lauantai 2. maaliskuuta 2024

Varjomörköjen aika

Hydrangea petiolaris - Köynnöshortensia
 

Talon seinustalla kasvava köynnöshortensia on ollut jo pitkään toinen jalka kevätoven välissä. Sen silmut pullistelevat lupaavasti, eivätkä onneksi säikähdä pakkasiakaan. 

Lämpötila on jo useiden päivien ajan pysynyt lähes kokonaan plussan puolella. Ennusteiden mukaan sama meno jatkuu seuraavallakin viikolla, joskin öisin mittari painuu reippaasti pakkaselle. Luvassa on -10 asteen öitä.


Kotitie on ollut kumpareista, mössön lomittamaa jäätikköä. Perjantaiaamuna tielle ilmestyi kaksikin isompaa auraa, jotka höyläsivät ja siirsivät jään ja mössön tien sivuun. Unirippeet karisivat näppärästi silmistä, kun kolasin paakkuja pois sisäänkäynnistä. Aika hyvin nuo auran puistoalueen reunaan lykkäämät isommatkin kokkareet ovat alkaneet sulaa.


Pihalle ilmestyi tälle ajankohdalle tyypillisiä varjomörköjä. Runkotuijilla ja kartiovalkokuusilla on jo sen verran paljon ikää, että uskoisin niiden juurten olevan riittävän syvällä. Silti laitan niille varjostusverkot varmuuden vuoksi. En haluaisi niistä yhtäkään menettää.

Runkotuijat 17.5.2023
 
Yläpihan rhodot ja mahoniat ovat vielä osittain hangen uumeniin painuneita. Näkyvät osat suojasin verkoilla. Nyt on muistettava seurata lumen sulamista, jotta voin tarvittaessa lisätä verkkoja. Kiitin itseäni kaukonäköisyydestä, kun olin jo syksyllä laittanut rhodojen ja mahonioiden ympärille metallisia köynnöstukia. Niihin on helppo kiinnittää varjosverkot pyykkipojilla.


Lumi on alkanut sulaa hyvin Huvituksen alta. Eipä minulla ollut suurennuslasia mukana kahlatessani alapihan hangessa, mutta ilman sitäkin saatoin todeta, ettei piipon piippoa ole vielä näkyvissä. Siellä ne lumikellot ja kirjopikarililjat uinuvat mullan sisällä. 

Lumikellot Huvituksen alla 18.3.2023

Säistä riippuen kahden viikon päästä saattaa tilanne olla toisin, kuten vuoden takainen kuva osoittaa. Koko ajan ollaan menossa kohti parempia aikoja. Taatusti lunta tulee vielä lisääkin ja pakkasetkin paukkuu nurkissa. Kaikki se on vain suomalaisen sään venkoilua, jossa kevät vihdoin nujertaa talven.


Kompostorikin heräsi vihdoin viikkojen kauneusunien jälkeen. Mittari kohoaa hitaasti mutta varmasti. Sään lämpenemisellä on varmasti oma osuutensa heräämisessä. Olen myös ripotellut kompostiheräterakeita massan päälle. Tiedän alaosan olevan täynnä. Joskus kuukausi sitten sain alaluukun auki, mutta silloin massa oli umpijäässä. Kunhan kerkeän, tutkin tämän hetken tilaneen ja tarvittaessa tyhjennän alaosasta massaa viereiseen jälkikompostoriin.

Euphorbia amygdaloides - Mantelityräkki Ruusupenkissä 1.3.2023


Nyt on hyvä aika tehdä kaikenlaisia puutarhasuunnitelmia. Hissukseen alkaa hahmottua tulevan kauden suuntaviivat. Tietokone vain sauhuaa, kun selaan netissä kasvien kuvia ja tietoja. Mielelläni kulkisin puutarhamyymälän käytävillä tutkimassa tarjontaa, mutta se ei nyt vielä onnistu.

Aikansa kun ideoita pyörittää päässään ja välillä myös paperilla, ne kolahtavat paikoilleen. Makkarikäytävän peuran syömälle tuijallekin avautui ratkaisu. Rumilus lähtee kokonaan pois.

Kuva: Muhevainen: Lonicera periclymenum 'Serotina' - Ruotsinköynnöskuusama
 

Tuohon paikkaan ei välttämättä tarvitse mitään istuttaa, mutta minäpä ajattelin laittaa siihen köynnöstelineen ja telineeseen ruotsinköynnöskuusaman. Aurinko paistaa Makkaripenkkiin vasta myöhään iltapäivällä tai illalla. Siksipä se on niitä harvoja varjoisempia paikkoja tontillamme. Tuija on siivilöinyt suurimmat auringonsäteet, mutta jättää poistuessaan turhan suuren aukon. Köynnös toivon mukaan korvaa tuijan tehtävän.


Kävin viikolla tutustumassa Helsingin Desingmuseon ja Arkkitehtuurimuseon yhteisnäyttelyyn Garden Futures. Näyttely on katsottavissa 31.3.2024 saakka. Suosittelen. 

Kannattaa varata runsaasti aikaa. Kierrettäviä saleja ei ole kovin paljon, mutta esineet ja kuvat avautuvat paljon paremmin, jos jaksaa syventyä teksteihin. Minullekin iski jossain vaiheessa väsymys, jonka seurauksena joidenkin kuvaamieni esineiden ja teosten tekijät jäivät selvittämättä. 


Piristyin nopeasti katsellessani Designmuseon sisäkattoja, portaikkoja ja valaisimia. Gustaf Nyströmin vuonna 1894 alunperin kouluksi (vuoteen 1977 saakka rakennuksessa toimi yksityinen ruotsinkielinen oppikoulu) suunnittelema rakennus on komea ulkoa ja kaunis sisältä.

Metsäpuutarha 23.5.2023

Maaliskuu on alkanut ja sen myötä kevät. Edessä on siis kevään ensimmäinen viikonloppu. Ehkä aurinkonkin näyttäytyy. 

Hyvää viikonloppua kaikille!


 

37 kommenttia:

 1. Hyvää keväistä viikonloppua Sinullekin. Yllättävän pian se vihreys voittaa valkoisen ja harmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Vanha maa pilkistää sieltä täältä päivä päivältä enemmän. Jännittävät ajat ovat käsillä.

   Poista
 2. Garden Futures näyttely oli kyllä mielenkiintoinen, aikaa sai kulumaan melkoisesti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan hieno näyttely ja paikoin ajatuksiakin herättävä. Ehkä enemmän olisi saanut olla suomalaista näkökulmaa. Toisaalta mehän mennään muun maailman perässä yhä nopeammalla vauhdilla, joten tuskin mistään jäämme paitsi.

   Poista
 3. Likaista lunta on nyt joka paikassa ja loskaa. Kannattaa noin komeat pensaat/puut suojata. Hyvää maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska, maaliskuussa mennään jo vauhdikkaasti.
   Olemme suojanneet varsin paljon puita ja pensaita. Jatkuvasti lisääntyvien peurojen tuhoilta koko tontti pitäisi ympäröidä yli 2 metrin aidalla. Se ei ole mahdollista. Lisäksi tontillamme on kaksi sisäänkäyntiä tieltä ja niihin pitäisi hommata portit. Tieltä ne peurat useimmiten pihalle tulevat.

   Poista
 4. Meilläkin näkyy samanlaisia mörköjä eri puolilla. Tänään laitoin muutaman hupun entisten lisäksi. Luulin, että tänään olisi enemmän aurinkoa, mutta melko pilvistä on edelleen. Minäkin olen työstänyt tulevan kesän puutarhasuunnitelmia ja hankittavien taimien listaa. Ideasi vaikuttaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoa ei ole näkynyt kunnolla aikoihin. Ihan on harmaata koko tienoo tänäänkin. Jonain päivänä se aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja siksi katsoin parhaaksi laittaa verkot. Ovatpa valmiina.
   Sinulla taitaa verkottamista riittää yllin kyllin. Vaikka eipä niitä juuri muut tarvitse, kuin ikivihreät.

   Poista
 5. Ensimmäiset lumikellot ovat jo heränneet. Odotetaan kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian muutkin heräävät huomatessaan kevään saapuvan.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti loskaiset ja lumimössöiset näkymät pian väistyvät.
  Voisiko tuosta peuran syömästä tuijasta muotoilla kenties runkopuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevalle viikolle on luvattu varsin talvisia olosuhteita, mutta kyllä ne loskat tuosta vielä lähtevät.
   Tuijan leikkaamista runkopuuksi harkitsin, mutta se on silti jatkossakin peurojen reitillä ja saavutettavissa.

   Poista
 8. Ihanasti ovat lumet jo alkaneet sulaa, kun lämpöä on riittänyt. Ja linnut laulavat aamusta iltaan, mikä on kevään merkki jos mikä. Jos vielä aurinkokin ilmestyisi näkyviin, olisi kevätfiilis täydellinen. Aurinkoista sunnuntaita ja maaliskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko pilkistää parhaillaan hennosti pilvien takaa. Mukavaa ja valoisaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 9. Koko ajan mennään kevättä kohti! Toivotaan, että kuun lopussa on jo piipot näkyvissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto herää hetkessä, kunhan vauhtiin pääsee. Kahdessa-kolmessa viikossa muutos voi olla suurikin. Sitä odotellessa.

   Poista
 10. Nyt on hyvä aika suunnitella. Pari ideaa muhii itselläkin päässä ja saatoinpa hairahtaa tekemään taimitilauksen peräti ulkomailta. Kuusama haristuneen tuijan tilalle kuulostaa hyvälle ja köynnöksen juurelle voi sitten istutella kaikkea kivaa lisää.
  Mörkövaihe on tärkeä eikä verkkoja onneksi tarvitse koko kautta katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä peurat kolauttavat ikävästi hampaansa harjateräkseen, jos laitan tuijan paikalle köynnöksen.
   Mörkövaihe ei nyt haittaa ollenkaan, eikä rumenna maisemaa.

   Poista
 11. Kevättä on ilimassa siellä. Nyt vielä on aikoo tehä suunnitelmia ennenkuin pihalle piäsöö hommiin. Meillä on lämpökompostori umpijäässä, kyllä se kohta sulaa ja käyp pöhisemmään. Harmi nuo peurat, kun niille tuntuu melekein kaikki kelepoovan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on oivallinen aika tehdä puutarhasuunnitelmia. Ovat sitten valmiina, kun aika koittaa. Meillä lämpökompostori menee joka talvi hetkeksi jäähän, harvoin sentään näin pitkäksi aikaa. Onneksi on vihdoin herännyt.
   Tuijat ovat olleet tänä talvena peurojen herkkua. Mikäs on tepastella toisen istuttamaan puutarhaan ruokailemaan.

   Poista
 12. Mörköjä! Nyt on kyllä hyvä alkaa suojaustoimenpiteisiin, keväinen ahava on jälleen niin voimakas. Nyt on erinomainen aika alkaa tekemään suunnitelmia, haaveitahan aina riittää! Mulla on puhelimessa sellainen toiminto, jonne voi laittaa ostoslistoja - mulla on siellä jo aika monta listaa niin puutarhamyymälään kuin lankakauppaankin ja messuja varten. Sitten kun kulkeen taimistolla niin minä ainakin helposti hurahtelen vaikka mihin ja unohtelen kaikki kivat joita olin ajatellut hankkia. Mun pitäisi laittaa sinne myös to do -lista, ehkä.

  tuo kuusama on kyllä kaunis!

  Mukavaa alkavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännylistat ovat käteviä, kun yleensä kulkevat myös aina mukana. Puutarhamyymälässä yllättäviä ihanuuksia ilmestyy joka käänteessä ja silloin listan noudattaminen unohtuu. Tai ei löydäkään etsimäänsä, mutta kaikkea muuta sitäkin enemmän. Minulla on to do -lista ihan paperilla. Känny ei kulje pihahommissa mukana. Paperiversion saatan viedä pergolan pöydälle, vaikka tietäähän ne tehtävät lukemattakin.
   Serotina ilmestyi hankintalistalleni jo vuosi sitten. Toivon mukaan saan sen kuluvalla kaudella.
   Kiitos, viikko alkoi hyvin ja jopa aurinko ilmestyi illaksi. Kivoja päiviä sinulle!

   Poista
 13. Keväältä näyttää siellä jo. Meillä 94 cm hanki paikka paikoin, ja vaikka suojasin omenapuut, rusakko teki latvoista selvää jälkeä. Rodot ovat onneksi lumen alla suojassa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on jo mukavan keväisen näköistä, vaikka öisin vetääkin kunnon pakkaselle. 94 sentin hanki kuulostaa hurjalta. Vietävän rusakot, kun pitikin teidän omenapuita napostella.

   Poista
 14. Onpa kaunis tuo ensimmäinen kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Kaikki hortensiat ovat minusta kiehtovia kuvauskohteita.

   Poista
 15. Me huputimme muutamia viikkoja sitten kun sattui mieleen nyt onkin jo kiirettä muuhun . Kompostori on meilläkin mökillä vielä jäässä jos ei ole jo herännyt .
  Suunnitelmia ostoksiin minäkin olen tehnyt ja laittanut jopa ylös. Puurarhaan kun saadaan se kasvihuoneen pohja valettua niin on helpompi hahmottaa paikkoja . Kuusama on kauniin värinen hyvä suunnitelma sinulla sen paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko helottaa päivisin jo melko lämpimästi, joten hupuille on käyttöä. Meidän kompostorin pöhinä jatkuu jatkumistaan. Meinasin jo toivoni sen suhteen menettää, mutta niin vain käynnistyi.
   Voin jo mielessäni nähdä, miten kasvivalikoimasi laajenee kasvihuoneen myötä. Sinulla on kivat ajat edessä.

   Poista
 16. Teillä on valtava piha. Hienoa että on intoa suunnitella 💚 ja myös suojata kasveja. Suloinen kuva viime vuoden lumikelloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tonttimme on vajaa 1500 neliötä. Mielelläni ottaisin isommankin pihan, mutta hyvä on tämäkin. Kasvien suojaaminen on tärkeää. Niiden istuttamiseen olen laittanut paljon aikaa ja rahaa, enkä soisi niitä menettäväni. Jännityksellä odotan tämän vuoden lumikelloja.

   Poista
 17. Hih - hauskat möröt.... ja on teillä siellä paljon-paljon, jotka ihan tuota pikaa alkavat pilkistellä, kukin omia aikojaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pihan kevätmöröt eivät ole ollenkaan pelottavia. Sieltä ne kaikki herää kukin ajallaan. Yhtään nopeammin ei piipotkaan nouse, vaikka kuinka käy päällimmäisiä jäitä poistamassa.

   Poista
 18. Meilläkin komposti jo hieman heräilee. Lunta meillä on varmaankin paljon enemmän kuin teillä, joten jälkijunassa tullaan 👍🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että teidänkin kompostori heräilee. Omani pöhinä tuottaa suurta iloa. Piti ohi kulkiessa nostaa kantta nähdäkseni massan höyryävän. Tämä tällainen lienee niitä "halpoja huveja".
   Sulaminen taitaa nyt hiukan hidastua, kun öisin on kunnolla pakkasta. Vaan sulaa se varmasti niin teillä kuin meilläkin.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Tuo pieni alue on yksi lempinäkymistäni.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!