maanantai 7. kesäkuuta 2021

Kukkii, kasvaa ja rehottaa

Rosa pimpinellifolia Tove Jansson
 

Suomalaisen puutarhaihmisen jaksamisen kannalta on ehkä hyväkin, että hänellä on mahdollisuus talvella ladata akkujaan, vetää henkeä ja paneutua puutarhaansa ajatuksen tasolla. Kun kasvukausi koittaa, kiirettä pitää. Vaikka ei mitään tekisikään, katseltavaa on jatkuvasti paljon ja kaikkialla. Kun yksi kasviryhmä lopettaa, seuraava on jo lähtökuopissa.

Rosa Therese Bugnet


En ole sen kummemmin harrastanut ruusujen kukinnan kilpailuttamista. Samat ne yleensä ehtivät ensimmäisinä kukkaan. Tänä vuonna ykköseksi ehti ihan huomaamatta Tove Jansson. En ole edes muistanut kiertää nuppuja tarkastamassa, kun puuhaa on muutenkin riittänyt enemmän, kuin on ollut aikaa. Teresanruusu asustaa olopihan tuntumassa ja sen ohi kuljen päivittäin useitakin kertoja. Siksi tiesin sen olevan nupuissaan jo melko valmiina. Se kirii hyväksi kakkoseksi tässä kilvattomassa kisassa.

Rosa pimpinellifolia - Juhannusruusu


Juhannusruusu ei petä tänäkään vuonna. Se on täynnä nuppuja. Myös pikkupuutarhassa nuppuisena on useita vielä suhteellisen hentoisia juhannusruusun taimia. Aikanaan istutin miehen äidinäidin kotimökin pihasta tuodun juhannusruusun nykyisin Bermudaksi kutsutulle alueelle. Sittemmin siirsin ruusun alapihalle, mutta se oli jo ehtinyt kasvattaa juuriaan ympäristöön, josta ruusu on vallannut uusia asuinsijoja.

Aikoinaan siirron ajatuksena ehkä oli keskittää muistoja sisältävä juhannusruusu tiettyyn paikkaan. Nyt ei haittaa laisinkaan, vaikka sitä kasvaa entisessäkin paikassa.

Sen verran heräsi kiinnostus ruusujen tilanteesta, että kipaisin heitä katsomassa. Suviruusu, metsäruusu ja Sävel ovat nuppuvalmiina. Tornionlaaksonruusukin varmaan, mutta jostain syystä unohdin sen tsekata, vaikka asuu suviruusun kaverina. Höh.

Tulppaanien kukinta alkaa olla lopuillaan. Viime syksynä istutetut Queen of Nightit nousivat kiitettävästi. Samoin joitakin aiemmilta vuosilta. Viime päivien helteet ovat kiihdyttäneet tulppaanien lakastumista. Tästä keväästä tuli kiitettävä tulppaanikevät. Ylös nousi lukuisia sellaisia lajeja, joita en ole nähnyt pariin vuoteen. Ei enää koko istutetun pussillisen voimalla, mutta yksittäisinäkin kauniita ja mieltä sekä silmää ilahduttavia.

Akileija Petticoat Pink

Tavallinen lehtoakileija on jo jonkun aikaa kukkinut. Sitä minulla on joka paikassa, vaikka surutta kitken ja kaivan sitä poiskin. Yllättäen huomasin vaaleanpunaisen Petticoat Pinkin ehtineen jo kukkaan. Uskon niitä avautuvan lähistölle enemmänkin.

Heuchera Hans - Keijunkukka

Keijunkukka Hans saattaa aiheuttaa muissa kukissa jo mustasukkaisuutta, kun niin innokkaasti häntä liehittelen ja kehun. Ei vaan voi mitään, koska hän on kaunis, komea ja mitä kaikkia kehuja hänestä nyt keksisi sanoakaan. Viime vuodelta tiedän hänen kukkivan pitkään, jos vain säät sallivat. Pitänee huolehtia Hansin janon tyydyttämisestä, mikäli näitä hellesäitä jatkuu pitkään.

Astilbe thunbergii 'Chhokolate Shogun' - Harsojaloangervo

Mustilan taimipäiviltä viime kesänä ostamani harsojaloangervo on selvinnyt talvesta. Kovin runsas lehtimäärä kasvilla ei vielä ole, mutta ei pidä ollakaan turhan vaativa. Kunhan tulppaanin lehdet ovat riittävästi kuivuneet, siistin niitä pois, jotta harsojaloangervon suklainen sävy saa paremmin tilaa esitellä itseään.

Sorbus Dodong - Tuurenpihlaja

Taidan toistaa itseäni kyllästymiseen saakka. Jokaisella meistä on omat lemmikkinsä niin kotona kuin puutarhassakin. Molemmat lemmikkini eli Tuurenpihlajani kukkivat. Yläpihan kaveri useammalla kukalla, alapihalla on ilmeisesti vain yksi kukkarypäs. 

 
Tänä vuonna tavallisetkin pihlajat kukkivat valtoimenaan valkoisina kukkapilvinä. Omalla pihalla on joskus ollut pihlaja, mutta se piti kaataa. Syytä en enää muista. Sen paikalla kasvaakin nyt toinen Tuurenpihlajista.

Leikkimökin toiselta puolelta olen joskus kitkenyt pihlajantaimia pois. Lauantaina pergolassa syödessämme katseeni osui johonkin outoon näkymään leikkimökin rinteessä. Asiahan piti tutkia. Vuorimännyn ja aronioiden väliin on kasvanut ihan huomaamatta puolitoistametrinen pihlaja. Kasvit ovat ilmeisesti yhteisellä päätöksellä suojanneet ja salanneet pihlajan olemassaolon, jotta en kävisi kitkemässä sitä pois. 

Tuon kokoista puuta ei enää noin vain kiskaista maasta irti, vaan siihen tarvittaisiin lapiota. Päätin, että saa olla ja kasvaa. Kyllä se siellä mahtuu olemaan.

Malus 'Musta Rudolf' - Koristeomenapuu

Koristeomenoista Royaltyn ja Aamuruskon kukinta on jo lopuillaan. Pikkupuutarhan käytäville on leijunut satoja vaaleapunaisia ja purppuranpunaisia terälehtiä. Viime kesänä istutettu Makamik ei aio kukkia ollenkaan. Sen sijaan puiston puoleisen aidan vieressä kasvava Musta Rudolf on aivan täynnä punaisia kukkia. 

Malus 'Musta Rudolf' - Koristeomenapuu


Tämän pikkupuun kuvaaminen on aina hiukan hankalaa, kun pitäisi marssia aidan puolelta toiselle riippuen mistä aurinko kulloinkin paistaa. Viime päivinä keltainen mollukka on ollut niin kirkkaana taivalla läsnä, että sopivaa kuvaushetkeä on saanut hakea. Kirkkaalla paisteella varjoista tulee jyrkkiä ja väritkin palavat puhki. Silmälasien kanssa kuvaaminen tuo myös omat kiemuransa, jonka vuoksi kuvaan mieluummin aamuvarhaisella tai iltamyöhäisellä. Pilvinen sää on minusta paras kuvaamisen kannalta. Sadepisarat tuovat tunnetusti kivan bonuksen kuviin.

Ornithogalum nutans - Nuokkutähdikki


Tätä suloista nuokkutähdikkiä katsellessani suunnittelen aina listajärjestelmäni muuttamista. Minulla on yhteinen kasvilista istutusalueittain kaikille kasveille puista ja pensaista perennoihin. Ja toinen lista syksyllä istutetuille sipuleille. Jokunen syyssipuli on rikkonut rajan ja asettunut joko molempiin listoihin tai siirtynyt kokonaan syyssipuleista kasviluetteloon.

Nyt ajattelin laittaa kaikki vuodesta toiseen nousevat, syksyllä istutetut sipulit kasviluetteloon. Jääköön syyssipulilistaan pääasiassa ne, jotka tulevat ja menevät. Kuten vaikkapa tulppaanit. Tai pitäisikö syyssipulilla olla jokin vuosimäärä, jonka jälkeen se olisi oikeutettu pääsyyn kasviluetteloon? Esimerkiksi, jos viinilaukka nousee vain kahtena istutusta seuraavana vuotena, se jääköön syyssipuliluetteloon. Ja tuo nuokkutähdikki taasen jo kolmen-neljän vuoden jälkeen saisi automaattisen siirron kasviluettelon puolelle. En ajatellut tehdä tästä elämää suurempaa ongelmaa. Kunhan pohdin.

Paeonia anomala - Kuolanpioni

Monissa blogeissa on jo ollut kuvia kukkansa avanneista pioneista. Minulla on nupulla useita, mutta avautumiseen niillä taitaa vielä vierähtää hetki. Kuolanpionin nuppu on jo paljastanut terälehtien värin, joten se saattaa leväyttää ne näkyville piakkoin. 

Pionit ovat kasvattaneet toukokuun sateiden jälkeen pitkät varret. Se tarkoittaa entistä huolellisempaa tukemista kukintaa ajatellen. Pari viikkoa sitten virittämäni tuet näyttävät jo nyt auttamattomasti liian matalilta. Työlistaan siis tämäkin asia.

Kirjosieppo - oletan

Koulujen päättäjäisviikonloppuna oli myös Birdlifen valtakunnallinen pönttöbongaus-tapahtuma. Veljentytön lakkiaisjuhlat ja muutama muu hässäkkä eivät jättäneet tilaa pönttöbongaukseen osallistumiselle. Sain kuitenkin pöntön asukin bongaukseen tilaisuuden maanantaina nurmikkoa leikatessani. Seisahduin hetkeksi nakkelemaan männynkäpyjä nurmikolta ja nostin katseeni ylöspäin kuullessani voimakkaan sirkutuksen. Kirjosiepoksi olettamani lintu vei männyssä olevaan pönttöön ruokaa ja seisahtui aina ulos tullessaan aukolle komentamaan minua. Kipaisin hakemaan kameran sisältä ja onnistuin tallentamaan pöntönvaltiaan.

Siirin toinen lakkiaiskakuista oli mango-juustokakku.
 

Veljeni Siiri-tyttö, jonka kanssa olen käynyt monen monena kesänä Suomenlinnan kesäteatterissa, on kasvanut kauniiksi nuoreksi naiseksi. Viikonloppuna oli hänen lakkiaisensa, johon me lähisukulaiset osallistuimme pienellä porukalla. Oli hiukan omituista olla juhlissa mukana konkreettisesti, kun meistä jokainen on jo toista vuotta elänyt lähikontakteja vältellen ja etänä yhteyttä toisiimme pitäen. Omituinen olo hälveni pian tuoden tilalle ilon ja toivon siitä, että jollain aikavälillä voisimme palata edes osittain normaaliin elämään. Halaamista vielä vältimme.

Syreenipolku


Kirjoitan tätä juttua sunnuntai-iltana. Kasvimaa on jälleen kasteltu, samoin pergolan ja pation kesäkukat. Käki kukkui kastelukannuja kuskatessani niin vienosti, että piti oikein pysähtyä sitä kuuntelemaan. Taivaalta tuli muutama pisara vettä, jotka haihtuivat samantien helteisen päivän kuumentamalta patiolta.

Aika menee sellaisella vauhdilla, että viikossa tuntuu olevan vain maanantai ja perjantai. Ja päivässä aamu ja heti perään ilta. Koitetaan hopusta huolimatta muistaa välillä pysähtyä ihan vain katselemaan ja kuuntelemaan.

 Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!


17 kommenttia:

 1. Mahtavaa kukintaa!
  Nyt tosiaan kukkia avautuu siihen tahtiin, ettei meinaa ehtiä kaikkia edes huomaamaan. Eikä onneksi edes suremaan kukintansa lopettavia, sillä koko ajan riittää katseltavaa.
  Ihana, että pääsitte juhlistamaan veljen tyttäresi suurta päivää. Näistä juhlista ja elämän merkkitapahtumista on tullut entistä arvokkaampia, kun niin monta juhlaa on jäänyt väliin viime aikoina.

  Tosiaan pysähdytään, nautitaan ja ihmetellään! Tämä on ihmeellistä ja ihanaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tässä, miten koleasta toukokuusta huolimatta kesä tuntuu jatkuneen jo ties kuinka pitkään. Ja kuinka haluaisin sen jatkuvan yhä edelleen. Kerrassaan hienoa aikaa, kun elämä on laajentunut pihalle ja puutarhaan.
   Minusta myös pienemmätkin juhlat ovat kaiken tämän koronapandemian johdosta saaneet ison merkityksen. Kaipaan todella paljon rakkaiden ihmisten halaamista, mutta kyllä senkin vuoro vielä tulee.

   Poista
 2. Paljon ihanaa kukintaa löytyy jo sieltä. Täällä tullaan perässä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tulette perässä. Näillä helteillä rivakkaa tahtiakin luultavasti.

   Poista
 3. Pitäisi tosiaan välillä pysähtyä vain nauttimaan puutarhasta, linnuista ja auringonpaisteesta, eikä mennä jatkuvasti tukka putkella työstä toiseen. Pikkumiehen viime viikkoinen vierailu oli siitä kiva, että kerrankin malttoi ihan vain nauttia yhdessäolosta ja kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesästä ja puutarhasta iloitseminen on tärkeää. Toisaalta ainakin itse tykkään puutarhahommista, joiden lomassa tulee välillä kyllä pysähdyttyä myös katselemaan.

   Poista
 4. Upeat kuvat!

  Ihanaa, että pihlaja saa jäädä 🥰.

  Ja kirjosieppohan tuo.

  Ihania kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätös pihlajan elämän jatkumisesta tuntuu minustakin ihan hyvältä. Kaunis puu, eikä paikkakaan loppujen lopuksi ole yhtään hullumpi.
   Ihania kesäpäiviä on nyt toinen toisensa perään. Muistathan sinäkin välillä ottaa kevyemmin.

   Poista
 5. Täällä oli monelle ruusulle huono talvi, osan jouduin leikkaamaan juuresta kokonaan poikki, osaa vielä pohdin. Kukintaa tulee tai sitten ei. Sen verran ollaan jäljessä että yksikään ruusu ei vielä kuki.
  Tämän ja monen muun syyn takia on ihana lukea muiden blogeja ja nauttia kuvien kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi moinen ruusuja kurittanut talvi. Toivottavasti useimmat leikkaamasi lähtevät hyvin kasvuun, vaikka kukinta jäisikin pois tai vaisuksi.
   Toisten blogikuvien on antoisaa ja pahimmassa tai parhaimmassa tapauksessa johtaa uusiin kasveihin omassa pihassa.

   Poista
 6. Voi sentään, sinulla jo ruusut ovat aloittamassa joko kukintaa tai melkein. Minulla on selvästi vielä matkaa tuohon vaiheeseen, jos tämä lämpö ei sitten vauhdita.
  Ihania kuvia kauniista kukistasi. Minun Tuureni eivät taida vielä näyttää kukkaansa. Totta on, että jotain kasveja tulee seurattua erittäin suurella tarkkaavaisuudella - niitä lemppareita.
  Kuolanpionia on alkanut tehdä mieli, mutta en ole vielä tavannut sitä ostettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että lämpö vauhdittaa sinunkin ruusujesi kukintaa. Pitääkin olla tarkkana, etteivät kuki vauhdilla ohi. Kävin aamulla kurkkaamassa Tove Janssonia, joka oli avannut uusia kukkia. Se on aina nopea käänteissään.
   Toisessa Tuuressani on vasta yksi kukka, toisessa jo useampi. Haluavat varmaan ensin kotiutua kunnolla. Hyvää kannattaa odottaa.
   Suosittelen kuolanpionia, joka on minusta helppo ja kestävä. Sinulla on varmasti sillekin sopiva paikka löydettävissä.

   Poista
 7. 'Queen of Night' ja hempeän vaaleanpunainen ovat minusta todella kaunis yhdistelmä. Tulppaanit kukkivat täälläkin runsaasti, myös ne vanhemmat sipulit.
  Sinulla jo 'Hans' kukkii, meillä ovat vasta nupullaan. Nuppuja on kyllä tulossa valtavat rykelmät jokaisesta yksilöstä. Minä en ole 'Hanseja' juottanut edes pitkien hellejaksojen aikana ja hyvin ovat jaksaneet kukkia koko kesän. Kasvupaikkakin on hyvin hiekkaista ja melkein koko päivän paahteessa, joten ei voi sanoa, että 'Hansissa' olisi yhtään juopon vikaa.
  Upea 'Musta Rudolf'. Tulevina vuosina siitä tulee upea katseenvangitsija, josta taitavat sinun lisäksesi nauttia myös puistossa kulkijat.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, ettei Hans ole huikentelevainen ja juopotteleva kaveri. Hansini kasvaa varsin kuivassa paikassa, aidan takana suhteellisen lähellä myös isokokoinen koivu imemässä energiaa. Eiköhän tuo pärjää, kun on niin hyvin lähtenyt kasvuun ja kukintaan tänäkin vuonna.
   Piti oikein käydä netissä katsomassa Musta Rudolfin kasvukoko. 3-6 metriä sille lupaavat eli mitään hurjan suurta hujoppia siitä ei tule. Hyvä, jos ilahduttaa myös puistossa kulkijoita. Niinhän minäkin katselen kylällä kulkiessani muiden pihojen kauniita kasveja.
   Aurinkoa riittää, ihanaa. Toivottavasti myös siellä teillä.

   Poista
 8. Tulppaaneilla oli tänä keväänä hyvä kukintavuosi, paljon sellaisiakin, joiden luuli jo kadonneen, putkahteli uudempien joukosta. Huomasin yhden ruusuistani kuolleen viime talvena, enkä muista varmasti, mikä se olisi, toivottavasti ei sentään Tove! Koristeomenapuiden kukintaa pääsen aina seuraamaan muiden puutarhoista tai blogeista, kun omalle pihalleni en enää suureksi kasvavia puita saa mahtumaan. Hieno väri Musta Rudolfilla! Tein saman havainnon, että pionien varret ovat todella pitkät, harmisti tietää katkeavia oksia, etenkin, jos sateet iskevät. En tiedä, olisiko minulla yhtään enempää aikaa eläkkeelläkään, mutta nyt pitää tosi kiirettä - onneksi kiire on vain minun ja senkin olen itse valinnut. Ajoittain käy kyllä mielessä, että onko tämä loputon touhuaminen enää järkevissä kantimissa? :) Kiva, kun saitte nauttia tuoreen ylioppilaan juhlista, tärkeä osa elämää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kiva, että kullakin kasvilla on omat esittelyvuoronsa ja tilaisuutensa näytellä pääosaa. Tulppaanit ovat sen ansainneet.
   Musta Rudolf ei kasva kovin suureksi. Voisiko sitä ajatella vuorimäntysi seuraan katurinteeseen? Näkösuojaksi siitä ei ole, mutta se nousee kivasti myös ruusupensaan vierestä ylöspäin, jolloin ruusupensas hoitaisi näköestepuolen.
   Alkaa taas olemaan sen verran kuivaa, ettei sade haittaisi. Kunhan tulee lempeänä pioneja runnomatta.
   Samaa välillä ajattelen eli tällainen omavalintainen ja ylenmääräinen touhuaminen ei ehkä ihan järjellistä ole. Vaan kun niistä kättensä jäljistä nauttii ja iloitsee, enpä tiedä, mikä olisi parempi vaihtoehto.

   Poista
 9. Myöhäsemmät tulppaanit vielä jatkavat meillä kukintaansa, hieno on ollu tämänkevään kukinta. Ruusuissasi on paljon nuppuja ja tietää kaunista kukintoo, toivottavasti helteet ei ruusupensaita uuvuta. Tiälläkin juhannusruusut on kovasti nuppusia. Aika tosiaan männöö vauhilla ja ei taho mukana keritä.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!