ainoastaan tarvitsee huolehtia etteivät ole kuin vähän kosteita muuten ne voivat mädäntyä, ainakin mukulat on vaarassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iirikset ovat jo nyt kellarissa. Meidän kellari on aika lämmin tila, noin +14. Siksi se ei ole paras mahdollinen paikka kasveille. Vein irikset kasvihuoneeseen ja illalla laitan niille harson. Nyt kasvarissa on reilusti lämmintä.

      Poista
  7. Hyvännäköisiä taimia siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ovat tosiaan lähteneet kasvuun. Osa on vielä kylvämättä.

      Poista
  8. Minulla on pionin juurakot lasikuistilla, en enää suojaa niitä edes yöksi. Hyvin näyttävät voivan ja ovat jopa kasvaneet, riittävä multatila on luultavasti selviämisen salaisuus. Ehkä uskaltaisin viedä kasvihuoneeseen, vaikka harsojen alle. Komeat taimet sinulla. Minullakin jättiverbenat itivät ja vieläpä hienosti vaikka kylmäkäsittely jäi lyhyeksi kun piti saada jääkaappiin tilaa kotivaralle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin pari päivää sitten max/minimi -mittarin kasvariin ja sen mukaan siellä on alimmillaan ollut nollassa. Vein irikset sinne ja illalla peitän harsolla.
      Kiva kuulla, että sinunkin jättiverbenasi itivät ja ovat kasvussa. Mukava yllätys kummallekin.

      Poista
  9. reippaita taimikoululaisia! itse tein vasta viime viikolla ekat siemenkylvöt, niistä kyl kirsikkatomaatit on jo hyvin taimettuneet. punajuuria, hernettä ja vesikrassia hyödän salaatteja varten ja kisut saavat ohranversojaan.
    edellisen postauksesi jouluruusu ihastutti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellisen postauksen jouluruusua kävivät maistelemassa joko peura tai jänis. Kummankin jälkiä näkyy sen ympärillä. Olisi pitänyt laittaa verkko.
      Krassin olen kokonaan unohtanut. Pitääpä laittaa sitä multaan, jotta saa voileivälle vihreyttä. Kiitos muistutuksesta.

      Poista
  10. Suuria taimia sulla jo. Jättiverbeenakki jo oikeeta jättilääsiä. Mulla vasta ensimmäästä lehtiparia tyäntää, pikkuuset raasut. Vai lumes, Ellen raukka! Mutta ny o jo nii palio valoosempaa, ettei piänet vastoonkäymiset, eiväkkä pikkuusen suuremmakkaa, paliua hetkauta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonlopun lumi on sulanut hyvin ja pian siitä on jäljellä muisto vain. Tämän kaiken koronakriisin keskellä on rauhoittavaa touhuta kasvien kanssa.

      Poista
  11. Oi, onpa sinulla jo paljon taimikoululaisia siellä! Minä vasta harkitsen esikasvatuspuuhiin ryhtymistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tässä vielä ehtii kylvöjä tehdä. Keväästä ei edes tiedä, eteneekö vauhdilla vai jääkö johonkin puoliarktisiin lämpötiloihin junnaamaan. Toivotaan parasta, ihan kaiken suhteen.

      Poista
  12. Hyvän näköisiä taimia. Niitä on kiva seurata mitenkä kasvavat. Sitten kesällä taas pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kylvetyistä siemenistä kasvavien taimien seuraamisessa on paljon jännitettävää ja iloista seurattavaa. Hyvin kasvavat.

      Poista
  13. Hienot ja reippaat koululaiset sinulla ja ihana Ellen, se on kyllä kaunis.

    Minä täällä hattua heitän ja koetan päättää joko uskallan siirtää iirikset, sinisarjat ja pioninjuurakot kasvihuoneeseen. Päivisin siellä on todella lämmin mutta öisin pitäisi muistaa laittaa harsot. Entäs jos sairastun ja seitsemän hunnun tanssi harsojen kanssa jää perheen harteille... en taida uskaltaa ottaa vielä riskiä. Meillä on maaliskuu kuitenkin talvea vielä.

    Ihana mennä aamuisin ulos kun joka viikko lintujen kuoroon liittyy uusia laulajia.

    Iloisia osumia viikkoosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittarin mukaan kasvarissa on alimmillaan ollut 0, mutta nyt yötkin ovat olleet lämpimämpiä. Harsot eivät taida riittää, jos tulee kylmempää. Minäkin mietin vaihtoehtoa, että itse sairastun. Silloin kyllä kaikki kasvatukset menevät Kankkulan kaivoon. Ukkokulta ei niiden kanssa osaa puljata, eikä ehkä ehdikään. Toivotaan siis parasta eli terveenä pysymistä.

      Poista
  14. Ihanan runsas joukko koululaisia! Ja vielä niin hyväkuntoisia. Minulla ei kasva vielä yhtään tainta, en tarkoituksella laittanut kun matka oli tulossa. Nyt tässä karanteeniaikana voisi vaikka istuttaa siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkanne osui siinä mielessä hyvään ajankohtaan, että vielä ehtii kesän hyväksi tehdä monenlaista. Toivottavasti matkanne oli onnistunut.

      Poista
  15. Ihana Ellen. Oikein piristävä väripläjäys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellenin avautuva nuppu meni jäniksen tai peuran suihin. Lopuille nupuille täytynee kehittää jokin suoja.

      Poista
  16. Isoja koululaisiahan sinulla jo on! Noista on paljon iloa vielä kesän mittaan. 'Double Ellen' on viehättävä, vaikka ei ihan auki vielä kuvanottohetkellä ollutkaan.
    Peippo taas näyttää lumessa siltä, että miettii lämpimämmille seuduille pyrähtämistä. Meille ei ole uutta lunta satanut pitkään aikaan, mutta onhan tuota entistäkin. Sulaminen hidastui huomattavasti, kun välissä oli kovempia pakkasia ja tuulta, mutta tänään oli taas lämmin päivä. Toivottavasti huomennakin olisi, kun ehtisi itsekin ulkoilemaan.
    Aurinkoisia päiviä viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peippo taisi lentää samantien etelämmäksi, kun sitä ei nyt ole näkynyt. Mustarastaat sen sijaan jahtaavat toisiaan ja lurittelevat illalla kauniisti.
      Nyt on pari todella lämmintä ja keväistä päivää. Sitten taas mennään kylmemmälle puolelle. Keikkuminen siis jatkuu, mutta kyllä kevät edelleen etenee.

      Poista
  17. Hyvät taimet siulla on. Vielä varmaan kylymeekin on ja kannattaa olla varovainen kasvihuoneeseen laittamisen kanssa! Kevät edistyy tiälläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneeseen ei vielä ole luottamista, vaikka päivällä siellä on hyvin lämmin. Autotalli on meillä nyt parempi, koska miinukselle siellä menee vain paukkupakkasilla.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!