maanantai 29. maaliskuuta 2021

Niin kivaa, ettei sanotuksi saa...

Rinteen krookuset näyttävät jo väriä
 
Aurinko ja lämpö herättävät puutarhaa sellaisella voimalla, ettei talven kangistama puutarhahörhö perässä pysy. Jokainen meistä on tottunut kiertämään tonttiaan ahkerasti nähdäkseen kaiken mullasta esiin mönkivän. Nyt pitää töniä itseensä vauhtia, jotta ymmärtäisi katsoa myös lumikasoihin ja etenkin niiden reunamille. Missä vain on mahdollista jotain kivaa ja kaunista löytää, sinne tutkimaan.

Näiden on pakko olla metsätulppaaneja - Tulipa sylvestris


Enpä arvannut, että yön pimeydessä piipot ovat yhteistuumin päättäneet nostaa päänsä huokoisesta hangesta. Ainakaan näitä metsätulppaaneiksi olettamiani ei näkynyt vielä perjantaina ollenkaan. Sen verran pitkiksikin lehdet ovat jo venähtäneet, etten millään olisi voinut niitä edellisellä kierroksella näkemättä ohittaa.

Myös Syyspenkissä tulppaanit ovat reippaassa kasvussa. Kuvassa hennosti näkyvät harmaat varjot tulevat verkosta, jota en ottanut kuvatessa pois. Viritin ison verkon laajalle alueelle peuran käytyä napostelemassa pienikokoista jalosyreeniä. Samassa paikassa nämä tulppaanit kasvavat. Viime vuonna näiden kukintaa en nähnyt laisinkaan, kun peurapirulainen kävi napsimassa kaikista nuput.

Tänä keväänä verkko saa olla suojana, jotta näkisin Honeymoonit, Exotic Emperorit ja Mondialit. Valkoisia kaikki.

Kriikunan alla krookusporukka seisoo tanakasti katsomassa kohti aurinkoa. Nämäkin pitäisi varmaan verkottaa, sillä pihalla pyörii niin jänikset kuin peurat ahkerasti.

Unkot ovat varsinaisia kevätvirkkuja, eikä niiden varpaita palella vissiin milloinkaan. Parissa päivässä jäähileen keskeltä on noussut useita vihreitä karvaversoja. Eikä vain jäähileen, vaan myös tiukkaan tallaantuneen lumen alta. Näiden unikoiden yläpuolella on olopihan lintujen ruokintapiste, jota käyn talven aikana säännöllisesti täyttämässä ja putsaamassa.


Arvaatte varmaan, mitä nämä punaiset pallurat ovat? Raparperejä hyvinkin. Yksi isompi pallura jäi kuvan ulkopuolelle. Toki näistä on vielä matkaa piirakan päälle, mutta se ei yhtään kevään ensitapaamisen iloa himmennä. Jos kerran raparperit luottavat kevään etenemiseen niin paljon, että uskaltautuvat esiin kohmeisesta mullasta, miksipä emme me ihmisetkin uskoisi valon ja lämmön olevan pian pihoillamme.

Allium Firecracker Mix'


Tämä se vasta varsinainen rohkelikko on. Ohi kulkiessani ihmettelin, mikä kumma lumen alla kuultaa vihreänä. Siirsin rakeista lunta sivuun ja sieltä paljastui lehtipehko, joiden on pakko kuulua Mustilan puutarhalta tilaamalleni Allium Firecracker -sekoitukselle. Kyseinen laukka oli kuvassa niin jännittävän näköinen, että se oli pakko kokeeksi tilata. Lehtiressukat ovat ihan rytyssä, kun päällä oli kasa painavaa lunta. Pitäisiköhän käydä ripottelemassa lumet takaisin, jotta eivät paleltuisi?

Mehitähdet taitavat olla samannäköisiä niin talvi- kuin kevätasussaankin. Ei näistä ota selvää, ovatko jo heränneet. Sieltä ne kuitenkin pilkistävät kiven tyveltä lumirajan hissukseen etääntyessä.

Talon päädyssäkin yksinäinen lumikello on pukannut reiän jäähän nähdäkseen paremmin ympärilleen. Tälle neidolle - saattaa olla mieskin - on annettava sitkeyspalkinto, sillä isosta istutusjoukosta se nousee ainokaisena. En tajua, mikä talon päädyssä on vikana, kun siinä eivät sipulikukat viihdy. Eivät edes pienet. Paikka kuuluu ensimmäisten lumesta vapautuvien joukkoon. 

Lähellä asuvaa sinivuokkoa on muistettava tarkkailla. Nuppu saattaa ilmaantua ykskaks yllättäen.


Nämä mustat papanat ovat ehtaa peuranpaskaa. Rumasti sanottu, mutta mitäpä sitä raivostuttavaa asiaa kaunistelemaan. Peura oli kiertänyt tutkimassa alapihalla ihan joka nurkan. Onneksi ei ollut napostellut suojaamattomia piippoja. 

Tutkin jälkiä selvittääkseni, mistä peura on alapihalle päässyt. Viritin nimittäin perjantaina verkkoaidat talon päätyihin. Ei auttanut verkkoaita, kun peura oli kipittänyt naapurin autokatoksen reunaa ja hypännyt meidän puolelle paikasta, josta se pääsi ohittamaan aitani. Lunta on edelleen niin pajon, ettei hyppäämiseen kummoistakaan loikkaa tarvittu. Samaa kautta eläin oli poistunutkin.

On siis jatkettava verkkoaitojen virittämistä. Lumihankeen tuskin kannattaa Trico Gardenia ruiskuttaa, mutta pian ainakin peurareitin varrella kasvaviin puihin ja pensaisiin. Josko siitä olisi apua.

Jotta peurakikkareet eivät jäisi viimeisenä verkkokalvoillenne kummittelemaan, laitan tähän loppuun terassilla päivää paistattelevien tetenarskujen kuvan. Eikös nuo ihan selvästi kimpassa loruile seuraavasti:

"Ikkunalaudalla kukkien kelta,
rairuoho versoo jo lautaselta.
Pajujen oksissa silmut uudet,
suklaamunissa salaisuudet."

Meneillään on maaliskuun viimeiset päivät.
Mukavaa viikkoa ja pääsiäisen odotusta kaikille!

 

47 kommenttia:

  1. Sieltä se kevät puskee kovalla vauhdilla ja sitkeydellä! Mahtavaa!
    Ja sitkeyttä toivon sullekin noiden peurojen kanssa. On varmasti lannistavaa, kun peurat ovat noin älykkäitä keksimään uusia reittejä kasviapajille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään on satanut ja tuullut vaakasuorassa, mutta sekään ei harmita. Lumi sulaa melkeinpä silmissä. Tätä aikaa on odotettu, eikä sitä mikään himmennä. Ei edes peurat - tai ehkä sentään vähän.

      Poista
  2. Oi kiitos tästä ihanasta viikon aloituksesta. Erityisesti ilahduin karvaisten unikoitten virkoamisesta, ne ovat kyllä todella pontevia heti kun lumi edes vähän päältä ohentuu. Omieni päällä on vielä puoli metriä lunta, mutta siellä ne varmasti jo järjestäytyvät ylösnousemukseen. Lumen alla on varmasti kaikkialla melkoinen kuhina ja kihinä ja hurja energia valmiina uuteen kauteen.

    Voin vain kuvitella kuinka peurat ja niiden jätökset ärsyttävät, ne penteleet eivät rajoja kunnioita.
    OIkein keväistä pääsiäisviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piippojen kyvyn lävistää kovaakin jäätä on ihan järkeenkäypää, mutta tuollaisten pehmoisten karvalehtien taito nujertaa jää ja lumi on kerrassaan ihmeellistä. Voisin maata unikonalkujen äärellä niitä katselemassa - ellei sataisi vaakatasossa. Toisaalta siinä maassa maatessa kuulisi sen kaiken kihinän, mitä siellä sulavan lumen alla on meneillään.
      Ehkä pitää laittaa peuroille ja jäniksille maskipakkoilmoitus rajalle. Vaikeuttaisi ainakin hetkeksi niiden puputtamista.
      Viikosta on tulossa mukava. Sellaista toivon sinullekin!

      Poista
  3. Terhakkaasti piipot puskevat läpi rakeisen lumen, sitä ihmettä ei vielä täällä ole tapahtunut. Tosin yhdet piipot olivat ehkä tulossa??tunne karviaisen alustalle.
    Ihana tuo loppu postauksessasi,siitä iso kiitos ♥
    Peuran peijakkaat ovat tosi nokkelia, täällä huseeraa rusakot, mutta onneksi ne eivät pääse kissatarhaan. Joskus tuntuu tylsältä oleskella pihalla ja samalla olla kuin kissat tarhassa. Näin ollen se onkin hyvä asia.
    Riemastuttavaa pääsiäisen odotusta sinne teille.....täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilinen säätiedotus lupasi aika mukavia säitä ympäri Suomen, joten pian sinunkin pihaltasi lumi sulaa ja antaa tietä keväisille piipoille.
      Rusakoista on tullut tuttavallisia ja pelkäämättömiä. Meilläkin loikkivat muutaman metrin päähän tuijottamaan ja odottamaan, että pääsisivät takaisin pihaan ruokailemaan. Ehkä ne teilläkin yrittävät ystävystyä kissojesi kanssa.
      Kiitos, oikein hyvää pääsiäisen odotusta teille ja kissoille rapsutuksia!

      Poista
  4. Ymmärrän hyvin otsikon! Voi, miten herttaisilta vihreä krookusrypäs kukkansa kera näyttääkään. Samoin jo monta muutakin keväistä toivon tuojaa.
    Nyt mennäänkin mukavissa hetkissä eteenpäin - mieli kannattaa kääntää maasta nouseviin piippoihin, eikä vallitsevaan uutisointiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka vuosi kevät on aina yhtä ihmeellistä aikaa. En lainkaan kyllästy vahtimaan samoja krookuksia ja tulppuja kevät toisensa jälkeen. Niiden nousuvauhti huimaa päätä. Ei onneksi piippojen päätä.

      Poista
  5. Oi, mikä ihana kukkka!!! Ja hauskat ryppyleheret laukalla. Siälon jo kummasti elämää. Tääläki o krookuksia noussu jo monehen paikkahan, mutta kyllä kukintaa saa viälä orottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin noita laukan lehtiä ja mietin, onko painava lumi ne rypistänyt. Juuri tuohon kohtaan olen kasannut käytävältä tallaantunutta lunta. Saapa nähdä, miten selviävät jatkosta. Toivottavasti hyvin.

      Poista
  6. Mikä määrä kevään merkkejä jo! Minullakin parvekepuutarhassa talvehtineet raparperit ovat alkaneet jo nousta pintaan iloisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on takuuvarma kevätmittari. Sen päätä ei palella, kun joka kevät se kuuluu ensimmäisten nousijoiden joukkoon.

      Poista
  7. Oi, sieltä ne nousee! J eka kukkakin vielä. Meillä on vielä matkaa tuohon, mutta kyllä jossain vaiheessa pääsen minäkin piippokierrokselle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät tulee maan eri kolkkiin asteittain, mutta yhtäkkiä ollaan kuitenkin kaikki likimain samassa tilanteessa. Kyllä sielläkin kannattaa olla lähtökuopissa, sillä ykskaks ne piipot tunkevat päänsä esiin. Ja sitten se onkin menoa...

      Poista
  8. Ai että, kun siellä jo kevättä tekee! täällä vielä lumikinokset, hiihtämään pystyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi sulaa ja kevät etenee nyt vauhdilla. Tänään on taas erinäköistä, kuin näissä kuvissa. Pian sinäkin pääset piippoja katselemaan ja suksetkin voit viedä varastoon.

      Poista
  9. Ajatella, ensimmäinen krookuksen kukka on jo auennut ja muutoinkin puutarhassasi maasta ponnistaa vaikka mitä esillä.
    Toivottavasti saat tukittua pitävästi kaikki peurojen reitit.
    Täällä meilläkin on sataa tihuttanut hiljalleen koko päivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkisitpä, miten kevään etenemisen tahti on kiihtynyt tämän posauksen kuvista. Kaadettiin kolme isoa puuta, joten nyt ei vaan ehdi kameran kanssa pihatilannetta arkistoimaan.
      Väliaikaiset aitaverkkoviritelmät ovat rumia, mutta ohjaavat toivon mukaan peurat pois meidän pihalta.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Ihanaa kevätaika on varmasti tullut sinunkin puutarhaasi.

      Poista
  11. Meillä ei vielä piippoja näy. Yhdessä jouluruusussa on kyllä nuppuja mutta mitään muuta sanottavampaa ei ole. Puput ja peurat on syöneet pensaita mutta minä laitan kohta varoiksi erottelevasta huusista saatua eritettä mitä minulla on kellarissa ( viimevuotista)puutarhan tolppiin ja aitaan pieniä ruiskauksia ja joidenkin pensaiden päälle . Vähän hetken tuoksahtaa mutta vain hetken. Haju haihtuu ihmisen nenä ei haista mutta peurat kyllä haistaa ja kiertää kyllä paikan. Mutta täällä maalla voi näin tehdä. Ja kun tekee sen lähtiessä ei itse tiedä hajusta mitään . Ihania piippoja sinulla on useammassa paikassa ja kiva kuva tuosta yhdestä lumikellosta joka uhmaa jäätä. Ihanat narskut ja kiva runo 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni on sama, vaikka peurakarkoite vähän haisisikin. Pääasia, että pitää elukat pois puutarhasta. Nyt alkaa syötävää olla peuroille metsässäkin. En tänäänkään muistanut hakea kellarista Trico Gardenia, mutta sitä on tarkoitus ruiskuttaa peurojen reitille.
      Arvaa vaan, miten paljon lisää piippoja on tämän viikon aikana ilmestynyt. Varmasti teillekin nämä hienot säät ovat edistäneet kevättä.

      Poista
  12. Kankeata on alku täälläkin tarhurilla. Pakotin itseni aamulla ulos puutarhatöihin sadetakki päällä. Leikkasin lumen alta vapautuneita perennojen varsia ja marjapensaitakin ohi mennen. Huomenna ovat vuorossa pensasruusut. Yritän nyt tehdä mahdollisimman paljon jotta sitten kauniimmalla ilmalla ehtii vähän ihaillakin👍 Vaan kaiholla muistelen viime kevättä kun oli koko talvi ja kevät aikaa tehdä vuotuiset hommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outoa, että hurjasta kevään odotuksesta huolimatta en oikein tahdo päästä työnteon tahtiin. Ehkä tämän vuotisen lumen runsas määrä on jotenkin sekoittanut puutarhahörhön sisäiset säätimet. Kyllä se moottori tästä taas käynnistyy.

      Poista
  13. Toden teolla...Kevät.on teillä jo pitkällä.
    Krookukset ne ovat varma merkki .keväästä.
    kauniisti ,mielä lämmittävästi kuiskuttaa:teteNarskut 💛🧡🌞
    Kiitos.🐤🐥🐣🐇🌞💛
    Oikein ihanaa Aurinkoista ja keväistä Pääsiäis viikkoa,Sinulle Between !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Eilinen sade sulatti kivasti jäätä ja pehmensi kolattujen lumikasojen pintaa.
      Aurinkoista ja makoisaa pääsiäistä sinulle Liisa!

      Poista
  14. Siellä jo ensimmäiset kevään kukia, täällä vielä lunta jonkin verran. Hyvää pääsiäisen odotusta.🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän aikaan vuodesta Suomen pituus ja erilaiset vyöhykkkeet on helppo huomata. Pian ne kevätkukat teilläkin tulevat esiin.

      Poista
  15. Hyvää kannattaa odottaa, kyllä ne siellä teilläkin pian ilmaantuvat näkyviin.
    Ahaa, sinulla on taas uusi blogiosoite.

    VastaaPoista
  16. Miten paljon jo piippoja näkyvissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään vielä enemmän. Lumi sulaa hurjaa vauhtia.

      Poista
  17. Vitsit, miten ihania kuvia, nyt se sitten on alkanut kevään tulo sinunkin pihallasi! Peuravaara on harmittava juttu, viikonloppuna löysin mökkipihalta ensimmäiset jätökset sitten ikinä. Ja minä kun suunnittelin metsäpuutarhaa, johon ei todellakaan saa minkäänlaisia aitoja viriteltyä! Jänisverkot täytyy täälläkin alkaa kaivaa esille, sillä vauhdilla nuo lumet hupenevat ja alla saattaakin olla valmiita innokkaita piipppoja:) Lämpimät säät herättävät varmasti siellä ison joukon uusia kukkijoita, mukavaa pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään löysin valtavasti uusia herkkuja ja kuvasinkin niitä. En vain ole ehtinyt kameraa tyhjentämään, kun aika on mennyt kaadettujen puiden oksien hakettamisessa.
      Peurat ovat viheliäinen vaiva, kun niitä ei näköjään millään muulla saa estettyä, kuin aidalla. Jäniksetkin olivat taas käyneet piippoja popsimassa.
      Viikon aikana kevät on edistynyt valtavan harppauksen ja pääsiäisenäkin se jatkuu. Sinulle myös mukavaa pääsiäisen odotusta!

      Poista
  18. Oi, auki olevia krookuksia. Toivottavasti saat peurat estettyä, tässä vaiheessa ei halua menettää yhtään kevään ensimmäisistä kukinnoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään löysin talventähtiä ja lisää avoimia krookuksia. Peura-aitoja on viritetty, mutta jänikset pääsevät niiden alta ruokailemaan.

      Poista
  19. Peurat puutarhaharrastajien pihalla ovat todella kurjia. Onneksi näit, mistä peura pääsi tulemaan. Ihana tuo kukassa oleva krookus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi on sulanut niin hyvin, että peuraverkkoja on ollut helpompi virittää. Toivottavasti niistä on apua.
      Tänään löysin lisää kukkivia krookuksia. Lämpö ja auringonpaiste saa ihmeitä aikaan.

      Poista
  20. Kiitos auringonpaisteisista piippokuvista, kukkivasta krookuksesta ja illan parhaista nauruista: maskipakko peuroille ja jäniksille (olit johonkin kommenttiin vastannut näin)! Kaikki lämmittivät mieltä erityisen paljon.
    Minä yritin käydä tänään etsimässä ensimmäisenä sulaneesta kukkapenkin nurkasta piippoja, mutta löysin vain suuren joukkion rikkaruohoja. Ei ole siis piippokautta vielä meillä avattu. Huomenna uusi katsantokierros, vaikka tuskinpa niitä vielä löytyy.
    Onkohan talon päädyssä liian kuivaa sipulikukille? Viihtyvätkö siinä perennat tai pensaat?
    Aurinkoista maaliskuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maskipakko peuroille ja jäniksille estäisi niiden ruokailua puutarhassani. Tylsistyisivät, kun huulilla hapuilu ei onnistu eikä vatsa täyty.
      Täällä lumi on sulanut hurjaa vauhtia ja heti pinnan pehmettyä sieltä kurkistaa piippoja. Lämmöllä ja auringolla on ihmeellinen voima, pian sinäkin saat sen nähdä ja kokea.
      Kuivuus voi hyvinkin olla talon päädyssä syy sipulikukkien menestymättömyydelle. Pikkutalvio kasvaa siellä hyvin. Sillä on laaja ja tuhti juuristo, joka ehkä tukahduttaa sipulit, en tiedä. Talon seinustalla kasvaa myös isokokoinen köynnöshortensia.
      Olen tosi tyytyväinen vallitsevaan säähän. Jos vain tällaista saadaan pääsiäisenäkin, niin hymy säilyy huulilla.
      Oikein mukavaa ja keväistä pääsiäisen odotusta sinulle!

      Poista
  21. Ei piipota tällä kartanolla vielä. Lunta puoli metriä. Mutta pensaiden kimppuun olen jo hyökännyt ja hakettaja laulaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkiä se puoli metriä lunta sulaa. Olet sitten samoissa puuhissa, kuin minäkin. Yhden vaahteran oksat tänään haketettu. Toinen mokoma odottaa vuoroaan.

      Poista
  22. Voi, miten paljon jo kaikkea ihanaa pilkistää teillä maasta! Tämä on tosiaan upeaa aikaa. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta ilmestyy mullan pintaan joka päivä. Ihan harmitti, kun tänään vasta illan suussa ehdin kiertää pihan kameran kanssa. Mistään ei haluaisi jäädä paitsi.
      Samoin sinulle, paljon aurinko pääsiäiseesi!

      Poista
  23. Tämä kevään eteneminen on ihan uskomattoman nopeaa! Joka päivä täytyy tosiaan heti töiden jälkeen käydä katsomassa mitä uutta puutarhasta löytyykään. Meilläkin näkyi tänään krookuksissa pikkuisen väriä, ehkä huomenna jo enemmän:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin. Kasvuvauhti on niin hurjaa, ettei perässä meinaa ehtiä. Kiersin pihan illansuussa ja taas oli paljon uutta ihmeteltävää. Ihanaa aikaa!

      Poista
  24. Etsitkö lainaa toiminnan elvyttämiseksi, joko projektin toteuttamiseksi tai asunnon ostamiseksi, mutta pankki asettaa sinulle ehtoja, joita et pysty täyttämään? Olen ratkaisu ongelmasi. Itse olen yksityinen luotonantaja ja myönnän lainoja kaikille, jotka pystyvät täyttämään ehtoni. Korko on 3% vuodessa. Ota yhteyttä minuun nopeasti saadaksesi lisätietoja.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: +33752366330

    VastaaPoista
  25. Voi ärsytys noita peuroja! Melkoisen sitkeitä tapauksia, mutta näköjään samanlaisia löytyy kasvimaailmastakin, kun tunkevat lumenkin läpi.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!