lauantai 30. maaliskuuta 2024

Puutarhakierroksen aarteita

Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' - Kevätkurjenmiekka Oikearinteessä

Käsillä on ne ajat, jolloin puutarhakierroksia on tehtävä ahkerasti. Runsas lumi, etenkin alapihalle johtavilla portailla, asettaa ylimääräisiä kulkuesteitä. Lämpenevä sää pehmentää hangen pintaa siten, että saapas uppoaa lumeen keveästi. Edelliset kierrokset tein lauantaina ja tiistaina. Torstain kierros jännittikin siinä mielessä, onko piippoja lisää näkyvissä. Olihan niitä.

Irikset Ruusupenkissä

Muutamat lumiesteet eivät minua pidätelleet, vaan ne ylittäen menin alapihalle. Nopeasti vilkaisten näytti edelleen varsin lumiselta, mutta sitten edellisen kierroksen olivat sulapaikat lisääntyneet ja laajentuneet. Kohopenkkien etu näkyy siinäkin, että niistä lumi sulaa muita alueita nopeammin.

Ruusupenkissä pensaiden oksat ovat kaikki nousseet lumen ja jään ikeestä. Vielä ei ole aika pensaiden leikkuulle. Pensaiden alustat ovat jo paikoin paljaat, mutta niissä en nähnyt piipon piippoja. Sen sijaan penkin tuijapäädyssä kevätkurjenmiekat kurkkivat mullasta. Äkkipäätä en vain muista, onko kyseessä Harmonyt vai Purple Hillit. Tai joku muu kenties. Istutuskartta on kyllä päivitetty. Ei vain juuri nyt tässä läppärin läheisyydessä.

Kurgaanin kevätkurjenmiekat

Kurgaaniin istutin syksyllä useampaa sorttia kevätkurjenmiekkoja. Kurgaanin toisella laidalla kasvaa jo ennestään Katharine Hodgkiniä. Kentän puolelle istutin lisää Katharineja kuin myös Katharine Goldia.

Kuten kuvasta näkyy, jänikset ovat kakkineet tähänkin paikkaan. Kuvaamisen jälkeen laitoin piippojen päälle oksia ristiin rastiin. Pääsiäisenä on tarkoitus laittaa lisää verkkoa tai harsoa. Kiirastorstain kauppareissulla ei matalampaa verkkoa rautakaupoista löytynyt, joten täytynee siirtyä harsoihin. Pakko kai miettiä, missä vaiheessa lopetan piippojen suojaamisen. Kaikkialle ei vaan voi verkkoja ja harsoja virittää. Taidan keskittyä suihkimaan TricoGardenia ja valkosipuliuutetta piipoille. 

Iso rusakko seikkailee puutarhassani ahkerasti. Aamuisin se tapaa istua keittiön ikkunan alla miettimässä, mihin suuntaan lähtisi.

Eranthis cilicica - Vapaapenkki

 
Jostain syystä en saa talventähtiä menestymään puutarhassani. Tuppaavat katoamaan. Istutuksen jälkeisenä keväänä niitä nousee 10, seuraavana viisi ja sitten yksi tai ei yhtään. Viime syksynä istutin talventähtiä alapihan Vapaapenkkiin ja yläpihan Bermudaan. Jälkimmäinen paikka on vielä tukevasti jääkannen alla. Sen sijaan Vapaapenkistä nousee pari talventähteä. Ainakin yhden sipulin routa on nostanut ylös. Tai sitten mustarastaat ovat käyneet tonkimassa. Sitä ne harrastavat ahkerasti. Enemmän kuitenkin kuivissa lehdissä ja hakkeessa, kuin mullassa.

Eranthis cilicica -Talventähti valkeakuulaan alla

Kiirastorstain +11 auringonpaisteisessa lämmössä piippoja on noussut yhä enemmän. Valkeakuulaan alla asustavista talventähdistä kaksi ensimmäistä on ryhtynyt avaamaan nuppuaan.

Lumikello - Allaspenkki


Olopihan Allaspenkissä huomasin oitis yhden ainokaisen lumikellon. Siitä on useampi vuosi, kun olen lumikelloja tuohon paikkaan istuttanut. Yksi nousee sinnikkäästi tänäkin keväänä. Näyttää, että lisääkin olisi tulossa.

Keväisen piippojahdin aikaan olisi hyvä tehdä yhteenveto paikoista, jotka sulavat ensimmäisinä. Paikoista, joissa piipoilla ylipäätään on sopivat olosuhteet. Näin olen ajatellut ja luvannut ennenkin, mutta aina se yhteenveto on jäänyt tekemättä. Saisinkohan sellaisen tulevaksi syksyksi tehtyä?

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus  - Pionipenkki


Viime lauantaina ehdin jo hihkua, että nyt löytyi pystykiurunkannuksia. Olivatkin kesäpikkusydämen punertavia versoja. Niitä kasvaa tuossa penkissä yllin kyllin. En sitten tutkinut paikkaa laajemmin. Uudella kierroksella syynäsin paikkoja tarkemmin. Aika nopeasti löysin pystykiurunkannus Beth Evansin piippoja. Tässä ne nousevat aina ensimmäisenä. 

Olen tykästynyt Beth Evansiin niin vahvasti, että olen istuttanut sitä muuallekin. Eri paikoissa se nousee eri aikoihin. Näin kukintaakin riittää pidemmäksi aikaa.

Piipot Marjapenkki


Marjapensaiden väliin istutettuja piippoja löysin jo viime viikolla. Nyt niitä on noussut lisää. Sekä krookuksia että tulppuja. Tässä vaiheessa en vielä arvuuttele, mikä on mitäkin.

Esikko Huvituksen alla

Esikkoja on Huvitus-omenan alla useampi. Sain niitä Lappalainen etelässä -blogin Nilalta toissa kesänä. Tämä herännyt yksilö kukkii muistaakseni valkoisena.

Helleborus - Jouluruusu Syreenipenkissä


Viime kesä ei ollut jouluruusujeni kannalta paras mahdollinen. Kukkivat turhan vähän. Pääasia kuitenkin, että ovat elossa. Pihani vanhin jouluruusu Syreenipenkissä pukkaa nuppuja. Muutama lämmin päivä, niin nuput nousevat ja avautuvat kukkimaan. Tässä jouluruusussa lehdet ovat selvinneet talvesta melko hyvin. Vasenrinteen jouluruusun lehdet ovat kauttaaltaan ruskeina. Toivottavasti se on edelleen elossa ja kasvattaa runsaasti uusia lehtiä.

Unikot


Unikot, nuo puutarhan kevätvirkut. Vielä menee tovi siihen, kun nämä kukkivat. Hyvää kannattaa ja jaksaa odottaa.

Raparperi


Lauantaina tässä kohdassa oli 10-15 senttiä lunta kauttaaltaan. Ajattelinkin raparperien olevan lähtövalmiina siellä lumen alla. Olin oikeassa. Muutamassa päivässä musta multa punapipoineen on tullut esiin.

Persilja


Persiljat näyttävät selvinneen hyvin talvesta. Tietenkin on mahdollista, että vihrät ovatkin pakastettuja yrttejä. Kiirastorstain kierros viittaa kyllä siihen, että hyvin ovat persiljat talvehtineet.

Ahomansikka


Ahomansikka kuuluu kevätvirkkuihin. Kiva katsella sen optimistia ja hennonvihreinä hitaasti avoimiksi leviäviä lehtiä.

Magnolia stellata 'Susan' - Magnolia

Tarhamagnolian istutin keväällä 2022 Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin. En päässyt sen vaaleanpunaisilla kukilla liiemmin hehkuttamaan. Blogiystävän neuvoa myötäillen siirsin magnolian viime kesänä alapihan Kaivoruusupenkkiin. Siellä saattaisi olla hivenen Pikkupuutarhan paikkaa suojaisammat olosuhteet aralle magnolialle. 

Ainakin talvehtiminen on onnistunut hyvin päätellen useista pörröisistä silmuista. Toivon näkeväni edes yhden kukan, mutta jaksan kyllä odottaa. Tärkeintä, että kasvi on elossa ja jatkaa kasvuaan.

Sinne tänne keikahdelleet kevätsäät eivät ole liiemmin houkutelleet ulos. Kävelylenkit ovat jääneet turhan vähiin. Milloin liukkauden, milloin jonkun muun syyn vuoksi. Kummasti kevään eteneminen, plussa-asteet mittarissa ja viimeistään auringonpaiste saa kiskomaan vaatteet päälle ja siirtymään ulos.

Kiirastorstain iltana kiersin pihamaalla naputtelemassa varjoisempien alueiden jäätiköitä pienemmiksi. Isoimmat lohkareet nakkasin lumesta vapautuneille multa-alueille. Pääsinpä jo osan eteläpuolen käytävistä haravoimaankin. 

Kevään ensimmäinen leppäkerttu pe 29.3.2024
 
Pitkäperjantaina jatkoin kevään edistämistä. Ulos mennessäni ihmettelin, miten tehokkaasti jäät olivat yön aikana sulaneet. Siivoamista riittää, enkä istutusalueita aio suuremmin edes rapsutella. Kunhan kerään isommat tuulen ripottelemat risut ja köynnöshortensian kukinnot pois. Etenkin alapihalla on vielä varsin lumista ja sula-alueilla todella märkää. Siellä ei kannata paljon tepastella, vaan annan nurmialueiden rauhassa sulaa ja kuivua.

Pihalla rapsuttamista ei aamupäivällä ollut riittävästi, joten pesin eteläpuolen ikkunoiden ulkopinnat. Toki sisäpuolella on vielä pölyä, mutta kummasti näkymät kirkastuivat sadevesipisaroiden poistuttua. Iltapäivällä satoikin sitten vettä. Se taasen sulattaa lunta ja jäätä, joten iloisena kuuntelin sateen ropinaa ikkunalaudoilla.

Vaahteranoksa maljakossa


Muutama tunti pihamaalla virkisti yhtä paljon kuin pidennetty viikonloppu kylpylässä. Oli kiva katsella taivaalla mekastavia hankiparvia, kuunnella lähijärven rannalla huutavia joutsenia ja sepelkyyhkyn huhuilua kuusen oksalla. Puhumattakaan mustarastaiden huilusooloista vaahterassa. Käpytikka nakutteli linnunpöntön suuaukon metallisuojusta, kuten se on tehnyt jo useampana päivänä. Taitaa olla kaverilla niska jäykkänä moisen kosiokutsun seurauksena.


Aurinkoa ei ole luvassa pääsiäispyhiä kirkastamaan. Lämpöä kuitenkin sillä tavoin mukavasti, että kevät etenee ja piipot kasvaa. Menkäämme ulos kuuntelemaan luonnon ääniä ja katsomaan kasvun ihmettä.


28 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus. Kiitos. Tuli oikein kevätmieli - kevät on lempivuodenaikani, silloin luonto herää ja ihmeitä riittää jokaiseksi päiväksi.
  Hyvää pääsiäistä!
  Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, sinulle myös hyvää pääsiäistä!
   Kevät on minunkin lempivuodenaikani. Tänään pääsin jo hiukan siivoamaan pihaa, mikä tuntui mukavalta. Aurinko paistoi lämpimästi ja kurkiaurat seilasivat taivaalla. Luonto herää ja niin herää ihminenkin.

   Poista
 2. Kylläpä siellä jo näkyy yhtä ja toista mullan seassa pilkistelemässä. Ihana kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kevät todellakin! Nautin täysillä pihaelämästä. Tänään kevät edistyi aimo harppauksen.

   Poista
 3. Varmasti virkisti noin positiivinen kierros puutarhassa, siellähän on nousemassa vaikka mitä. Täytyy heti todeta ihastelu magnoliallesi, tilanne näyttää varsin hyvälle. Olen yrittänyt kurkkia omiani, mutta en ole yhtään varma niiden voinnista, toivottavasti ankara talvi ei ollut herkille magnolioille liikaa.
  Tänään menee päivä lastenlasten kanssa, onneksi lumet sulavat vauhdilla ja ehkä täältäkin kohta löytyy piippoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Päivi, tänään eilinen kevätriemu nousi uusiin ulottuvuuksiin. Aivan ihanaa aikaa.
   Kunpa sinunkin magnoliasi vielä heräisi. Katsoin juuri säätiedotuksen, joka lupasi ensi viikolle taas kylmenevää. Saamme näköjään näitä lämpimiä makupaloja pienissä erissä.

   Poista
 4. Olipa ihanan runsas määrä piippoja ja jopa ensimmäiset kukat teillä aunneet. Toivottavasti nuo säästyvät rusakoilta. Montaa piippaa ei vielä omassa pihassa esillä ole joten toisten jo vähän keväässä pidemmälle ehtineiden pihojen tirkistely blogin kautta on kyllä parhautta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian siirrytään huhtikuuhun, jolloin kevät edistyy varmasti ympäri maata rivakassa tahdissa. Silloin piipot nousevat sinunkin pihassasi. Täällä pääsiäinen on tähän saakka ollut upean aurinkoista ja lämmintä. Innostuin siivoamaan pihaa niin, että tuoreiden kuvien ottaminen unohtui. Ehkä sitten huomenna.

   Poista
 5. Nyt iski suoranainen piippokateus kuviasi katsoessa. Minä saan varmaan vielä odotella vastaavia näkyjä puutarhassamme.
  Magnolia näyttää hyvin lupaavalta kookkaine silmuineen.
  Mukavaa pääsiäisen jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä se kevät saapuu teillekin. Ihmeen nopeasti piipot nousevat alkuun päästyään. Tänään niitä oli meillä eilistä enemmän ja pari krookusta näytti väriäkin. Jospa huomenna ehtisin niitä kuvaamaan.
   Iloitsen kovasti magnolian selviytymisestä. Onhan se sellainen arkajalka.
   Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

   Poista
 6. Täällä on aurinko pilkahdellut tänään. Lämmitti mukavasti klapihommissa. Siellä on jo piippo poikineen ponkaissut esiin maan uumenista. Nopeasti tulevat sitten kun alkuun pääsevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että aurinko näyttäytyi sielläkin. Klapihommia on mukavampi tehdä keväisissä tunnelmissa. Meillä oli aivan upean aurinkoinen ja lämmin kevätpäivä. Piippoja on noussut lisääkin.

   Poista
 7. Voi jestas! Noin paljon kaikkea jo näkyvissä. Mulla on raparperi lavakauluksessa, mutta eipä siellä taida vielä mitään näkyä. Eikä juuri mitään muutakaan. Takapihalla vielä ihan kiitettävästi lunta, valitettavasti. Ja tosiaan, kylmempää taas luvattu :(
  Mutta todella mielenkiintoinen oli tämä postauksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postauksen kuvat on perjantailta. Eilen, lauantaina edistystä oli tapahtunut vielä lisää. Huikean hieno kevätsää aurinkoineen sulatti lunta ja nosti piippoja.
   Viikolle on tosiaan luvattu kylmempää. Onneksi se on väliaikaista ja taas lämpenee.
   Hyvää pääisäisen jatkoa sinulle Maiju!

   Poista
 8. Kauniita kevään kuvia olet ottanut ja ihanat värit. Ajatella, että leppäkerttukin on jo herännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puikoillanikin! Leppäkertun lisäksi erilaisia hämähäkkejä näin useita. Sieltä ne pikkuötökät kömpivät esiin lämmöstä nauttimaan.

   Poista
 9. Oi että mikä ihana piiponmetsästys! Meillä edelleen ainut piippo on päätön lumiukko! Mutta varmasti ennen juhannusta jotain piipottaa! Toivottavasti pupu ja muut terminaattorin jättävät pihasi rauhaan! Mukavaa Pääsiäisen jatkoa 🐤🐤🐤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, päivän nauruista. Ilman muuta vihreät piipot olisivat suuri ilo, mutta päättömästä lumiukosta veistetty huumori piristää lähes yhtä paljon. Aivan varmasti sinäkin näet piippoja ennen juhannusta. Jopa paljon ennen.
   Kiersin eilen suihkuttamassa piippoja TricoGardenilla. Väitetään, että se tehoaa peurojen lisäksi myös jäniksiin.
   Mukavia pääsiäispyhiä sinulle!

   Poista
 10. Tämä on ihaninta aikaa, koko kasvukausi edessä. Siellä on jo moni herännyt talviunilta, kaunista. Leppiskin jo liikkeellä. Minäkin bongasin jo ensimmäiset lumikellot hangesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kevät saapuu sinunkin pihamaallesi.
   Eilen tunsin itseni onnelliseksi nauttiessani puutarhassa keväästä useiden tuntien ajan. Miten kivaa olikaan rapsuttaa sieltä täältä ja kulkea kuuntelemassa ja katselemassa.

   Poista
 11. Noin paljon jo näkyvissä! Meilläkin on jo vihdoin lumi sulamassa pois pihalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen löysin runsaasti uusia piippoja. Lumikin on vetäytynyt todella hyvin tämän pääsiäisen aikana.

   Poista
 12. Siellä on jo paljon elämää näkyvissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja joka päivä näköjään lisää. Hurmaavaa aikaa!

   Poista
 13. Jopa siellä on paljon piippoja näkyvissä! Kyllä kevät etenöö tiälläkin. Ääntä on ilimassa ja aamulenkillä Metsojen soitimeen satuin. Kovasti homenokka lonksutti, onneks koppelo lehahti mehän puolelle ja ukko perästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piippoja nousee päivittäin lisää ja lumi sulaa silmissä.
   Onneksi koppelo sai ukon houkuteltua metsään. Muuten olisitte joutuneet ottamaan jokusen juoksuaskeleen metsoherran nokan ulottumattomiin.

   Poista
 14. Ihastuttavia kuvia. Kevät tulee, todellakin. On teillä siellä vielä lunta, mutta niin urheasti lumikellokin ponnistaa lumen alta. Nyt taitaa alkaa monelle se paras vuodenaika, eli kun luonto herää ja saa laittaa kädet multaan pitkän talven jälkeen. Ihana Between, kun olet käynyt blogissani. Toivottavasti olet saanut sieltä kirjavinkkejä. Harmittelit jossakin viestissäni, että kirjastonne ei enää pysty palvelemaan täydellä teholla. Se on todella harmi. - Hyvää pääsiäisen loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Seuraan blogiasi säännöllisesti, vaikka en aina kommentteja jätäkään. Olen saanut ja uskon saavani jatkossakin sinulta hyviä kirjavinkkejä. Luet ja arvostelet erilaisia kirjoja hyvin monipuolisesti. Onnistut herättämään kiinnostuksen sellaisiinkin teoksiin, joihin en välttämättä muuten osaisi kiinnittää huomiota. Kirjaston määrärahoja on supistettu, mutta siitä huolimatta olen edelleen omaan kirjastoon hyvin tyytyväinen. Sain varattua sieltä vinkkaamasi kirjan, jota ei enää kirjakaupasta löytynyt.
   Pääsiäinen on lopuillaan. Hyvää toista pääsiäispäivää sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!