keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Kovalevyn hitautta


Tiistaina taivaanrannassa näkyy lähestyvä saderintama, kuten näkyi jo aamulla sääennusteessakin. Johan tässä ehdittiin yksi päivä lumihommilta välttyäkin.

Työhuoneen ikkunasta katsoen taivaanrannan tummanpuhuvina vyöryneet pilvet ovat saapuneet kotikylän ylle ja tupruttavat tienoon päälle uuden kerroksen lunta.


Viikonloppuna osallistuin pihabongaukseen. Onneksi molempina päivinä, sillä jos olisin jättänyt lintujen vahtimisen sunnuntaille, olisi saaliina ollut muutama sinitiainen. Kaikki muut linnut olivat ilmeisesti jääneet viettämään siestaa metsän uumeniin.

Pihassamme vieraili lauantaina ihan kivasti lintuja; tali-, sini- ja kuusitiaisia, pikkuvarpusia, viherpeippoja, keltasirkkuja, mustarastaita ja harmaapäätikkakin kävi taas nakuttamassa leikkimökin talipötköä. Harakan sain kuvattua työhuoneen ikkunasta.


Sunnuntainan kylvin lisää kelloköynnöksiä, sillä 23.1. kylvetyistä yksikään ei osoita heräämisen merkkejä. Samoin kylvin lisää keijunmekkoa ja muutaman paprika California Wonderin. Tammikuisen kylvön siemenistä on itänyt lisää 1 paprika California Wonder, 1 keijunmekko, 1 pelargonia Pink Inspire ja 1 pelargonia Divas Rasberry Ripple. 

Chilipaprika Lompardosta ei näy vilaustakaan. Enpä onnistunut sen kanssa viime vuonnakaan.


Biokompostori jämähti tiukkaan jäähän. Takaosan venttiili oli jossain vaiheessa irronnut. Ilmeisesti olen pyyhkinyt huolimattomasti lunta kompostorin päältä ja samalla huitaissut venttiilikannen pois paikaltaan. Olen laittanut 5 litran kanisterin täynnä kuumaa vettä kompostoriin ja vaihtanut sen pian jäähtymisen jälkeen. Ei ole auttanut. Onneksi kompostorissa on vielä sen verran täyttötilaa, että saamme sinne mahtumaan syntyvät biojätteet. Eiköhän lämpö aikanaan taas käynnistä kompostorin.


Tiedätkö, mikä tämä kuvan laite on? Kuva ei anna oikeutta vempeleen "kauneudelle". Pyöreä osa on kiiltävän hopeinen. ja vasemman alareunan keltaiselta näyttävät kuviot enemmänkin kultaisia. Nuolimainen osoitin on liikkuva osa.

Laite on tietokoneen kovalevy. Ukkokulta on irroittanut rikkoutuneista tietokoneista näitä kovalevyjä. Laite on minusta aika hienon näköinen ja se voisi toimia kehystettynä katseenvangitsijana.

Omassa aivokopassa pyörivä kovalevy taitaa olla tammikuun lumitöissä ja muissa tiimellyksissä paikalleen kohmettunut. En saa komennettua itseäni kellariin valmistelemaan taimien kasvatuspaikkaa. Pian pitää paprikat ja pelaguut koulia, joten josko silloin saisin kovalevyyn vauhtia.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu

Kannatti sentään kahlata hangessa pudottamaan lunta kasvihuoneen päältä. Paluumatkalla pääsin ihastelemaan punalehtiruusun kiulukoita. Aika söpöjä.

 

26 kommenttia:

 1. Minäkin olen käynyt pudottelemassa havujen päältä lumia, kun ovat niin painuksissa. Minun piti myös osallistua pihabongaukseen, mutta viime viikonloppuna lintuja ei juurikaan käynyt laudalla. Jätin tilastoinnin tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monena vuotena tintit ovat kadonneet juuri bongauksen aikaan. Ehkä ne eivät tykkää tilastoista.

   Poista
 2. Täälläkin satelee jälleen lunta.
  Toivottavasti kompostorisi hyrähtää jälleen käyntiin, olen ollut omaani oikein tyytyväinen, se on tähän mennessä pysynyt toiminnassa kaiken aikaa. Tosin nyt on edessä jännät paikat, sillä pitäisi kohta ottaa osa tavarasta luukun kautta pois, siinä operaatiossa voi tilanne muuttua. Hyvä, että mainitsit takaosan venttiilistä, pitää olla tarkkana, etten tee samaa erehdystä (sama kompostori).
  Ensimmäinen kerta, kun näen tietokoneen kovalevyn. Oikeastaan aika hämmästyttävää, että se voi kerätä sellaisen määrän tietoa ja tallennettavaa itseensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamutuimaan käytiin taas lumitöissä.
   Aiempina talvina kompostori on ollut hetkittäin vähän jäässä, mutta nyt se on umpijäässä. Olen edelleen kompostoriin tyytyväinen. Yksi vastoinkäyminen ei yhteiseloamme kompostorin kanssa nujerra.
   Ukkokullan mukaan kuvan kovalevylle mahtuu kaikki, mitä minä ehdin elämässäni tekemään. Tarkoitti ilmeisesti tietokoneen kanssa tehtäviä asioita.

   Poista
 3. Onhan tässä aikamoiset pakkaset olleet välillä. Auttasko jos lapiois kompostorin ympärille lunta... en tiedä mulla ei ole kokemustä näistä hienoista laitteista, kun oli vain omatekonen pakastinkompostori ennen.
  Kovalevyt ovat ihmeellisiä, ei sitä ennen osannut kuvitellakaan tällaisista.
  Oikeasti tässä minunkin läppärissä on alkanut olla outoja oireita, kun sammua tupsahtaa yhtäkkiä. Onneksi on sitten käynnstynyt.
  En tiedä omassa kovalevyssä vai missä lie vika kun en vieläkään ole järjestellyt kaappeja ja laatikoita, vaikka tursuvat...olen vaan yrittänyt syödä sieltä laatikoista ruokatavaravarastoa vähemmäksi, kaikkia pussinpohjia jauhoja yms.
  Hyvää helmikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, ettei tässä tapauksessa lumella ympäröiminen herätä kompostoria. Avoimen venttiilin kautta sisälle on päässyt pakkasilmaa. Kyllä se siitä herää, kunhan sää lämpenee. Lisään sinne myös talvikuiviketta.
   Toivottavasti saat läppärisi toimimaan. Välillä näiden kanssa on vääntämistä, enkä minäkään ilman Ukkokullan apua kaikkia ongelmia pysty ratkaisemaan.
   Ihan kannatettava idea syödä pussinpohjia pois ennen uusien ruokien ostamisa. Turha ruokaa on ylenmäärin kotiin varastoida.
   Samoin sinulle aurinkoista helmikuuta!

   Poista
 4. Kovalevy jumittaa täälläkin ja illalla on taas luvassa lisää lumihommia kunhan tänne meille siirtynyt lumisade joskus osoittaisi laantumisen merkkejä. Lunta voi lykätä onneksi vähän hitaammin käyvällä kovalevyllä.
  Muistin eilen kuitata pihabongausteni tulokset sinne tietokantaan saakka. Nytkään ei lajimäärillä rehennelty mutta yksilöitä oli kyllä huimasti.
  Pikkuhiljaa siementilauksia tippuu postin mukana, toivottavasti itävät paremmin kuin nyt mullassa jurottavat chilit, vasta kolme ruipeloa tavoittelee valoa.
  Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönä satanut lumi oli kevyttä, kuin unelma, vaikka sitä taas paljon olikin. Toivottavasti teilläkin. Tällaisina lumitalvina harkitsen vakavasti kunnon lumilingon hankkimista. Ajatus kaikkoaa kummasti kevään tullen.
   Kyllä niitä bongaustietoja kannattaa ilmoittaa. Kiva jälkikäteen käydä katsomassa, millaisia määriä ja lajeja ihmiset ovat kirjanneet.
   Mikäs niitä sinun chilejäsi jurppii, kun eivät jaksa itää? Ehkä niidenkin kovalevy jumittaa.
   Tänään havaittu kunnon auringonpaiste. Lähtetän sitä sinullekin!

   Poista
 5. Täällä meilläkin lunta oli satanut runsaasti viime yönä. Maisema on puhtaan puuterilumen ja ihanan auringonpaisteen ansiosta taas kuin postikortista.
  Lumitöitäkin oli kiva tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli erityisen hieno postikorttimaisema, kun aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Eikä ne lumityötkään tuntuneet yhtään raskailta, kun lumi oli unelmankevyttä.

   Poista
 6. On se täyttä talvea nyt. Kauniita nuo punaiset kiulukat lumen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kunnon perinnetalvihan tästä tuli, tänne eteläänkin. Pariin talveen ei paksuimpia vaatteita ole edes tarvinnut.

   Poista
 7. Lunta on satanut lisää täälläkin. Lintuja olisi mökillä varmasti aika kirjo mutta nyt kun ei siellä olla niin ei niitäkään voi bongata . Minä olen kyllä nähnyt näitä kovalevyjä ja piirikortteja. Olin myös vuosia piirikorttien mekaaninen korjaaja silloin kun olin työelämässä ja hienoja nekin olivat. Navettapiian puuhamaa blogissa hän oli keksinyt kiinnostavan kikan juurikin kelloköynnöksen idätykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirikortteja taitaa niitäkin Ukkokullan kellarihuoneesta löytyä. Pieneksi on tietokoneiden osat vuosien mittaan käyneet. Omassakin työssä tietotekniikkavempeleet pienenivät ja tehostuivat melkoista vauhtia.
   Luinkin Navettapiian kelloköynnöskokemuksia. Kiva lukea ihmisten onnistumisista.

   Poista
 8. Kiulukat on hienon väriset valkoista lunta vasten. Täällä on parina päivänä paistanut aurinko. Tänään paistoi vielä klo 15:59, kyllä se kertoo, että vahvasti edetään kohti kevättä. Lumen määrä on sopiva, ei tarvittaisi enää lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Ja jopa melko korkealta, mikä toi kauniin maiseman lisäksi mukavan tunnelman.
   Tämä lumimäärä riittäisi minullekin mainiosti. Muutamana aamuna lumitöihin mennessä ei ole ollenkaan naurattanut, mutta jälkikäteen näitä hankia taas innolla muistellaan.

   Poista
 9. Tähän aikaan vuodesta oman kovalevyn ei pidäkään käydä täysillä, joskushan senkin pitää latautua. Mennään vähän aikaa hitaammin, kyllä se kevät sitten herättää nopeasti aktiivisuuden 😊

  VastaaPoista
 10. Mullon kovalevy käyny hitahalla koko talaven. Paaaalio oletin tänä talavena tekeväki, mutta kissin viikset, enoo teheny mitää ylimääräästä. Ai, tuallaanenko on tiatokoneen palio puhuttu kovalevy. Enoo ennen nähäny.
  Toivottavasti kompostori käynnistyy ja taimikasvatukset lähtöövät hyvähän vauhtihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omassa päässä ei sentään kuvan mukaista kovalevyä ole. Enemmänkin kiemurainen sykerö otsalohkon takana.
   Eiköhän kompostori aikanaan käynnisty. Nyt on kyllä totaalisesti jäässä.

   Poista
 11. Tästä tulikin mieleeni, että pitää huomenna käydä kopistelemassa puutarhassa lumia oksilta. Piha on paksun lumipeitteen verhoama. Lunta on niin paljon, että kumpparin varret ei riitä.
  Kompostori on meilläkin jäässä. Syksyllä huomattiin liian myöhään, että tiiviste oli "entinen".
  Tänään oli mahtava auringonpaiste. Aurinko ei tokikaan lämmittänyt, mutta auringon valo tuntui niin hyvälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumessa kahlaamiseen pitäisi nyt olla vyötärölle ulottuvat kalastushousut. Onneksi lumi on kevyttä, eikä toivon mukaan kovin paljon vahingoita puita ja pensaita.
   Auringon valo menee suoraan sieluun ja tuntuu todella hyvältä.

   Poista
 12. Molemmat levyt jäässä ja hitaalla käyvät. Oma pää ja läppärin kovalevy.
  Luulen kuitenkin ja toivon, että oman pään hitaus on vain väliaikainen toisin kuin läppärin kovalevy jo kummasti käy naristen ja valittaen. Olen siirtänyt harkiten läppärin sisältöä ulkoiselle levylle mutta nyt täytynee ihan kylmästi vain viedä loput sisällöt sinne ja sitten tehdä karsintaa.
  Olet jo aloittanut kylvöt, minä ajattelin kylvää ensimmäiset vasta helmikuulla siinä kuun puolivälissä. Jos itäminen onnistuu niin taimien esikasvatus on aika hankalaa kun minun lisäksi yhden kissan etukäpälät ovat mukana aina ahkeran uteliaasti myös tässä kasvun ihmeessä. Terassi on vielä pitkään liian kylmä paikka taimikasvatukseen valoisuus kyllä riittäisi. Onneksi löysin valkoisen kelloköynnöksen siemeniä.
  Siemenien kylvöt ja kasvatus on kivaa puuhaa, mutta tilaa se kyllä vaatii, lämpöä ja valoa myös. 🤗
  Näillä pakkasilla ja lumilla tuon lämpökompostorin toiminta on tarkkaa puuhaa. Olet tottunut kompostoija ja saat varmasti myös kpmpostisi toimimaan pieniä konsteja käyttäen.
  ( kevennys tähän: isäni kasvatti lavassa varhaisperunaa ja oli kylmä varhaiskevät. Äitini ihmetteli, että mihin pihassa vie pitkä sähköjohto ja se vei perunalavan reunan yli. Siellä se auton sisätilan siirrettävä lämmitin käydä surisi ja lavassa oli melkein trooppinen meininki. )
  🤨

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oman pään kovalevy ei hitaudesta huolimatta sentään narise ja valita. Läppäriä voi aina siivota ja päivittää, mutta oman pään suhteen se lienee vaikeampaa.
   Ajattelin kylvää vielä paria paprikaa, muut saavat odottaa maaliskuulle. Mukavaa, että löysit valkoista kelloköynnöstä.
   Isäsi on ollut aikamoinen veitikka. Toivottavasti perunasadosta tuli komea, vaikka hintaa sille taisi tulla tavallista enemmän.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!