torstai 1. syyskuuta 2022

Paluu lapionvarteen

Laskeva aurinko värjää pilvet ma 29.8.

Olen systemaattisesti vältellyt syksy-sanan käyttöä, mutta se lähestyy vääjäämättömästi. Turha työntää päätään pensaaseen ja paeta totuutta. Otetaan ilo irti jokaisesta kauniista loppukesän päivästä, kunnes on aika kääriytyä sohvannurkkaan kirjan tai sukkapuikkojen kanssa.


Illat hämärtyvät vauhdilla. Yhdeksältä on sisällä jo niin pimeää, että valojen sytyttäminen on tarpeen. Lauantaina istuimme pergolassa nauttimassa melkeinpä välimerellisestä tunnelmasta lämmön hivellessä ihoa vielä auringonlaskun jälkeenkin. 

Katuvalotkin jo syttyivät. Palattuamme sisälle vajaan tunnin palaneet valot niin alueen kaduilla kuin puistossakin sammuivat. Eivätkä sen jälkeen ole syttyneet. Että onkin pimeää, kun ainoat valopilkut syntyvät talojen osoitevaloista. 

Etsin kunnan sivuilta jotain vinkkiä valojen sammumiseen, ei löytynyt. Tiistaiaamuna laitoin palautesivujen kautta yhdyskuntatekniikalle kysymyksen, onko kunta aloittanut sähkönsäästämisen? Jos on, niin asiasta olisi ollut mukava saada informaatiota ennakkoon. Sähköpostiini ponnahti vastaus samantien: ei ole kyse säästöistä, vaan alueemme valoissa on jokin vika. Lähettävät sähkömiehen korjaamaan asian.


Minun puolestani ainakin osa katuvaloista voi olla pimeänä yöaikaan. Iltaisin ja aamuisin ihmiset kuitenkin liikkuvat monin tavoin, pallokentällä pelataan ja leikkipuistossa keinutaan. Valaistus luo turvaa ja mahdollistaa monipuolisen liikkumisen. Neljän vuoden takaisen alueemme kunnostuksen yhteydessä myös valaistuksessa huomioitiin energian kulutus asentamalla led-lamput.

Tiistai-iltana katuvalot syttyivät normaaliin tapaan. Ja sammuivat runsaan tuntia myöhemmin muutamaa lukuunottamatta. Keskiviikkoillasta en vielä tiedä, kun tätä kirjoittaessani on valoisaa.

Helianthus annuus - Auringonkukka

 
Loppukesän hässäkkä alkaa vihdoin rauhoittua. Kuivuuteen sen sijaan ei ole tullut kummoistakaan parannusta. Jos aamun sääennusteessa sadepilviä näkyykin, päivän aikana ne häviävät kartoilta. Muutamia taimia on odottanut viikkotolkulla pääsyä maahan. En ole ryhtynyt kaivupuuhiin, sillä mielestäni purkkeja on ollut helpompi kastella, kuin juosta kannun tai letkun kanssa ympäri puutarhaa. Päätin kuitenkin kääriä hihani ja ryhtyä toimeen elokuun vaihtuessa syyskuuksi. Ja säiden viilennyttyä. Lapion kanssa heiluminen on huomattavasti mukavampaa, kun ei jatkuvasti tarvitse pyyhkiä hikeä otsalta ja silmälaseista.

Krassi

Ennen istutustöitä kippasin kesän krassit kahdesta laatikosta ja yhdestä isosta potista kottikärryihin. Oli niissä edelleen aika paljon kukkia, mutta sitäkin enemmän mustia ötököitä varsissa. Harvinaisen pitkään krassini pärjäsivät tänä kesänä ilman ensimmäistä ötökkäiskua, joten siinä mielessä ei mitään valittamista.

Krassien varret silppusin kompostiin. Mullasta siivosin paksuimmat juuret pois ja mullan ripottelin mm. syreenien alle. Siellä se palaa luonnon kiertokulkuun. 


Krassin siemenien kanssa mokasin. Keräsin niitä elokuussa ison määrän, putsasin ja jätin terassin hyllyyn muoviseen jätskirasiaan. Vaikka rasiassa ei ollut kantta, oli kosteus tehnyt tehtävänsä ja suurin osa siemenistä mätäni. Krasseja kompostiin siivotessani olisin saanut runsaasti uusia siemeniä, vaan enpä huomannut silloin tilannetta tarkastaa. Jäljellä on sentään sunnuntaina kerättyjä siemeniä, jotka laitan talouspaperin päälle sisälle kuivumaan. Toivottavasti taas tästä hölmöydestä otan opikseni.

Cobaea scandens - Kelloköynnös


Kelloköynnökset ovat olleet nupulla jo pitkään. Vihdoin nuput alkavat poksahdella auki. Pitääkin olla vikkelä ehtiäkseen kuvata kukat, jotka eivät montaa päivää freesinä esillä ole.

Cobaea scandens - Kelloköynnös

Ensimmäiset kukat avautuvat jostain syystä aina köynnöksen latvuksiin. Tämä kuva on otettu alkuillasta varsin kaukaa. En vain jaksanut raahata tikkaita talon nurkalta pergolaan. Pullistelevia nuppuja on aika paljon. Toivotaan, ettei sää ihan tolkuttoman kylmäksi mene, jotta kukat jaksavat avautua. Parina loppuviikon aamuyönä ennuste näyttää +3 astetta. Onneksi olen silloin lämpimän peiton alla. Kelloköynnöstä en sänkyyn kuitenkaan kaveriksi ota, vaikka kuinka koleaksi yöt kävisivät.

Kosmoskukat


Kosmoskukkia olla pitää, joka kesä. Kylvin niitä sekä yhteen isoon ruukkuun terassille että lavakaulukseen tontin laitimmaiseen aitanurkkaan. Ruukkukylvö ei ollut kovin hyvä keksintö, vaikka ahkerasti kesäkukkiani kastelinkin. Siitä huolimatta kosmokset kärsivät kuivuudesta ja kukkivat terassilla muutenkin huonosti.

Lavakauluksessa onni oli parempi. Kuivuus vaikutti kyllä sielläkin. Aurinkoisessa ja tuulisessa paikassa multa kuivui ennätysnopeasti. Taimet itivät aika hyvin. Sen sijaan aiempina vuosina korkeiksi kasvaneet kosmokseni jäivät nyt paljon matalammiksi. Lavakauluksen paikka vaihtuu ensi kesänä. Kosmokset taidan kylvää muualle.

Dahlia Cafe au Lait

Daalioiden istuttaminen lavakaulukseen ruukkujen sijaan oli hyvä idea. Tosin vähemmän daalioita yhteen laatikkoon olisi ollut parempi, koska Cafe au Lait on vyörynyt kaikkien yli. Sneezy laatikon laidalla on puolustanut paikkaansa sinnikkäästi, joskin laihoin tuloksin.

Solanum lycopersicum Pink Tiger - Luumutomaatti


Tomaateissa viedään viimeisiä. Tiistaina poimin kulhollisen Bumble Beetä, Supersweetiä ja luumutomaatti Pink Tigeriä. Golden Sunriseä on kypsymässä vielä kymmenkunta kappaletta. Muutama Gardener's Delight, Yellow Pearshaped ja loput Pink Tigerit on myös kohtapuoliin korjuukelpoisia.

Kesän tomaattisato on ollut kiitettävän runsas. Ensimmäiset tomaatit kypsyivät 30.6. Sen jälkeen onkin voinut hakea kulhollisen kerran pari viikossa.

Solanum lycopersicum Pink Tiger - Luumutomaatti

Luumutomaatti Pink Tigeriä kokeilin ensimmäisen kerran. Sen kasvutapa on aivan erilainen verrattuna kasvattamiini kirsikkatomaatteihin. Versoja lykkäsi joka haarasta ja haaran haarasta. Kaikkiin tuli kukkia ja raakileita, jotka myös kypsyivät. Välillä ihmettelin, miten hentoiset varret jaksavat kantaa satoa, vaan niin vain onnistui.

Satoa alkoi tulla vähän muita myöhemmin, mutta sitten sitä onkin riittänyt. Pink Tigerin maku ei ole mitenkään mieltä sykähdyttävä. Suoraan sellaisenaan napostellessa toisinaan häiritsi tomaatin kärkeen muodostuva "piikki", joka tekee makuun puisevan lisän. Satoisuudesta huolimatta taitaa jäädä ainoaksi kokeiluksi.

Solanum lycopersicum Bumble BeeTörmäsin lehdessä uutiseen, jonka mukaan ulkomaisista tomaateista on löytynyt uusi ruskokurttuvirustauti. Toistaiseksi virusta ei ole löytynyt suomalaisilta viljelmiltä. Kaupoista sitä jo löytyy. Kauppojen tomaateista virus leviää helposti omiin tomaatteihin mm. käsien ja työvälineiden välityksellä. Kotiviljeliljöidenkin on syytä jatkossa välttää siementen ottamista kaupan tomaateista, koska virusta on myös siemenissä. 

Lisää tietoa tomaatin ruskokurttuviruksesta mm. Ruokaviraston sivuilta.

Capsicum annuum 'California Wonder' - Paprika

Paprikasatoa voin vain kiitellä. Niitä on riittänyt salaattiin pilkottavaksi, soppa-ainekseksi ja jos jonkinlaisiin kokeiluihin.

Capsicum annuum 'Zazu' - Paprika

Punaisen California Wonderin ja pikkuisen Lompardon lisäksi kasvatin keltaista Zazua, joka on makea ja mieto paprika. Paprikan kasvattaminen kasvihuoneessa ei voisi helpommaksi tulla. Kunhan taimia kastelee sopivasti, muuta ei tarvitse tehdäkään.

Paahdettu tomaatti-paprikakeitto

Määräänsä enempää ei paprikaa jaksa salaattiinkaan pilkkoa tai täytettynä uunissa paistaa. Googletin vaihtoehtoja ja löysin paahdetun tomaatti-paprikakeiton ohjeen. Taisi olla K-ruokaohje. Creme fraiche kruunasi lopputuloksen. Oli niin hyvää, että ehdin jo syödä osan, kunnes keksin ottaa soppalautasesta kuvan.


Pikkelöinti on erinomainen ja herkullinen säilöntäkeino. Alkuviikon kasvarikäynniltä kotiutui keittiöön runsas kilo punaisia ja keltaisia paprikoita. Keitin niille mausteliemen. Sekaan olisi voinut laittaa vielä sipuleita, mutta niille löytyy runsaasti käyttöä muutenkin. Siksi en raaskinut omaa sipulisatoa purkkiin laittaa, enkä kaupasta käydä lisää ostamassa.

Citrullus lanatus 'Sugar Baby' - Vesimeloni


Yllytyshullun pitää aina kokeilla kaikkea. Olen ihastellut muiden kypsyttämiä vesimelonipalluroita, joten pitihän minunkin muutama siemen keväällä multaan laittaa. Itivät hyvin, jonka jälkeen jämähtivät muutaman sentin mittaisiksi. Kun eivät heittäneet henkeään, vein taimet kasvihuoneeseen. Onneksi istutin isompiin potteihin, sillä innostuivat jossain vaiheessa kasvamaan ja kukkimaan.

Vesimeloni olisi vaatinut parempia huoltotoimia eli versoja olisi pitänyt katkaista hedelmän kasvun takaamiseksi. Monesta kukasta syntyi pikkuinen pallero, joka joko kuivui tai putosi pian maahan. Muutamasta on kasvanut isompi. En usko niiden ehtivän kypsyä, kun kokoakin pitäisi tulla vielä lisää. Kuvassa pitäisi olla vaikkapa tulitikkurasia antamassa viitteitä vesimelonin koosta. Ei taida olla vielä edes kymmensenttinen.

Menköön tämäkin opiskelun piikkiin. Seuraavalla kerralla olenkin vähintään tokaluokkalainen. Sen verran positiivinen kokemus, että uskallan jatkaa kokeilua.

Allium tuberosum - Kiinansipuli

Kasvimaa tyhjenee vauhdilla. Loput porkkanatkin korjasin viikonloppuna. Niiden kasvattaminen lavakauluksissa onnistuu joka kesä yli odotusten. Minun kannattaisi jatkossa unohtaa kaikki hienoudet ja keskittyä porkkanaan ja sipuliin. Ja kesäkukkiin.

Kiinansipulia kasvatin pari vuotta sitten. Yhden taimen istutin parsalaatikkoon, jossa se on nyt alkanut kukkia. Kylvin kiinansipulia lisää keväällä, kun pussissa sattui siemeniä vielä olemaan. Nyt syksyn aikana pitäisi siirtää hyvin kasvaneet kiinansipulit lavakauluksesta maahan, jossa ne voisivat olla ja elää rauhassa. Kiinansipuli on monivuotinen, miedosti valkosipulille maistuva, ruohosipulin tapaan käytettävä maustekasvi.

Malus domestica Huvitus


Omenoista tulee kohtuullinen sato. Mitä nyt ötököiltä jää meille ihmisille syötävää. Tarkoitus on jossain välissä pilkkoa jokunen omppu pakastimeen. Osan pilkon höyrytettäväksi, jonka jälkeen laitan pehmenneen massan sosemyllyyn. Soseen pakastan ilman sokeria.

Omenoita on käytävä päivittäin keräämässä nurmikolta. Pudotessaan omenaan tulee klommo, joka alkaa nopeasti mädätä. Vähänkin vaurioituneisiin omenoihin iskee myös muumiotauti. Uusimman tiedon mukaan muumiotautiset omenat voi laittaa puutarhakompostiin, kunhan peittelee tautiset omenat. Sieni tuhoutuu maassa mullan seassa. Muumiotauti leviää ilman välityksellä, joten puiden alle muumioituneita hedelmiä ei ole syytä jättää lojumaan.

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna

Kriikunoita tulee paljon. Niissä on tänä kesänä ollut luumukääriäisiä. Toukan kaivautumiskohtaan pusertuu hedelmästä nestettä, kumivuotoa, joka kuivuu hedelmän pintaan. Kriikunonissani on jo vuosien ajan ollut myös luumun äkämäpunkkia, joka aiheuttaa puun lehtiin vaaleita "nappuloita". Itse hedelmät ovat olleet syöntikelpoisia.

Viinirypäle Zilga


Rypälesadon kypsymisen kanssa ollaan vähän kiikun kaakun. Osa rypäleistä on jo saanut tummaa väriä pintaansa, mutta paljon on yhä täysin raakoja. Saamani tiedon mukaan rypäle ei kypsy tomaatin tavoin sisälle tuotuna. Vähintään se menettää makeuttaan, joka syntyy rypäleen kypsyessä auringonvalossa kiinni köynnöksessä. 10 vrk:n ennusteiden perusteella mennään melko koleissa olosuhteissa. Öisin alimmillaan +1 asteeseen. Taitaa jäädä liki kaksi ämpärillistä rypäleitä tänä vuonna syömättä.

Aronia

Aroniaa tulee jälleen kerran aika kivasti. Pakastin alkaa olla jo kukkuroillaan marjoja eri tavoin säilöttynä. Ehkä teen aronioista muutaman purkillisen hyytelöä, sillä se on oivallista suolaisten ruokien lisukkeena.

Loniceara per. 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama


Ruotsinköynnöskuusaman punaiset marjat ovat myrkyllisiä, joten tyydymme ihastelemaan niitä kivoina puutarhakoristeina.

Alcea rosea 'Chaters Double' - Salkoruusu

Keväällä kylvin esikasvatukseen kahdenlaisia salkoruusun siemeniä. Siemenet itivät ja kasvaneet taimet istutin alkukesästä kahteen eri penkkiin. Toinen tekee komeita lehtiä eli elossa on. Toinen pukkasi nuppuja, vaikka itse kasvilla on mittaa runsas 10 cm. Toivottavasti tämä on hengissä vielä ensi kesänä.


Ostamani uudet syyshortensiat ovat yhä kaupan purkeissa, kun en ole ehtinyt niitä vielä istuttaa. Ensin pitäisi tehdä esivalmisteluja, joihin kuuluu kesän penkissä kasvaneiden auringonkukkien poisto. En vain ole raaskinut riipiä kukkivia kasveja pois. Uusia nuppuja ei enää näy, joten piakkoin alkaa pensaiden istutus.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'


Pitkään vallalla olleen saamattomuuden vuoksi olen kiertänyt taimimyymälät kaukaa. Kaiholla olen lukenut teidän blogituttujen oivallisista ostoksista. Vähän sentään sain itseeni virtaa hankkimistani kahdesta syyshortensiasta, että menin ostamaan vielä kolmannenkin. 

Heräsin nimittäin yhtenä aamuna varhain idealampun loisteeseen. Keksin siirtää mustaherukat punaherukoiden kanssa samaan ryhmään, jolloin lähelle alapihan aitaa syntyy tyhjä kolo. Ilman muuta kolo on täytettävä ja sen aion tehdä uudella Vanille Fraisella, jonka kumppaniksi ostin purppuraheisiangervo Diabolon. Kasvutavoiltaan ja olosuhdevaatimuksiltaan ovat aika samanlaisia. Voisin kuvitella Vanille Fraisen vaaleanpunaisten kukkien istuvan kivasti Diabolon tummiin lehtiin.

Mitään en ole vielä siirtänyt, enkä ainuttakaan uutta kuoppaa kaivanut. Tässä on välissä pari hässäkkäpäivää, mutta äkkiäkös valmista syntyy, kunhan saan lapion käteeni.

Clematis Texensis-ryhmä PRINCESS KATE 'Zoprika' - Tarhalyhtykärhö


Riittäköön jorinat tältä erää. Kiitokseksi siitä, että jaksoit jutun loppuun saakka raahautua, laitan kuvan ihanasta prinsessakärhöstä. Että voikin olla kaunis.


 Mukavaa syyskuun alkua kaikille! Tulkoon värikäs syksy.


17 kommenttia:

 1. Prinsessakärhö on kyllä nimensä ansainnut,todella kaunis. Kauniita kukkia ja satoakin hyvin saatu. Minulla pakastimet alkaa olla marjoista täynnä,enää vain puolukat. Taimia ostin eilen alennus myynnistä ja nyt pitäis tarttua siihen lapion varteen. Värikästä syksyä sinnekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan Kate saanut nimensä joltain oikealta prinsessalta, vai onko se peräisin kasvitieteilijältä? Tiedä häntä, mutta niin on kaunis kärhö.
   Eikö olekin mukavaa, kun on pakastimessa marjoja talveksi.
   Varmasti sait mieluisia taimia. Hetken pitää kiirettä niitä istuttaessa, mutta onpa sitten ensi kesänä taas kaunista katsottavaa.

   Poista
 2. Nyt olisi paljon istuttamista ja perennojen jakamista edessä. Viikonloppu oli niin trooppisen oloinen helteisine lämpötiloineen, että nyt meinaa palella ulkotöissä. On vain pukeuduttava lämpimästi ja vähennettävä kerroksia, jos työ alkaa lämmittää. Mekin istuimme lauantaina illalla huvimajassa ja ihmettelimme, hihattoman paidan kanssa tarkeni erinomaisesti.
  Oli kiva lukea sato- ja säilöntäkuulumisiasi. Olet ahkera säilömisen suhteen ja ihailen vaihtelevia reseptejäsi. Paprikan sadontuotanto on ollut todellakin aivan yltiöpäistä ja olen jakanut kypsiä herkkuja moneen suuntaan, siitä huolimatta niitä on riittänyt tuoresyöntiin ja moniin paistoksiin.
  Minullakin on tämän päivän agendana kolmen hortensian istutus, monen muun taimen ohessa. Jos saan pennulta työskentelyyn vapaata aikaa. Rilla on niin innokas puutarhakoira, että ryhtyy aivan hurjan innon vallassa avuksi. Tosin työotteet, eivät miellytä omia tavoitteita, joten on pakko tehdä työt pennun nukkuessa. Hyvää syyskuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirtyminen helteestä kylmyyteen on oikeaa shokkihoitoa. Huomasin, että pitkälti pukeutumis- ja asennoitumiskysymys, miten koleuteen suhtautuu. Lapion varressa tulee viileälläkin helposti kuuma.
   Minua innostaa vuosi vuodelta enenevässä määrin satokauden tuotteiden hyödyntäminen monipuolisesti. Netti on pullollaan kivoja ruokaohjeita, joissa usein on myös tarkentavia kommentteja helpottamassa valmistusta.
   Voi pikkuista Rillaa, joka tahtoisi varmasti auttaa kuoppien kaivamisessa. Ymmärrän hyvin, että tavoitteissa syntyy ristiriitaa. Ongelma on varmasti väliaikaista. Ensi kesänä Rillalla saattaa olla jo muut kujeet mielessä.
   Syyskuu alkoi +4 asteen lämpötilalla, mutta aurinkoa on riittänyt. Huomenna on tarkoitus palata lapion varteen. Aurinkoisia syyspäiviä sinulle ja rapsutuksia Rillan korvan taakse!

   Poista
 3. Syyskuu jo sanana kertoo, että enää ei eletä kesää. Haikeaa on, mutta onneksi on kaikkea kaunista, lokakuukin voi olla hyvin kaunis puutarhakuukausi.
  Itsekään en ole hankkinut taimia loppukesällä, on ollut ihan rentouttavaa, että ei ole taimia odottamassa istuttamista. On voinut tehdä muuta: kiveystä, vanhan talon lattiaa, polkua ylös hedelmätarhaan... Mutta käväisen pian pikaisesti mantereella ja voi olla, että sieltä kotiutuu taimikuorma, joka korvaa kaikki loppukesän aikana ostamatta jääneet :-D
  Ihanasti olet saanut satoa. Keittosi näyttää tosiaan mahdottoman hyvältä! Porkkanaa täytyy ensi vuonna kasvattaa. Se on niin perusasia, ja pidän kovasti porkkanoista! Toinen vihannes, josta pidän, on punajuuri ja tänä vuonna kasvatin niitä ekaa kertaa. Kuivassa laatikossa niistä on tullut aivan ihmeen hyvä sato! Joten jos siitä suinkin pidät, suosittelen kokeilemaan.
  Kiinansipuli elää kituutti vuosikausia yrttipenkissäni, mutta viime kesänä se kuivui kuoliaaksi, enää ei ole näkynyt. Vaatisi varmaan vähän enemmän kosteutta. Noita ihania kukkiakaan ei ikinä tullut. Täytyy kokeilla uudestaan, sillä se on sekä kaunis että maukas.
  Toivottavasti tulee vielä lämpimiä päiviä, tämä hyytävän pohjoistuulen viikko on melkoinen koettelemus. Lauantaina oli tosiaan ihanan lämmin vielä myöhään.
  Kate on aivan ihana, tuosta ei enää kärhö voi kauniimmaksi tulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikeutta on ilmassa tähän aikaan joka vuosi. Sille ei kai voi mitään. Onhan niitä ollut syksyjä, jolloin vielä marraskuussakin on voinut kanttausuria siistiä. Kylmyys ei ole este, kunhan tästä ensijärkytyksestä vähän toipuu.
   Luinkin onnistuneesta punajuurikasvatuksestasi. Parina kesänä olen itsekin punajuurta kasvattanut, mutta jossain vaiheessa se putosi pois listalta. Voisin hyvinkin ottaa sen jälleen mukaan, sillä pidän kovasti punajuuresta monessakin muodossa. Porkkanan ja sipulin lailla punajuuri saattaisi pärjätä paremmin, kuin ruusukaalit ja muut mullan päällä kokoa kasvavat syötävät.
   Pidän kovasti ruohosipulista sekä mausteena että ihan vain kasvina puutarhassa. Kiinansipuli samankaltaisena sopii mainiosti joukkoon. En ole vielä keksinyt, mihin ne siirrän lavakauluksesta. Varmaan ruohosipulien joukkoon.
   Kyllä niitä lämpimiä päiviä vielä tulee. Ihme, jos tällainen kolea rintama viikkotolkulla pysyy paikallaan. Vaikka kissaihminen olenkin, en ole vilukissa. Pihatyöt sujuvat viileämmässäkin, mutta kesästä nautiskelu taitaa olla tältä erää hoidettu.

   Poista
 4. Prinsessakärhö on tosiaan kaunis! Kysynkin nyt sinulta, mitä pitäisi tehdä kärhöjeni kanssa (2kpl). ovat kasvaneet yksittäisiä tukia vasten aika korkeiksi. Katkonko ne nyt syksyllä, vai laskenko lepuuttamaan maata vasten kevättä odottelemaan?
  Luumutomaatit ovat mielenkiintoisen näköisiä.
  Sain töissä yhdeltä asiakkaalta tarjouksen käydä hakemassa hänen kasvihuoneestaan rasiallisen viinirypäleitä matkaani. Asiakas itse ei sinne pääse. Kyseessä oli tosi vanha taimi, joka oli levinnyt koko kasvihuoneen takaosaan ja satoa oli runsain mitoin. Rypäleet olivat aika pieniä, mutta siemenettömiä ja makeita.
  Eilen ostin cantaloupe -melonin puolikkaan ja tein salaatin. Söinkin tuota hedelmää tehdessäni. Illalla oli pitkin keittiön lattiaa roskiksesta nousseita valkoisia toukkia! en keksi mitään muuta, mistä ne olisivat tulleet, kuin tuo meloni. Hirveä toukkien metsästys kilpaa kissojen kanssa. Matto lensi pihalle, eikä pääse sisään ennen pesua. Salaattikin sai lähteä koskemattomana biojätteeseen. Tänäaamuna taas epäluuloisina katselimme pitkin lattioita, onko toukkia ilmaantunut jostain rakosista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida olla paras ihminen neuvomaan muita kärhöjen hoitamisessa. Niiden suhteen olen oppinut paljon kantapään kautta ja vielä enemmän muiden blogeista. Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokolla on upeat kärhöt. Hän on blogissaan julkaissut hyviä neuvoja. Tässä mm. yksi hyvä kärhöpostaus: https://puutarhanlumo.blogspot.com/2017/01/karhojen-kasvatuksesta.html
   Isokukkaisten loistokärhöjen maanpäälliset osat yleensä kuolevat talven aikana ja ne versovat keväällä uutta tyvestä kasvaen ja kukkien kesän aikana hyvin. Itse leikkaan tällaisen kärhöjen kuivat versot keväällä mataliksi. Alppikärhöt taasen vihertyvät ja kukkivat vanhoilla versoilla. Vuosien myötä ne tuppaavat risuuntumaan varsinkin alaosistaan, joten olen muutaman vuoden välein leikannut ne mataliksi. Viime talvena jänis söi alppikärhöni 20 sentin korkeudelta, joten se aloitti kasvunsa alusta. Kokoa sille on kesän aikana tullut melkoisesti. Ei kuitenkaan kukkinut, mikä oli odotettua jänisvierailun vuoksi. Alppikärhöt menestyvät hyvin VI-vyöhykkeelle saakka. Niitä ei tarvitse laskea alas, eikä kyllä isoa köynnöstä pystyisi tuestaan irrottamaankaan.
   Luumutomaatteja on useita erilaisia. Ekaa kertaa kokeilin ja kohteeksi sattui Pink Tiger.
   Sinulla on mukavia asiakkaita. Nyt jos viiniköynnöstä istuttaisin, valitsisin ehkä jonkun siemenettömän lajikkeen. Toisaalta Zilga selviää talvista erinomaisesti pergolan seinustalla ja tuottaa mukavasti rypäleitä.
   Huh, karmea toukkotapahtuma. Banaanikärpäsissä on jo riittävästi riesaa ja hedelmät on säilytettävä jääkaapissa, kunnes banaanikärpäsistä on päästy eroon. Ei todellakaan toivoisi kaupan hedelmistä saapuneita ötököitä. Mahtoi kissoilla olla ihmettelemistä. Toivottavasti pääsitte toukista eroon.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Hieman haikealta tuntuu, kun syksy on edessä. Ilmakin muuttui todella koleaksi heti kerta heitolla.
  Sait hyvän tomaatti- ja paprikasadon muun sadon ohella. Meillä keltaluumuja on oksat väärällään, mutta ne ovat vielä ihan raakoja ja saapa nähdä ehtivätkö enää kypsyä lainkaan. Omenoita tuli myös runsaasti, mutta niitä on vaivannut muumiotauti. Säkkikaupalla niitä on joutunut viemään maankaatopaikalle, jonne niitä onneksi saa viedä.
  Kelloköynnöksessä on minullakin runsaasti vielä nuppuja. Toivottavasti ehtivät avautua ennen ensimmäisiä halloja.
  Kaunis salkoruusu ja ihanasti kukkiva 'Princess Kate'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikealta tosiaan. Odotan koko talven innolla kevättä ja kesää. Sitten se on miltei hetkessä ohi. Kohti pimeyttä ja kylmyyttä matkaaminen on vuosi vuodelta vaikeampaa.
   Harmi, jos luumunne ei ehdi kypsyä. Radiossa sanottiin omenasadon olevan pari-kolme viikkoa tavallista myöhemmässä. Taitaa olla luumujen kohdalla sama tilanne. Muumiotautia on tänä vuonna erityisen paljon. Olen koittanut etsiä keinoja siitä eroon pääsemiseksi, mutta aika toivottomalta se näyttää. Hyvä, että jotain sentään jää syötäväksi ja hyödynnettäväksi.
   En tiedä, kuinka hallanarka kelloköynnös on. Öiksi on luvassa jopa hallaa, joten pelkään pahoin nuppujen kärsivän.

   Poista
 7. Kate on kaunis kärhö ja sinulla näkyy tehneen runsaasti kukkia. Omani teki vähän mutta onhan se vasta vuosi sitten istutettu. Luumuja on tulossa meilläkin runsaasti, kunhan vain ei halla niitä tuhoaisi, luumuhilloa pitää päästä keittämään. Muumiotaudista ei taida päästä eroon, meillä sitä on luumuissakin ja koristeomenoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin oman Kateni viime kesänä. Siksi hämmästelen erityisen paljon sen runsasta kukintaa. Nam, luumuhillo on taatusti hyvää. Aika vaikeaa muumiotaudista on päästä eroon. Pitänee hyväksyä sen läsnäolo. Hyvä, että aina sentään osa sadosta on syönti- ja käyttökelpoista.

   Poista
 8. Your Autumn garden looks great, lots of things to harvest though I worry about the worms in the fruit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. I really enjoy the garden in autumn too.
   Fortunately, pests do not eat all the fruit.

   Poista
 9. Kyllä tämä syksyksi on kääntymässä, ei voi mitään... Hyvin olet saanut satoa! Minullakin kaksi pensastomaattia tuotti parvekkeella runsaan sadon. Vielä on vihreitä tomaatteja versoissa, mutta lasitetulla parvekkeellakin yölämpötilat menevät niin alas, että kasvu hidastuu. Ihana prinsessakärhö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmäksi meni, ainakin yöt. Mittari näyttää parhaillaan +3. Olen tämän kesän satoon aika tyytyväinen, vaikka kuivuuden vuoksi osa lavakaulusviljelmistä ei kasvanut toivotulla tavalla. Kasvarissa on enää muutama vihreä tomaatti. Ne joudun kenties tuomaan sisälle kypsymään. Lasitettu parveke toimii varmasti pitkälti kasvihuoneen tavoin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!