keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Taivaanrannan paloa

Olopiha 13.1.2024


Paukkupakkasten postikorttimaisemiin maalaamien akvarellien jälkeen paluu tavalliseen valko-harmaaseen väritykseen ei ole ollut mikään yllätys. Pieni pettymys ehkä, sillä kukapa voisi vastustaa kauneuden tankkaamista. Harvinaisen kaunista talvimaisemaa tuli pysähdyttyä ihan vain katselemaan ikkunan ääreen lukemattomia kertoja, eikä ulkona kävelemiseenkin tarvittu mitään erityisiä syitä.

Auringonnousu la 13.1.2024
 
Lauantaiaamuna satuin aamupalan ja -lehden lomassa vilkaisemaan ikkunasta ulos. Vastapäisen naapurin ikkuna liekehti tulessa. Tämä näky taasen merkitsi sitä, että aurinko oli nousemassa tavallista värikkäämmissä merkeissä. Kiireesti kahvikuppi takaisin pöydälle ja takamus irti tuolista. Nopein askelin talon toiselle puolelle kameran kanssa tähtäilemään ikkunasta avautuvaa taivaanrannan paloa. Aurinkohan sieltä oli nousemassa ja melkoisen komeissa väreissä.

Auringonnousu la 13.1.2024

Värit vaalenivat ja haalevinat nopeasti auringon noustessa yhä ylemmäs. Hetken näytti, että päivästä tulee valoisa. Pilvet purjehtivat nopeassa tahdissa auringon perässä peittäen pian koko taivaankannen. Ehdinpä kuitenkin ihailla voimakkaita sinipunalilan värejä aamuisella taivaalla.


Joka kerran auringonnousuja ja -laskuja, pilvimuodostelmia, taivaanrantaa ja ylipäätään ikkunasta avautuvaa avaruutta katsellessani muistan näistä iloita. Vuodesta 2018 maisema on muuttunut, kun ympärillä oleva sankka ja huonokuntoinen metsikkö poistui alueen kunnallistekniikan ja tieremontin myötä. 

Katri-Helena laulaa "Kesän lapsi kun oon. Villi luonteeni on." (Kesän lapsi, sanat Chrisse Johansson, 1976). Minä puolestani voisin laulaa "Valon lapsi kun oon...". Niin paljon pidän valosta ja avarasta maisemasta. Olen minä kesänkin lapsi, mutta villistä luonteesta en mene takuuseen.

Auringonlasku 10.1.2024


Voimakkaan väriset siveltimenvedot taivaanrannassa eivät ole viime aikoina olleet ainoastaan aamuisia ilmiöitä. Keskiviikkona tulin bussilla kotiin Helsingistä. Mitä lähemmäs kotikuntaa bussi tuli, sitä punaisemmaksi kävi maailma. Kamera oli käsilaukussani, joten odotin innolla hetkeä, jolloin bussista pois jäätyäni voisin tähtäillä taivaanpaloa. 

Matkaan tuli kuitenkin mutkia, sillä liikenne moottoritiellä pysähtyi noin kilometriä ennen kotikylän liittymää. Liikennetiedotteen mukaan kauempana paloi auto, jonka sammuttamiseksi liikenne oli pysäytetty kokonaan. Siksi päättymätön jono punaisia jarruvaloja loisti bussi etuikkunaan. 

Etenimme kävelyvauhtia kohti kotipysäkkiä auringon laskiessa samanaikaisesti yhä alemmas metsän taakse. Puolen tunnin kärsimättömän köröttelyn jälkeen saavuin omalle pysäkille, josta päätin samantien kipaista kotiin. Aurinko oli jo niin alhaalla, etten korkeiden puiden vuoksi saanut taivasta tähtäimeeni. Kotipihalla näkyvyyttä on enemmän ja niin sain taltioitua viimeiset hetket huikean hienosta värimaailmasta.

Olopiha 13.1.2024

Auringonnousujen ja -laskujen väreistä meidän on nauttiminen, kunnes noiden valkoisten hankien alla nukkuvat kasvit kaikkine väreineen heräävät jälleen sulostuttamaan näkymiä. Asian varmistamiseksi siemenpussit on inventoitu, lisää jokunen pussukka ostettu ja muutama myös postissa tulossa. Lähipäivinä ensimmäiset siemenet uppoavat multaan.

Kosmoskukka 28.7.2023

 Valoa ja värejä viikkoonne!

 

33 kommenttia:

 1. Hienoja värejä kuvissasi. Ja tuo kosmoskukka on upea, hiukan samoja värejä kuin taivaanrannan punerruksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vain, kukkakuvan värit ovat tosiaan yhteneväiset auringonlaskun kanssa. Taisi taivaanpalo porautua jonnekin alitajuntaan niin lujasti, että se heijastui sormilta näppäinten kautta kuva-arkistoon.

   Poista
 2. Upeita värejä on tosiaan nähty viime aikoina. Sinä olet saanut niitä tallennettuakin. Minä olen vain katsellut ja tallentanut mielen muistiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Napsin alituiseen kuvia pilvistä ja taivaanrannasta. Sen verran olen laiska, etten aamulla tai illansuussa lähde pakkasta uhmaten ulos kuvaamaan. Tai joskus lähdenkin, usein nappaan nopeimmat kuvat ikkunasta.

   Poista
 3. Voi mitä kuvia! Kyllä meitä nyt hemmotellaan luonnon kauneudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hemmotellaan. Etenkin täällä Kehä III:n nurkilla talvisin on usein vähemmän kaunista. Tänä talvena kauneutta on saatu useamman vuoden annos kerralla.

   Poista
 4. Kauniit kuvat olet saanut otettua. Minäkin otin kännykällä aamutaivaasta kuvia, mutta tuo purppuran väri "lätistyi". Kaunista oli kyllä. Minunkin valokuvat koostuvat taivasteluista. Iltaruskot ja erikoiset pilvet on kuvailtava. Ihana sana tuo valonlapsi. (enkulinkäsityöt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkulinkäsityöt! Punaista väriä ei ole helppo tallentaa oikeanlaisena valokuviin. Itsekin nappaan innoissani kuvia pilvistä ja taivaalta ja koneelle siirrettynä ne eivät sitten olekaan yhtä hienoja, kuin silmin nähtyinä. Aina kannattaa kuitenkin kokeilla. Kun ottaa paljon kuvia yhdestä kohteesta, joku kyllä onnistuu.
   Eikö olekin kaunis sana tuo Valonlapsi.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Etenkin auringonlasku oli tuona päivänä huikea. Maailma oli punaisena harvinaisen kauan.

   Poista
 6. Sinullahan oli jos jonkinlaista paloa. Hyvin sait taivaan palot kuvattua .
  Minulla on muutamia hyötykasvin siemeniä mutta en vielä tiedä mitä . Ei ole tullut niitä katseltua ....pitää minunkin jotenkin alkaa olemaan kiinnostuneempi näihin kylvämis juttuihin . Mutta minun kylvöt on sellaisia että niillä ei ole kiirettä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivaanpaloa ja siemenpaloa ja nyt myös lumipaloa, kun lunta saa käydä lykkimässä pihalta sivuun alituiseen.
   Tässä vaiheessa ei kovin monen lajin kylvöillä vielä ole kiirettä. Maaliskuussa tilanne on jo ihan toinen, uskoisin.

   Poista
 7. Uskomatonta väriloistoa. En koskaan väsy katsomaan taivaita. 💙🧡
  Yhtenä kylmänä pakkasaamuna katsoin ulos ikkunasta ja näin ihanan punerruksen puiden ja rakennusten takana, mutta meillä oli sisälläkin viileää enkä voinut ajatellakaan astuvani ulos ottamaan kuvia. Tyydyin kutsumaan mieheni katsomaan kanssani näkyä. Ihanaa että sinä sain tallennettua nuo näyt ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sinustakin taivaan katsominen on mielenkiintoista ja innostavaa. Hienoa myös, että jaoit kokemuksen miehesi kanssa. Kaikkea ei tarvitse aina kuvata. Hienot näkymät voi tallentaa mieleen, kuten sinä teit.

   Poista
 8. Kylläpä punoittaa taivas. Tiälläkin joinakin aamuina ja illallakin on ollu värikästä taivasta. Kuun puolikas on nyt kehässä ja lumisateita ennustaa lissee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuun puolikkaan ennustukset ovat toteutuneet. Eilen tuli lunta toisillekin jaettavaksi.

   Poista
 9. Olet napannut upeita ruskohetkiä! Hienoa reippautta. Minä olen katsellut niitä ikkunasta, mutta enpä ole hakenut kameraa enkä ainakaan miettinyt ulos kuvaamaan menemistä.
  Tällä hetkellä on muuten tosi kaunis valo, kun aurinko alkaa valaista kyläniittyä. Ehkä pitäisi... mutta olen niin aamuhidas, että laitoin puuron vasta tulemaan.
  Se on niin mahtava juttu, että pimentävä, varjostava ja näkymät peittävä metsäryteikkö häipyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken valkoisuuden keskellä auringonnousut ja -laskut ovat piristävää värivaihtelua. Niitä katsellessa aamupuuro porisee omassa rauhassaan ja meikäläinen herää tehokkaammin.

   Poista
 10. Sinulla on hienot purppurat värit. Meillä länsirannikolla on tänä vuonna ollut enemmänkin oranssit taivaanrannat. Olemme ihmetelleet, miksi näin tänä talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän saa taivaanrannat oranssiksi? Meillä on yleensä aina noita purppuraisia sävyjä. Parhaillaankin aurinko laskeutuessaan värjää pilvet, mutta tällä kertaa helmiäisiksi.

   Poista
 11. Viime päivinä on kyllä ollut upeita auringonlaskuja. Olet hienosti saanut niitä taltioitua. Kotiini niitä ei oikein näy, mutta olen ollut onnekkaasti ulkona juuri niinä hetkinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on todellakin ollut monta komeaa auringonlaskua. Kaupungissa ei varmaan tule kovin helposti lähdettyä ulos sopivaa tähtäilypaikkaa hakemaan. Sinulla on ollut onni matkassasi, kun olet juuri niihin aikoihin ollut ulkona.

   Poista
 12. I like your site and content. thanks for sharing the information keep updating, looking forward for more posts. Thanks
  Read the latest sports news

  VastaaPoista
 13. Mieletön väri taivaalla ja yhtä kaunis väri kosmoksessa. Kohta päästään esikasvattamaan vähän kaikkea. Postia odottelen minäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postilaatikossa oli tänään siemenpusseja. Huomasin tilanneeni Velouette-kosmosta, joka lienee tuossa kuvassakin.

   Poista
 14. Sait tallennettua hienoa väriloistoa. Oi, miten kaunis sävy on kosmoskukassa ja hieno kuva muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin tuossa aiemmin Maatuskan kommenttiin, että todennäköisesti kuvan kosmos on Velouette. Jonka siemeniä saapui lisää tänään postilaatikkoon.

   Poista
 15. Lauantaiaamun auringonnousu sai minutkin hetkeksi pois kahvikuppini äärestä. Ulos en kuitenkaan lähtenyt, vaan ikkunan läpi räpsin kännykällä muutaman kuvan. Hienoja otoksia olet saanut - myös laskevasta auringosta. Minä saan usein töistä kotiin päin ajellessani ihailla laskevaa aurinkoa ja ihanan väristä taivasta, mutta kuvakulmat liikenteessä ovat niin hankalia, ettei tee mieli pysähtyä kuvaamaan. Lumiset maisemat muutama viikko sitten olivat tosiaan henkeäsalpaavan kauniita, teki vaan mieli katsella ulos ikkunasta tai automatkoilla ääneen toistella "voi, miten kaunista!". Nyt saatiin lumimyräkkä, joten toivoisin vähän enemmän ihan normisäätä, että tarkenisi ulkoilla... Siemenpussukat ovat täällä edelleen talviunilla, ehkäpä sitten helmikuulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autolla ajaessa hienot kuvaushetket menevät usein ohi sen vuoksi, että mielessä miettii seuraavaa sopivaa pysähdyspaikkaa. Eikä sitä sopivaa paikkaa sitten tule. Eikä esimerkiksi moottoritiellä voi edes pysähtyä. Hetken ajattelin napata kameran pois kassista bussissa, mutta linjurin ikkunat olivat niin täplikkään likaiset, että jäi kuvaamatta. Vaikeaa kuvaaminen olisi ollut myös muiden ihmisten vuoksi.
   Eilen täällä satoi yöstä alkaen lunta kerrassaan järkyttävät määrät. Ukkokulta ahersi lumitöissä koko eilisen päivän. Minä jatkoin tänään. Alkaa olla kaikki paikat täynnä lunta, joten ei kiitos enää enempää.
   Helmikuussa ehtii hyvin siemenpusseja rapistelemaan.

   Poista
 16. On kyllä ollut komeita värejä aamulla ja illalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko laittaa parastaan näköjään myös talviaikaan.

   Poista
 17. Mahtavat kuvat sait aamuruskosta! Kännykällä ei useinkaan onnistu aamu- tai iltaruskojen kuvaaminen.
  Iloa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes yritä kuvata kännykällä, vaikka vuoden vanhassa kännyssäni pitäisi hyvä kamera ollakin. Olen tottunut räpsimään kameralla.
   Sinulle myös kivaa viikonloppua!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!