perjantai 10. maaliskuuta 2023

Kasvaa ja kehittyy

 
Talvi ei irroita otettaan. Pakkanen paukkuu nurkissa, etenkin öisin. Tiistaiaamuna mittari näytti -18.4℃, mikä taitaa olla meidän tienoon kylmin lukema tälle talvelle. Aurinko tosin lämmitti päivän aikana ja mittarilukemakin nousi muutamaan pakkasasteeseen.

Alcea rosea 'Champagne' - Salkoruusu 4.3.


Viikko sitten kylvetyt siemenet itävät vauhdilla. Salkoruusuista parhaiten on noussut Champagne, kakkoseksi kiri Chaters Double. Carnival antaa odottaa itseään.

Alcea rosea 'Champagne' - Salkoruusu 7.3.


Vauhdikkaan itämisen lisäksi salkoruusut myös näyttävät kasvavan nopeasti. Pian nämäkin pitäisi saada koulittua.

Tomaatit ottivat salkoruusuista mallia ja itivät nopeasti nekin. Laitoin kylvökset pesuhuoneen lattialämpöön, enkä sitten muistanut niitä muutamaan päivään edes vilkaista. Pikkuiset taimet ehtivät venyä laiheliinihujopeiksi. Onneksi tomaatin voi istuttaa syvempään, jolloin se kasvattaa juuria varteen. 


Näin tomaattien kylvöaikaan on syytä olla tarkkana, millaisia siemeniä multaan laittaa. Tomaatti ja paprika ovat ruskokurttuviruksen isäntäkasveja. Virus leviää hedelmien ja siementen välityksellä. Kylvä siis vain tarkastettuja siemeniä, sillä ruskokurttuviruksen leviämisellä on vakavat seuraukset. Virusta on löytynyt niinkin läheltä kuin Virosta. 

Viruksen torjuminen vaatii kovia hygieniatoimia. Viruksen löytyessä, kasvustot on hävitettävä ja kasvihuoneet desinfioitava. 

Ruokavirasto suosittelee meitä harrastajiakin hankkimaan siemenet siemenkaupasta, sillä ulkomaisista tomaatin, chilin ja paprikan hedelmistä otettuihin siemeniin liittyy todellisia virusriskejä. 

Siementen hinnat ovat nousseet, jolloin saattaa syntyä houkutus hyödyntää ostotomaattien siemenet. Hetkellinen säästäminen voi kuitenkin aiheuttaa huomattavan vakavat seuraukset ja isot kustannukset. Kannattaa siis miettiä toisenkin kerran, mistä siemenet otat.

Tutustu aiheeseen Ruokaviraston blogissa: Ajattele ennen kuin kylvät.

Värinokkoset eli isokirjopeipit


Värinokkosetkin itivät muutamassa päivässä. Niiden siemenet olivat niin pieniä, että ne menivät kylväessä väkisinkin liian lähekkäin. Täytyy olla erityisen varovainen pieniä taimia kouliessa, etten vahingoita niiden juuria.

Kylvin kolmea eri väristä isokirjopeippiä:

Plectranthus scutellarioides 'Fairway Mosaic'
Plectranthus scutellaroides 'Premium Sun ruby Heart'
Plectranthus scutellaroides 'Superfine Rainbow Festive Dance'

Lehtiselleriä suunnittelin kesällä kasvattavani, mutta olin unohtanut katsella kaupasta sen siemeniä. Parissakin blogissa törmäsin jo itäneisiin lehtisellereihin, joten kauppareissulla kipinkapin siemenhyllyn ääreen, josta löysin etsimäni. Lehtisellerin siemenet pääsivät multaan vasta maanantaina 6.3., joten vielä ei luonnollisesti mitään vihreää ole näkyvissä.


Somerolainen ystäväni ilahduttaa minua tämän tästä kivoilla paketeilla. Nyt hän lähetti Satu Hovin Yrttikirjan, jota olen selannut innoissani. Haluaisin lisätä yrttien käyttöä ja niiden kasvattamista. Tähän saakka olen kasvattanut ruohosipulin, tillin ja persiljan lisäksi lähinnä minttua, korianteria, timjamia, sitruunamelissaa ja salviaa. 

Kirjassa on runsaasti tietoa useista yrteistä. Esiteltävänä on 99 yrttiä, joista osa on monen puutarhasta löytyviä perennoja ja kesäkukkia. Lukuisten yrttien käyttöön liittyvien ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on tietoa yrttien käyttötavoista, säilömisestä ja vaikutuksista. Löytyypä kirjasta myös luettelo myrkyllisistä puutarhakasveista kuvineen.

Ennen kirjan saamista kylvin basilikaa, timjamia ja salviaa, joista salvia ei ole ainakaan vielä itänyt. Aion tutustua kirjan antiin löytääkseni muita käyttööni soveltuvia yrttejä.

Toinenkin ystävä ilahdutti kivalla kirjalla. Sain häneltä Maija Paavilaisen Kukkanainen -kirjan. Maija Paavilainen on tehnyt vuosikymmenien ajan kuva-aforismeja. Vuodesta 1971 hän on tehnyt Kotimaa-lehteen kuva-aforismin viikossa. Kukkanainen -kirjan eleettömin kuvin varustetut aforismit ovat kuin omia kasvattamiseen ja puutarhassa touhuamiseen liittyviä ajatuksia.


Olen jo viikkotolkulla pähkäillyt, menenkö tänä vuonna puutarhamessuille vai en? Mieli tekee, ilman muuta. Korona-aika taisi kylvää minuun lähtemisen vaikeuden, josta poisoppiminen vaatii ylimääräisiä ponnisteluja. Tiedän olevani tyytyväinen ja iloinen, kun olen saanut itseni liikkeelle. Tiedän, että "elän" viikkoja yhdelläkin tavallisesta arjesta poikkeavalla tapahtumalla. 

Sain kuin sainkin aktivointipotkun takamukselleni naapurin Maritilta. Hän toi minulle pojaltaan saamansa lipun Helsingin Kevätmessuille. Kiitos Marit, kiitos Visa! Pähkäily loppui tähän. Kevätmessut on lisätty kalenteriini.

Kevätauringon sisälle tunkeutuvat säteet innostavat tavanomaisuudesta poikkeaviin siivousprojekteihin. Vuoden takaisessa keittiörempassa kaapeista lähti pois yhtä sun toista tarpeetonta. Mausteet kävin toki läpi nekin, mutta niiden säilytysjärjestelmä on ollut hakusessa. Löysin tarvitsemani purnukat ruotsalaisesta huonekalujätistä. 

Suosiolla jätin kaupan yläkerran kiertämättä ja suunnistin suoraan alakerran tilpehööriosastolle. Kulku kassoille ja ulos käy kuitenkin viherkasvien ohi. Mukaan tarttui kolme minikokoista kultapalmua (vai ovatko niitä?). En tiedä, kasvaako noista koskaan isokokoisia kasveja. Ehkä ovat luonnostaankin lilliputtimittaisia? Keittiön pöydän ääressä tulee istuttua aamuin illoin, joten ikkunalauta sopii somistaa vihreällä silmänilolla.


Auringonnousut ja -laskut ovat viime päivinä olleet mieltä ylentävää katsottavaa. Valoisalla päivälläkin on jo kivasti pituutta.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


30 kommenttia:

 1. Tulee toiveikas mieli, kun näkee pieniä taimia, jotka odottavat jo malttamattomina kevään tuloa ja lämpöä. Ulkona on niin kylmä, että hirvittää lähteä töihin (ihan kun täällä Suomessa ei olisi välillä paljon kymempääkin ;D ). Tämän päivän jälkeen jään viikoksi lomalle, joten hyvältä vaikuttaa joka tapauksessa!
  En ole koskaan ajatellutkaan tuota siemeneroa noissa myyntipaikoissa. Pitänee pitää mielessä, mikäli siemeniä ostan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika ihmeellistä, että -15 astetta tuntuu niin hyiseltä, kun kylmempääkin on ollut. Tänään jopa -2 hyyti sormet ja naaman, kun pakkasta tehosti jäinen viima. Ja aurinko sentään paistoi lähes täydeltä taivaalta.
   Ymmärtääkseni meillä myynnissä olevat siemenet on tarkastettu ja turvallisia. Sen sijaan kaupan tomaateista ja paprikoista otetut siemenet saattavat sisältää viruksen.
   Toivotan sinulle antoisaa lomaa ja kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Kylmää on ollut meilläkin, viime päivinä viima on mennyt ihan luihin ja ytimiin.
  Salkoruusua pitäisi ihan ehdottomasti kokeilla, on niin paljon kauniita ja kiinnostavia kasveja sillä listalla.
  Tomaattivirus on otettava ehdottomasti vakavasti. Niin monet ovat tottuneet ottamaan kaupan tomaateista siemeniä (siihen kannustavat monet facessa kuvien kera), joten toivottavasti tämä asiallinen tieto saavuttaisi ihmiset.
  Yrttikirjasi vaikuttaa oikein lupaavalta. Minäkin tarvitsisin lisää tietoa yrteistä ja niiden käytöstä - aina on hyvä syventää tietämystä.
  Toivottavasti sinulle tulee oikein kiva messupäivä. Itse olen arponut lähtöä, mutta tyttärellä on toisen lapsen laskettu aika ihan siinä maalis-huhtikuun taitteessa, joten en ole vielä oikein uskaltanut ratkaista asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa kylmyys tuntua vielä hyisemmältä, kun mieli on jo keväässä.
   Sanopa muuta, kauniita ja kiinnostavia kasveja tulee jatkuvasti lisää. Kohta on pakko kurkkia toisten blogeja vähintäänkin viiden sormen välistä, ettei ihan jokaista ihanuutta näkisi - ja siihen lankeaisi.
   Kyllä nuo varoitukset viruksesta on syytä ottaa vakavasti. Tässä vaiheessa jokainen voi omalla toiminnallaan olla mukana estämässä viruksen leviämistä meille. FB:ssä asiasta keskustellaan ja väitellään nyt aktiivisesti. Valitettavasti siellä on niitä, jotka vähättelevät asiaa ja sanovat ottavansa siemenet kaupan tomaateista.
   Saamani Yrttitarha -kirjan painovuosi on 2018. Minusta se on aika hyvä. Huomasin, että Hovilta tulee toukokuussa uusi kirja "Suomalainen Yrttikirja".
   Sinulla onkin jännittävät ajat edessä. Ymmärrettävästi saattaa messukäynti jäädä käymättä, kun uusi ihminen tulee maailmaan samanaikaisesti.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Jännä juttu, miten siementen taimettuminen ja kasvuun lähdön seuraaminen jaksaa aina kevät toisensa jälkeen innostaa meitä puutarhaihmisiä.
  Yrttikirja näyttää tosi mielenkiintoiselta ja palmut näyttävät minusta jo nyt upeilta.
  Mukavaa alkanutta viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, loppuvuodesta vaivaava väsymys kaikkoaa, kun on kylvöjen aika. Askel vie päivittäin kylvöjen ja taimien äärelle, jotta jokainen vaihe tulee nähtyä.
   Yrttitarha-kirjassa on paljon hyödyllistä luettavaa.
   Sinulle myös antoisaa viikonvaihdetta!

   Poista
 4. Liikuttavan kaunis kuva tuo viimeinen 🥰.

  Ihanaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Auringonnousut ja -laskut ovat kiehtovaa seurattavaa.
   Antoisia viikonlopun päiviä sinulle!

   Poista
 5. Ihana auringonlaskukuva. Kyllä luonto on sitten kaunis ja lisää kauneutta siellä teillä on tulossa hento varsi kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puikoillanikin! Monena pilvisenä päivänä aurinko on tullut illalla esiin värjäten pilvet ja taivaanrannan kauniiksi.
   On se jännä seurata, miten pikkuruisista taimista kehittyy vähitellen herkullisia tomaatteja ja kauniita kukkia tuottavia kasveja.

   Poista
 6. Hyvin on itäneet taimesi 😊 ja oiva muistutus viruksesta. Nyt en itse muista, mutta miten mahtaa olla laita itsekasvatettujen tomaattien siementen käyttö? 🤔 Jos siemenet ensin hankittu siemenkaupasta, niin onko suurta riskiä napata omasta kasvustosta siemeniä seuraavaan kasvukauteen?
  Yrttikirja on hyvä, itse lainasin sen kirjastosta kerran. Vielä en ole saanut aikaiseksi hommata itselle 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä onni on suosinut kylvöjäni. Toivotaan, että niin on jatkossakin. Vielä on monen monta siementä kätkettävä multaan ennen kunnollista kesää.
   Ymmärtääkseni itse kasvatetuista tomaateista voi turvallisesti ottaa siemeniä, jos ko. tomaatit on kasvatettu tarkastetuista siemenistä eli niitä ei ole otettu kaupan hedelmistä. Myytävien hedelmien siementen alkuperää on vaikea tietää. Virus kun on sekä siemenissä että niistä kasvavissa hedelmissä.
   Eikö olekin hyvä yrttikirja. Noihin puutarhakirjoihin haluaa palata yhä uudelleen, jonka vuoksi tykkään hankkia niitä itselle.

   Poista
 7. Vuosi sitten otin kaupan paprikasta siemeniä, oli kyllä luomupaprika mutta en tiedä onko sillä eroa. Nyt käytän ostosiemeniä ja vain omista taimista kerättyjä. Varoitus on syytä ottaa tosissaan, Suomessa on hyvä tilanne kasvitautien suhteen ja syytä pitää tilanne sellaisena.
  Minulla kävi sama tilanne tomaatin kylvöjen kanssa. Taimet pääsivät venähtämän kun en seurannut siementen itämistä kovin tiiviisti. Onneksi tomaattien kanssa ei niin haittaa. Salkoruusut pitäisikin kylvää jo, ne voi siedä ajoissa huhti-toukokuussa kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomuviljelysäännökset ovat aika kirjavia, varsinkin Suomen ulkopuolella. Kun en ole minkään sortin asiantuntija, päätin vetää tiukan rajan ja käytän vain pussisiemeniä. Niiden ainakin pitäisi olla tarkastettuja. Kuten totesit, meillä on toistaiseksi vältytty vakavilta kasvitaudeilta. Ei kannata ehdoin tahdoin vaarantaa tilannetta.
   Koulin pitkäksi venähtäneet tomaatit syvemmälle ja hyvin näyttävät kotiutuneen. Seuraavien kylvöjen kanssa on oltava tarkempi. Laitoin eilen samettikukkien siemenet multaan.
   Kunpa huhtikuussa olisi jo sen verran lämpimämpää, että voisi hyödyntää kasvihuonetta. Tällä kylvövauhdilla tila loppuu kesken.

   Poista
 8. Leviääköhän tuo virus myös sitrushedelmien siementen välityksellä? Ajattelin kasvattaa sitruskokoelmaani mutta täytyykin sitten hommata valmiit kasvit jos niidenkin siementen kautta on mahdollista saada vahinkoa aikaiseksi. Täytyykin itsekin julkaista tuo ruokaviraston tiedote, on kyllä hyödyllinen👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa sitruksilla olla omat viruksena. Ruskokurttuvirus on nimenomaan tomaatin, paprikan ja chilien virus, joka esiintyy niin siemenissä kuin hedelmissäkin. Leviää myös hyönteisten välityksellä, jos viruksen onnistuu omaan kasvariinsa esimerkiksi saamaan. Sitrushedelmien siementen turvallisuutta voi varmaan tiedustella Ruokavirastosta.
   Ehdottomasti kannattaa levittää tietoa viruksesta. Kyse on vakavasta asiasta.

   Poista
 9. Tammipakkaset siirtyivät tänä vuonna maaliskuulle. Meilläkin oli viikolla eräänä yönä ollut -25 astetta, tosin pakkanen lauhtui päivän mittaan huomattavasti. Monena yönä on kuitenkin mennyt -10 astetta rikki. Onneksi myös aurinko on paistanut kiitettävästi.
  Minä luin tuon saman artikkelin ruskokurttuviruksesta joku aika sitten. Jostain kaupan chilistä ja paprikasta olen muutamia vuosia sitten ottanut siemeniä talteen mutta ne eivät itäneet lainkaan. Näin jälkikäteen ajateltuna se taisi olla erittäin hyvä asia. Toivottavasti virusasia menisi jokaiselle kotipuutarhurille perille. Peruslajikkeiden siemeniä saa kuitenkin edelleen melko edullisesti ja tietääpähän varmuudella, kuinka korkeita taimista kasvaa ja millaista satoa ne tekevät. Lisäksi ei tarvitse olla huolissaan siitä, että oman kasvihuoneen kasvatit levittäisivät virusta hyönteisten mukana koko kylän tomaatteihin tai ammattiviljelmille.
  Taisin joskus katsella kirjastossa samaa yrttikirjaa. Näyttää jotenkin niin tutulta tuo kansi. Olen joka vuosi ottanut jonkun uuden yrtin kokeiluun. Joistakin on tullut vakiokasvatettavia, joidenkin käyttö on jäänyt yhteen maistelukertaan. Nyt toivon kovasti, että viime kesänä kokeilussa olleet ranskanrakuuna ja sitruunamelissa talvehtisivat hyvin. Kumpaakin on tullut käytettyä silloin tällöin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammipakkaset tulivat tosiaan maaliskuussa. Meteorologin mukaan näin kovat pakkaset tähän aikaan ovat harvinaisia (ainakin täällä etelässä). Päivisin sentään lämpötila nousee mukavasti, aurinkoisina päivinä eritoten. Lumen määrä senkun lisääntyy. Parhaillaan sataa sakeasti.
   Virusasia on ollut esillä muutamissa FB:n puutarharyhmissä. Ihmettelin suuresti, kuinka välinpitämättömästi jotkut asiaan suhtautuvat. "Jos on ennenkin otettu siemeniä kaupan tomaateista, otetaan vastedeskin." Siementen hinnat ovat nousseet, mutta muutama euro kerran vuodessa tuskin kenenkään taloutta kaataa. Sitten vasta olemme myös me harrastajat vaikeuksissa, jos virus pääsee meille. Ammattiviljelijöistä puhumattakaan.
   Yrttitarha on julkaistu muistaakseni 2018 eli luultavasti olet sen kirjastossa nähnyt. Samaiselta Hovilta ilmestyy toukokuussa uusi yrttikirja. Olisi kiva löytää uusia yrttejä omaan käyttöön. Toivottavasti ranskanrakuunasi ja sitruunamelissasi ovat talvehtineet. Rakuunasta varsinkin tykkään.
   Mukavaa ja toivon mukaan aurinkoista viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Sullon kyllä siämenet itäny vauhrikkahasti. Hyväku mun itäävät tälle keväälle. On nii ikävä laattialämmitystä, mutta eres pikkuusen tlannetta paikatakseni, ostin lämmitettävän irätysalustan. Laitoon sen vasta eileen päälle, joten vaikutuksesta ei oo viälä mitää näyttöä. Ihania ystäviä sulla. Mun pitääs kans hommata joku yrttiteos. On tua hyätyvilijelyki ruvennu kiinnostamahan enemmä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tyytyväinen tämän keväisiin siementen itämisiin. Toivon mukaan myös jatkossa sujuisi yhtä hyvin. Mitä teidän lattialämmitykselle on tapahtunut? Lämmitettävä idätysalusta on kyllä hyvä. Olen itsekin harkinnut sellaisen hankkimista.
   Taloudellinen hyöty meidän pienellä pläntillä on marginaalista, mutta on se vaan kiva saada lautasellekin jotain itse kasvatettua.
   Sinulle myös mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. Päivä on pidentynyt jo ihan mukavasti ja puutarhahommat alkavat olla mielessä aina vaan useammin. Sinulla on tomaatit jo hyvin alulla, minä kylvän omani vasta maaliskuun lopulla, etteivät veny liikaa huoneen lämmössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsaasta lumesta huolimatta puutarhahommat ovat jo vahvasti mielessä. Minulla on kellarissa hyvä kasvatuspaikka tomaateille ym. Siellä on viileämpää kuin huonetiloissa. Tomaateista kasvaa vankkoja ja komeita.

   Poista
 12. Hyödyllisen yrttikirjan olet saanut ja Kukkanainenkin vaikuttaa hurmaavalta 🤍 Salkoruusuja en ole uskaltautunut kasvattamaan, mutta upeita ne ovat menestyessään. Toivotaan, että pakkaset alkavat hellittää; kohta on kevätpäiväntasauskin 🤍 Kaunista pian alkavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset ovat vihdoin hellittäneet. Tilalle saimme litsislätsis-kelit. Hyvä niin, kevättä se ennustaa. Salkoruusut osoittautuivat helpoiksi kasvatettaviksi. Talvenkestävyys sen sijaan ei ole paras mahdollinen.
   Viikko vierähti jo hyvin alkuun. Mukavia päiviä sinulle!

   Poista
 13. Ihanaa, että kevät on jo alkanut ja päivät pitenevät. Hyvin on kasvu lähtenyt käyntiin. Kivaa seurattavaa. Upeita nuo kirjasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin iloitsen valtavasti valoisista ja pidentyvistä päivistä. Vuoden parhaat ajat ovat edessä.
   Kylvöt ovat onnistuneet tänä keväänä erinomaisesti. Toivottavasti onni suosii jatkossakin.

   Poista
 14. Mukavat ystävät siulla. Tomatissa ei onneks tuo venähtäminen haittoo tässävaiheessa ja salkoruusut on ihania kasveja. Toivottavasti miulla on talavehtinu kukkapenkissä. Tuo ruskovirus on hyvä ottoo todesta, samoin tulipoltteet hedelmäpuihin ym. Suomessa on hyvä tilanne kasvitautien ja eläinten tautien suhteen. Kiitos valvonnan. Suomessa tuotettu ruokakin on laadultaan parasta, ulukomailla miusta tulloo teen juoja, kun en maitoo kahviini siellä ota. Tarkkaan tutkitaan lähtevät elintarvikkeet tiloilta meijerin/teurastamon ja ruokaviraston toimesta. Laadun varmistamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, minulla on mukavia ystäviä, joista iloitsen kovasti.
   Toivottavasti salkoruususi on talvehtinut. Minulla ne pärjäsi monta vuotta, kunnes vuoden takainen jääkausi ilmeisesti oli niille liikaa.
   Meillä on todellakin varsin hyvä tilanne kasvitautien suhteen. Kunpa myös harrastajat ottaisivat varoitukset tosissaan. Pyrin nykyisin entistä tarkemmin lukemaan tuoteselosteet selvittääkseni ostosteni alkuperämaan. Mieluummin ostan kotimaista, jos se vain on mahdollista. Joskus ne tuoteselosteet ovat tavalliselle ihmiselle melkoista hebreaa.

   Poista
 15. No tosiaankin kasvaa ja kehittyy... elämänihmeitä siellä suorastaan pursuilee.
  Oih.. minulla on useita Maija Paavilaisen kirjoja... pitäisikin kaivella ja katsella pölyjen alta, että mitä kaikkea... osuvia kenties tähänkin päivää ja elämäntilanteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, elämän ihmeitä. Jaksan vuodesta toiseen näitä ihmeitä itselleni kylvää ja niiden kasvusta iloita.
   Maija Paavilainen on ollut varsin tuottoista kirjailija. Ajattelin seuraavalla kirjastoreissulla katsoa, josko löytäisin lisääkin hänen aforismejaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!