maanantai 24. kesäkuuta 2019

Silkkaa juhlaa näiden kukkien kanssa

Paeonia lactiflora Coral Charm
  
Joka vuosi iloitsen valtavasti kasvieni menestymisestä ja niiden hyvinvoinnista. Vaan olenkohan tänä kesänä jotenkin erityisen herkistynyt, sillä meinaan suorastaan pakahtua liikutuksesta seisoessani kutakin kukkaa ihastelemassa. Oli sitten kyse tulikellukasta, ahomansikasta, idänunikosta tai näistä avoimiksi poksahtelevista pioneista.

Paeonia lactiflora Red Charm - luultavasti

Ruusupioni ehti ensimmäisenä avaamaan nuppunsa. Yhdestä ainoasta kukasta tuli poikkeuksellisen pieni ja se kuihtui ennätyksellisen nopeasti. Seuraavana kukkaan ehtikin messuilta vaaleanpunaisena Alexander Fleminginä ostettu mysteeripioni, jonka lukijani ovat tunnistaneet Red Charmiksi. Sen nimen pitäköön, kunnes joku jonkun toisen keksii. Red Charmia minulla ei ollutkaan, joten mitään vahinkoa pionibingosta ei aiheutunut.

Paeonia lactiflora Coral Charm

Coral Charmiin ihastuin heti sen nähdessäni ja niin siitä tuli tyypillinen "pakko saada" -kasvi, joka pian pakon ilmestymisen jälkeen muutti pihallemme. Itse asiassa en ollut uudelle pionille edes kovin tarkkaan paikkaa miettinyt ja niinpä istutin sen Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. Ei ollut hyvä ratkaisu. Sinne se jäi melkein unohduksiin. Ei näkynyt kunnolla ohikulkijoille, eikä itsellekään, kun Pikkupuutarhaan pitää varta vasten mennä. 

Pionipolku

Kun syksyllä 2017 keksin rakentaa Olopihan isoa Allaspenkkiä halkomaan uuden huoltopolun, syntyi siinä ohessa myös sopiva paikka pioneille. Olopiha on käytetyin alue tontillamme, sillä se on osa pation ja pergolan kokonaisuutta. Paikka, jonne pihaovi avautuu ja jonne elämä kesäaikaan laajenee. Vanhemmatkin pionit asustavat olopihalla, puutarhaportin oikealla puolella sijaitsevassa Syreenipenkissä. Tuntui järkevältä koota pionit lähelle silmäniloksi. No, muutama pioni on sentään alapihallakin. Kurgaanissa asustaa Jan van Leeuwen ja kaksi toistaiseksi nimetöntä valkoista pionia.

Paeonia lactiflora Coral Charm

Kaksi Coral Charmia siis muutti Pikkupuutarhasta Olopihan uuteen Pionipenkkiin. Saivat seurakseen ruusupionin, kuolanpionin, Louis van Houtten, Bowl of Beautyn ja Bartzellan sekä nyt uudelleen nimetyn Red Charmin. Kaikki lähtivät hyvin kasvuun ja osa viime kesänä jo kukkikin. Tänä kesänä Pionipenkissä kukintaa on vähemmän, mutta Coral Charmissa on kahden jo avautuneen lisäksi nuppuja odottamassa vuoroaan.


Paeonia lactiflora Festiva Maxima

Vaikka aamulla pionit olivat vielä tiukassa nupussa, yllättäen illansuussa Syreenipenkin valkoiset Festiva Maximat olivat alkaneet avautua. Kuvaaminen oli hieman hankalaa, kun en päässyt ihan lähelle kyetäkseni pitämään kukan varresta kiinni ja navakka tuuli huojutti pionia jatkuvasti estäen tarkennuksen.

Paeonia lactiflora Sarah Bernhardt

Näyttää vahvasti siltä, että myös Sarah Bernhardit ovat pian auki. Väri on jo selvästi näkyvissä ja puuttuu vain loppupamaus niin kukka on täysin auki.
Miten minusta tuntuu, että pionit ovat tänä kesänä valtavan korkeita. Pitänee käydä mittaamassa, jotta saan konkreettista tukea ajatukselleni tai toisaalta voin todeta niiden olevan tavanomaisia hujoppeja. Nuppuja on todella paljon ja nyt jännittääkin, riittävätkö tuet pitämään painavat kukinnot pystyssä. Millään en ehdi jokaisen leuan alla kättäni pitämään. Toivottavasti ei ainakaan rankkasadetta juuri kukinnan aikaan saada. Silloin on raahattava auringonvarjo kellarista kaunokaisia suojaamaan.


Papaver orientale Royal Wedding

Vaaleanpunaisista Princess Victoria Louise -idänunikoista osa on vielä nupulla ja osa pudottaa terälehtiään. Valkoisista Roydal Wedding -unikoista on avautunut vasta yksi. Jännityksellä odotan, ovatko loput nuput sittenkin Victoria -prinsessoja, vai saako tämä ainokainen valkoinen muita samanlaisia kaverikseen.Idänunikoiden kukinta on tänä kesänä ollut kerrassaan loistavaa. Muutama punainen unikko vielä punertaa penkissä. Useimmista on jo terälehdet leijailleet käytävälle ja muiden kukkien vihreille lehdille. Hienot siemenkodat ovat tulleet esille. Näillä kavereilla on komeat, samettikoristeiset lakit päässään. Sisällä kypsyy sadoittain pikkuruisia unikon siemeniä.


Hydrangea anomala subslp. petiolaris - Köynnöshortensia

Köynnöshortensiaan on tarttunut muiden kasvien riehakkuus, jonka seurauksena se on ilmeisesti päättänyt peittää kaikki vihreät lehtensä valkeilla kukilla. Köynnöksen lähellä kulkiessa kukista kuuluu melkoinen surina ja pörinä, kun kymmenet mehiläiset ja muut hyönteiset tekevat valtauksiaan. Luonto tarjoaa oman musiikkikattauksensa, kunhan vain keskittyy kuuntelemaan.


Hydrangea anomala subslp. petiolaris - Köynnöshortensia

Puutarhan anti on tällä hetkellä sanalla sanoen yltäkylläistä. Ei ehdi yksi kasvi vielä lopettaa, kun toinen on jo täydessä vauhdissa. Aivan kuin kasvit olisivat yhteisestä sopimuksesta päättäneet laittaa parastaan. Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riina taisi jossain postauksessa tai kommentissaan todeta, että kaikista raportoidakseen pitäisi tehdä kolme postausta päivässä. Juuri siltä nyt tuntuu. Jälkijunassa ollaan kaiken aikaa, vaan ei haittaa. Kaikki kauneus tallentuu päähän ja se, minkä ehtii, kameralle. Laittakaa ystävät kalliit nyt kamera laulamaan, jotta talven pitkiksi illoiksi on kesäistä muisteltavaa.

Hydrangea anomala subslp. petiolaris - Köynnöshortensia

Jos olin huhtikuussa sekaisin keväästä, nyt olen totaalisesti pyörällä päästäni kauniista kukista.

41 kommenttia:

 1. Mikä on sinunkin puutarhassasi käyskennellä, kun on niin paljon ihasteltavaa! Pioneja hehkutetaan monessa blogissa nyt. Ja ihan syystä kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin paljon ihasteltavaa, että on vaikea päättää, mitä niistä ensinnä huhkuttaa. Olkoon siis pionien vuoro.

   Poista
 2. Oi mitä kaunottaria. Kyllä meilläkin pioneissa pittuutta tuntuu olevan. Festiva Maxima huiteloo melekein miun korkusena ja eilen uamuna tuettiin lissee kepeillä ja matonkutteeella, ei tuki riittäny. Valtavia on kukatkin. Viileä ja satteinen kevät varmaan ol kukille mieleen. Kaikkii ihanoo on siun puutarhassa nähtävillä. Tuo pionin siemenkotakin on hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittasin eilen Sarah Berndhartin ja sen pituus oli 124 cm. Se ei ollut edes pisin. Pitänee minunkin käydä laittamassa vähän lisää tukia, jotta aukeavat kukat eivät painollaan katkaisisi varsia.

   Poista
 3. Jaan täysin tunteesi, nyt tapahtuu hengästyttävän paljon ja nopeasti. Minunkin mielestäni pionit ovat korkeampia tänä kesänä ja tuntuu siltä että viime kesä oli niille oikein hyvä ja nyt saadaan nauttia hedelmistä. Monet muutkin kasvit ovat hyvinvoivia ja kukinta runsasta. Nautitaan nyt sydämen kylmyydestä ja tallennetaan muistoja verkkokalvolle ja kuviin! Mieheni ihmettelee, kun ensin hihkuin ja ihastelen kukkia puutarhassa pitkin päivää ja illalla näytän kuvia samaisista.... tämän voi varmaan ymmärtää vain saman kokemuksen jakava puutarhahurahtanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi meidän miehiä. Ovat ihan helisemässä tällaisten puutarhaan hurahtaneiden kanssa. Onneksi täällä blogissa voi jakaa innostusta ja tietää, että ymmärtäjiä löytyy.

   Poista
 4. Upeat pionit! Nyt on kaunis aika. Omassa puutarhassani on tavallista vaisumpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on upeaa kukintaa aina. Itse tietenkin huomaa sellaisiakin asioita, mitä muut eivät kuvista välttämättä erota. Toivottavasti kukat ilahduttavat sinua jatkossa.

   Poista
 5. Pionit ovat ehdottomia keskikesän kaunottaria ja ne onkin siksi hyvä sijoittaa paikkaan missä ne ovat helposti ihailtavissa. Puutarhassa tapahtuu päivittäin ja jo muutaman päivän poissaolon takia saattaa menettää paljon kaunista katselemisen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei millään malttaisi olla puutarhasta poissa päivääkään, kun tapahtumien vauhti on niin hurja. Hiukan ehkä sadetta toivoisin, mutta muuten olen iloinen kaikesta ympärillä olevasta kauneudesta.

   Poista
 6. Kyllä se niin on minunkin puutarhassani, ettei silmiään tahdo saada räpsäytetyksi kiinni kun on niin paljon katseltavaa, eli oikeassa olet tämän kesän kukkahuuman kanssa.(Eilisten vieraitteni kanssa se tuli todistettua.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sait vieraita ihailemaan kanssasi puutarhaa. Ukkokullasta ei oikein ole kiertelijäksi, joten joudun höpöttämään enimmäkseen itselleni ja kameralle.

   Poista
 7. Enpä yhtään ihmettele, että olet sekaisin kukinnoista, niin kaunista kukintaa sinulla on puutarhassasi. Pionit, nuo puutarhan kuningattaret, ovat vaan niin upeita. Joka päivä tapahtuu jotakin ihanaa puutarhassa. Aurinkoisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhakierrokset täytyy tehdä vähintään kerran päivässä, parhaana kaksi kertaa. Muuten voi jokin ihastuksen kohde jäädä huomaamatta. Välillä pohdin, että riittääkö kauneutta koko kesäksi, mtuta niin taidan pohtia joka kesä. Eiköhän sitä löydy.
   Aurinkoisia päiviä sinullekin!

   Poista
 8. Tämä pionihulluus taitaa olla nyt huipussaan! Lämpimät säät kypsyttävät nuppupallot tosi nopeasti ja kukat avautuvat arvaamatta! `Coral Charm´ on aivan ihana, itsekin olen odottanut niiden avutumista, tosin melko pienellä ainokaisella kukallaan ovat ilahduttaneet. Tuollainen pionien reunustrama polku onkin hieno idea! Kuvaamista tosiaan kannattaa nyt harrastaa, ja useaan kertaan päivässä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionihulluus on sopivaa jatkumoa tulppaani-, syreeni- ym. hulluudelle. Kärhöhulluuskin taitaa vielä olla edessä. Puhumattakaan tomaattihulluudesta. Näitähän riittää.
   Coral Charm on ihastuttava. Tänä vuonna vähemmän oranssi, kuin edellisenä. Mistähän johtuu? Illansuussa on mukava kuvata, kun aurinko ei muodosta enää niin räikeitä varjoja.

   Poista
 9. ♥ Olen itsekin harkinnut 'Coral Charmia'. Pysyykö sen väri tuollaisena vai muuttuuko jossain vaiheessa oranssiin päin kun nimi viittaisi koralliin? Etsin juuri tuollaista aniliininpunaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coral Charm on ihana ja yleensä enemmän oranssi, kuin nyt. Tai ei oranssi, vaan korallin värinen nimensä mukaisesti. Jostain syystä tänä kesänä väri on ollut vähemmän oranssi ja kirkkaampi. Täytyypä tehdä vertailu edelliskesän väriin. On se hankinnan arvoinen, suosittelen.

   Poista
  2. Kiitos! Pionit ovat jänniä kun niiden väri ja muoto vaihtelee. Täytyy miettiä koralliin sopivaa seuraa :)

   Poista
 10. Upeita kukkijoita! Köynnöshortensiasi on todellakin innostunut kukkimaan! Pionipolku näyttää kutsuvalta jo nyt, saati sitten kun kaikki pionit ovat täydessä kukassa. Meillä tullaan vähän jäljessä, mutta kukintaa riittää kyllä pahimpaan nälkään. Pionit ovat vielä tiukalla nupulla ja hyvä niin, eivätpähän olleet ihan hätää kärsimässä myrskytuulissa. Lehtosinilatvaparka sen sijaan päätyi melkein kokonaan maljakkokukaksi. 17 kukkavartta oli taittunut ihan maanrajasta, kaksi lyhyintä pysyi vielä juuri ja juuri pystyssä. Sainpahan reilun kimpun leikkokukkia. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensia kukkii nyt runsaana. Kuvassa näkyy vain talon kulmalla kasvava osuus. Päätyseinässä on tuplasti lisää kukkivaa köynnöstä.
   Minulla lehtosinilatvat kaatuvat joka kesä käytävälle. Niiden leikkaaminen maljakkoon ei ole vähentänyt kasvua. Ehkei tanakasti seisovia kukkia raaskisi poimiakaan, joten luonto hoitaa näin kukkia myös sisällä ihasteltavaksi.
   Laitoin juuri äsken 3-metrisen auringonvarjon pionien suojaksi, kun seuraaviksi päiviksi on sadetta luvassa. Sade on tervetullutta, mutta pionit se kaataa tehokkaasti.

   Poista
 11. Minun köynnöshortensiat kasvavat sellaisessa savijankossa etteivät ole kukkineet vielä koskaan, tosin siihen voi kuulemma muutenkin mennä vuosia. Upeat pionit, minä huomaan tykkääväni vuosi vuodelta enemmän pioneista. Yksi syy on ollut nämä kuivat kesät. Pionit kestävät kuivuutta, ovat helppohoitoisia ja loppupelissä aika vähään tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että pitkään meni meidänkin köynnöshortensian ensimmäiseen kukintaan. Nyt sillä on jo ikää ja lähes joka vuosi kukkii komeasti. Se ei ole kiireisen ihmisen köynnös.
   Totta, pionit ovat mainettaan helpompia ja tyytyvät aika vähään. Jotenkin näiden kasvien kanssa käy niin, että vähitellen kiva nnostuksen ja tykkäämisen kohteet lisääntyy ja laajenee. Onneksi vaihtoehtoja löytyy joka makuun.

   Poista
 12. Oi, pionit ovat niin ihania, tai siis kaikki kukat. =DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Vaikea on nimetä rumaa kukkaa. Ihania ovat ja kukin vuorollaan erityisen ihana.

   Poista
 13. Paljon katseltavaa ja ihailtavaa ja niin vähän aikaa. Onneksi kohta alkaa kesäloma. Pionit on kyllä yksi ehdottomista suosikeista. Ja tuo pionipolku on oikein siisti. Hienoa, että huoltopolkuihinkin panostetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti säät suosivat kesälomaasi ja voit nauttia kukkien kauneudesta.
   Olen viime vuosina panostanut huoltopolkuihin, jotta ei tarvitse loikkia yli tai talloa läpi muun kasvuston.

   Poista
 14. Kyllähän tuossa kaiken kauneuden keskellä pää menee pyörälle silkasta ilosta :) Mä niin odotan, että oma köynnöshortensiani on tuossa tilassa, täynnä kukkia! Se on niiiiin kaunis! Mutta pitää vielä malttaa odottaa kun on vielä niin pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokullalle taitaa olla jo liiallista tämä kukkien hehkuttaminen. Pitänee hänen läsnäollessaan jutella vähän muustakin.
   Köynnöshortensian kotiutumiseen menee tovi, mutta vauhtiin päästyään sitä ei mikään pidättele.

   Poista
 15. pionit ovat uskomattoman upeita parhaillaan ja tuo köynnöshortensiasi myös ihastuttaa! teitkö juuri keväällä tuon kuvassa olevan kivetyn hoitopolun? se on käytännöllinen. aamu varhaisella ei kaste haittaa, voi kuivin jaloin tehdä pihakierroksen pionien luokse:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein tuon polun jo vuosi sitten, mutta keväällä pinnoitin se noilla pihakivillä. Aiemmin oli kivituhkaa ja muutama kävi siellä täällä. Nyt on helpompi harjata polku puhtaaksi.
   Hiukan aamukastetta kasveille soisin. Alkaa taas olemaan tosi kuivaa.

   Poista
 16. Ihania pioneita! Mietin tuota Coral charmia keväällä ja kyllä se kannattaisi hankkia, on kaunis. Tänä kesänä tuntuu, ettei puutarha vedä henkeä ollenkaan välillä vaan uudet kukat tulevat kukkaan ihan non-stoppina. Yleensä on ollut jotain taukoja sentään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coral Charm kannattaa hankkia. Se on luonnossa kuvia kauniimpi.
   Sinäpä sen sanoit; aikamoista nonstoppia tämä on ollut. Juri kävin katsomassa pensasruusuja, jotka taitavat avata kaikki nuput kertaheitolla. Onneksi osa ruusuista kehittää uusia nuppuja.

   Poista
 17. Meilläkin pionit ovat todella korkeita! Tosin en tiedä, ovatko ne normaalia korkeampia, sillä ne kasvavat minulla nyt vasta ensimmäistä kesää. Kolmessa istuttamastani viidestä pionista on yksi nuppu kussakin ja odotan innolla niiden avautumista. Sinun pionisi ovat äärimmäisen kauniita. Ihana väri tuossa Coral Charmissa. Myös Festiva Maximasta pidän kovasti ja se onkin omalla hankintalistallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan pionit korkeita kasveja, mutta tänä kesänä erityisen korkeita. Mittasin yhden Sarah Bernhardtin ja sen mitta oli 126 cm. Olen käyttänyt samoja pionitukia vuosia. Nyt niiden lakikorkeus ei riitä alkuunkaan. Kävin hetki sitten laittamassa pionien päälle 3-metrisen auringonvarjon, sillä tänne on luvattu sateita. Pionien juuri avautuneet painavat kukinnot eivät kestä vaurioitta sadetta. Mitäpä sitä ei kukkiessaan eteen tekisi.
   Festiva Maxima on ihana ja melkeinpä puutarhan peruspioni. Suosittelen kyllä lämpimästi myös Coral Charmia. Jotenkin sen oranssinen sävy on niin erikoisen kaunis.

   Poista
 18. Ihanaa kukkaloistoa. Pionit tosiaan kannattaa istuttaa paikkaan, jossa ne näkee. Olisi kamalaa menettää kukinta,jos unohtaisi käydä jollain nurkalla juuri pionien kukinta-aikaan.
  Minullakin on nimettömiä pioneja. Oss varmaaan jääkin nimettömiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin pärjää nimettömien pionien kanssa. Riittää, että ovat kauniita ja että itse niistä tykkää. Tietysti nimillä on enemmän merkitystä, jos on innokas keräilijä.

   Poista
 19. Kauniita!! kaikki!!
  h u o k a u s:)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva se päivä minäkin kukkien äärellä huokailen.

   Poista
 20. Pionien huumaa! Tuommoinen pionipolku olisi ihana, minä olen niitä melkein jokaiseen perennapenkkiin istuttanut ja jos aukkopaikkoja syntyy, pionilla paikkaan! Coral charm ei meillä vielä tänä vuonna kuki, kaksi juurakonpalasta pelastin keväällä Bauhausin laarista. Ensi kesänä jo kukkia, toivottavasti.

  Hurjan rehevää on kasvu, pionit metrissä ja ylikin. Jopa pienimmät kuunliljat pörhistelevät muhkeuksissaan.

  Päivittäiset kukkakävelyt ovat niin ihania, ollaan me kyllä onnekkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä onnellinen Coral Charmin omistaja. Se on ihastuttava ja varmasti jo ensi kesänä kukkii. Ihmettelin sen nopeutta, sillä istutin sen syksyllä ja seuraavana kesänä jo kukki.
   Kaikilla on tänä kesänä hurja voima kasvuun ja kukkimiseen. Mittasin tosiaan yhden Sarah Bernhardtin ja sen korkeus on 126 cm. Melkoinen hujoppi.
   Ehdottomasti olemme onnekkaita ja onnellisia saadessamme elää ja olla kasviemme parissa. Näin sen koen.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!