keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Mijas pueblo - ihastuttava valkoinen kylä


Muutaman kilometrin päässä Fuengirolasta, vuorille päin, sijaitsee ihastuttava valkoinen kylä Mijas pueblo. Siellä kannattaa käydä ihan kiireettä kiertämässä ja katselemassa. Kylään pääsee helposti bussilla, eikä automatkakaan hankala ole. Malagan maakuntaan kuuluva Mijasin kunta on laaja alue ja osittain se on kasvanut kiinni mm. Fuengirolaan. Historiallinen keskus Mijas pueblo on 400 metriä merenpinnan yläpuolella, vuoren rinteillä ja juuri sitä paikkaa tässä postauksessa ihastelen.


Kylän sydämeen ei ehkä kannata omalla autolla mennä, sillä pysäköintipaikat ovat kortilla. Kuvassa näkyvän kaupungintalon läheisyydessä on parkkipaikkoja ja  vasemmalla puolella olevassa parkkitalossa euron hinnalla löytyi hyvin tilaa. Tosin kesäaikaan tilanne saattaa olla toinen. Pysäköintitalosta pääsi hissillä suoraan turisti-infon viereen ja vastapäätä Plaza Virgen de La Pena -aukiota.


Turisti-infosta saimme kylän kartan, jossa yllätykseksemme tekstit olivat myös suomeksi ja ruotsiksi. Vieressä on myös siistit vessat. Ukkokultaa käsipesulta odottaessani kuvasin kaupungintalon muurissa olevaa keramiikkatyötä, josta löytyi hauskoja yksityiskohtia.


Kylässä toimii burro-taksi eli aasikyydillä pääsee tutustumaan nähtävyyksiin. Turistit pyysivät 60-luvulla aasien kanssa töistä palaavia työntekijöitä kuvattaviksi tai kuljettamaan heitä aasilla. Ansaitut juomarahat ylittivät palkat, jolloin aasikuljetuksista syntyi uusi ammatti.


Me tyydyimme ottamaan toisistamme kuvat yllä näkyvällä aasipatsaalla ratsastaen. Patsas on nimenomaan kuvaamista varten paikalla ja sen päälle pääsee kätevästi kapuamaan portaita pitkin. Tämän tukevan aasin selkäkin taitaa kestää turisteja paremmin, kuin elävät aasit.


Mijas on julistettu 1969 historiallis-taiteelliseksi kyläksi. Monet asuintalot on muutettu kaupoiksi, taidemyymälöiksi, ravintoloiksi ja baareiksi. Nahkatuotteita, keramiikkaa ja kaikenlaista on myynnissä. Miljöö on todella viehättävä, enkä missään törmännyt tyrkyttämiseen. Ihan rauhassa sai katsella.
Tapamme mukaan olimme liikenteessä aamulla. Kaupat aukeavat yleensä kymmeneltä ja siihen saakka kaduillakin on varsin rauhallista. Mijas on korkeasesongin aikaan taatusti täynnä ihmisiä, mutta nyt oli mukavan väljää.

Turisti-infossa saimme vinkin, millainen lenkki kannattaa kiertää nähdäkseen parhaimmat kohteet. Minusta koko paikka oli yhtä nähtävyyttä ja olisin voinut kierrellä siellä pidempäänkin. Harmiksemme vuokra-auto piti palauttaa iltapäivällä, joten aika oli hiukan kortilla.


Compasin näköalapaikka on lähellä, joten sinne suuntasimme ensimmäisenä.
Näköalapaikalla sijaitsee myös Virgen De la Pena eli Kiven neitsyen kappeli. Sen on kaivanut kallioon 1600-luvulla karmeliittamunkki. Kappelissa on Mijaksen suojelupyhimyksen Virgen De la Penan kuva, jonka legendan mukaan löysivät kyyhkysen paikalle ohjaamat kaksi lapsipaimenta.


Maisema alas rannikolle on huikea.

Vanhojen muurien ympäröimällä aukiolla, kappelin edessä on viehättävä puisto suihkulähteineen ja lukuisine kivipenkkeineen.

Plaza de la Constitución on aukiona yhtä viehättävä, kuin koko kaupunki. Marmorinveistäjä Galiano rakensi nykyisen lähteen ja kivipenkit, jotka tulva vei mennessään marraskuussa 1884.Muurien reunustamaan rinteeseen on perustettu puutarha lukuisine kasveineen. Ensimmäiset numeroidut kasvitaulut olivat jo kadun reunalla ennen härkätaisteluareenalle saapumista.


Kasveista kiinnostuneen kannattaa kiertää koko puutarha. Alue ei oli kovin suuri, kasvikyltit ovat kauniisti toteutettuja ja puutarhassa saa hyvin nimen lukuisille kasveille, joita on tullut nähtyä katujen varsilla ja puistoissa. Puutarhat on suunniteltu kukkimaan ympäri vuoden.
Kylässä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Ovaalin muotoinen härkätaisteluareena, jossa järjestetään turisteille show-esityksiä ja jossa sijaitsee härkätaistelumuseo. Suklaatehtaassa pääsee esittelykierrokselle. Lukuisia museoita ja buurilais-foinikialaiselta ajanjaksolta peräisin olevien rakennelmien päälle perustettu Mijasin linnoitus.

Jos vain joskus toisenkin kerran Aurinkorannikolle menen, Mijasia varten varaan enemmän aikaa. Voisin hyvinkin jopa asua siellä pari päivää hotellissa, vaikka alhaalta rannikolta ei ole matka eikä mikään käydä Mijas pueblossa päivittäin. Valkoisia kyliä toki Espanjassa on monia. Mijas oli sopivasti tavoitettavissa.


Ihan viimeiseksi postaukseksi ei tämäkään vielä taida jäädä. Lumettomuudesta huolimatta pihalla tapahtuu nyt niin vähän, että ennen kylvöjen alkamista voi hetken aikaa jorista vaikka lomasta.

Lomamatkan edelliset postaukset:

5.1. Joulu appelsiinipuun katveessa 
7.1.  Ylös alas Andalusiassa eli patikointi Caminito del Reyllä
9.1.  Maisteluvuorossa Malagan puutarhoja
11.1.  Eläimellistä menoa
13.1. Korkealta näkee kauas - Ronda ja Gibraltar


20 kommenttia:

 1. Onpa paljon kauniita kuvia Mijasista. Upeat kivipenkit ja kauniit valkoiset talot parvekkeineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mijas on ihastuttava paikka. Sinne voisin mennä uudelleenkin.

   Poista
 2. Kyllä on upeita maisemia. Tuolla kylässä meikäläisenkin pää kestäisi käydä. Onkohan parissa kuvassa näkyvä oranssikukkainen köynnös muurin päällä tulikukkaa? Ainakin samannäköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranssi köynnös on muistaakseni tulitrumpetti. Kukki valtoimenaan, todella näyttävää katseltavaa.
   Korkeuseroista huolimatta Mijasissa koki olevansa turvallisesti kaduilla ja aukioilla.

   Poista
 3. Vuokrasimme tuolta kylästä jokunen vuosi sitten tuttavaperheen kera huvilan. Huvilalta oli upea merinäköala ja siellä oli lämmitetty allas lapsille, kylän keskus oli kävelymatkan päässä ja vuorille pääsi myös patikoimaan helposti. Oli nappivalinta, miljöö on niin erilainen kuin alhaalla Fuengirolassa, jossa taas oli helppo poiketa viettämässä rantapäivää tai ruokaostoksilla. Aurinkorannikko näytti meille ihan toiset kasvonsa tuolla lomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti oli nappivalinta. Mietimme itsekin, että rantahotellin sijasta olisi kiva vuokrata huvila vuoristokylästä tai -kaupungista. Mijasista on lyhyt matka alas Fuengirolaan. Bussikin kulkee Mijasista Fuengirolaan, mutta henkilöauto helpottaa ja vapauttaa kyllä liikkumista.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hurjan paljon olisi ollut enemmänkin katsottavaa. Toisen kerran sitten, jos sellainen tilaisuus vielä tulee.

   Poista
 5. Hienot kuvat ja upeat maisemat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mijas on upea paikka sekä maisemiensa vuoksi, että muutenkin.

   Poista
 6. Ihana Mijas Pueblo ❤
  Kiva, että löysitte reissullanne näitä mukavia retkikohteita, auto kieltämättä antaa aivan huikeat mahdollisuudet tutustua lähiseutuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mijas Pueblo on todella ihastuttava paikka. Olisihan sinne päässyt bussillakin, mutta kieltämättä autolla liikkuminen antoi enemmän mahdollisuuksia. Paljon ehdimme nähdä, vaikka nyt tuntuu, että paljon jäi näkemättä. Onpahan hyvä syy tehdä uusi reissu.

   Poista
 7. Upeat kuvat!
  paljon nähtävää,kaunista.aivan ihanaa,
  Nuo kivienkit ,jestas miten ihanat
  Tuhannet kiitokset Tästäkin tarinastasi!,Between!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Mijasissa oli paljon kaunista katseltavaa. Kivipenkki olisi aika kiva omassakin pihassa.

   Poista
 8. Ihastuttava paikka ja paljon kauniita yksityiskohtia. Ihastuin etenkin noihin portaisiin. Upeita! Kaduilla on ihan hämmentävän rauhallista, taisi olla sopiva aika vierailla kylässä? Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kauniit portaat. Keramiikkaa ja takorautaa on käytetty paljon, ja tietenkin kasveja. Olimme Mijasissa jo ennen kymmentä. Kaupat aukeavat yleensä vasta kymmeneltä (ruokakaupat usein jo aiemmin) ja elämä kaduilla tuntuu käynnistyvän vasta sen jälkeen. 2.1. ei taida muutenkaan olla korkeasesongin aikaa. Kesällä tuolla on paljon enemmän turisteja.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 9. Mijas on niin ihana ja sieltä löytää aina näkemistä, vaikka olen käynnyt siellä monta kertaa.
  Mekin ollaan parkkeerattu sinne euron parkkihalliin. Kävellen näkee parhaiten ja pääsee suloisille pikku kujille, joihin autoilla ei pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mijasissa on aivan ihania pieniä kujia ja katuja sekä portaikkoja. Ei tulisi mieleenkään kurvata sinne keskustaan autolla. Mijasin kaltaisessa paikassa olisi kiva viettää pidempi aika. Sieltä pääsee bussillakin esim. Fuengirolaan, joten aina ei olisi oman auton varassa. Ihan kuten teilläkin siellä Marbellassa.

   Poista
 10. Between, aivan loistavia matkakuvia sinulla, todella hyviä, kiinnostavia!♥

  En halua pilata iloasi, mutta eräs ystäväni kertoi, miten huonosti tuolla kohdellaan aaseja eli kun tietää, millaiset olot niillä on, ei niitä käytä. Ensimmäisenä päivänä hän oli mennyt ihmetttelemään, kun aasit jonossa ja turvat naruilla kiinni sidottuina. Sillon hänelle oli näytetty kylttiä, jossa luki monilla kielillä, että älkää puuttuko, ne on sidottu, että eivät pure toisiaan tms. Seuraavana päivänä samainen turisti lähti katsomaan,mitä siellä tapahtuu, ja niin vain reippaasti yli satakiloinen äijäturisti nousi aasin selkään...En edes halua kuvitella mitä sitten. Issikat eli Islannin hevoset ovat aikuisia varten, mutta ainakin tallilla, jossa itse olen käynyt painoraja on 80 kg. Aasin selkä on paljon heikompi...Kunpa matkaoppaat kertoisivat, että kukaan ei käyttäisi noita raukkoja kiusattuja niin liiketoiminta eläinten kärsimyksellä loppuisi. Halusin kertoa tämän, sillä olen niin eläinsuojelun puolesta. Ja nyt on alettu Thaimaassakin saada tietoa, miten elefantin tahto murretaan, että niistä tulee 'turistiystävällisiä'...

  Kaikesta huolimatta kiitos kaikista kauniista kuvista ja hyvä, että kuvan aasi oli patsas!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Leena. Kuulin ja luin itsekin aaseihin kohdistuvasta rankasta kohtelusta ja siihen on yritetty puuttuakin, mutta ei ilmeisesti kovin ponnekkaasti. Aasikuskit tienaavat melko hyvin, eivätkä ole kovin innokkaita muuttamaan käytäntöjään. Mijasissa käy turisteja paljon omin päin ilman mitään matkaoppaita. Tiedottamisen ja aasien suojelun tulisi hoitua jonkun muun ja mieluummin viralliselta taholta. Turistit voisivat myös käyttää omaa päätään. Minulle ei tullut mieleenkään ottaa aasikyytiä, ei aasin eikä itseni vuoksi. Paremmin siellä sitä paitsi näki kävellen tutustumalla. Aasipatsaan kapasiteetti riitti varmasti 100-kiloiselle turistillekin ja pysyi tanakasti paikallaan kuvauksen ajan. Sinne se jäi meidänkin jälkeen odottamaan muita kuvattavia.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!