lauantai 9. elokuuta 2014

Vielä on kesää jäljellä

Rosa rugosa 'Ritausma'

Pienen tauon jälkeen tietokonekin on jälleen kunnossa. Rikkoutuneen ulkoisen kovalevyn tilalle Ukkokulta asensi koneeseeni ylimääräisen kovalevyn ainoastaan kuvien ja varmistusten käyttöön. Vielä en ole kopioinut rompuilta kuvia kovalevylle, sillä se on aikaa vievä ja uuvuttava homma. Onneksi kuvani ovat olleet kahdessa eri paikassa, sillä olisi kyllä äärimmäisen huonoa tuuria, jos kaikki romput hajoaisivat samanaikaisesti kovalevyjen kanssa.

Maanpeiteruusu Sommerwind

Helteet ovat jatkuneet, joskin torstaisen ukkosen jälkeen muutaman asteen viileämpinä. Enää ei paistatella kolmenkymmenen asteen lukemissa, ainoastaan +27 auringossa, mikä sekin riittää aivan erinomaisesti. Helteen vuoksi pihalla ja puutarhassa puuhaaminen on jäänyt varsin vähäiseksi, vaikka jonkinlaista aktivoitumista on selvästi nähtävissä.

Ukkonen lähestyy (to 7.8.14)

Päivittäin on tietenkin täytynyt kastella ruukkuistutuksia ja kasvihuoneessa. Enpä muista sellaista kesää aikoihin, jolloin olisin näin paljon kantanut vettä harva se päivä. Jossain vaiheessa mietin, tarvitseeko yksi puutarha niin monta kastelukannua, kuin mitä meille on siunaantunut. Kyllä tarvitsee, tällaisena hellekesänä. Ei ole tämä emäntä kahvakuulajumppaa iltaisin kaivannut, kun kannu kummassakin kädessä on tullut kierrettyä ympäri puutarhaa. Äärimmäisen vähän olen kastellut maahan istutettuja kasveja. Pyrin noudattamaan Arno Kasvin ohjetta, jonka mukaan kasvit työntävät juurensa syvälle ja selviävät voimakkaastakin kuivuudesta, kun niitä ei ala alunperinkään istutuskastelujen jälkeen vedellä suihkimaan. Ainoastaan ruusuille ja kärhöille olen välillä käynyt vettä kaatamassa.

Kärhö 'Multi Blue'

Meillä päin on satanut todella vähän. Ukkoset ovat kiertäneet tämän kylän varsin kaukaa. Jonkun kerran on kuulunut kaukaista kumua ilman ainuttakaan vesipisaraa. Muutaman viikon takainen sunnuntaiukkonen jyristi puolentoista tunnin ajan. Sen mukanaan tuoma kaatosade oli niin rankka, että vedet taisivat enimmäkseen valua suoraan ojiin kuivumaan ehtimättä kastelemaan istutuksia. Torstainen ukkonen pyöri jonkin aikaa kolkuttelemassa, mutta kovaksi sitä ei voi kutsua. Sadetta tuli aika maltillisesti hetken aikaa.

Liljakukko

Luonto on siis äärimmäisen kuiva. Täytyy vain toivoa, ettei yksikään koiranulkoiluttaja keksi heittää tupakantumppiaan lähimetsän polulle siellä kulkiessaan. Monien perennojen kukinta on ollut varsin vikkelää. Yhtenä päivänä nuput, seuraavana kukka ja kolmantena voikin sitten jo käydä keräämässä pudonneita terälehtiä. Lämpö ja kuivuus ovat nopeuttaneet kukintaa ja tuoneet myös alkavan syksyn sävyjä puutarhaan. Sekä runsain mitoin koivunsiemeniä, joita saa lakaista terassilta monta kertaa päivässä. 

Liljakukkoja on ollut tänä vuonna hurjan paljon. Tuota kuvassa olevaa yksilöä en enää edes viitsinyt nirhata hengiltä, kun tuntuu, ettei se vaikuta mihinkään. Oli pakko leikata kukkineiden liljojen varsia pois, koska monista oli lehdet kaluttu kokonaan tai sitten ne olivat täynnä toukkasotkua. Kuinkahan monta toukkaa onkaan tullut listittyä talouspaperin sisään ohi kulkiessa.

Päivänlilja - mutta mikä?

Heinäkuu ja tämä elokuun alkupuoli on ollut harvinaista lomailua. Helteen vuoksi on monet puutarha-urakoinnit täytynyt siirtää tuonnemmaksi ja päivät ovat olleet usein totaalista lötköttelyä. Milloinkahan olisimme viettäneet näin paljon aikaa vain olemalla? Ja mitenkä ihmeessä taas syksyn tullen tottuu siihen, ettei pihamaa olekaan ympärivuorokautisessa käytössä, vaan ovia ja ikkunoita on ryhdyttävä kunnolla sulkemaan lämmön pitämiseksi sisällä? Joinain päivinä pihapöydän ääressä kahvitellessamme olen miettinyt, että aivan kuin olisimme olleet jossain Välimeren rannikon apartementoksessa lomailemassa viikkotolkulla.

Jaloruusu 'Kimono'

Toteutin vihdoin erään pitkään pohtimani hankinnan ja ostin itselleni tabletin. Edullisen, jossa on kuitenkin paikka sim-kortille. Nyt voin lukea uutisia ja blogeja sekä googlettaa kaikenlaista mieltä kaihertavaa vaikka olohuoneen sohvalla tai pihalla. Ja tarvittaessa myös muiden seurassa tarvitsematta sulkeutua yksinäiseen työhuoneeseeni talon toiseen päähän. Kännyssäni on kyllä ollut nettiyhteys, mutta olemattoman pienen näytön näpyttely nakkisormilla on ollut ajoittain sen verran ärsyttävää, että se on jäänyt kokonaan. Huomaan silti, että esimerkiksi blogien kommentointi on kohtalaisen hidasta ja työlästä talbetillakin, kun on tottunut käyttämään kunnon näppistä ja kymmensormijärjestelmää. Tämä puolustuksena siihen, että olen kyllä ahkerasti lukenut blogejanne, mutta vähemmän niitä kommentoinut.


Juusokin on ottanut kesän lomailun kannalta. Se on maannut joko ruusupuskassa tai hakekasassa aamusta iltaan. Sitten se on kömpinyt esille ja sisälle ja syönyt tupla-annoksen, jonka jälkeen se onkin siirtynyt pesuhommiin olohuoneen pöydän alle. Luulisi, että koko päivän loikoilun jälkeen kissakin kaipaisi aktiivista menoa, mutta eikö mitä. Ahkera lomailu ja varjossa makailu väsyttää kissan kuin kissan ja Juuso on nukkunut autuaan onnellisena pitkiä öitä. Pari kertaa on sentään täytynyt käydä tutustumassa mamman korttiaskarteluihin. Pitäähän sitä käydä jättämässä oma tassunjälkensä tai ainakin kasa irtokarvoja tutuille lähtevien onnittelukorttien väliin.


Jälleen on viikonloppu käsillä. Monilla lomat on pidetty ja koulutkin alkavat useimmilla ensi viikolla. Elokuussa on kuitenkin edelleen kesä ja minun puolestani se voisi jatkua syyskuunkin. Tuntuu ihan hirveältä ajatella pian alkavaa pimeyttä ja kylmyyttä. Siispä en ajattele, vaan nautin käsillä olevasta kesästä, kukista ja auringonvalosta. Nauttikaa tekin. 

Mukavaa viikonloppua kaikille! 

22 kommenttia:

 1. Oletkin aivan oikeassa - vielä on kesää! Hmm,.oli niin paljon mihin tarttua että unehutin jo! :D Täällä on vähän samaa sääilmiöiden kanssa. Kiertää sade ja kaatosadekin oli että vei mansikkasadon. :/ Onnea tabletista, hienoa!! :) Kukat ovat kauniita! Täällä pohjosessa koulut ovat jo alkaneet tällä viikolla. Hyvää vkloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkaa koulut huomenna ja tiistaina. Kun enää ei ole omia kouluikäisiä, ei asialla ole niin suurta roolia elämässä. Kunhan liikenteessä muistaa huomioida pienet kulkijat.

   Poista
 2. Totta nyt tästä täytyy vielä nauttia -syksy tulee kyllä aikanaan. Puutarhan kastelu illan viiletessä on mukavaa puuhaa, mutta tänä kesänä täyttäessäni kannuja järvestä ja raahatessani niitä pihaan olen kyllä huokaissut monta ketaa... Järven vesikin on normaalia alempana, joten kannujen täyttö laiturilla on aikamoista koukkimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on illan hiljaisuudessa mukava kiertää pihalla vesikannun kanssa. Nyt se on kyllä ollut enemmänkin rankkaa raahaamista, mutta onneksi kaivossa riittäää vielä vettä.

   Poista
 3. kesä jatkuu parhaimmillaan pitkään, joskus vielä lokakuussakin on upeita, lämpimiä päiviä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen lämmin ja kuulas syksy olisikin mukava. Voisi ulkoilla ja nauttia raittiista ilmasta. Mutta vesisateitakin tarvitaan, kunhan ei sada viikkotolkulla peräjälkeen.

   Poista
 4. Totta! parhaimmat samettiset illat ja vehreyden runsaus on vasta edessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät syysillat ovat kyllä upeita ja kokemisen arvoisia.

   Poista
 5. Onneksi kesä näyttää jatkuvan vielä pitkään! Ei meilläkään ole sateita ja ukkosia kovin paljoa ollut, ne kiertävät tätäkin paikkaa. Kukkia olen silloin tällöin kastellut, mutta en kovinkaan ahkerasti. Paitsi terassin ruukuille ja kärhöille. Meillä on onneksi tuo joki vieressä ja sieltä nostetaan pumpulla ja letkulla kasteluvettä pihalle. Nautitaan elokuun helteistä päivistä ja lämpimistä, pimeistä illoista. Kyllä se syksykin sieltä joskus taas tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy tulee takuuvarmasti, joten mitä sitä turhaan kiirehtii.

   Poista
 6. Kauniita kukkia sinulla siellä.
  Meillä yritti liljakukko yhteen liljaan pesiytyä, mutta lopetin niiden aikeet alkuunsa liiskaamalla koko sakin ja munat. Muut liljat ovat ainakin toistaiseksi säästyneet.
  Kuivuus alkaa potuttaa ja veden kantamisesta ovat varmaan käsivarret pidentyneet kymmenen senttiä. Tulis jo sadetta!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivien tuuliset ja aurinkoiset säät ovat selvästi edistäneet luonnon kuivumista. Onneksi meidän porakaivossa kasteluvettä riittää, mutta kohta on veden kantamisesta venyneet meikäläiselläkin kädet kuin apinalla - raahaavat maata myöten.

   Poista
 7. Ihanaa kun saamme nauttia vielä kesästä.
  Ihania ruusuja ja tuo Multi Blue on todella kaunis. Meilläkin se on.
  Nautinnollista viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi. Sinulla on niin valtavan paljon kukkia, että mahtaako puutarhastasi mitään enää puuttuakaan.
   Viikonloppu on lopuillaan ja siitä on nautittu.

   Poista
 8. Arnon ohjeilla mennään täälläkin ja aika hyvin on pärjätty tämäkin kuiva kesä:)
  Tabletilla tosiaan on paljon hankalampi kirjoittaa kommentteja kun on tottunut kymmensormijärjestelmää käyttämään, mutta on sillä näppärä roikkua netissä sohvalla istuskellessa, tai vaikka riippukeinussa makoillessa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tabletin etu on nimenomaan siinä kätevyydessä. Nettisurffailu sujuu aikaan ja paikkaan katsomatta. Pihallakin.

   Poista
 9. Täälläkin on ollut kuivaa. Kasvimaata olen kastellut ja vadelmia, kun ovat niin kuivassa paikassa. Nurmikko onkin sitten kärähtäneen näköinen, kun ei ole saanut vettä. Eiköhän se siitä virkene, kun tulee sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikko elpyy sateiden saavuttua. Vattuja olisi minunkin pitänyt kastella. Marjat jäivät kovin pieniksi, sato samoin. Ei vain millään ole ehtinyt ja jaksanut niin paljon vettä kantaa, kuin mitä olisi tarvinnut. No, viime yönä sitä vettä on tullut ja paljon.

   Poista
 10. Juu, vapaasta huolimatta, eipä ole paljon jaksanut pihalla puuhastella. Aikaisin aamulla ja myöhään illalla on voinut pari tuntia kerrallaan pihalla huhkia. Onneksi ensi yöksi on luvattu sadetta! Alkaa kyllä uuvuttaa nämä iltojen kastelukierrokset :).

  Ihania ruusuja! Liljakukkoja ei tänä kesänä ole kuin muutama näkynyt. Ehkä viimekesäinen ahkera kukkojahti on tuottanut tulosta :). Hyvää elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotettu sade alkoi illalla ja koko yön sitä on tullut kaatamalla. Kyllä luonto kiittää. Jos ilma viilenee normaaliin kesäpäivän lukemiin, jaksaa ehkä taas jotain puutarhassa tehdäkin.
   Meillä on varmaan ensi kesänä valtaisa määrä liljakukkoja, kun en ehtinyt riittävän ahkerasti niitä toukkia lehdiltä pois putsata. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Niinhän se vissiin menee.

   Poista
 11. Oi,sulla on tuo ihana ritausma! Kukkiiko pitkään. Meillä meni ruusupuskien kukinta niin nopeasti, ettei kuvaakaan ehtinyt ottaa. Nättejä on kyllä muutkin ruusut. Toivottavasti ei vielä säät viilene kvin paljoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausmani on vielä nuori, sillä istutin sen viime kesänä. Tänä kesänä ruusujani kiusasivat alkuun kirvat ja vattukärsäkkäät. Ritausma alkoi kunnolla kukkimaan vasta heinäkuun puolella ja se kukkii edelleen. Yhdessä nipussa saattaa olla useampi kukka eri vaiheissa samanaikaisesti. Kukkaryppäät näyttävät tarvitsevan tukemista. Muuten ne painuvat maahan ja kärsivät siitä. Viime kesänä Ritausman kukkien väri oli syvempi, nyt ne ovat kovin valkoisia, aivankuin aurinko olisi vienyt sen kevyen ruusunpunan, jota avautuneessa kukassa usein on. Vaikka luulisi, että tällainen lämmin kesä on herkkua ruusuille, ei ainakaan minun ruusupensaani ole voineet kovin hyvin. Ehkä olisi pitänyt kastella enemmän.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!