torstai 25. elokuuta 2022

Saamattomuutta ilmassa

Hemerocallis Agnes Elpers
 

Kuivuudesta ja puutarhurin laiskuudesta huolimatta kasvit ovat kukkineet ja kasvaneet ilahduttavasti. Muutamaa talven syliin kaatunutta kaipaan tietenkin edelleen, mutta ainahan niitä menetyksiä tulee. Monta vuotta hyvin pärjännyt ja ahkerasti loppukesästä kukkinut syysvuokko ei noussut keväällä. Kesän aikana se on kuitenkin kasvattanut muutamia lehtiä, joten elän toivossa näkeväni sen taas tulevaisuudessa.

Hemerocallis "Stella d´oro" - Tarhapäivänlilja

Päivänliljojen kukintaa on kestänyt pitkään. Pink Damask taisi avata viimeisen nuppunsa muutama päivä sitten ja keltainen Stella d'oro jaksaa avata uusia nuppuja samalla, kun vanhat kuihtuvat.

Ilahduttavinta on 2016 istutetun punaisen Agnes Elpersin kukinta. Meinasin missata koko kauneuden, mutta onneksi puista pudonneita omenoita tulee käytyä poimimassa päivittäin. Reitti omenoille kulkee Agneksen ohi, joten hän ei jäänyt huomaamatta.

Rosa 'F.J. Grootendorst' - Neilikkaruusu


Tekemistä on riittänyt, joskaan ei puutarhan parissa. Ellei nyt kastelua lasketa. Sitähän on riittänyt väsymiseen saakka.

Tavallisesti leikkaan pensasruusuista kuihtuneet kukat säännöllisesti. Nyt tehtävä on kolkuttanut lähinnä takaraivossa. Kunnes viime viikonloppuna riensin Sävelen ja Neilikkaruusun äärelle saksien kanssa. Neilikkaruusu on kasvattanut runsaasti uusia oksia. Samalla vanhat, keskelle ja matalammaksi jääneet pukkaavat kukkia.

Clematis The President


Kärhöt ne vaan jaksavat yllättää. Kuolleeksi luulemani The President yllätti minut ohi kulkiessani sinisellä kukallaan. Puutarhaportin oikealla puolella kasvaa tarha-alppikärhö Willy, jonka kuivien tyviversojen lomaan pressa oli kasvattanut 20-senttisen varren ja siihen tuon yhden ainokaisen kukan.

Clematis Pink Fantasy


En ole pahemmin kastellut muita kuin kasvimaata, kasvihuoneen asukkeja ja kesäkukkia. Kärhöille sen sijaan kannoin lohduksi ja hengenpitimiksi ämpäritolkulla sadevettä. Maanantaiaamun vesisade ei kauaa kestänyt, mutta täytti se sentään kaksi sadevesitynnyriä. Koska nyt on luvassa lisää sadetta, katsoin parhaaksi tyhjentää vesisammioita kärhöjen hyväksi. Jospa jaksaisivat valmistautua paremmin syksyyn ja tulevaan talveen. Ja tietenkin myös ensi kesän kukintaan.

Clematis Purpurea Plena Elegans


Parissa kärhössä on osa lehdistä mennyt ruskeiksi. Toivon, ettei kyseessä olisi lakastumistauti. Siihen ei taida olla parannusta. Toistaiseksi kumpikin kärhö kukkii ja näyttää muutamia ruskeita lehtiä lukuunottamatta hyvinvoivilta. Seuraan tilannetta silmä tarkkana.

Clematis Black Prince

Viinikärhö Black Prince huitelee yli 2,50 metrissä. Se koristaa vieressä kasvavan tuijan latvusta kukkakruunullaan. Tai haluaa muuten vain katsella maailman tapahtumia lintuperspektiivistä.

Pulmonaria Majeste - Tähkäimikkä


Istutin keittiöpenkkiin toukokuun lopulla kaksi imikkää. Olihan niissä selkeät taimilaput, mutta siitä huolimatta tallensin päähäni valkotäpläimikän. Aina keittiöpenkkiin katsoessani olen miettinyt, mikä ihmeen tauti on vienyt näistä imiköistä vihreän värin ja valkoiset pilkut. Kunnes tässä tietokoneen äärellä ryhdyin asiaa selvittämään. Kyseessä ei olekaan valkotäpläimikkä, vaan hopealehtinen Majeste. Tismalleen niin lukee nimilapuissakin.

Erään nettitiedon mukaan Majeste olisi alkuun hopealehtinen ja myöhemmin siihen tulisi pilkkuja. Minun yksilöni olivat ostohetkellä pilkullisia ja aika pian istutuksen jälkeen kumpikin muuttui hopealehtiseksi. Itse asiassa nämä tähkäimikät tuovat vähän pimeämpään keittiöpenkkiin kivasti valoa. Ei huono, sanoisin.

Hydrangea paniculata Grandiflora


Tässä viime sunnuntaina otetussa kuvassa sisäänkäynnin suuri syyshortensia on silmin nähden janoinen. Lehdet lorpattivat alaviistossa, kuten samalla alueella - tai oikeastaan koko puutarhassa - kaikki muukin. Aamuyöllä heräsin avoimesta ikkunasta kuuluvaan sateen ropinaan. Että voikin jokin ääni olla niin suurenmoista musiikkia korville. Vesisade jatkui vähän yli aamukymmeneen. Edelleen on äärimmäisen kuivaa, mutta syyshortensia sentään sai hieman apua pahimpaan janoonsa.

Hydrangea paniculata Vim's Red ja hydrangea paniculata Vanille Fraise


Kiukustuneena puutarhaa kiusaavaan kuivuuteen, kävin ostamassa kaksi uutta syyshortensiaa. Pensaat pärjäävät perennoja paremmin, joten täytetään sitten istutusalueita vähitellen niillä. Nyt istutusta odottavat Sundae Fraise (kasvukorkeus 100-150 cm) ja Strawberry Blossom (kasvukorkeus 100 cm). Katsoin niille paikat ns. vapaapenkissä, jota olen tähän saakka käyttänyt kehäkukkien ja muiden kesäkukkien kylvöalueena. Ryhdyn istutushommiin, kunhan vähän viilenee. Ja toivon mukaan myös tulee vettä.

Kuvasta huomaa, miten erilaisia ovat Vim's Red (vasemmalla) ja Vanille Fraise (oikealla). Kummankin kasvukorkeudeksi on mainittu 150-200 cm. Vanille Fraisen olen istuttanut 2013, Vim's Redin 2014. Vanillea leikkasin keväällä tavallista runsaammin, koska siinä oli muutamia pitkälle sivusuuntaan sojottavia oksia. Vanille Fraisessa on jo hitusen vaaleanpunaista. Vim's Redistä tulee viininpunaisempi.

Rosa Sommerwind

Vasenrinteessä kasvava maanpeiteruusu Sommerwind oli keväällä aivan mustaksi muuttunut. Leikkasin kaikki oksat tyveen saakka. Ei niissä mitään eloa ollut. Istutin rinteeseen keväällä 2014 kolme Sommerwindiä. Niiden päälle on kolattu yläpihan lumia joka talvi, eivätkä ole olleet keväällä moksiskaan. 

Luulin menneen talven lumien olleen sille viimeinen pisara. Kuljen portaita lähes päivittäin moneenkin kertaan. Niin vain vasta muutama päivä sitten huomasin ruusun heräneen kukkimaan. Vieressä kasvavan verikurjenpolven versot peittävät tehokkaasti alleen paljon muutakin, kuin ruusunoksat. Sen piilossa Sommerwind on saanut tilaisuuden herätä ja kasvattaa itsensä kukkimaan.

Phlox Creme de Menthe


Mustilasta toissakesänä ostettu syysleimu Creme de Menthe aikoo jälleen kukkia. Tässä kasvissa tärkeintä ei minusta ole kukka, vaan itse kasvi. Lehtien kaksivärisyys ja etenkin vaaleat läiskät tuovat valoa vihreyden keskelle.


Creme de Menthe olisi varmasti näyttävämpi, jos sillä olisi samanlaisia kumppaneita. Mustilassa tämä taisi olla ainut kappale. Olisinko raaskinut ostaa useamman, jos niitä olisi ollut tarjolla? Perisyntini on pihdata yksittäisen kasvin kohdalla, jotta saisin enemmän erilaisia kasveja samalla kerralla. Suunnanmuutosta olen monta kertaa ajatellut, mutta toistaiseksi tämä laiva näyttää kääntyvän turhankin hitaasti.

Digitalis


Joinain kesinä sormustinkukkia kasvaa tontin joka laidalla. Joskus kuvittelin kykeneväni keskittämään sormustinkukat johonkin tiettyyn penkkiin. Ei onnistunut. Ne ovat akileijojen tapaan villejä ja vapaita. Kun sen ymmärsin, loppui turha digitalisstressi. Viime kesänä meillä ei kasvanut ainuttakaan sormustinkukkaa. 

Nyt loppukesästä pieniä taimia on taas pilvin pimein. Sen perusteella voisin kuvitella ensi kesänä näkeväni taas lukuisia sormustimia siellä sun täällä. Yksi sentään on ottanut varaslähdön. Sen huomasin kuvatessani syysleimu Creme de Mentheä.

Potentilla nepalensis 'Miss Willmott' - Nepalinhanhikki


Vuosia sitten sain Auringon ihanat -blogin Inkalta nepalinhanhikkia. Sen jälkeen hanhikki on kiertänyt pitkin puutarhaa sopivaa asuinsijaa etsimässä. Mihinkään se ei ole oikein hyvin kotiutunut, kunnes viime kesänä laitoin muutaman taimen purkkeihin odottamaan idealampun syttymistä. Lopulta istutin tanakat taimet Hedelmätarhaan, valkeakuulaan vasemmalle puolelle. Siellä ne rehottavat varret laoten ympäriinsä.


Nepalinhanhikki ansaitsee oman alueensa, jossa sillä on tilaa rehennellä joka suuntaan. Lehtiruusukkeet levittäytyvät aika mukavasti melkein maata myöten. Sen sijaan kukkavarret nousevat korkealle. Niitä on melkeinpä mahdoton tukea mitenkään pystyyn, kun yksittäiset kukat kasvavat erillään toisistaan. Kerrankin jollekin kasville löytyi sopiva paikka. Nepalinhanhikki viihtyy kuivahkossa, aurinkoisessa paikassa ja sellainen tuo uusi asuinsija todella on.

Echinacea Marmalade

Kesällä 2020 istutin Syyspenkkiin pari erikoisempaa punahattua, jotka löytyivät Mustilasta. Viime kesänä niistä ei sitten näkynyt pilkahdustakaan. Nyt Syyspenkkiin nousi kaksi oranssia kukkaa, jotka vastaavat ostamaani echinacea Marmaladea. Hauska tavata heidät jälleen. Toivottavasti myös ensi kesänä, ja kaikkina seuraavinakin.


Kasvatin keväällä siemenestä useamman värinokkosen. Ne itivät hyvin, mutta mokasin myöhemmin niiden ulkosijoituspaikoissa. Tykkäävät runsaasta valosta, mutta eivät välttämättä suorasta auringonpaisteesta. Viime hetkellä älysin siirtää komeimman yksilön sisäänkäynnin puolelle. Isossa ruukussaan se on viihtynyt siellä oikein hyvin. Toinenkin yksilö on elossa, mutta se ei ole kasvanut kovin suureksi.

Olen vakaasti päättänyt, etten rohmua talvetettavia. Päätökset taitaa olla tehty rikottaviksi. Vaikka värinokkosen kasvattaminen siemenestä onnistuu helposti, taidan sittenkin kokeilla pistokkaan ottamista näistä. Ovathan nuo kivoja väriläiskiä huonekasveinakin.

Ystävän tuoma kukkakimppu


Perheemme merkkipäivistä moni osuu kesään. Ajankohta on mitä mainioin kuulumisten päivittämiselle herkkujen äärellä. Koronarajoitusten jälkeen on suorastaan ylellistä nähdä perheen ulkopuolisia ihmisiä. Vierailujen tiimoilta olen viettänyt tovin jos toisenkin keittiössä valmistamassa suolaista ja makeaa. Tuorejuusto on käyttökelpoinen aines kumpaankin. 

Viikko sitten istuimme ystäväpariskunnan kanssa iltaa pergolassa. Ensin söimme sisällä kantarellirisottoa ja vadelma-vuohenjuustosalaattia, jälkiruoaksi kohmeisia karviaisia kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Myöhemmin tarjosin pergolassa kahvin kanssa kylmäsavulohi-tuorejuustopiirasta ja mustaherukkajuustopiirasta.

Clematis Aljonushka - Tarhakellokärhö

Keskiviikoksi luvattu ukkos- ja sadesää jäi taas pelkäksi lupaukseksi. Päivä oli kyllä aamusta iltaan pilvinen. Ilma oli niin raskas ja kostea, että olisi hyvinkin voinut odottaa kohta jyrähtävän. Kolmen aikaan pation tummaan puupintaan ilmestyi jokunen sadepisara. Kuivuivat pois ennen kuin ehdin innosta pakahtua. Pakahdutaan sitten jostain muusta. Vaikkapa kuivuudessa kituuttamisesta. 


 Vielä viikko elokuuta ja kesää. Nautitaan!

Ota hyvä mieli auringosta,
onnen korsi heinikosta.
Nosta ilonpilke silmäkulmaan;
löytyy ratkaisukin joka pulmaan.

PS.
Käykää välillä kurkkaamassa roskapostikansiotanne. Yllättäen löysin omasta roskapostistani useita tuttujen bloggaajien kommentteja. Oli siellä silkkaa roskapostiakin, mutta ne on helppo klikata avaamatta bittiavaruuteen. 

Muutama konevuokraaja/yrittäjä on keksinyt mielestään hyvän mainoskikan. Laittavat tavallisella etunimellä jopa parin vuoden takaisiin postauksiin kommentin, joka tarkemmin tarkasteltuna osoittautuu mainokseksi. Aluksi vastasin näihin kommentteihin. Sitten keksin tutkia, mihin nimi johtaa. Eipä niistä kommenteista vahinkoa ole, mutta koen turhaksi niihin vastaamisen. Etenkin, kun minulla ei ole tarvetta vaikkapa satojen kilometrien päässä olevalle kaivurille. Nykyisin klikkaan ne roskapostiksi.


25 kommenttia:

 1. Huvitti erityisesti tuo - kuivuudesta kiukustuneena pensasostoksille- kohta loppua.
  Kastella on saanut, mitäs laitoin niin paljon ruukkuihin kasveja. Kärhöjä olen kastellut ja penkkeihin tuikkaamiani kesäkukkia.
  Värinokkonen on kaunis, ota ihmeessä pistokkaat niistä. Minulla on kasvanut sisällä, olen niin monta pilannut ulkona. Aurinkoa eivät kestä. Mukavaa elokuun loppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuutta katsellessa nauru on ollut välillä kadoksissa, mutta ei parane antaa periksi. Lukuisia kesäkukkaruukkuja on vaikea vastustaa, vaikka kuinka tietää kastelukannujen kantamisen jossain vaiheessa tympivän.
   Kiva tietää, että sinulla on hyviä kokemuksia värinokkosista sisällä. Olen yhä vakuuttuneempi, että pistokkaita kannattaa ottaa.
   Sinulle myös mukavia elokuun viimeisiä päiviä!

   Poista
 2. Minäkin olen tässä tuskastuttavassa kuivuudesta yrittänyt aika ajoin viedä vettä kärhöille. Minäkin olen huomannut jossain kärhöissä kuivaksi ruskettuneita lehtiä, mutta elättelen vahvasti toivetta, että kyseessä on vain kuivuus, eikä lakastumistauti. Tänä aamuna ilma oli selvästi raikastunut ja viilentynyt. Koko edeltävä viikko on ollut aikamoista hautovaa paahdetta, mutta luvattua vettä ei ole meillä satanut kuin pienen sumutuksen verran.
  Syyshortensioissa on monta kiinnostavaa ja kaunista lajia ja lisää tuntuu tulevan joka vuosi. Minäkin olen hankkinut niitä useamman taas tänä vuonna ja ihastelen kaunista kukintaa päivittäin.
  Vieraille tarjoamasi menu kuulosti niin ihanalle, että täällä alkoi melkein kuola valua. Hyvää loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla kuuluu nyt olevan kärhöissä ruskeita lehtiä. Toivotaan kaikki, että se on vain kuivuuden aiheuttama reaktio.
   Eilen illalla oli suorastaan kylmä, kun on viikkotolkulla tottunut kunnon helteisiin. Tänään(kään) ei sada, mutta ilman kosteus tuntuu iholla kuin sataisi. Kosteusmittari näyttää 83 %.
   Olen seurannut ihaillen syyshortensiahankintojasi. Suureen puutarhaan niitä voi ja kannattaa istuttaa monia erilaisia. Heräsin aamulla hyvin aikaisin ja ensimmäisenä keksin uuden paikan syyshortensioille. Saattaa olla, että käyn vielä kaupassa ostoksilla. Eiköhän pian ole hyvät isutushetket, kun ilma viilenee.
   Olen itsekin tyytyväinen viime viikonlopun vierastarjoiluun.
   Nautihan näistä elokuun viimeisistä päivistä!

   Poista
 3. Kuivuudessa kärvistellään edelleen täällä meilläkin ja eiliseksi luvassa ollut ukkonenkin päätti ulottaa pilvensä kilometrien päähän. Enää en jaksa uskoa ilmatieteenlaitoksen ennusteisiin, vaan odotan milloin silmin näen taivaalta satavan vettä.
  Minulla jalokärhöt myös kuivattavat alalehtiään. En ole lainkaan huolissani, sillä ilmiö on ainakin meillä loppukesästä usein ilmenevä. Jos kokonaisia versoja alkaa enemmälti kuivua asia on jo toinen. Lakastumistaudinhan aiheuttaa sienitauti, joka lymyää kasvualustassa leviten sieltä kärhöön ja lakastuttaen versot yksi toisensa jälkeen. Eipä silloin enää paljon ole tehtävissä vaan kärhö kannattaa kaivaa ylös ja saastuneet versot polttaa jottei tauti leviä.
  Kauniisti kukkivat sinulla syyshortensiat. Ne kestäväkin helteitä ja kuivuutta yllättävän hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea enää uskoa mihinkään säätiedotukseen, kun aamulla luvatut sateet ovat tunnin parin päästä kaikonneet. Pari ukkosta on täälläkin jyrähdellyt kaukaisuudessa, mutta ei edes pilvien reunat ole antaneet sadetta. Nyt ilma on niin kosteaa, että se tuntuu iholla sateena. Kunnon vesisade on kyllä toiveissa. Eikä vaan yksi, vaan useampi sade.
   Luin netistä lakastumistaudista etsiessäni selitystä ruskeille lehdille. Toistaiseksi ruskettumista on vain parin kärhön muutamissa lehdissä ja joidenkin alaosissa. Versot ovat edelleen hyväkuntoisia.
   Olen tykästynyt syyshortensioihin niiden kauneuden ja helppouden vuoksi. Hyvin näyttävät selviytyvän näistä saharamaisista olosuhteista.

   Poista
 4. Meillä ei oo erelleenkää tarvinnu kuivuuresta kärsiä, päivastoon. Koko päivän o sinisarijapötit maannu kylijellänsä, ku vettä oli ihan reunojen tasalla. Kukaan ei oo viäläkää porannu altakasteluruukkuuhin reikiä.
  Oon joutunu leikkaamahan parista kärhöstä kokonaasia ruskeeta versoja, mutta toivon, että olis tuulisten olosuhteeren syytä. Lisää ruskeeta ku ei oo tullu. Alalehtiä ruskettaavat usiat syksyysin. Ihana tua prinssi, jospa mullaki menis nua paviljongis jonaki kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin ovat sateet tulleet epätasaisesti. Täällä etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa ollaan kärsitty kuivuudessa ja monessa muussa paikassa vesi lainehtii. Toivottavasti sinisarjasi eivät pahastu liiasta vedestä. Meillä reikiä joutuisi odottamaan iäisyyden, ellen itse tarttuisi asiaan.
   Jospa kärhöjen ruskettuminen on paikoin kuivuuden ja toisaalla taas liiallisen kosteuden aiheuttama vaiva. Näin ainakin toivomme, ettemme menettäisi niitä lakastumistaudille.
   Oletan, että kärhöni on Black Prince. Sinulta saamasi vinkin ja googlettamisen ansiosta olen vahvasti sen nimen kannalla. On kyllä niin rehevä- ja voimakaskasvuinen kärhö, ettei sitä pidättele mikään. Kasvoi tuollaiseksi jo toisena kesänään ja sen jälkeen joka kesä. Varmasti sinunkin innostuu treffaamaan muita kärhöjä paviljongin huipulla.

   Poista
 5. Saamattomuus on täälläkin vaivaava tunnelma. Toki joskus se muuttuu yhtäkkiä innoksi. Meillä on ollut myös kuivaa. Ja lämmintä. Vasta tänään oli aamulla sen verran viileä, että mietin, missä hanskani ovat. Usein tähän aikaa on hanskoja joutunut jo kaivamaan useamman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisesti saamattomuus tulee vasta myöhemmin, kun kasvukausi vetelee viimeisiään. Nyt kuivuus on vienyt terän tekemiseltä, mutta luotan innostuksen vielä palaavan.
   Eilen tuntui +18 astetta tuntui kylmältä, kun viikkokausia on ollut joko hellettä tai lähellä sitä. Juuri nyt mittari näyttää +16. Ihan outoa, kun aamulla varpaita paleli.

   Poista
 6. Sama juttu, blogini ei ole ilmainen mainosväylä kommenttilaatikon kautta. Roskapostiksi päätyvät. Minulla on intoa riittänyt ihmeen pitkään, voi johtua lämpimistä säistä ja muuttua kun säät menevät syksyisemmiksi.
  Lakastumistautia pelkään minäkin sillä parissa kärhössä on ruskettuneet varret vaikka olen kaikkien juurelle laittanut hiekkaa tai soraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin ollut hyvin ahkera ja saanut valtavasti aikaan tämän kesän aikana. Olen kyllä huomannut, että tekeminen ja sen kautta saadut onnistumisen kokemukset innostavat tekemään aina vain lisää.
   Toivotaan nyt kaikki kimpassa, ettei kenelläkään ole lakastumistautia. Monella kuuluu olevan ruskeita lehtiä kärhöissään. Ehkä johtuu kuivuudesta.
   Ajattelinkin, että varmasti niitä "mainoskommentteja" tulee muillekin. Leenat ja Terhit saavat ihan rauhassa tarjota maansiirtovempaimiaan jollain toisella foorumilla.

   Poista
 7. Joo, roskapostilaatikkoa pitää välillä kurkkia. Löytyy jotain ihmekielisiä juttuja tai ihan tavallisia viestejä.
  Sulla on niin hienot kasvit ja kukat siellä. Ihmettelin tuota oranssia punahattua!
  Saattaa olla viimeinen kuuma viikonloppu tulossa tämä kesänä. Eipä tiedä. Hyvää elokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä varsinkin niitä muunkielisiä kommentteja tulee samanaikaisesti moniin blogeihin. Mitä lie rakkaus- ja lainajuttuja tarjoavat. Saavat mennä roskiin.
   Oranssi Marmalade-punahattu näyttää ensikatsomalla ihan kehäkukalta. Toinen ostamani oli punaisempi, mutta muuten saman tyyppinen "tukka sinne tänne -tyyppi". Jospa se kukkisi ensi vuonna.
   Täällä taisi kuumuus loppua keskiviikkoon. Eilisen jälkeen mittari ei ole enää kivunnut edes +20 asteeseen. Ihmeen kauan helteitä riittikin.
   Vietähän sinäkin mukava elokuun viimeinen viikonloppu!

   Poista
 8. Melkein jo vihaksi pistää, kun niin moni bloggaaja valittelee kuivuutta (ja näkeehän sen kuvistakin, että valitus ei ole aiheeton) samaan aikaan kun meillä on liian märkää. Tänäänkin on vettä tullut tasaiseen tahtiin käytännössä koko päivän. Oli sentään peräti kaksi vuorokautta satamatta edellisten sateiden jälkeen. Viikon sadesaldo on varmasti jo 100mm ellei enemmänkin ja koko kesän sademääriä ei uskalla edes ajatella. Märkää kuitenkin on. Pääsenpähän ehkä tämän päivän aikana takaisin kiinni aikatauluun muiden bloggaajien puutarhatapahtumista kun ei ole itsellä asiaa ulos möyrimään.
  Olipa ihana ylläri presidentiltä. Sieltä se nousi ilmoittamaan, että elossa ollaan ja jaksaa vielä kukkiakin. 'Black Prince' sopii hienosti tuijaa koristamaan. Sen alaspäin nuokkuvat kukat sopivatkin erinomaisesti alhaalta päin ihasteltaviksi. Isokukkainen loistokärhö olisi kääntänyt kukkansa taivasta kohti ja vaatinut vähintään tikkaiden hakemista, jos haluaisi ihastella kukkapaljoutta.
  Olisin vielä mieluusti halunnut muutaman oikein kesäisen lämpimän viikon ja sitä kauan kaivattua poutasäätä, mutta taidan joutua tyytymään vähän koleampiin keleihin. Ennusteessa näkyi jo yhdelle yölle 4 asteen lämpötilaa, joten pitää varautua hallaan. Usein keväisin ja syksyisin ennusteet ovat olleet vähän turhan optimistisia toteutuneisiin lämpötiloihin nähden. Toivotaan parasta mutta varaudutaan pahimpaan, ettei tarvitse aamulla herättyään soimata saamattomuuttaan.
  Mukavaa elokuun loppua! Yritän huiskia muutaman sadepilven täältä teidänkin suuntaan virkistämään puutarhaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säiden puolesta on ollut taas merkillinen kesä. Sateet olisivat saaneet jakautua tasaisemmin. Eilen täällä jyrisi pitkin iltaa, muutaman salamankin näin. Ei vaan tullut riittävän lähelle, eikä satanut ainuttakaan vesipisaraa. Aamulla luin lehdestä, kuin mm. espoolaiset olivat saaneet osakseen isoja raemurikoita. Yöllä sentään sadepilvet ulottuivat tännekin, josta iloitsen.
   Justiinsa noin se on kärhöjen kanssa. Jackmaniin takamusta olen saanut tähyillä alaviistosta. Sen kaikki kukat ovat avautuneet korkealle pääni yläpuolelle.
   Minullekin kelpaisi 15-20 asteen aurinkopäivät, kunhan vielä vähän tulisi vettä lisää. Puutarha kaipaa kipeästi monenlaisia toimia, kun kuivuuden vuoksi työt ovat jääneet päältä raapaisuksi. Huomasin yölämmön putoavan suorastaan dramaattisesti. +4 astetta on olemattoman vähän.
   Kiitos, huiski vaan niitä sadepilviä tänne. Meillä kaivataan edelleen kunnon kastelua. Ehkä pitää nauhoittaa nämä kuivuusruikutukset, jotta sitten viikkotolkulla jatkuvien sateiden äärellä muistan niitä toivoneeni.

   Poista
 9. Samaa roskaposti ongelmaa täälläkin, oikeita kommenteja löytyy väärästä kansiosta. Nyt olen ottanut tavakseni tarkistaa sen aina, ettei vät kommentit jää huomaamatta. Hyvää alkavaa syyskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa käydä säännöllisesti vilkaisemassa myös roskapostikansiota. Helpompi sitten ajallaan reagoida kommentteihin.
   Sinulle myös kaunista alkavaa syyskuuta!

   Poista
 10. Ihana tuo Creme de Menthe, ehkä sitä voisi jakaa ja lisätä sillä tavoin. Hopealehtinen imikkäkin on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Creme de Menthe on vuodessa pörhistynyt sen verran mukavasti, että ensi kesänä sen jakamista voisi harkitakin. Tilaa laajennuksellekin olisi.

   Poista
 11. Minäkin ihastuin oitis tuohon Creme de Mentheen! Taitaa mennä ostoslistalle siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät. Omani on Mustilasta kotoisin. Eiköhän sitä ole jollain muullakin.

   Poista
 12. Ostin innoissani 3 uutta kärhöä, kun olivat alessa :) Laitoin ne vanhaan penkkiin, josta aion kaivaa ne ensi vuonna omaan penkkiinsä, jonka toivon mukaan saan tehtyä :) Pohdin juuri, että en olisi tehnyt varmaan mitään pihajuttuja (vaikka vähäisiäkään), jos en olisi katsellut teidän puutarhabloggaajien kuvituksia, joten kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Samalla tavoin luot ja tuot iloa ja innostusta hienoilla käsitöilläsi meihin lukijoihin. Paljolti sinun upeat kirjoneuleesi nakuttavat takaraivossani lupausta, että vielä minäkin niitä opin tekemään.
   Olen itse ammentanut valtavasti tietoa ja innostusta muiden blogeista. Välillä tuntuu, ettei millään jaksa paneutua puutarhahommiin. Sitten jonkun mielenkiintoinen juttu saa virittää mielessä tuntee, että jospa sittenkin. Ja siinä sitä taas ollaan.

   Poista
 13. Täytyykin muistaa kokeilla tuota värinokkosta, jos on helppo kasvattaa siemenestä. Tuo tähkäimikkä on mystinen kasvi. Tilasin netin kautta yhdeltä puutarhalta kuvan mukaan tuollaista hopealehtistä.Kun taimi saapui, se oli pilkullinen. Laitoin asiasta reklamaatiota. Minulla oli jo pilkullista imikkää omasta takaa. Istutin tilatun taimen muiden joukkoon ja unohdin asian. Syksyllä ihmettein, että mikä hopealehtinen kasvi imiköiden joukossa kasvaa. Uusi imikkä oli muuttunut hopealehtiseksi kesän aikana!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!