tiistai 4. tammikuuta 2022

Kirjavuoteni 2021

 
Muutaman vuoden ajan olen osallistunut Helmet-lukuhaasteisiin. Tosin kirjausten siirtäminen tänne blogiin on jäänyt vaillinaiseksi. Suurimpana syynä lienee se, että vaikka luen paljon, kirjavalintani eivät tahdo istua haasteotsikoihin. Blogipostauksesta saattaa helposti myös tulla todella pitkä, jos haluaisi seikkaperäisesti selostaa syyt kunkin kirjan sijoittumiselle haasteessa.

 
Eniten luen dekkareita. Niissäkin suosin skandinaavisia kirjailijoita, koska itselle tuttuun elämäntapaan, yhteiskuntaan, kulttuuriin sijoittuvat rikokset ovat helpommin ymmärrettäviä ja uskottavia. Nykydekkarit ovat enemmän kuin vain salapoliisitarinoita. Niissä otetaan kantaa moniin tämän päivän ongelmiin. Moni hyvä dekkari jää mietityttämään, mikä on minusta hyvä asia. Jos kirja aiheuttaa liikahduksen ihmisen sisimmässä ja laittaa ajattelemaan asioita laajemminkin, sen lukeminen on kannattanut.

 
Kotimainen proosa, etenkin uusi sellainen on myös minulle mieluista. Varsinkin palkitut kotimaiset proosakirjat hankin omaksi, sillä usein ne kestävät toisen tai kolmannenkin lukukerran. Dekkareita ostan tarjouksesta ja kirppareilta. Valtaosan lainaan kirjastosta. Onneksi uutuudetkin tulevat meidän kylän kirjastoon varsin nopeasti. Välillä pitää kiirettä, kun sorrun lainaamaan useamman uutuuden pikalainana, jolloin niiden laina-aika on kaksi viikkoa.

 
Kuluneen vuoden mieleenpainuvimmiksi kirjoiksi osoittautuivat Anni Kytömäen Margarita, joka valittiin vuoden 2020 Finlandia-voittajaksi. Huhtikuussa luin Delia Owensin Suon villi laulu, jonka tarina meni minulla suoraan tunteisiin. Kolmas voimakkaasti elämyksellinen lukukokemus oli juuri ennen joulua lukemani Rosa Liksomin Väylä. Liksomin meän-kielen murteeseen pääsi yllättävän nopeasti sisälle. Nuoren tytön evakkomatka Ruotsin puolelle oli mielenkiintoista luettavaa. Samalla kuvaukset siviilien, eläinten ja luonnon kärsimyksistä sodan keskellä saavat pohtimaan nykyihmisen selviytymistä maailmanlaajuisten poliittisten myrskyjen mahdollisesti aiheuttamissa selkkauksissa.

 
Vuoden 2022 Helmet-haaste on nyt julkaistu. Otsikot vaikuttivat mielenkiintoisilta. Seuraava vuosi kertoo, kuinka onnistuin yhdistämään lukemani kirjat niihin. Menneen vuoden haasteeseen kuuluneet otsikot löydät: Helmet-lukuhaaste 2021). 

Haasteeseen osallistuminen olisi ehkä parhaimmillaan toteutettuna siten, että poimii luettelosta jonkun otsikon ja lähtee etsimään siihen sopivaa luettavaa. Itse olen istuttanut lukemiani kirjoja luettelon otsikoihin. Jokin kirja sopii useampaan ostikkoon. Jostain toisesta kirjasta ei taasen saa tekemälläkään yhteyttä haasteostikoihin.

 
Tämän postauksen kuvat otin lähimetsään suuntautuneella sunnuntailenkillä 19.12.2021.

Ohessa vuoden 2021 aikana lukemani kirjat kuukausittain. Luettelossa ensin kirjailijan nimi, sitten kirja ja lopuksi kirjan sivumäärä.

Tammikuu 2021

Jungstedt Mari: Kun taivas tummuu, 286
Begtsdotter Lina: Beatrice, 320
Kytömäki Anni: Margarita, 581
Schulman Alex: Polta nämä kirjeet, 277

Helmikuu 2021

Seeck Max: Pahan verkko, 448
Tremayne S.K:. Jääkaksoset, 349
Puonti Kale: Milo, 269
Isokallio Kalle: Yhden miehen sote, 357
Läckberg Camilla: Noita, 630

Maaliskuu 2021

Bare Ruth: Rouva Westaway on kuollut, 399
Hill Antonio: Kauniit kuolemat, 413
Marttinen Annamari: Häiriömerkintä, 325 1137/3

Huhtikuu 2021

Wells Benedict: Yksinäisyyden jälkeen, 320
Lemaitre Pierre: Tulen varjot, 522
Owens Delia: Suon villi laulu 414, 1256/3

Toukokuu 2021

Griffiths Elly: Risteyskohdat, 305
Nesser Håkan: Vasenkätisten seura, 504
Ware Ruth: Lumimyrsky, 398 1207/3

Kesäkuu 2021

Riley Lucinda: Kadonnut sisar, 882
Alanko Teija: Torniossa pionit vielä kukkivat, 277
Backman Elina: Kun jäljet katoavat, 428

Heinäkuu 2021

Jokinen Seppo: Lyödyn laki, 407
Horts Jorn Lier: Tulikoe, 337
Wennstam Katarina: Hämärän tyttö, 460
Grabe Camilla: Kun jää pettää alta, 506
Roslund & Hellström: Tyttö katujen alta, 423

Elokuu 2021


Redondo Dolodes: Näkymätön vartija, 476
Adebayo Ayobami: Älä mene pois, 300
Pimenoff Ida: Kutsu minut, 384
Ohlsson Kristina: Sairaat sielut, 395

Syyskuu 2021

Turunen Saara: Sivuhenkilö, 236
Matintupa Tuula T.: Mirjami Doe, 302
Ojala Anu: Jääsilkkitie, 302
Tuomainen Antti: Tappaja, toivoakseni, 243
Somppi Tero: Kaapattu, 382
Tuominen Arttu: Verivelka 408,

Lokakuu 2021

Jensen Jens Henrik: Ihmiselle susi, 508
Lerneby Bäckström Johanna: Perhe, 303
Grebe Camilla: Veteen piirretty viiva, 415
Malmstedt Tuire: Lasitarha, 361
Kuisma Hanna-Riikka: Syyllinen, 287
Tuominen Arttu: Hyvitys, 355
Harper Jane: Kadonnut mies, 399
Avela Esa-Pekka: Sinitiainen – neljän tuuman hurrikaani, 88
Avela Esa-Pekka: Punarinta, hämärän henki, 128
Fitzek Sebastian: Potilas, 383

Marraskuu 2021

Ärlemalm David: Varjot silmien alla, 294
Karra Petri: Kylmä taivas, 342
Mäki Reijo: Sulhasmies, 349
Wennstam Katarina: Saalistaja, 431
Jansson Anna: Hämärän lapset, 313
Svernstöm Bo: Ken leikkiin ryhtyy, 496
Giolito Persson Malin: Lapsi vain, 344

Joulukuu 2021


Laiho Tommi: Uhanalaiset, 358
Griffiths Elly: Maan alla, 351
Liksom Rosa: Väylä, 266
Giolito Person Malin: Suurin kaikista, 414
Koskimaa Joonas: Särkynyt, 325
Oranen Raija: Kaikki tämä valo, 284


Haluan lähettää lämpimät kiitokset Kirjojen kuisketta -blogiin, jossa Anneli A. esittelee asiantuntevasti ja mielenkiintoisesti arvosteltuina lukuelämyksiä meille kaikille. Tuon blogin innoittamana kirja jos toinenkin on tullut luetuksi ja vinkkivihkoon muistiin laitettuna moni odottaa sopivaa aikaa kansien aukaisemiseksi. Ei myöskään sovi unohtaa monille tuttua Leena Lumi -blogia, jossa niinikään ollaan aktiivisesti lukuvinkkien äärellä.

"Ei ole kirjaa uskollisempaa ystävää." - Ernest Hemingway 


Antoisaa kirjavuotta 2022 meille kaikille!

Lukemisessa pätee sama kuin syömisessä: mikä toiselle on herkkua, voi toiselle olla myrkkyä. (Lin Jutang)


20 kommenttia:

 1. Vau! Ihailen luettujen kirjojen määrää ja monipuolisuutta! Hyvää alkanutta kirjavuotta 2022!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Enemmänkin olisi kiva lukea, mutta aika ei vain riitä. Arkeen on mahdutettava paljon muutakin kuin lukemista.
   Samoin sinulle, antoisaa lukuvuotta!

   Poista
 2. Minäkin pidin kovasti sekä Väylästä että Margaritasta. Luin Kytömäen Kultarinnan ja se oli minusta vielä ihanampi kuin Margarita. Suon villi laulu oli hyvä, mieleni protestoi koko ajan vain muutamia kohtia, jotka olivat mielestäni liian siloiteltuja. Se vähän laski uppoutumisen mahdollisuutta.

  Nyt minulla on odottamassa monta avaamatonta uutta kirjaa ja pari sellaista, jotka ovat vielä kesken viime vuodelta. Kirjat eivät onneksi lopu kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, pitääkin lainata Kultarinta. Sitä en ole lukenut. Totta myös tuo, mitä sanoit Suon villi laulu -kirjasta. Montakin kertaa ihmettelin mm. sitä, miten kummassa pieni tyttö voi selviytyä yksinään eteen tulleista ihan jo arkisistakin ongelmista.

   Kirjat eivät todellakaan lopu kesken, mikä on näin lukijan kannalta hieno asia. Kirjastossa käydessäkin on pakko toppuutella itseään, ettei kasapäin kerralla lainaisi.

   Poista
 3. Minäkin innostuin listaamaan lukemani kirjat blogiin, 2021 sain jopa Helmet-haasteen täyteen. Minä pidin myös kovasti Margaritasta (luin 2020) ja Suon villistä laulusta. Täytyy laittaa Väylä listalle, joku Liksom minulta jäi kesken jostain syystä (Everstinna taisi olla nimi) niin en ole sen jälkeen yrittänyt uudelleen. Minä en ole paljon ehtinyt dekkareihin saakka, kun on niin paljon mitä haluaisin lukea ja en ole nopea lukija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Everstinna tökki minulla hiukan, mutta päättäväisesti luin sen loppuun. Väylä tempaisi paremmin mukaansa.
   Dekkareiden hyvä puoli on usein nopealukuisuus. Riippuu toki kirjasta. Hyviä kirjoja on minullakin jonossa odottamassa sopivaa hetkeä.

   Poista
 4. Hih, hyvä tuo viimeinen lausahdus!
  Paljon on lukuvuoteesi mahtunut. Luemme aika erilaisia, minulla dekkarit ovat vähemmistönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luemme tosiaan varsin erilaisia opuksia. Sinun listassasi oli kyllä monta kirjaa, jotka poimin omalle vinkkilistalleni. Niin kirjakauppa kuin kirjastokin ovat paikkoja, joissa kiinnostavan lukemisen paljous saa ihmisen pyörimään väkkäränä. Ja sen jälkeen lähden ko. paikoista dekkari kainalossani.

   Poista
 5. Eipä montaa tuttua kirjaa ollut listassasi. Seppo Jokista olen lukenut melekin viimeistä lukuun ottamatta, joten se taisi olla ainoa. Muutama tutun oloinen kirjailija oli muukin. Saara Turusen Sivuhenkilön luin myös. En tiedä tarkkaan miten sitä valitsen kirjan kirjastosta, en useinkaan uutuuden tai palkinnon takia. Pitäisi ihan miettiä tuotakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten lukulistoista saattaa löytää itselle hyviä vinkkejä. Tärkeintä kai, että lukee itselleen mieluisia kirjoja. Seppo Jokisen kirjoissa on mukava seurata Tampereelle sijoittuvia tarinoita.
   Meidän kirjastonhoitaja kokoaa yhteen hyllyyn uutuuksia. Usein rohmuan siitä kirjoja, enkä sitten pidemmälle pääsekään.

   Poista
 6. Ootpas paljon lukenu ja tuttuja kirjailijoita miullekin on listassasi. Tilatut lehet kyllä luven kannesta kanteen ja ostan irtonumeroitakin. Kirjat on miulla vähän tuurittain ja nyt on ollu kaikkii muuta niin runsaasti, eivät oo juohtunu mieleenkään. Meillä tässä kunnassa on hyvä kirjasto ja sieltä saa hyvän palvelun. Jos mitä ei oo heillä, se tilataan muualta, ylleensä ei mahottomat jonot oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taasen lehdet jäävät vähemmistölle. Tilattuina tulee vain puutarhalehtiä. Irtonumeroina ostan käsityölehtiä ja joskus tarjouksesta jotain muuta. Sanomalehtien kahlaamisessa riittää tekemistä aamuiksi.
   Hienoa, että teilläkin on hyvä kirjasto. Se on melkoinen aarre meille suomalaisille. Itse arvostan kovasti kirjastoa.

   Poista
 7. Minäkin innostuin pitkästä aikaa lukemaan nyt vuoden vaihteessa. Osa kirjalistassasi oli tuttuja, minäkin luen paljon dekkareita. Aina löytyy uusia, tällä kertaa Max Manner ja Ninni Shulman.
  Minäkin katson vinkkejä Annelilta ja Leenalta. Hyvää lukuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkarikirjallisuus on nykyisin varsin laadukasta ja monipuolista. Löytyy kyllä jokaiselle jotain. Max Manner ja Ninni Schulman ovat minullekin tuttuja. Tosin kummankin viimeisimmät ovat vielä lukematta.
   Kiitos, samoin sinulle antoisia lukuhetkiä!

   Poista
 8. Hirmu määrä kirjoja, joista joudun toteamaan, että yhtäkään en ole lukenut! Moni kyllä vaikuttaa nimensä tai kirjoittajansa puolesta mielenkiintoiselta.
  Ompa ollut metsässä vielä vihreää tuohon aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihme, ettet ehdi lukemaan, kun teet niin hienoja käsitöitä ja askarteletkin kivoja juttuja. Käsitöihin saa uppoamaan paljon aikaa ihan huomaamatta.
   Täällä oli hiukan lunta marraskuussa, mutta se suli pois seuraavana päivänä. Sitten saimmekin odottaa lumista maisemaa, joka tuli onneksi aatonaattona. Kovin paljoa lunta ei ole edelleenkään, mutta joka päivä vähän lisää.

   Poista
 9. Totean samoin, kuin Sartsakin, että paljon olet kyllä kirjoja lukenut. Itse en ole lukenut kuin pari kirjaa koko vuonna, mutta mieheni lukee sitten kyllä sitäkin enemmän.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli Kruunuvuokko, pitäähän perheessä joku tasapaino olla. Mies hoitaa sinunkin lukemisesi. Me luemme Ukkokullan kanssa kumpikin aika lailla yhtä paljon.

   Poista
 10. Siis piti sanoa,että olen lukenut vain pari kirjaa ja nekin viime vuonna.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!