sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Mustia aukkoja tekemässä


Syksy etenee vääjäämättä, mutta aivan upean lämpimissä merkeissä. Tänään pääsin monen päivän tauon jälkeen pihalle myllertämään. En kyllä vaihtaisi muutaman tunnin lapiohommia salilla hikoilemiseen, sillä niin paljon mukavampaa minusta on touhuta ulkona raittiissa ilmassa ja saada siinä ohessa jotain konkreettista aikaan. Ostin viime viikolla taimikaupan syysalesta 4 kpl Himalajanesikkoa, 2 kpl Syysleimu Europaa, 1 kpl Punatähkän ja 3 kpl Syyshohdekukkaa. Miksikö tuollaiset kappalemäärät? Ihan siksi, että tuon verran kutakin kasvia oli enää jäljellä. Ja näitä kasveja en laisinkaan lähtenyt tarkoituksella taimikaupasta ostamaan, vaan tulin nyt poikenneeksi matkan varrelle sattuneeseen kauppaan. Kummasti sieltä tuppaa aina mukaan jotain lähtemään. Varmaan ymmärrätte? Nyt nuo ostokset sitten piti saada multaan ja reippaana lähdin aamulla niitä istuttamaan. 


Meikäläisen puutarhahommat harvoin alkavat sillä, että istutan hankitun taimen sille etukäteen valmistettuun paikkaan. Ei, vaan yleisimmin lähden ensin siirtämään jotain kasvia pois tieltä, jotta saan uudelle kasville sopivan paikan. Nyt sitten kissanminttu jouti siirtymään, sillä Juuso oli litistellyt sitä niin tehokkaasti, että päätin siirtää sen alapihalle "varalaskeutumispaikaksi" kutsumaani tilaan. Tuo pläntti sijaitsee viljelylaatikoiden päässä, entisellä kasvimaalla. Noita viljelylaatikoita rakentaessani jätin vanhaa kasvimaata sen verran avoimeksi, että voisin tarvittaessa istuttaa avomaalle jotain. Paikka onkin osoittautunut varsin tarpeelliseksi, sillä aina löytyy kasveja, joille ei ehkä heti löydy varsinaista sijoituspaikkaa. Nyt sitten kissanmintut pääsivät tuolle paikalle ja siihen Juuso pääsee hyvin peuhaamaan minttujensa sekaan. Aika sitkeä kasvi tuo kissanminttu kyllä on, sillä ei se kovin huonovointinen ole Juuson rakkaudentunnustusten jälkeenkään.


Ehkä olisi pitänyt ottaa minulta lapio kokonaan pois saatuani kissanmintut alapihalle, sillä palasin olopihan penkkiin ja ryhdyin mittaamaan sitä turhankin arvostelevasti. Tuo tuijotus johti siihen, että kohta huomasin kaivavani penkin takareunasta pois ruusuangervoja, joiden sijainti oli häirinnyt minua jo pitkään, mutta vasta nyt oivalsin, mitä niille tässä tapauksessa pitäisi tehdä. Angervot saivat siirtyä sireenien toiselle puolelle, jonne Ukkokulta rakensi pari-kolme vuotta sitten (olisiko jo niin pitkä aika) tukimuurin. Rinne on sen verran jyrkkä, että multa valui sireenien juurelta pois ja muutenkin näkymä oli aika ruma. Alkuun kärräsin tukimuurin täytteeksi haravoituja lehtiä, risuja ja mitä nyt puutarhassa kaivamalla ja muuten touhuamalla syntyvää eloperäistä materiaalia tulee. Päällimmäiseksi sinne on laitettu kasvihuoneen pohjan kaivamisesta syntynyttä maata. Maa-aines on päässyt hyvin painumaan ja tänään noita angervoja sinne istuttaessani saatoin todeta, että ainakin lieroja tuossa täyttömaassa on runsaasti.


Kissanminttujen ja angervojen jäljiltä olopihalla on nyt hulppeasti tilaa uusille kasveille. Punatähkä ja syyshohdekukat pääsivät suunnitellusti kissanmintuilta vapautuneeseen paikkaan, mutta samalla siirtyi myös jouluruusu pois tuosta keväisin niin jäisestä kukkapenkin reunasta. Kokeeksi tyrkkäsin kesän runkoverenpisaran ruukussa viettäneen ketoneilikan jouluruusulta vapautuneeseen kohtaan, samoin yhden Himalajanesikon. Luulenpa, että koko tuo myllerryksen kohteeksi joutunut alue tulee kokemaan vielä muutoksia, sillä minusta se on jo pitkään kaivannut jotain selkeyttä. Nyt suuren osan penkin oikean puoleisesta "siivestä" on täyttynyt lähinnä kevätkaihonkukasta, pikkutalviosta ja suikeroalpista. Myös ihan tavallinen akileija on kovasti siementänyt ja niitä kaivoin nyt useamman kunnon juurakon ylös. Se on toki ihan nätti, mutta ei kuitenkaan niin nätti, että joka penkissä pitäisi kukkoilla.

 
Harvoin muuten taimikaupasta saa näin uhkeita taimia, kuin tässä kuvassa esiintyvä Punatähkä. Siinä on monta tanakkaa kukkavartta ja purkissa oli erittäin hyväkuntoinen juuristo. Tällaisia on ilo istuttaa.


Alapihan kiemurapenkistä lähti myös Kultapiisku Juuson kissanminttujen seuraksi. Tuo puska on yksinkertaisesti aivan liian suuri ja hallitseva kivipenkkiin. Samoin kaivoin penkistä pois muutaman vuorenkilven, joita sinne penkin alkuaikoina täytteeksi istutin. Nyt penkissä on jo kaikenlaista muuta, joten vuorenkilvet eivät enää oikein sovi joukkoon. Niille kyllä löytyy muita paikkoja ja onneksi ne ovat varsin kiitollisia siirrettäviä. 


Kiemurapenkissä ammottaa nyt musta aukko, johon tässä vaiheessa ei ole mitään istutettavaa. Parempi näin. Jollen tämän syksyn aikana hanki mitään, jääköön kevääseen. Oikeastaan on mukavaa ajatella, että kesän aikana lukuisista puutarhablogeista bongaamilleni kivoille ehdokaskasveille löytyy vapaita istutuspaikkoja. 


Ja kyllä se kasvihuoneen rakentaminenkin edistyy. Ukkokulta on miettinyt erilaisia vaihtoehtoja ja suunnitellut tuota perustusta oikein ajan kanssa. Välillä istumme kumpikin viljelylaatikon reunalla pohtimassa erilaisia ratkaisuja. Jälleen kerran olen saanut todeta, että toisinaan myös hiljaa hyvää tulee. Siis sanonta "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää ainakin joskus paikkansa. 

Mukavaa viikon alkua kaikille!


16 kommenttia:

 1. Oi, miten siellä touhutaan! Onpa tosiaan kivaa tehdä jollekulle kasviaarteelle istutuskolo jo VALMIIKSI. Kasvin hankinta ja istuttaminen on sitten keväällä hauskaa ja helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo aukot taisivat syntyä vähän niin kuin vahingossa, mutta kerrankin näinkin päin. Mitenkähän tässä selviää talven yli, kun jo nyt tekisi mieli ryhtyä siemeniä kylvämään.

   Poista
 2. Samoissa puuhissa tänään ja mikä mahtava ilma :) Oletpa saanut hyvän 'saaliin' puutarhalta. Hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan niin upea ilma, että ihan ilokseen pihalla kaiveli.

   Poista
 3. Aika hauska sattuma, postasin äskettäin punatähkästä ja sinä juuri istutit sellaisen. Itse jäin miettimäään, houkutteeko se kenties myyrät nyt kukkapenkkiin, jossa ne eivät ole aiemmin myllänneet eli uskallanko jättää ne sinne vai en. Riskinä on, että jos toimivat myyrämagneettina, menee pian muidenkin kanssakasvien juurakot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennytkään, että punatähkä on myyrämagneetti. Meillä ei toistaiseksi ole ollut pahemmin myyristä ongelmaa, lieneekö Juusolla jotain osuutta asiaan. Toivotaan, että niin on jatkossakin.

   Poista
 4. Olet mahottoman enerkinen nainen kun jaksat tonkia puutarhassa ja tehdä uusia suunutelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Energisyydestä en tiedä, mutta tuo pihalla touhuaminen on ihan mukavaa ajanvietettä.

   Poista
 5. Mitä Juuso tuumasi, kun huomasi kissanminttujensa siirtyneen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kertaa Juuso on käynyt istumassa kissanminttujen entisellä paikalla. Ilmeisesti se vähän ihmettelee, mitä on tapahtunut. Uudessa sijoituspaikassa se ei ole käynyt siten, että olisin huomannut.

   Poista
 6. aikamoisen urakan sait tehdyksi, mut kannatti mitä ilmeisemmin. kasvihuoneen pohjatyöt hyvällä mallilla, totta usein tuumaustauko on hyödyksi. vinkiksi, varmista et kottikärrysi sopii tulevasta kasviksen ovesta. meil jäi hivenen pieneksi ja saan usein rystyset verille vaihtaessani huoneen multapetiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kasvihuone on valmispaketti, joten siinä ei oven leveyttä voi muuttaa. Ei mene meidän kottarit ovesta sisään, joten verirystysiä on sitten tiedossa tännekin päin.

   Poista
 7. Samat on touhut minullakin. Odotan kovasti kunnon sadetta, että pääsisin tekemään kasvien syyssiirrot. Paljon on meillä samoja kasveja pihoissamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kuivaa tuo maa pintaa syvemmältä tuntuu olevan. Kävin tuossa jo kastelemassa eilisiä istutuksia.

   Poista
 8. Jep, tutulta kuulostaa taimien hankkimis ja istutuspuuhat. Harvoinpa minäkään mietin ennalta mitä kasveja pitäisi hankkia. Yleensä teen kuten sinä, taimet lähtevät mukaan ja puutarhassa sitten mietitään;)

  Viimeksi mökkipuutarhassa siirsin auringontähden paikkaa, sillä en tajunnut kuinka isoksi tämä perenna todellakin kasvaa:)

  VastaaPoista
 9. Kivoja syyspuuhasteluja. Mullakin vielä istutuspuuhia tulossa. :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!