torstai 24. syyskuuta 2015

Syksy on, on se


Nyt on syksy saapunut, koska vannoutuneena kesäihmisenä luovutin ja kävin ostamassa ensimmäiset callunat sisäänkäynnin kukkalaatikkoon. Siinä kesää viettäneet surfiniat olivat niin kulahtaneen näköisiä, että jotain piristystä oli keksittävä. Onneksi ei tarvinnut kertaheitolla hankkia kaikkiin laatikoihin syyskukkia, sillä minusta nämäkin olivat aika tyyriitä. Kuusi euroa tuollainen monivärinen calluna-purkki, joskin aika muhkea se on. Kesäistutuksesta oli jäljellä hyväkuntoisia muratteja ja annoin niiden jäädä. Sekaan tyrkkäsin muutaman marjakuusen oksan.


Myös työhuoneen ikkunalaatikko kaipasi päivitystä ja sinne ostin tavallisia kanervia. Tykkään niistä, vaikka eivät yhtä hyvin väriä pidäkään, kuin callunat.

Syysvuokko - Anemone hybrida 'Hadspen Abudance'

Syyskuun alussa ostamistani tarjoussyysvuokoista ensimmäinen on avannut nuppunsa. Tämä on ihan liputuksen paikka, sillä kukka on meidän pihan ihka ensimmäinen syyvuokko. Kärpäset olivat näköjään jo löytäneet uuden juhlapaikan.

Köynnöskuusama - Lonicera heck. 'Amerikan B'

Alkukesästä Päivänliljapenkin päässä olevaan köynnöstukeen istutettu köynnöskuusamakin on päättänyt ryhtyä kukkimaan. Yläpihan terassin kupeessa kasvava tuoksuköynnöskuusama kukkii yleensä aivan alkukesästä, mutta tällä köynnöksellä näyttää olevan oma aikansa. Mahtaako olla tavanomaista, vai lieneekö vain hullaantunut lämpimistä syyspäivistä?

Sinipiikkiputki - Eryngium planum ja Punatähkä Liatris spicata

Lidlin keväiset halpajuurakot ovat olleet hintansa väärtit. Niin Sinipiikkiputki kuin taustalla näkyvät Punatähkätkin ovat kasvaneet ja kukkineen koko rahan edestä.

Kärhö - Clematis 'Rouge Cardinal'

Edellisessä postauksessa ihastelin kukkimaan innostuneita kärhöjä Ville de Lyonia ja Multiblueta. Tänään huomasin myös alapihalla kasvavan Rouge Cardinalin olevan uudelleen nupulla. Se kukkikin pitkään ja hartaasti jo kesällä.

Daalia Pink Blend

Pation ruukuissa kasvavat daaliat jatkavat elokuussa alkanutta kukintaansa. Pinkki daalia on kyllä täynnä mustia ötököitä, jonkinsortin kirvoja ilmeisesti. Pariin kertaan olen niitä häätänyt, mutta mistä lie jälleen löytäneet tiensä daalian varteen ja nyt myös tuonne kukkaan. 


Valkoinen daalia ei jää yhtään pinkkiä huonommaksi kukinnassa. Toivottavasti ensi vuonna muistan paremmin latvoa daalioitani, jotta ne haarautuisivat ja jäisivät vähän matalammiksi, kuin nyt.


Kasvimaan reunalla kukkii vielä yksi hennompi sormustinkukka. Tämä kesä taitaakin jäädä varsinaisena sormustinkukkien valloituksena mieleen. Niitä on ollut mitä kummallisimmissa paikoissa. Niiden varret ovat kasvaneet pitkiksi ja aika tanakoiksikin ja ovat myös kukkineet pitkään. Marjapensaiden alla oli jo niin paljon siementaimia, että vähän niitä harvensin. Muuten saavat seikkailla ympäri puutarhaa, kunhan eivät aivan tukehduta muita kasveja.


Ilmeisesti yöt ovat olleet riittävän lämpimiä, sillä krassikin rönsyilee yhä kasvimaan reunalla. Ja kukkii iloisen värisenä. Krasseista olen joskus yrittänyt etsiä erikoisia värejä, mutta pusseista näyttää kuvista ja selityksistä huolimatta tulevan vähän mitä sattuu. Oikeastaan sillä ei ole mitään merkitystä, sillä krassin kuuluukin olla oranssinpunaisenkukertava ja näkyä pitkälle. Se on krassin tehtävä.


Hyötypuutarhapuoli on tänä kesänä mennyt sananmukaisesti täysin pieleen. Kurpitsansiemenet kylvin tarkoituksella melko myöhään, ettei niitä tarvitsisi pitkään ikkunalaudoilla katsella. Itivät hyvin ja aloittivat kasvun. Siirsin ne jossain vaiheessa kesäkuuta kasvariin ja vihdoin kasvimaalle. Vartta kyllä tuli ja myöhemmin myös kukkia runsaastikin, mutta niistä kukista ei oikein ole syntynyt mitään. Yksi pienen ilmapallon kokoinen kurpitsanmöllykkä kasvustossa näkyy köllöttävän. Jättikurpitsaa siitä tuskin ehtii tulla.


Sama huono tuuri on koettu kasvarissa. Tomaatteja alkoi vihdoin jossain vaiheessa kesää tulla, mutta vasta nyt ensimmäiset ovat muuttuneet punaisiksi. Liika kosteus on piinannut kasvihuonetta. Olen pitänyt siellä öisin lämmitintä ja käynyt aurinkoisina päivinä aukomassa ovea, mutta kun ulkonakin on ollut melkoisen kosteaa. Meidän kasvariin ei paista riittävästi aurinko, vaan minkäs mahdat. Kunnan metsä varjostaa liikaa ja laitankin kaiken toivoni siihen, ettei kunnalta lopu juuri nyt rahat, kun olisi meidän alueen vuoro saada kohennusta. Kunnostusprojektia on jo aiemminkin rahapulan vuoksi siirretty.

Kosmoskukan nuppu

Illat senkun pimenevät. Kello on seitsemän ja ulkona on jo hämärää. Tosin tänään se johtuu taivaan peittäneistä sadepilvistä, mutta varhainhan aurinko jo muutenkin laskee. Ulkona on mukava puuhata, etenkin näin lämpiminä päivinä. Ensimmäiset sipulitkin on jo laitettu multiin ja seuraavat jo odottavat vuoroaan. Eilen hamstrasin kauppareissulla kynttilöitä, sillä nyt jos koskaan on niiden aika.

Punahatut ne vaan kukkii

Ihan ei vielä ole viikonloppu, mutta sen verran lähellä, että voinen jo toivottaa kaikille leppoisaa ja raikasilmaista viikonvaihdetta!

20 kommenttia:

 1. No, kai se on pakko myöntää. On se syksy. Täälläkin on jo satanut kaksi päivää putkeen. höh!
  Onneksi siitä huolimatta vielä kaikkea kukkivaista löytyy ja ruska on vasta alkamassa. Rusokirsikassa on vasta pari punaista lehteä. Toivotaan , että saadaan vielä oikein hehkuva ruska tänne eteläänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, ja leppoisaa viikonvaihdetta sinne sinullekin!

   Poista
  2. Toivottavasti tosiaankin saamme myös niitä ruskan värejä. Täällä on ollut huikean lämmintä ja aurinkoista. Luvattuja sateita ei ole ollut. Viikonvaihteeksi tosin luvattiin kylmenevää, mutta katsoessani ennustelukemia, ei näyttänyt yhtään surkealta.

   Poista
 2. Niin. Syksy on tullut, toivottavasti kumminkin saadaan paljon hienoja aurinkoisia syyspäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia kuulaita ja aurinkoisia syyspäiviä olisi toiveissa.

   Poista
 3. Niin son! Minäki laitoin syksyä jo pihalle vaikka ilma ja kesäkukatkin viestivät jonkin verran kesästä. Mutta sullahan siellä on vielä oikein upeaa, ja kesäistä. Kesää ja syksyä yhtäaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa nuo kauppojen mainoksetkin vaikuttavat jonkin verran siihen, että kanerva ja parikin lähtee kauppareissulla mukaan.

   Poista
 4. Voi, on nuo kanervaiset aina niin ihanan näköisiä. Saas nähdä, joka talvi, kun ovat ränsistyneet, vannon, että ikinä en enää....mutta.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, keväällä kanervia kompostiin pilkkoessani tuumi joka kerran, että kylläpä on taas ollut turhaa touhua.

   Poista
 5. Pakko se on jo myöntää, että syksyssä ollaan. Aina ajattelen, että en törsäisi syyskukkiin, mutta ostan niitä kuitenkin, koska ovat niin suuri piristys syyskaamoksessa ja helpottaa vähän puutarhakaipuuta.
  Olen huomannut, että Lidlistä tekee löytöjä! Minunkin muutaman euron ruusuni kukkivat niin ihanilla kukilla koko kesän. Pistin ne maahan ja toivon, että talvehtivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan on ihan mukavaa, että sitä on lupa ja mahdollisuus pyörtää niin hyviä kuin huonojakin päätöksiä. Tosin kukkaroon kurkistaminen hiukan hillitsee moisia pyörtämisiä.

   Poista
 6. , mutta minä en oikein vielä ole sisäistänyt tätä syksyä ja kesäkodissakin kaikki kukkaruukut ja daaliat vielä omilla paikoillaan.
  Ihmeellinen asia kesä ja syksy ovat ihan tässä samassa, jos illat eivät olisi jo niin pimeitä voisi luulla vielä olevan elokuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisia lämpimiä iltoja on yleensä ollut elokuussa. Toissa iltana tulin puolen yön aikaan kotiin ja hyvin olisi tarjennus paitahihasillaan.

   Poista
 7. Sinä jo siiryit syyskukkiin. Yritän vielä sinnitellä ilman.
  Onnea syysvuokosta! On se niin ihastuttava syksyn piristäjä.
  Köynnöskuusamat kukkivat meilläkin kahteen otteeseen.
  Hyötykasveissa meilläkin meni tämä kesä aika heikoin tuloksin.
  Mutta daliat ne jaksavat sulostuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minullakin vielä suurin osa kesäkukista paikoillaan. Tuo sisääntulo on niin varjoinen ja vähän koleakin, joten yleensä siinä kesäkukat rupsahtavat ensimmäisinä.

   Poista
 8. Näin se on, syksy on tullut. Mutta kauniita kukintoja sinulla vielä on. Nautitaan niistä vielä niin pitkään kuin voidaan. Kauniit daaliat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon kukkijoita vielä puutarhasta löytyy. Tosin usein ne ovat yksittäisiä ja pienempiä, kuin kesällä. Toisaalta taas tähän aikaan vuodesta ilahtuu pienemmästäkin.

   Poista
 9. Viileä kesä aiheutti myös minulla vähäisen kurpitsasadon. Ensi keväänä laitan siemenet sisälle kasvamaan, vaikka ahdasta tuleekin ruukkujen kanssa.

  Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taisi olla meillä ensimmäinen kesä, ettei esimerkiksi kesäkurpitsaa saatu laisinkaan. Onneksi vuodet eivät ole veljiä keskenään. Josko ensi vuonna saisimme nauttia ihanasta lämmöstä heti alkukesästä alkaen.

   Poista
 10. Ihania on kukat. Pitää alata tottumaan että on syksy ja luovuttaa kesä pois.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!