perjantai 4. tammikuuta 2019

Taas mennään - kohti kevättä


Matka uudessa vuodessa on alkanut. Runsaiden pyhäpäivien vuoksi päivät ovat välillä vähän kadoksissa ja aamulla herätessä täytyy hetken miettiä, onko arki vai pyhä, keskiviikko vai ehkä jo lauantai. Uuden vuosiluvun kirjoittaminenkaan ei vielä suju automaattisesti. Varmaan jokunen päivä tai pari viikkoakin saa näppiksellä peruutella ja uusia lukemia kirjoitella oikeaan vuosilukuun osuakseen.


Talvimyräkkä on saanut maan sekaisin liikennettä ja ihmisiä myöden. Kummasti se talvi nykyihmiset ja etenkin autoilijat aina yllättää, vaikka sentään eletään tammikuuta. Onhan nämä talvet ainakin täällä etelärannikolla muuttuneet varsin vetisiksi ja leudoiksi, mutta edelleen kylmyys ja lumi ovat ajankohtaan nähden tavalliset ja asiaankuuluvat elementit. Itse asiassa lenkillä käydessäni totesin lunta sataneen varsin vähän, eikä navakka tuulikaan mitenkään hurjalta tuntunut.


Loppuvuodesta blogi-ideat tuntuivat kadonneen jonnekin kiven koloon ja mieleen hiipi jo pelko, ettei puutarhainnostuskaan kenties enää jaksa herätä. Turhaan etukäteen murehdin, sillä yksi ainut postilaatikkoon tipahtanut siemenluettelo on saanut taas kylvöhormonit päässä - sielläkö ne asustaakin - hyrräämään. Muutama bloggari on jo ehtinyt postata uusista suunnitelmistaan ja onpa Maatiaiskanasen elämää -blogi aloittanut jo kylvötkin.


Tuore siemenluettelo aktivoi minut inventoimaan omat siemenvarastot. Seuraavaksi on tarkoitus tehdä kylvö- ja istutussuunnitelmia. Laatikkoviljelmissäni harrastan vuoroviljelyä. Hyvin muistan, mitä laatikoissa on edellisinä kesinä kasvatettu, mutta kivahan kaikki suunnitelmat on kirjata paperille.

Viime kesänä tuli istutettua turhan paljon kukkia ruukkuihin. Olihan ne kauniita ja iloitsin kaikista kovasti, mutta selkä vääränä ruukuille sai vettä kantaa. Ehkä tuleva kesä ei ole yhtä hikisen helteinen ja kuiva. Aika näyttää. Toivottavasti lämmin kuitenkin.


Krakovalaisesta kirjakaupasta ostin pari puutarhalehteä. Toinen on paikallinen ja toinen Gardener´s World. Harmi vain, että kumpainenkin puolan kielellä. Aika vaivalloista on nettikääntäjän kanssa sanoja puljata, kun ei oikeanlaista sanakirjaakaan ole käytössä. Enkä ole ajatellut hankkiakaan. Kuvien katselu sentään sujuu ongelmitta kielitaidottomaltakin. Eikä maksaneet lehdet Krakovassa paljon. Eikös moinen ostaminen ole melkeinpä Sulo-Vilenmäistä säästämistä.


Kellarissa talvehtivat pelaguut ovat ihan yhtä raaskun näköisiä, kuin kuusi sisälläkin aikaansa viettävää. Kellarin pelaguilla on virtaa sen verran enemmän, että päivänsä pilkkopimeässä viettäessään pukkaavat kaiken aikaa kukkia. Enää en edes viitsi nuppuja taitella pois. Käyttäköön voimansa kukkimiseen, jos se heidän pimeyttään valaisee.


Mihinkäs sitä kissaihminen tavoistaan pääsisi. Kun ei ole omaa kissaa, täytyy herkutella toisten kissoilla. Tyttären kissapoikia kävin uutena vuotena ruokkimassa ja rapsuttamassa. Pois lähtiessäni Nemo jäi eteisen lipastolle pohtimaan, olisiko akkujen lataaminen tarpeen. Nenän yllä riippuva laturinpiuha ei sentään ollut pistorasiassa kiinni. Ja Nemolla virtaa riittää lataamattakin.


Vastahan tässä oli uudenvuodenpyhä ja seuraavaksi onkin sitten loppiaispyhä. Sen jälkeen voimmekin palata normaalin päiväjärjestykseen, jolloin aamulla herätessä toivon mukaan on paremmin kartalla siitä, missä kohtaa kalenteria kulloinkin liikutaan.

Päivät pitenevät, valo lisääntyy. Kohti kevättä ollaan menossa ja vauhdilla. Ihanaa!

Oikein hyvää uutta vuotta kaikille niille, joille en sitä vielä ole toivottanut! Ja toistamiseen niille, joille olen jo toivottanut. Mukavaa viikonloppua kaikille tasapuolisesti!

 

48 kommenttia:

  1. Jep. Minäkin selasin siemenkuvastoa aamukahvia juodessani. Kaikkea ihanaa löytyy, tosin ehkä pitää tarkastella jo olevat pussukat ekaksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omien varastojen selaaminen kannattaa. Huomasin, että varastosta löytyy samoja siemeniä, joita luettelossa katselin tilausintoa puhkuen.

      Poista
  2. Kun vuosi vaihtuu ja päiväkin on jo pidennyt ihan huomattavasti :D ajatukset tosiaan rientävät jo kohti kevättä. :)

    Lumi on ihanaa. Talvi ilman lunta on synkkä ja paljas ja monille luonnon eläimille ja kasveille vaikea.

    Myrsky oli toisaalla hurja, toisaalla ihan tavallinen talvimyräkkä. Meillä päin lenteli tavaroita pitkin tienoota ja kaatui puitakin, enkä itse ainakaan mennyt ulos koko päivänä, kun ei kerran ollut mikään pakko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rannikolla ja Ahvenanmaalla myrsky olikin tosiaan aikamoinen. Mitattiin jopa historian kovimmat tuulet. Varmasti olisin välttänyt ulkona liikkumista samassa tilanteessa itsekin. Meidän nurkilla tuuli oli vähemmän myrskyisää ja luntakin tuli ennustettua vähemmän.

      Oikeastaan lunta saisi tänne tulla vielä vähän lisää, jotta siitä olisi kasveille kunnon suojaa. Kun sää sahaa muutaman pakkasasteen ja plussan välillä, kasvit ovat kovilla.

      Poista
  3. Kyllä nyt näyttää ja tuntuu ihan talvelle ja toivottavasti lunta riittää kasvien suojaksi ainakin! Eilen meillä pakkanen iltaa kohden kiristyi -17 asteeseen, aamulla oli jo lauhempaa! Toivottavasti ei vesikelejä tulisi!

    Ihana kisu! Mukavaa on lämpimässä köllötellä!

    Siemenluetteloa itsekin selasin jo, hormoonit jylläävät tässäkin päässä! Yhden siementilauksen tein Vesalle, pian toisen Impectalle. Inventaarion mukaan en paljoa tarvitse, jotain kuitenkin. Hyötykasviyhdistyksen luetteloa odottelen ja surffaan Seedaholicin sivuille, sielläkin on kaikkea kivaa tarjolla. Nyt täytyy pysyä maltillisena tilausten suhteen!

    Mukavaa viikonloppua sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyötykasviyhdistyksen luetteloa minäkin odottelen. Nettisivuilla näytti jo heillä uutuuksia olevan. Sen tarkemmin en vielä verkkokaupan antia tutkinut. Maltti olisi kyllä tervetullutta. Jotenkin kaikki järki tuntuu kaikkoavan, kun selaa kuvastoja.

      Hyvää loppiaista sinulle!

      Poista
  4. Tosiaan on noista pyhistä ja arkipäivistä vähän sekaisin, että mikäs päivä nyt sitten taas on.
    Täällä on lunta tullut ihan reippaanlaisesti, juuri kävin ostamassa uuden rappu-rallin koska entinen hajosi. Ilman sitä ei tule toimeen.
    Onneksi sinulla on kisuja lähipiirissä, joten saat kissaterapiaa tarvittaessa. Kissan silittäminen tai sylissä pitäminen on niin rauhoittavaa.
    Täälläkin aloiteltiin siemeninventaariota, ja tein Siemenvesalta lumihiutaleiden tilauksen ja ihan vähän muutakin. Siemenkirje-asiakin on nyt kunnossa, ratkaisu siihen löytyi :)
    Oikein mukavaa viikonloppua, toivottavasti aurinko näyttäytyisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein aamulla puolentoistatunnin lenkin, jolloin aurinkoa ei näkynyt. Päästyäni kotiin, outo valoilmiö pilvien takaa pilkahti esiin.
      Omien siementen inventointi kyllä kannattaa. Kuvittelin, ettei minulla ole juuri mitään jäljellä ja yllättäen kaikkea kivaa varastoista löytyi. Silti aion lisää tilata.

      Mukavaa loppiaista sinulle!

      Poista
  5. Joo, hyvää uutta vuotta vaan !

    Pakkasta oli eilen illalla -19 ja tänään enään muutama aste.

    En vielä ole yhtään kylvänyt, mutta chilejä ehkä laitan viikonloppuna. Vähän ahdistaakin, että joko taas se hullun homma alkaa! 😂

    Lumikenkäilemään tekisi mieli. Josko viikonloppuna sitäkin! 😃 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjasti lämpötilat nyt sahaavat kunnon pakkasen ja vesikelien väilllä. Toivottavasti kasvit selviävät. Täällä ei kovin paljon lunta edelleenkään ole.
      Hyvä, että otit nuo chilit puheeksi. Viime keväänä jäi chilit kasvattamatta, kun en hankkinut siemeniä ajoissa. Ukkokulta on intohimoinen chilin käyttäjä, joten sitä ja valkosipulia pitää taloudessa olla.

      Lumikenkäily olisikin mukavaa. Täällä ei ole pelkoa lumeen vajoamisesta, vaikka lumikenkiä ei olisikaan. Ihan kiva oli kuitenkin ulkoilla.

      Poista
  6. Pikkuhiljaa ajatus alkaa askarrella keväässä ja kesässä, vaikka lunta tulee lisää vauhdikkaasti ja vasta oli reilu pakkaskeli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talveahan tässä vielä eletään pidemmän aikaa. Jotenkin vain se ajatus suuntaa kohti kevättä, kesää ja istutuksia. Aina sitä jotain täytyy multaan kätkeä.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  7. Mulla sama:päivät ihan sekaisin. Kyllä kevättä kohti kurkotellaan. Hassua, miten heti tammikuulle tultua tulee tunne keväästä, vaikka talvihan nyt on! Hyvää tätä vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa kummastelin itsekin: tammikuun alkaessa tuntui jo keväältä. Muutaman kerran auringon ilmaantuessa pilvien takaa huomaa päivän selvästi pidentyneen. Vai onko se vain tunne?
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  8. Voitin viime kesänä Maatiaiskanaselta tomaatin ja paprikan siemeniä, paprikat laitan tulevalla viikolla multiin. Ei voi luonnon kululle mitään - se vetää nyt jo kummasti pohtimaan kesän kasvatteja. "Pelakuussa" on sitä jotakin, se puhuttelee kasvattajaa rujonakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, ei voi luonon kululle mitään. Laitetaan siis siemeniä multaan ja unohdetaan turha vastustaminen.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  9. Totta on, että joulun-uudenvuoden aikaan päivät meni sekaisin ja sai oikein miettiä mikä päivä milloinkin on...kohta päästään normaali rytmiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlapyhät ovat ihan kivoja, mutta väkisinkin arkipyhien aikaan päiväjärjestys menee sekaisin. Onneksi se ei ole kovin vaarallista.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  10. Päivät menevät kyllä sekaisin täälläkin, mutta eipähän tuo mitään haittaa. Pitää vain muistaa tarkistaa kännykältä tai tietokoneelta, mikä päivä on milloinkin. Kovasti olen yrittänyt pysyä poissa siemenvarastoistani, mutta houkutus alkaa käydä päivä päivältä suuremmaksi :D Sielläkin näyttää jo mukavan talviselta. Tänne "myrsky" tuli käytännössä vain lumisateena, mutta sitä riittikin parille päivälle ihan tarpeeksi ja vähän ylikin. Tänäänkin on tiedossa kolaamista, mutta ei onneksi kymmentä senttiä enempää. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne siemenvarastot kannattaa käydä läpi, ennenkuin alkaa uusia tilaamaan. Ihastelin luettelossa sellaisia kasveja, joita olikin omassa varastossa. Hyvä, etten lähtenyt tilaamaan.
      Täällä näyttää mukavan talviselta ja tuntuukin siltä, vaikka lunta ei kovin paljon olekaan. Kolaaminen on sopivaa arkiliikuntaa, kunhan lunta tulee kohtuullisesti.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  11. Päivien pitenemistä niin odotan! Mutta kiva oli päästä tänään vähän lunta kolaamaan, hyötyliikuntaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin lumen kolaaminen on mukavaa hyötyliikuntaa. Kunhan lunta ei tule ihan hirvittäviä määriä, jolloin ei enää tiedä, mihin kaiken lumen sijoittaisi.
      Tänään ei aurinko ihan suoraan paista, mutta välillä pilkistää pilvien takaa ja on kyllä niin ihastuttavan valoisaa.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  12. Aika monta merkintää tuli tehtyä tuohon siemenkuvastoon;)
    Täytynee kuitenkin ensin katsoa, mitä siemenvarastosta löytyy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta ruksia tuli minunkin kuvastoon. Onneksi tsekkasin omat siemenvarastot ja jokusen ruksin saisin sitten poistaa.
      Mukavaa loppiaista sinulle!

      Poista
  13. Tarkkana saa olla päivien suhteen täälläkin.
    Kevättä ja valoisampia päiviä kohti mennään ja päässä muhivat jo monet uudet suunnitelmat. Toteutuvatko ne....se jää nähtäväksi?
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmia on hyödyllistä ja mukavaa tehdä. Eivät ne aina toteudu, ainakaan heti.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  14. Kaipa se on päivä jo vähän pidentynyt, vaikka ei vielä ikkunasta näy. Eilen oli hieno auringonpaiste.
    Ite en varmaan kasvata mitään tai voi jäädä kasvatukset herneenversoihin tai vihantakrassiin. On niin pimeää ollut, että viherkasvejakin on kuollut.
    Suloisen värinen amaryllis!
    Ei kärsi nyt katsella siemenkuvastoja :))) Jos on parveke, niin voi ostaa kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se päivä pidentynyt. Harmaina päivinä sitä ei vain huomaa.
      Parvekkeestakin voi tehdä puutarhurin unelmapaikan. Muutamia sellaisia blogeja seuraan, jossa on aivan upeita parvekekasvustoja.
      Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  15. Saatoin minäkin jo tehdä sekä siemen- että daaliatilaukset keväthuumassa. Niin se pieni tauko puutarhasta tekee hyvää, on taas innostunut ja odottava mieli kasvakautta kohdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Hetken puutarhatauon jälkeen innostus on palannut ja odottavan mieli suuntaa jo katseen multahommiin.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  16. Minä en vielä avannut siemenluetteloa. Täytyisi ensin inventoida jo olemassa olevat siemenet.
    Vaikka talvi on ihan oikeasti nyt päällä, on ihanaaa tietää, että seuraava vuodenaika on kevät.
    Pelaguut on minulla aika surkean näköiset. Onneksi ne voivat sitten keväämmällä elpyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka talvi onkin nyt meneillään, aika kuluu hurjaa vauhtia ja ihan huomaamatta ollaan taas keväässä.
      Surkeita ovat minunkin pelaguuni, kuten joka kevät. Tärkeintä, että ovat hengissä.
      Mukavaa loppiaisviikonloppua sinulle!

      Poista
  17. Nyt on meilläkin todella talvisen näköistä ja tuntuista; lunta tuli niin reippaasti. Kuitenkin on päivä lähtenyt pidentämään ja se tuo odotuksen valon lisääntymisestä. Siemenkuvastoja on tullut jo vähän katseltua, kunhan saan verokirjanpidon tehtyä, niin sitten uskallan tosissani ryhtyä puuhaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä siementen kanssa vielä mikään kiire ole. Se vain ihmetyttää joka vuosi, miten loppuvuoden väsähdys kaikkoaa päivien pidentyessä ja uusi into kaikkeen keväiseen nousee päällimmäiseksi.
      Mukavaa loppiaista sinulle!

      Poista
  18. Olemme keväässä ja uudessa kasvatuskaudessa nopeammin kuin arvaammekaan. Mutta ihana nauttia myös kunnon lumisesta talvesta kuten teilläkin näkyy olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen ja pikkupakkasen kuuraamassa maisemassa on nautinollista ulkoilla. Hyvin jää aikaa niille kevätsuunnitelmillekin.

      Poista
  19. Kevättä alkaa jo vähitellen olla rinnassa täälläkin, kun siemenvarastoja olen käynyt läpi. Tänään tein ensimmäisiä kylvöjä. Muutaman kuukauden kuluttua ovat esikasvatukset jo pitkällä. On tosi ihanaa, kun päivä taas pitenee. Valon määrän lisääntyminen piristää kummasti. Leppoisaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, sinä olet jo ehtinyt laittaa siemeniä multaan. Minulla on vasta kylvösuunnitelman laatiminen meneillään ja kävin sinunkin blogistasi tomaattiyhteenvedon lukemassa avittaakseni omia päätöksiä.
      Viikonloppua on jo lopuillaan, joten hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  20. Päivien nimet ovat tosiaan olleet hakusessa näin pyhien aikaan.
    Kaunis amaryllis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna siirrymme normaaliin päiväjärjestykseen, joten eiköhän pian taas olla tarkemmin kartalla.
      Eikö olekin ihastuttava amaryllis. Se on jo kukkimisensa kukkinut, mutta kuvia voi sentään vielä katsella.

      Poista
  21. Mua ainaki rupiaa kevättämähän het ku joulu on ohitte. Tuloohan orotuksesta aika pitkä, mutta onneksi oon löytäny esikasvatuksen ihanuuren rauhoottamahan suurimpaa kaipuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttua, puutarhurin joulusta siirrytään suoraan siementen pyörittelyyn ja kylvöihin. On se vaan ihana taas tuijottaa multaa ja sieltä nousevia versoja - kunhan ensin saan ne siemenet sinne multaan.

      Poista
  22. Kaunis valopuu pihassanne. Nemo on ihan selvästi meidän Vilinan serkku❤️. Toivottavasti pääset häntä taas pian rapsuttelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nemo on selkeä adhd-katti, mutta aika ihana sellainen. Nemo tulee Loki-veljensä kanssa kohta taas muutamaksi päiväksi hoitoon, joten rapsuttelu on taattu.

      Poista
  23. jeps, tuota luetteloa on täälläkin selattu ahkerasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on paksu luettelo, että riittää selattavaa. Ja aina voi aloittaa uudelleen alusta...

      Poista
  24. Kevät on täällä ihan pian, joten olen jo minäkin kevätistutusten suunnittelun aloittanu :) Oikein hyvää uutta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevättä kohti mennään vauhdilla ja erilaiset suunnitelmat ovat sillä matkalla mukavaa seuraa.
      Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!