keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Tämän vuoden ensilumi

Kurjenpolvi, vaan mikä niistä?
 

Viikko sitten, marraskuun puolivälissä lunta oli maassa lähinnä somisteeksi. Syysruskan viimeiset värit oli helppo erottaa, sillä ne nousivat korostetusti esiin vähenevien värien maailmassa. Kaivoruusupenkkiin siirtämäni magnolian kupeeseen muutti muualla ahtaalle joutunut kurjenpolvi. Kirjanpitoni ei ole lainkaan ajan tasalle, joten nimi on vielä kadoksissa. Päivitän kasviluettelon jossain sopivassa välissä.

Rosa rugosa 'Ritausma'

Ruusuilla ei ole ollut kiirettä lehdistä luopumiseen. Kuten ei tänä syksynä monilla muillakaan kasveilla. Ritausma kehitti pitkin syksyä uusia nuppuja, joita se ei jaksanut enää kylmien saavuttua avata. Kauniita kukkia ihailee tietenkin mielellään ja siihen on lukuisia tilaisuuksia pitkin kasvukautta. Talven kynnyksellä muodot ja värit ansaitsevat huomion. Pilvisen päivän vähäinen valo siivilöityi kauniisti Ritausman kellertävien lehtien läpi.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Tuurenpihlajan lehdet ovat aika suuria. Ei niiden kokoa puussa samalla tavoin huomaa, mutta syksyllä lehtien pudottua maahan tajuaa ison koon. Pinkin väriset lehtiruotit näyttivät maassa kuin lukuisia pitkiä kastematoja olisi koolla.

Colchicum cilicicum 'Purpureum' - Turkinmyrkkylilja


Uusia turkinmyrkkyliljoja nousi maasta vielä senkin jälkeen, kun olin jo mielessäni laittanut ne talvilevolle. Näitä on muistettava hankkia ja istuttaa ensi vuonna lisää. Ovat osoittautuneet uskollisiksi kukkijoiksi. Tilasin näitä kolmen kappaleen pussin Korpikankaalta hintaa 8.50 € syksyllä 2019. Eivät ihan halpoja, mutta kestävyytensä vuoksi hintansa arvoisia.

Lilium martagon - Varjoliljan siemenkota


Loppukesästä keräsin varjo- ja marhanliljojen siemenkotia levittääkseni niiden siemeniä haluamiini paikkoihin. Tällä tavoin olen saanut varjoliljan leviämään kiitettävästi. Paitsi valkoisen, joka vaikuttaa vaativalta tyypiltä. Osan varjoliljojen siemenkodista jätin pystyyn nököttämään. Leikkimökin takana ne ovat pysyneet pystyssä tuulista ja sateista huolimatta. Siemeniä kodissa ei enää pahemmin ole. Luonto on hoitanut levityksen itse.

Bergenia crassifolia - Vuorenkilpi


Vuorenkilpi ei ole niitä kaikkein loisteliaimpia ruskakasveja. Muutama lehti pukee joka vuosi ylleen vähän värikkäämmän asun. Tämä lehti oli noussut pystyyn saadakseen muita enemmän huomiota.

Vuorenkilpi on helppo maanpeitekasvi hankalimpiinkin paikkoihin. Se lähtee kasvamaan jopa mitättömästä juurenpalasta. Meillä vuorenkilpi on kotiloiden suosima lymypaikka, jonka vuoksi en ole innostunut sitä enempää lisäämään.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Syyshortensioiden kukkien yksityiskohdat ovat todella kauniita. Niitä on pysähdyttävä puutarhakierroksilla katsomaan ja tutkimaan läheltä. Leikkaan kuihtuneet kukinnot vasta keväällä pois. Usein talvinen sää saa oksissa alas painuneet kukinnot irtoamaan, jolloin tuuli lennättää niitä pitkin hankea.

Asparagus officinalis 'Bijnlim' - Parsa

Parsa on kasvimaani joulukuusi. Joinain vuosina se on jo näin marraskuussa muuttunut täysin keltaiseksi. Nyt se on edelleen valtaosin vihreä. Höyhenen keveä lumihiutale on laskeutunut parsalle joulukuusen koristeeeksi.

 
Maanantaivastaisena yönä tänne eteläänkin satoi lunta sen verran, että ensilumen kriteerit täyttyivät.

Suomen Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut, kun aamukahdeksalta (kesäaikaan yhdeksältä) säähavaintoasemalla havaitaan maassa vähintään yhden senttimetrin lumikerros. Lähde Wikipedia.

Ensimmäiset lumityöt on nyt tehty. Kolaaminen oli kevyttä, eikä siinä hiki paljon päähän pukannut. Ainoa haaste oli kolata käytävät sen verran keveästi, ettei samalla lykännyt kivituhkaa ylenmäärin pois. Maa on vasta kevyesti jäässä. Viikonloppuna on luvassa -10 asteen pakkasia.

Vaikka päivä oli pilvinen, auringonlaskun aikaan pilviverho raottui ja päästi auringon viimeiset säteet punaamaan puiden latvukset.


Etenkin mäntyjen rungot olivat kuin liekeissä.


Valoisa aika on nyt vähissä. Päivän pituus täällä etelässä on nippanappa 7 tuntia. Kuukauden päästä on talvipäivänseisaus. Silloin käännytään hitaasti mutta varmasti valoa kohti.25 kommenttia:

 1. Varjoliljan siemenkota lumihiutaleineen on hieno, samoin auringonlaskun viime säteet puiden latvoissa. Marraskuussakin on paljon kaunista, kun osaa katsoa. Sinä osaat katsoa ja kuvata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Näen luonnossa paljon kaunista ja sitähän haluan sitten jakaa muillekin. Toisinaan näkymien ikuistaminen onnistuu paremmin, toisinaan huonommin. Yrittää kannattaa aina.

   Poista
 2. Minulla on varjoliljan siemenkotia sisällä maljakossa . Pallohortensian kukkapalloja leikkasin jo poiskin ne kerää paljon lunta ja sitten katkeaa mistä sattuu .
  Ihania kuvia sait otettua latvat on kuin tulessa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallohortensiat leikkasin jo matalaksi, kun ne olivat painuneet maata vasten. Sehän kukkii saman vuoden versoilla, joten kestää alasleikkuunkin. Syyshortensiat leikkaan vasta keväällä yöpakkasten mentyä.
   Auringonlaskun värjäämät männyt ovat tosiaankin kuin tulessa. Maaginen näky joka kerta.

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tämä pimeä aika on sitten ihanan kaunista. Juuri niin kuin sinun kuvistasi näkyy, pieni valon pilkahdus pilven takaa, juuri ennen auringonlaskua maalaa luonnon aivan hengästyttävän kauniiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksan ihastella auringonlaskuja kerta toisensa jälkeen. Ennen ympäröivän metsikön kaatamista en nähnyt omalla pihalla koskaan taivaanrantaa enkä auringonlaskuja. Nyt herkuttelen näkymillä menneiden vuosien edestä.
   Lumiseen aikaan myös ns. sininen hetki on tosi kaunis. Etenkin näin joulun alla, kun pihoille sytytetään jouluvaloja.

   Poista
 5. Ensilumi on yksi merkittävä virstanpylväs syksyn muuttuessa talveksi. Täällä meillä ensilumi tuli tosi runsaana ja myrskytuulen siivittämänä, tosin siitä ei ole kuin muutama aurauskasa jäljellä. Tässä välissä oli maa lumeton ja nyt taas lunta on matala kerros kuorrutettuna runsaasti puiden ja pensaitten lehdillä. Aika merkillinen ja sotkuinen tämä meidän talvipiha on tällä havaa. Toivottavasti nyt ennustettu lumisade peittää vihreänruskeat lehdet ja talvi on niin kuin pitääkin eli
  valkoinen puhdas hanki ja se voisi pysyä tuoden valoa tähän marraskuun pimeään. Kauniit alkutalven kuvat olet saanut ikuistettua, ihanat värit puitten latvustoissa.
  Ja nyt kokeilen saanko tämän kommentin sinne blogiisi?
  Minulla on bloggeri ollut pitkän aikaa ihan sekaisin ja kommentointi on ollut jumissa. Terveisin täältä Molley ja Maija-kissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley, viestisi tuli hyvin perille. Mukava kuulla sinusta, sillä mietinkin tässä yhtenä päivänä, mitä sinulle ja Maija-kissalle kuuluu.
   Lehdestä luin Tampereelle sataneesta lumesta. Se on siis sulanut välillä pois tehden tilaa tälle uudelle loskalumelle. Tai sellaista eilisillasta lähtien satanut lumi täällä on. Tosi märkää ja painavaa. Hyvin se peitti ruskeat lehdet, joita puista putosi aivan talven kynnyksellä. Minun piti vielä vähän haravoida ja kenties myös leikata nurmikko kertaalleen. Niin olen usein marraskuun lopulla tehnyt. Nyt taitaa seuraava nurmikonleikkuu tapahtua vasta ensi kesänä.
   Bloggerilla on vähän väliä jotain omituisuuksia. Niiden kanssa meinaa mennä hermo. Nyt täällä sentään kommentointi onnistuu, mutta ehkä pitäisi koputtaa varmuuden vuoksi puuta.
   Hyvää joulunalusaikaa sinulle ja rapsutuksia pehmoiselle Maijalle!

   Poista
 6. Täällä meilläkin satoi ensilumen ja valoisuus sen myötä lisääntyi heti silminnähden.
  Ihana kuva valossa liekehtivistä männynlatvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varhain laskeutuva pimeys muuttui lumen myötä huomattavasti siedettävämmäksi, sininen hetki jopa sadunhohtoisen kauniiksi.
   Toisinaan auringonlasku saa naapurin männyt liekehtimään punaisina. Tällä kertaa satuin olemaan ulkona kameran kanssa.

   Poista
 7. Teillähän on tullut lunta ihan kunnolla, täällä Helsingissä on vasta sen verran, että maa pilkottaa näkyvissä, mutta voi kuitenkin mainita lunta tulleen. Lumilapion olen jo nostanut portille odottamaan sankempaa pyryä, eipä tarvitse tarpoa lumessa sitähakemaan varastosta. :) Marraskuussa on kllä paljonkin kaunista, kunhan vain osaa pysähtyä ja katsoa. Luulen, että puutarhurit sen osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lumi peitti maan kunnolla ja viime yönä saimme toisen mokoman lisää. Tänään piti aamulla tehdä kunnon lumityöt, jotta auton sai pihasta pois. Hesan säätilanne on usein selvästi erilainen, kuin täällä 30 km:n päässä. Siellä meren vaikutus on varmasti suuri. Usein esimerkiksi Espoosta kotiin palatessa on kuin siirtyisi syksystä suoraan talveen. Tapiolassa kadut on sulat, meillä liukastellaan jäisillä polanteilla.
   Lumilapio kannattaakin nostaa esille. Tositilanteessa ei tarvitse polvia myöten kahlata ja joskus lumilapio toimii sateen torjujana. Samaan tapaan kuin sateenvarjo bussipysäkille mennessä. Jos varjon unohtaa kotiin, taatusti sataa. Ja jos varjo on mukana, sitä saa roikottaa turhan panttina pitkin matkaa.
   Puutarhureilla on vuosien kokemus löytää pienetkin yksityiskohdat. Tähän aikaan vuodesta se on suorastaan elinehto, kun nähtävä pihalla on enemmänkin lunta ja loskaa.

   Poista
 8. Kauniit lumikuvat.
  Meilläkin tuprutti koko viime yön ja tämän päivän lunta. Nyt on noin 15 cm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän postauksen jälkeen satoi lisää lunta koko viime yön. Aika märkää ja painavaa se on, joten senteissä ei tullut kovin paksua kerrosta. Mutta kolaushommiin piti aamulla lähteä päästäkseen autolla pihasta pois.
   Teillä alkaa olla täysi talvi lumimäärästä päätellen.

   Poista
 9. Valkeaa on meilläkin yleiskuva, noin 10cm. Valostaa maiseman kummasti. Lisää lunta on luvassa! Tuolla maatilalla on parsoo kasvamassa ihan koristepensaana. Ei oo tänne tullu siirrettyy, herkät viuhkot ois kukkakimpuissa. Luonto tarjovaa meille huikeita näkymiä, kuten auringon nousut ja laskut, Tulessa tosiaan männytkin näyttävät olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lailla saman verran lunta on nyt täällä. Valostaa ja kaunistaa luonnon hienosti.
   Parsa on hieno koristeenakin. Jätän viimeiset tai ohuimmat parsat kesällä korjaamatta, koska pidän kovasti korkeaksi kasvavista vihreistä versoista. Olen leikannut niitä leikkokukkakimppuun, johon sopivat myös mainiosti.
   Kasvien nukkuessa talviuntaan voimme nauttia muista luonnon tarjoamista kauniista elementeistä. Kyllä niitä löytyy, kunhan pysähtyy katselemaan.

   Poista
 10. Ihanan kauniita kuvia syystalven lehdistä kun on satanut sähän lunta 💚
  Maisemat muuttuvat talvisen taiteellisiksi. Syyshortensia on pieni ihme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pienet värikkäät ilmiöt ovat peittyneet viikolla sataneen lumen alle. Nyt ihaillaan auringon säteiden luomia timantteja hangella. Kyllä, syyshortensia on kaunis myös syksyisessä asussaan.

   Poista
 11. Kivoja värejä löytyy vielä puutarhastasi! Meillä ruskavärit ovat kaukainen muisto vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisimmän lumisateen jälkeen ruskavärit ovat täälläkin mennyttä. Pakkanen sen sijaan toi timantteja hangelle.

   Poista
 12. Hei! Oikein piti etsimällä etsiä, missä Between. En heti muistanut blogisi nimeä. Kun blogeja katselin ruusutarhankin sivuilla, niin monet ovat lopettaneet blogien kirjoittamisen. Näinhän se menee, aikansa kutakin. Katselin harmilla tuurenpihlajaasi. Sellaisen minäkin laitoin ja sen verran kaukana talosta ja kissalta, että myyrät olivat löytäneet maan alta juuret ja syöneet sen. Se yritti vielä tehdä pientä tainta runkoon, mutta menehtyi. Minäkin olin taimistolla siihen silmäni kohdistanut. En ostanut uutta tainta, vaan ostin päärynäpuun, hypridin. Täällä Metsätonttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsätonttu, mukavaa, että löysit minut. Olen seurannut blogiasi vuosia.
   Moni pitkään blogannut on joko lopettanut kokonaan tai ainakin vähentänyt juttujaan. Talviaikaan sitä tapahtuu joka vuosi, mutta pois lähtijöiden virta on selvästi muutenkin lisääntynyt. Toisinaan mietin itsekin, joko tämä harrastus on osaltani tullut tiensä päähän. Aina kuitenkin palaan takaisin jonkun jutun merkeissä. Pidän kirjoittamisesta, kuvaamisesta ja lukuisista ihmisistä, joihin olen blogin myötä tutustunut niin oikeassa elämässä kuin virtuaalisestikin ja joiden kanssa täällä on virkistävää vaihtaa kokemuksia.
   Menestystä uudelle päärynäpuullesi.
   Menneen kesän aikana myyrätuhoja tuntui olleen monen puutarhassa. Meillä niitä ei ole ollut, mutta paras koputtaa puuta, ettei tulisi vastedeskään. Verkotan kaksi tuurenpihlajaani, sillä ne ovat myös jänisten herkkua.

   Poista
 13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Nautin viestistäsi! Näkökulmasi lisää aiheeseen syvyyttä. En malta odottaa sinulta enempää.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!