torstai 5. syyskuuta 2013

Savi-Heinä Puoti Lopella - ihana löytö


Eilen liikuskelin ystäväni kanssa itselleni hiukan vieraammilla seuduilla eli Karkkila-Läyliäinen-Loppi -suunnalla. Ajaessani kantatie 54:ta ihan sattumoisin huomasin tien vierellä kyltin keramiikkapuotiin, jonne oli tietenkin pakko poiketa katsomaan. Sehän olikin varsinainen löytö. Tuo Susanna Lähteen keramiikkapaja- ja myymälä on toiminut vanhassa navettarakennuksessa vuodesta 1991 lähtien ja myynnissä on hänen itse valmistamaansa käyttö- ja koristekeramiikkaa sekä erilaisia koristeita. Myynnissä on myös erittäin kattava valikoima askartelu- ja ompelutarvikkeita.
Kuka olisi voinut kuvitella, että parin huoltoaseman ja pienen metsikön takaa aika harvaan asutulta alueelta löytyy moinen aarreaitta. Monta pientä huonetta täynnä ihanuuksia. Ovesta sisään astuessamme haukoimme henkeämme nähdessämme kauniisti esille asetetut askartelu- ja käsityötarvikkeet. Eipä edes keskellä Espoota olevassa tunnetussa askartelutarvikkeisiin erikoistuneessa liikkeessä ole näin hulppeita valikoimia. Hinnatkin olivat täysin kilpailukykyisiä, mielestäni jopa alle Tiimari-hintojen (joka tosin on nykyisin usein luvattoman kallis).
Ihastuksemme vain parani löytäessämme perältä uusia huoneita, joissa hyllyt ja pöydät notkuivat toinen toistaan hienompia keramiikkaesineitä. Monet todella kauniita ja kekseliäitä. Värimaailmakin sellainen, että varmasti jokainen löytäisi itselleen mieluista. Koska minulla on talous varsin tiukalla, katson yleensä myös hintoja sillä silmällä, kannattaako edes unelmoida jostain tietystä esineestä. Tässä puodissa olin totisesti iloisesti yllättynyt, sillä hintataso on tavallisen ihmisen kukkarolla ihan sopiva. 20 eurolla olisi löytänyt jo monenmonta mieleistä ja täysin uniikkia työtä niin itselle kuin vaikka toisille lahjaksi. 
Puodista löytyy myös runsaasti kauniita kynttilöitä, käsintehtyjä kortteja, servettejä ja monenmoista muuta lahjatavaraa. Etenkin oman pajan tuotteissa näkyy vuodenaikojen vaihtelu ja erilaiset juhlateemat. Puodissa häärää Susanna Lähde itse tarvittaessa neuvoen ja opastaen. Samanaikaisesti oli ostoksilla varttuneempia rouvia etsimässä askartelutarvikkeita, mutta hyvin mahduimme kaikki puodissa kiertelemään. Tuntui mukavalta, kun saimme rauhassa katsella ja ihastella ilman minkäänlaista kiireen tuntua. Susanna kertoi olevansa syysihminen ja se näkyi selkeästi puodissa parhaillaan esille asetettujen keramiikkaesineiden, korttien, kynttilöiden ja kranssien värimaailmassa. (Jos jostakusta näyttää, että vihreä olisi jotenkin voitolla, se johtuu kylläkin siitä, että kuvaaja tuppaa tykästymään vihreisiin esineisiin.) Voin hyvin kuvitella, miten tunnelmallinen puoti onkaan joulun aikaan. Täytyy varmasti tehdä viimeistään silloin uusi visiitti puotiin.Harmikseni kuvat eivät kovin hyvin onnistuneet. Miten aina parhaan kuvaussession yllättäessä akku alkaakin vedellä viimeisiään ja muutenkin tuntui, kuin en olisi kuvannut aikoihin. Tuli oikein kunnolla hosuttua kuvien kanssa, kun koko ajan pelkäsin akun simahtavan. 

Käykääpä katsomassa Savi-Heinä Puodin omia kotisivuja, puoti löytyy kuulemma myös facebookista. Aion käydä sielläkin kurkistamassa heti, kun ehdin. 

Kempintie 20
Jokiniemi, Loppi
www.savi-heinapuoti.fi
savi-heina.suska@whippies.fi
p. 019 440765


Eilistä lukuunottamatta viime päivät ovat kuluneet lähinnä lääkärikärräysten merkeissä. Tiistaiaamuna vein isän sovitusti muutaman kilometrin päähän ultrakuvaukseen, jossa sitten kuluikin aikaa rutkasti enemmän kuin olin kuvitellut. Niin se vain on, että varatusta ajasta huolimatta terveyskeskukseen on turha mennä kiireen kanssa. Likimain aina siellä joutuu odottamaan. Nytkin isän aika oli 9.20 ja kuvaukseen hän pääsi vähän jälkeen klo 11. 

Ultrasta päästyämme piti kiirehtiä Jorvin sairaalaan, jossa äidiltä otettiin luuydinnäyte. Tänään olin äidin kanssa Sädehoitoklinikalla kuuntelemassa lääkärin tilannearviota. Vielä ei voida sanoa, onko sädehoidosta ollut apua. Sen näyttää seuranta ja aika, mutta kohtalaisen hyvin äiti on kuitenkin kestänyt hoidot. Toki hänellä on ripulia, väsymystä ja muutenkin huonoa oloa. Laihtunut hän on myös melkoisesti. Kunpa vielä nuo luuydinnäytteet olisivat vähemmän vakavia, niin tässä voisi jo hiukan huokaista helpotuksesta. Sädehoitokin loppuu ensi tiistaina. Toivotaan myös, ettei isältä löydy mitään erikoista, joka vaatisi runsaasti uusia juoksuja lääkärin jos toisenkin luona. Kunhan äidin sädehoito saadaan alta pois, on kumpaisenkin silmien vuoro - toiselle kaihi- ja toiselle glaukoomaleikkaus. Niitä en nyt jaksa ajatella. 


Huomenna aloitan työväenopistossa 16 tunnin valokuvauskurssin, jossa on tarkoitus oppia ottamaan enemmän irti omasta kamerasta. Toivottavasti meikäläisen luupääkin jotain uutta oppii. Olin jo ehtinyt ilmoittautua kurssille, kun huomasin naapurikunnan työväenopiston järjestävän valokuvauskurssin, jollaista olen mielessäni toivonut. Kurssilla kuljetaan kameroiden kanssa luonnossa harjoitellen kuvaamista erilaisissa valaistus- ym. olosuhteissa. Kurssi on kyllä sen verran pitkä, etten millään olisi nyt saanut sitä mahtumaan aikatauluuni, joten nyt on tyydyttävä tuohon oman kunnan järjestämään lyhyempään kurssiin. Ehkä sitten ensi vuonna pidemmälle kurssille.


Milloinko sitten puutarhaan? Kovasti toivon, että viimeistään sunnuntaina olisi aikaa. Kesäkukista petuniat ovat selvästi kärsineet kylmistä öistä ja osa niistä saa varmasti kyydin kompostiin. Pelargoniat sen sijaan ovat ryhtyneet kukkimaan uudelleen. Seinustalla kasvaville tomaateille olen iltaisin laittanut harson suojaksi ja se näyttää edistävän kypsymistä. Ovatpa nuo itse kasvatetut Tigarellat sitten herkullisia! Kasvihuoneen pystytys ei ole edennyt laisinkaan, sillä minä en ole ehtinyt ja Ukkokulta on potenut selkäänsä. Vaan hiljaa hyvää tulee, uskoisin.

PS. Kaikki tämän postauksen kuvat on Savi-Heinä Puodista.


21 kommenttia:

 1. Toivotaan, että äitisi ja isäsi ovat paranemaan päin! Ihanaa, että pääset valokuvauskurssille, niin saat hieman muutakin ajateltavaa. Ihania kuvia Savi-Heinä Puodista. Olisipa hieman lähempänä....harmi, että hänellä ei ole nettikauppaa. Jaksamista sinulle!

  VastaaPoista
 2. Voimia ja tsemppiä vanhempien hoitamiseen ja molemmille heille parempaa vointia!

  Valokuvauskurssi on varmasti antoisa! Kerrohan meillekin sitten jotain vinkkejä, mitä opit :)

  Kivanoloinen putiikki, mutta aika kaukana...

  VastaaPoista
 3. Vau mikä aarreaitta! Mun Lopella käyminen on muistaakseni vain yhdessä kerrassa, tuollahan voisi joskus poiketa varta vasten jos seudulle muuten sattuu.
  Ei kannata ahnehtia määräänsä enempää, jos kasvihuone tai muu projekti ei nyt edisty niin ei ole tarkoituskaan. Ei nyt ole viimeinen vuosi jolloin voi jotain tehdä. Asia kerrallaan, voimia!

  VastaaPoista
 4. Onpa hieno puoti siellä! Vähärahaselle nuo on "pahoja"paikkoja, kun haluis ostaa vaikka mitä ;)) Toipumista vanhemmillesi!

  VastaaPoista
 5. Tuollaiset puodit ovat hienoja ja hattua täytyy nostaa niiden yrittäjille!
  Ehtii sitä vielä sinne puutarhaankin, ei kannata hajoittaa itseään moneen suuntaan yhtä aikaa, jaksamista toivottelen!

  VastaaPoista
 6. Voimia vanhempiesi hoitamiseen ja myös heille terveitä päiviä. Ihana puoti, tuolla olisi vierähtänyt mukavasti tuokio jos toinenkin. Kiva että jaoit tämän, jospa yrittäjä saisi näin uusia asikkaita, toivottavaa olisi että tällaiset puodit pysyisivät saatavillamme.

  VastaaPoista
 7. Ompa ihana puoti ja ihan hyviä kuvia olet saanut. Tuollaiset paikat piristävät mieltä ja jaksaa paremmin kohdata vaikeitakin asioita. Paranemista vanhemmillesi.

  VastaaPoista
 8. No voi, olet kyllä löytänyt suloisen puodin. Kävin myös viime talvena kansalaisopiston valokuvauskurssilla, vaan en nyt sitten tiiä oliko tuosta kuitenkaan hyötyä, oli niin monesta asiasta kiinni. Toivottavasti sulla onnistaa! Toki kuvissasi ei ole kyllä mitään vikaa, että kurssia tartteisit, mutta onnea matkaan.. :)

  VastaaPoista
 9. Mukavan tuntuinen puoti ja sinne voisi tehdä täältä kesäkodista päin tutustumisretken.
  Jaksamista sinulle, kaikki aikanaan.....
  Toivottavasti valokuvakurssi on antoisa ja vastaa toiveitasi.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaikille lämpimistä sanoistanne. Onneksi työllistän nykyisin itse itseni, joten pystyn järjestämään aikaa vanhemmilleni. Joskus kyllä toivoisin, että myös muut sisarukseni ottaisivat enemmän vastuuta, mutta en käy riitelemään heidän kanssaan.
  Arvelinkin, ettei kukaan lähde toiselta puolelta Suomea pieneen keramiikkapuotiin, mutta maailma on yllättävän pieni ja monilla saattaa olla sukulaisia ja ystäviä, jotka saattavat asua lähempänä ja ilahtuvat hyvistä vinkeistä. Lisäksi minusta on mukava auttaa tällaisia upeita kädentaitajia saamaan tuotteitaan myyntiin ja ihmisiä löytämään heidät. Kivahan se on käsillään kaikkea tehdä, mutta vielä parempi, jos kädentöillä eläisi.

  VastaaPoista
 11. Oi tuo paikka olisi tällaisen näpräilyihmisen taivas! Harmi kun se on niin kaukana.
  Voimia raskaina aikoina ja jos tuo valokuvauskurssi toisi hiukan muutakin ajateltavaa. Sitä mieli tarvitsee, jotta jaksaa eteenpäin.

  VastaaPoista
 12. Ihana puoti! Sen voisikin ottaa viikonlopun retkikohteeksi.

  VastaaPoista
 13. Onpa ihana puoti Voimia Sinulle ja myös vanhemillesi :)

  VastaaPoista
 14. Tosi hyvä löytö tuo puoti! Jaksamista sinulle tuohon lääkärirumbaan ja muuhun vanhemmista huolehtimiseen <3

  VastaaPoista
 15. Aivan mahtavanoloinen putiikki. Tuolla saisi kyllä lompakon tyhjenemään nopeasti :)

  Harmittavaa,kun ei täällä Ulvilassa tai lähialueilla järjestetä valokuvauskuresseja ollenkaan muutakuin digipokkarikuvaajille. Mielelläni kävisin järkkärikamerakuvauskurssin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo minun valokuvauskurssini osoittautui varsin yleiseksi kurssiksi. Ryhmä on aivan liian suuri (20 henk.) ja jokaisella tyystin erilaiset kamerat (kännykkäkamerasta hienoimpaan järkkäriin). Toiminnot ovat kuitenkin useimmissa kameroissa kohtalaisen samanlaiset ja kuvaamisen säännöt pätevät kaikkiin kameroihin. Opettajalla menee hurjasti aikaan yksittäisten oppilaiden neuvomiseen, joten aika vähän tuolla kurssilla on mahdollisuus opetusta saada. Uskon, että saan kuitenkin jotain hyötyä tuostakin kurssista ja osaan ehkä suunnistaa seuraavalle kurssille. Työväenopistot ja kansalaisopistot ottavat kurssivinkkejä vastaan. Digikameroiden ja etenkin kännykkäkameroiden lisääntymisen myötä ihmisten tarve oppia kuvaamaan on lisääntynyt. Ehkä teidänkin seudulla löytyisi useampia halukkaita, kukaan ei vain ole tullut esittäneeksi toiveitaan ääneen.

   Poista
 16. Olipa siellä puotissa ihania esineitäm ja paljon. Hyvää alkavaa ja aurinkoista viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monen monta esinettä olisin voinut heti ensinäkemältä ottaa mukaani, mutta mitenkään ei budjetti antanut periksi.
   Mukavaa viikkoa myös sinulle.

   Poista
 17. Juu, tämä puoti on aivan hurmaava. Käyn siellä muutamia kertoja vuodessa, kun sattuu olemaan matkanvarrella, kun menen äidille tai kaverilleni.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!