perjantai 1. toukokuuta 2015

Toukokuun ensimmäinen

Kevätkaihonkukka - Omphalodes verna

Jossain vaiheessa ajattelin, että blogi toimisi puutarhapäiväkirjana. Toki niin tapahtuu, mutta ei kovin tarkassa järjestyksessä. Pihalla nimittäin kasvu on sen verran hurjaa, ettei tahdo perässä pysyä. Ulkohommiin vetää puutarhurin sielu ja siinä kiireessä unohtuvat postaukset ja päivitykset.

Vuorenkilpi - Bergenia crassifolia
  
Miten minusta tuntuu, että kaikkien muiden puutarhat ovat viimeistä piirtoa myöten harkittuja ja hoidettuja. Tai ainakin melkein. Meillä taasen ongelmapaikkoja löytyy toinen toisensa jälkeen ja kun yhden nurkan saa mielestään tyydyttäväksi, voikin sitten siirtyä sen enempiä miettimättä seuraavaan kohennettavaan kohteeseen.

  
Leikkimökin sivurinne on ollut vuosien ajan vähän räjähtäneen oloinen. Paikalla kasvoi aikoinaan iso koivu, joka muutama vuosi sitten oli kaadettava. Sen kanto jäi törröttämään ja Juusolla oli pitkään tapana käydä istumassa kannon päällä. Aika on tehnyt tehtävänsä mädättämällä kannon lähes kokonaan, mutta vähän sitä vielä tuolla uuden polun reunalla törröttää. En saanut sitä kokonaan pois kirveellä enkä sahalla, joten olkoon. Äkkiä tuo loppukin lahoaa. 

Uusi polku kulkee alapihalta, naapurin aidan vierestä rinnettä pitkin leikkimökin nurkalle. Polku ei sinänsä ollut mitenkään tarpeellinen, mutta Juusolla on tapana oikoa milloin mistäkin, joten nyt se voi tehdä sen tästäkin kohtaa ihan laillisesti. Taluttajansa kera. Ja jotenkin tykkään, että puutarhassa on erilaisia yllätyksiä. Polun varsi paranee kesän myötä, kunhan vasemmalla puolella kasvavat aroniat saavat lehtensä ja oikean puolen vuorenkilvet pörhistävät taas kasvunsa talven jäljiltä.
 

Alkuvuosina leikkimökin päätyrinne oli tuettu porrastetuilla lautarakennelmilla, mutta lauta ei maan painoa ja aikaa kestänyt. Muutama vuosi sitten Ukkokulta rakensi betonisen tukimuurin (joka tässä kuvassa ei näy, vaan jää kivien oikealle puolelle). Muurin ja naapurin aidan väliin jää sopiva kulkureitti kottikärryjenkin kanssa kulkemiseen. Rinteessä kasvaa laakakatajaa ja vuorenkilpiä. Vuorenkilvet ovat yleensä tähän aikaan vuodesta varsin eloisan näköisiä, mutta kulunut talvi oli niille poikkeuksellisen ankara. Sirottelin tuoretta kompostimultaa vuorenkilville, joissa oli jo uusia lehtiä tulossa ja sieltä ne taas ponnistavat tuuheutuakseen kesän aikana. 

Muurin reunassa on myös tuoksuvatukkaa, jota yritän epätoivoisesti pitää kurissa ja estää leviämästä leikkimökin suuntaan. Tuoksuvatukan hyvä puoli tässä paikassa on se, että kesäisin se estää näkyvyyden naapuriin ja talveksi sen voi leikata tapille, jolloin se ei loukkaannu päälleen kolattavasta lumesta. Ylempänä, tasamaalla on syreeneitä.


Raahasin viikolla kivenmurikoita tukemaan rinteen alareunaa. Eristin kivet multarinteestä laittamalla niiden taakse ja alapuolelle sanomalehtiä ja lopuksi täytin ylimääräisiä koloja kivituhkalla. Tuo harmaanmusta kivituhka on erinomaista sen vuoksi, että se tiivistyy kastelemalla todella hyvin.


Maahan ovat myös päässeet maanantaiset ostokset. Törsäsin vähän enemmän ja ostin Purppuraomenapuun - Malus 'Aamurusko', Ruusuorapihlajan - 'Crataegus Paul's Secret' ja Teresanruusun. Mukaan lähti myös Omenaruusu, jollaista olen pitkään havitellut. Toivomaani Kevätsuudelmaa eli koristekirsikka Prunus 'Accolade' ei kaupassa ollut. Honkkarissa käydessäni ostin vielä toisenkin purppuraomenapuun eli Royalthyn, kun sellaiseen siellä taimien seassa törmäsin. Ei auttanut mikään. Satoi niin paljon, että piti tehdä nopea päätös. Ajattelin, että jos nyt sen tänne kauppaan jätän, harmittaa myöhemmin. Enkä sitten jättänyt.

Kotkansiipi - Matteuchia struthiopteris

Nyt on meneillään sellaiset ajat, että puutarhassa pitää tehdä vähintään yksi kunnon kierros päivässä. Mieluummin kaksi. Se, mitä on aamulla nähnyt, ei enää päde illalla. Muutokset ovat todella nopeita. Katsokaa tuota Kotkansiipeä. Eilen se oli vielä ihan eri värinen, kuten näet alakuvasta.


Rosa Sommarwind

Kesän ruukussa asustanut Sommarwind-ruusu muutti syksyllä Oikeaanrinteeseen. Pelkäsin istuttaneeni sen juurtumisen kannalta liian myöhään, mutta hyvin siinä näyttää eloa taas olevan.

Koiranhammas - Erythronium

Ja kun kaikilla muillakin on koiranhammas, pitää sellainen omastakin puutarhasta löytyä. Ostin syksyllä puutarhaliikkeestä kaksi sipulia, joissa mainittiin vain, että ovat koiranhampaita. Hetken jo luulin, että olen tunkenut sipulit jälleen kerran Kiinaan saakka, vaan kyllä ne sieltä mullata ylös nyt ponnistavat. Jännityksellä odotan, millainen kukka koiranhampaisiini ilmestyy.

Tulipa 'Florosa'

Syksyllä laitoin Oikeaanrinteeseen myös jonkin verran tulppaanien sipuleita. Eräs pihan ongelmakohteista kun tuo alapihalle johtavien portaiden toinen puolisko on. Jo syksyllä päätin, että nyt tulee muutos siihenkin pähkäilypaikkaan. Luullakseni tämä tulppaani on  Florosa, pinkki kukka, jossa on vihreä raita. Sieltä se kukkakin jo kurkistaa. 

Valkosipuli - Allium sativum

Iloa löytyy myös Ukkokullan kasvimaalaatikosta, jonne hän istutti syksyllä valkosipulia. Piippoja on alkanut tupsahdella kuivien lehtien lomasta. Eri lajikkeita hän laittoi, mutta merkinnät taitavat olla Ukkokullan päässä.


Puutarhakoristeetkin alkavat vähitellen siirtyä kellarista omille paikoilleen puutarhaan. Mitä lie tämä pieni keijutyttö ajattelee taivaalla näkevänsä. Lintu kuitenkin jo odottaa häntä vesialtaan reunalla.

Lämpimät kiitokset kaikille TOP10-onnitteluista. Törmäsin uutiseen ihan sattumalta ja ilahduin todella paljon. En nimittäin ole missään vaiheessa ajatellut tavoitella blogillani mainetta ja kunniaa tai minkäänlaista hyötyä ylipäätään. Puhtaasti ilosta ja rakkaudesta puutarhaan, kasveihin ja kaikkeen kauniiseen sekä kirjoittamistaidon ylläpitämiseksi tätä blogiani teen. Kaikki muu on silkkaa bonusta tässä elämässä. 

Kiitokset kuuluvat teille kaikille, sillä tullakseen suosituksi, tarvitsee blogi aivan ehdottomasti teitä lukijoita ja kommentoijia.

Tutustukaahan näihin muihinkin TOP10-listan blogeihin, jollette jo ole niin tehneet. Kivoja puutarhablogeja on runsaasti listalla mainttujen lisäksi ja uusia näyttää syntyvän kaiken aikaa

1.   Kukkaiselämää
2.  
Saaripalsta
3.  
Kanelia ja kardemummaa
4.  
Mielen lumoa
5.  
Formaaki ja puutarha
6.  
Rikkaruohoelämää
7.  
Tylsän mörököllin blogi
8.  
Hernepensaskujamme
9.  
Anun puutarha
10.
Marian koti ja puutarha

Vappu alkaa olla juhlittu, mutta edessä on vielä normiviikonloppu. Jos vain luvatussa sateessa taukopaikkoja löytyy, nauttikaa pihasta, puutarhasta ja luonnosta. Voiko enää hurmaavampaa ajankohtaa olla, kuin tänään alkanut toukokuu.
 

25 kommenttia:

 1. Onnea sinulle kun olet päässyt TOP-ten listalle. Kivoja kuvia nämä kaikki, antavat monipuolisen kattauksen puutarhan keväästä. Ihana tuo keijutyttö. Mukavaa vappupäivän loppua!

  VastaaPoista
 2. Pidän kovasti blogirtasi, olet tosiaankin ansainnut paikkasi listalla! Nuo koristeomput ovat sitten hurmaavia, sitä kevätsuudelmaa tekisi minunkin mieleni!Jestas miten kaunis tuo Tulipa 'Florosa' <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Florosa-tulppaanin lehdetkin ovat jo niin hurmaavat. Miten upea onkaan kukka, kunhan se vihdoin avautuu.

   Poista
 3. Niin, kyllä se pihakierros pitää tehdä, vaikka meillä ei niin nopeita muutoksia vielä tulekaan. Aina jonkun kukan nousemista pitää jännittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vaikka mitään uutta ei nousisikaan, jaksaa niitä eilisiäkin rapsutella puolelta jos toiselta.

   Poista
 4. Onnea sinulle! Olet ehdottomasti paikkasi ansainnut listalla! Ihanat ostokset teit! Minullakin on haaveissa koristeomput;) Hyvää toukokuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Puutarhassa on se hyvä puoli, että kasveja voi lisätä vuosien mittaan (jos vain tila riittää). Jotenkin nyt tuntui siltä, että on koristeomppujen aika.

   Poista
 5. Täällä otetaan lunkisti vielä puutarhatöiden suhteen ja vielä niin kamalan pitkäänki.. Näyttäs siltä. Kevätkaihonkukka jo nyt, aikaisessa on minun vikkelistä.. ;) Kuka tai mikä taho tekee top10 listaa? Tuttuja nimiähän sieltä listalta löytyy, ei ole yhtään yllättäviä nimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkaihonkukka on meidän puutarhassa niitä aikaisia kukkijoita joka vuosi. Se myös kukkii pitkään ja hartaasti. Loppukesästä vielä vähän vaatimattomammin. Pidän siitä kovasti.

   Poista
 6. Onnittelut listapaikasta! Puutarhassa tapahtuu paljon, minäkin kierrän ja tarkistan piipot, paljonko on kasvua tullut päivän mittaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se puutarhassa onkin kivaa, että pelkkä kiertely ja katselu ilahduttaa kummasti.

   Poista
 7. Onnea hienosta sijoituksesta! Kyllä se tuntuu mukavalta, että omia jorinoita käydään lukemassa ja kommentoimassa, ja että ne huomataan jopa "ylemmältä taholta" käsin.
  Just noin se menee, puutarhaa pitää kiertää jatkuvasti, jotta pysy perässä. Tuo kotkansiiven versoamiskuvapari on tosi hyvä! Ihmeitä tapahtuu joka päivä, elämän ja kasvun ihmeitä, ja jopa kuolleiksi julistettujen eloon paluuta :-D
  Hyvä idea tehdä betoni- ja kivimuuria, puu ei tosiaan kestä. Tuo leikkimökin ympäristöhän näyttää tosi viihtyisältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa tulee kierrettyä, eikä sittenkään pysy perässä. Se on vain niin mukavaa käydä kääntelemässä lehtiä, josko alta löytyisi nuppuja. Uskomattoman paljon saa aikaa kulumaan niihin kierroksiin, kun sitä tulee pysähdeltyä ja taivasteltua kaikenlaista. Välillä lähden toiselle rundille, kun olen ensimmäisen saanut päättymään.

   Poista
 8. Hyvää alkanutta toukokuuta! Tämä on kyllä sitä puutarhurin parasta aikaa, ihana taas seurata kasvun valtavaa voimaa! Tuossa top-10 listassa oli tällä kertaa kaikki ihan oikeita puutarhablogeja, olet tosiaan ansainnut paikkasi listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Listassa oli tosi hyviä puutarhablogeja, mutta monta hyvää myös puuttui. Omaani en edes kuvitellut listalta löytäväni. Tosin, enpä ole tuollaista listaa seurannutkaan. Enkä muitakaan listoja. Elämä on yllätyksiä täynnä ja tällä kertaa ihan mukavia yllätyksiä.

   Poista
 9. Hienoa, olet kyllä ihan aiheesta päässyt tuolle listalle! Ja kyllä uskon että jokaisessa puutarhassa on joku heikko kohta, mutta useimmat eivät niitä kehtaa blogeissaan esitellä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muidenkin ongelmakohdista olisi kiva lukea ja etenkin siitä, miten itse kukin ongelmansa ratkoo. Niissä saattaisi olla jakamista laajemminkin.

   Poista
 10. Onnea listapaikasta ja yhtään en ole siitä yllättynyt. Tämäkin postaus on vallan viehättävä ja innolla sitä taas luin, kuten aina kaikki muutkin postauksesi.
  Niin ja onnea koristeomenapuiden hankinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Olen tosi onnellinen sekä listapaikasta että erityisesti uusista koristeomenapuistani.

   Poista
 11. Voi voi, noita ongelmapaikkoja on meilläkin vaikka kuinka, mutta ne on niin hirveitä, että olen karttanut postauksia niistä. Taitaisi tehdäkin terää niiden esittely joku kerta. Tuo harmaa kivituhka on kyllä ominaisuuksiltaan mitä parahinta näihin rakennuspuuhiin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, kuten Elmerille tuolla aiemmin totesin, ongelmakohteiden kuvaaminen voisi olla rakentavaa myös muille ihmisille. Etenkin niiden ongelmien ratkaisutavat saattavat tuoda vinkkejä, joista hyötyvät muutkin.

   Poista
 12. Onnitelut listapaikasta!

  Ongelmapaikkoja löytyy meidänkin puutarhasta, meillä on esim. varjoinen paikka, jossa mikään ei suostu kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi!
   Voisitko ehkä tehdä postauksen ongelmapaikastasi? Saattaisit saada hyviä vinkkejä muilta bloggareilta. Olen myös huomannut, että kun jonkun kohteen nostaa esille niin omassa mielessään, kuin näin julkisestikin, se alkaa tuottamaan ideoita ja lopulta myös ratkaisuja.

   Poista
 13. Ihania ostoksia! Ongelmapaikkoja on meilläkin. Juuri aloitettiin muokkaamaan leikkimökin taustaa ajatuksella risukosta ruusutarhaksi :) Toden totta, että luonnossa tapahtuu nyt hirveellä vauhdilla asioita. Ihmeellistä, miten nopeasti kaikki sit lopulta tapahtuu, kun alkuun pääsee. Mulla ei koiranhammasta vielä ole, mutta blogeista niitä ihastellessani totesin, että semmonen on toki saatava :D

  VastaaPoista
 14. Hei! Jotenkin luulin jo tänne kirjoittavani...mutta minultakin lämpimät onnittelut tuollaiset lukijaTopin paikasta. Hurja kuinka paljon ihmiset seuraavat puutarhatapahtumia eri puolella Suomea. Minusta aina yhtä ihmeellistä kuinka eri aikaan kevät tulee. Olet muuten ihan oikeassa tuolla ylemmällä, että kun tuo esiin puutarhan ongelmakohdat, niihin paneutuu itsekin aivan eri tavalla. Tosin naapurin auttelemana, kun kysyi, voiko hän tänne jonnekin joutomaata tuoda. Kyllä! Ja niin parani yksi nurkka.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!