torstai 13. toukokuuta 2021

Johan tuli kesä ja kiire!

Vaahtera kukkii

 
Tiistaina saapui luvattu lämpö ja paiste. Itse asiassa jo maanantai-iltana huomasi säätyypin muuttuneen leudommaksi. Poissa oli kolea tuuli ja takatalven maku. Mielestäni olen tehnyt  keväthommia tasaiseen tahtiin, eikä sää ole kovin paljon tekemistä haitannut. Siitä huolimatta kesäinen sää sai vipinää kinttuihin. Tekemistä on riittänyt ihan kiireeksi asti. Ehkä kiireisen tunnelman on tuonut jossain sisimmässä muhiva pelko, että tämä on vain väliaikaista. No, väliaikaista toki, mutta vasta ollaan toukokuun puolella ja reilusti. Kaikki on edelleen edessä, vaikka vauhdilla nämä pari päivää ovatkin ohi liitäneet.

Anemone nemorosa 'Robinsoniana' - Hämyvuokko

Kuvaaminen on jäänyt kiireisiksi näppäisyiksi joko aamutuimaan tai illansuussa. Ihan outoa taas kuvata kirkkaassa auringonpaisteessa. Silmiä joutuu siristelemään ja jyrkkien varjojen väistelyssä on tekemistä. Hämyvuokkojen kuvaaminen vasta onkin kellontarkkaa touhua. Aamulla ne ovat sykkyrässä, samoin illalla. Jotta onnistuisi ikuistamaan heidät terälehdet levällään, on oltava vikkelästi paikalla täyden paisteen hetkellä.


Maanantaina vatvoin mielessäni, vienkö tomaatit jo kasvariin. Vai odotanko muutaman päivän, kenties viikon tai pari. Hyvinhän nuo olisivat kellarissa mahtuneet olemaan, mutta halu päästää tomaatit "vapauteen" oli liian voimakas. Tiistaina tein monta kottikärryreissua ylä- ja alapihan välillä saadakseni painavat laatikot riittävän varovasti kuskattua. Alkaa taas löytyä talven kadoksissa olleita lihaksia, kun ravaa kellarin portaita ja porhaltaa tonttia ristiin rastiin lukemattomia kertoja puutarhaan liittyviä töitä tehdessä.

Tomaatit, kurkut ja paprikat ovat nyt kasvarissa. Laatikot ovat aika tiiviissä rykelmässä, jotta saan tuplaharson hyvin niiden peitteeksi illan suussa. Aamulla harso on käytävä ottamassa pois. Samoin olen pitänyt kasvarin oveakin päivisin auki, tosin ovensuussa on harso suoraa auringonpaistetta estämässä.

Yölämpötila hieman huolestuttaa. Vaikka päivällä ollaan ylitetty helleraja, öisin lämpötila putoaa alapihalla alle +8 asteen. Koska helteet tuskin pitkään jatkuvat, harkitsen väliaikaisen lämmittimen laittamista yöksi kasvariin.

Narcissus Bella Vista

Myös kesäkukkia olen rahdannut patiolle. Daaliat ovat surkeita, sillä olen laittanut ne multaan aivan liian aikaisin. Kasvivalaisimesta huolimatta daalioista on kasvanut kellarissa ruipeloita, joita latvoin ja poistin nuput. Nyt daaliat ovat tuplaharsojen suojassa talon seinustalla. Päivällä raotan harsoa siten, ettei aurinko pääse suoraan paistamaan kasveihin. Jos saavat kylmää, olkoon niin. Eipä niistä kauniita kellarissakaan kasva.

Narcissus Rip van Winkle


Sipulit laitoin myös multaan. Muutama jäi vielä pussiin, kun kasvimaan kartta odottaa vielä tarkennuksia. Mittasin kasvilavassa mullan lämpötilan. Noin 10 cm:n syvyydessä mittari näytti +12 astetta. Ehkä siihen on uskottava, sillä aurinko porottaa mustaan multaan koko päivän. Kylvöjä voisi siis alkaa jo tehdä. Viritin metallikaaretkin harsoja varten.

Tiistai-iltana leikkasin nurmikonkin kevään ensimmäisen kerran. Kaikkialla ei nurmi ollut vielä täydessä kasvussa, mutta monenmoista rikkaa sieltä kyllä nosti päätään innokkaana. Kylläpä näkymä siistiytyi hetkessä. Jossain välissä pitäisi ehtiä kunnostamaan kanttauksia. Huomasin ruohon hiipivän useassa paikassa istutusalueille, vaikka sinne on ehdoton kielto kurottautua.

Viime kesänä kaivoin Oikearinteen, portaiden vierustan mehikasvialuetta lukuunottamatta, kokonaan auki, kun siellä tuntui kasvavan enemmän rikkaruohoja kuin mitään muuta. Istutin rinteen yläosaan kolme Fairy-peittoruusua, joiden ympärille laitoin kuorikatetta pidättämään kosteutta ja tuomaan fiinimpää ilmettä muuten ankeaan paikkaan. Linnut ovat penkoneet ja viskoneet katteet ympäri rinnettä, eikä fiineydestä taida olla mitään jäljellä.

Myös mehitähdet olivat saaneet osansa kuorikatteesta kuin myös kaikenlaisesta muusta roskasta. Mietin, miten saisin roskat sopivan hellästi pois vahingoittamatta mehitähtiä. Noita pikkuruisia mehitähtipalleroita joitakin irtosi, mutta niitä laitoinkin sitten uusiin paikkoihin.

Maalipensseli osoittautui päteväksi työvälineeksi mehitähtialueen putsaamisessa. Parhaimmillaan työ sujui portailla istuen, vaikka siinä joutuikin vaihteeksi vasen käsin puuhaan. Ehkä olisi pitänyt mehitähtiä istuttaessa miettiä tämäkin asia oikeakätisen kannalta. Ei vaan, kukapa sitä moisia kriteereitä istutuksilleen asettaisi.

Anemone blanda mix - Balkaninvuokko

Balkaninvuokot ovat laittaneet tänä keväänä parastaan. Olen istuttanut niitä parina syksynä useamman pussillisen. Tässä taas huomaan, kuinka pikkusipuleita ei mielestäni kannata ripotella yhtä sinne ja toista tänne. Kauneimmillaan nämä kevätkukkijat ovat isoina ryppäinä. Taas kerran ihmettelen mix-pussukoiden sisältöä. Niiden kuvaläpysköissä on aina kaikki mahdolliset värisävyt edustettuina. Kovin on silti sinivoittoista. Ei yhtään punertavaa seassa.

Kumpikin puolisko rinteistä, kuten melkein kaikki muutkin istutusalueet, ovat nyt vihreinä scillojen lehdistä. Idänsinililjojen ja kirjokevättähtien kukinta alkaa hiipua ja menee hetki, ennenkuin muut kasvit murtautuvat lehtimassan läpi. Uusimpia ja kaikkein pienimpiä kasveja täytyy välillä käydä auttamassa eli tönimässä scillojen lehtiä sivuun, jotta kasvussa olevat saavat osakseen ilmaa ja valoa.

Clematis alpina - Alppikärhö


Monet kärhöt ovat osoittaneet heräämisen merkkejä jo pidemmän aikaa. Tiistaina huomasin alppikärhössä nuppuja. Vielä tämä kärhö on risuisen näköinen, kunnes lehdet pääsevät kunnon kasvuun.

Päätin myös leikata vähän lumikärhöä. Sitähän muutama postaus sitten pohdin ja neuvoja asiaan teiltä kyselin. Lähinnä leikkasin yläilmoihin ja sivuille törröttäviä oksia. Niin vain löytyi tuoreita silmuja senkin köynnöksen risteyskohdista. Jotkut kuivan kuolleilta näyttävät oksat osoittautuivat sisältä täysin vihreiksi eli osa oksista tuli turhaan leikatuiksi.

Clematis Multi Blue

Useimpia kärhöjä leikkasin viime vuonna kovalla kädellä, kun laitoimme niille uudet tuet. Pikkupuutarhan Multi Bluelle en ole tehnyt yhtään mitään. Se on saanut rauhassa  kiipeillä kriikunassa ja käyttää kiipeilemiseen edellisvuosien kuivuneita versoja. Sinne ne sulautuvat kriikunan lehtien sekaan. 

Minulla on ehkä liiankin yltiöpäinen into siivota kaikkea, mikä ei kasvien kanssa aina ole kovin viisasta. Tuija-aitaamme kävi leikkaamassa ammattitaitoinen puutarhuri. Hän kertoi vanhemman, puiden leikkaamiseen perehtyneen henkilön opastaneen, että "jollet ole varma oikeasta leikkaustavasta, älä leikkaa ollenkaan". Voisin sisäistää ajatuksen ainakin siihen saakka, kunnes opin kullekin kasville oikean leikkaustavan.

Pahoittelen tämän jouluruusukuvan epämääräisyyttä. Kirkkaassa auringonpaisteessa oli vaikea saada hyvää kuvaa kaunottaresta. Varsinkin, kun istutuspaikan vuoksi kasvia ei oikein pääse muusta suunnasta edes kuvaamaan. Voinette kuvitella, miten upeasti kukan viininpunainen väri näkyy yli scillameren. Vielä illan hämäryydessäkin väri erottuu niin selvästi, että saatan käydä sitä tuijottamassa makkarin ikkunasta.

Tänä keväänä jouluruusuni, varsinkin Double Ellenit, ovat kukkineet kauniisti ja runsaasti. Ne ovat lumonneet minut, vieneet sydämeni aivan kokonaan. Uskon, että ihmiset, jotka ovat hurahtaneet puutarhaan, ymmärtävät tällaisen tunteen, jopa kykenevät samaistumaan siihen. Yksi ainoa kukka voi palkita vuoden uurastuksen ja pyyhkiä pois kaikki pettymykset ja kadonneet kasvit. Jouluruusuni äärelle kyykistyessäni koen itseni onnelliseksi ja rikkaaksi ihmiseksi.

Matteuccia struthiopteris - Kotkansiipi


Heleää helatorstaita kaikille!


26 kommenttia:

 1. Kaunista on, ja hyvin ymmärrän tuon kiireen. :) Meidän pihassa on myös muutama hurjasti leikelty puu, sekä edellisen asukkaan että oman intoni puolesta.. Ainoastaan vuorimännyt ovat nyt alkaneet näyttää paremmilta minun niitä leikeltyäni. Omena-ja luumupuu sen sijaan ovat melkoisen karun näköisiä.. Mutta kukkivat sentään niin kauniisti, etten tahdo niitä kaataa. Aurinkoista helatorstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi rumasti leikattu hedelmäpuu tuottaa usein ihan hyvin hedelmiä ja on kukkiessaan kaunis katsella. Pari vuorimäntyä olen poistanut kokonaan siksi, etten niitä alusta pitäen leikannut. Niistä tuli ankean näköisiä rääpäleitä. Sittemmin olen vuorimäntyni leikannut eli jotain olen sentään oppinut.
   Näyttää tulevan lämmin helatorstai. Aurinkoa sinullekin!

   Poista
 2. Jokainen jolla on puutarha on minun mielestä rikas :) Kiireen tuntua on itselläkin, ehkä se johtuu siitä että ihan pakahtuu onnesta joka tuli lämmön myötä. Eiköhän tomaatit uskalla laittaa kasvihuoneeseen, monesti ei ole heinäkuussakaan yölämpötilat kuin jossain 10 asteen tuntumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tismalleen samaa mieltä kanssasi, jokainen puutarhan omistaja tai haltija on rikas.
   Lämpö sai kohmeiset luut sulamaan ja siitä se vauhti sitten alkoi. Puutarhassa touhuaminen on vertaansa vailla, eikä mitään malttaisi jättää tekemättä.
   En enää rahtaa tomaatteja takaisin kellariin. Eiköhän ne näinä päivinä saa siedätyshoitoa ja totu säävaihteluihin.

   Poista
 3. Hyvää helatorstaita! Nautitaan lämmöstä ja kiihkeästä kasvusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri. Helatorstaista on jo siirrytty perjantaihin ja kohta sekin on käytetty. Kaikki ylimääräinen aika ja enemmänkin kuluu nyt puutarhassa ja pihamaalla.

   Poista
 4. Hyvää helatorstaita.
  Kerrassaan Ihana tuo jouluruususi.
  Minulla tomaatit saavat vielä hetken olla sisätiloissa. Eivät ole muutoinkaan noiden sinun taimiesi veroisia kooltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullekin Kruunuvuokko myöhästyneet helatorstain kiitokset ja toivotukset. Illalla ehtii tietokoneen äärelle niin myöhään, ettei kommentointia enää jaksa.
   Toivottavasti yölämpötilatkin pysyvät kohtuullisina. Tomaattini ovat kyllä melko vankkoja ja kookkaita.

   Poista
 5. Ihania kevättunnelmia. Tai kesä-, mutta kieltäydyn ajattelemasta, että nyt on kesä, kun on ihana toukokuu ja tulppaanit vasta aloittavat, ja kirsikat! Kesäinen lämpö nyt kyllä on. Toivottavasti ei tule enää mitään järin kylmää kautta, varsinkaan yöpakkasta.
  Kyllä tuohon jouluruusuonneen pystyy niin hyvin samaistumaan. Tähän aikaan tuntee olevansa silkalla saamapuolella. Kaikkea ihanaa vain tulee ja tapahtuu koko ajan.
  Ihastuttavaa helatorstaita sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viikko on ollut kerrassaan hienoa aikaa, eikä sen haluaisi lipuvan noin vain pois. En todellakaan toivo minkäänlaista kylmyyttä, vielä vähemmän yöpakkasia.
   Saamaapuolella ilman muuta. Kuin olisi vuosien mittaan rahaa laittanut pankkiin ja koroista saa iloita päivä toisensa perään.
   Helatorstai oli niin hieno, etten edes koneelle ehtinyt.

   Poista
 6. Ihana kesä! Suloisia kesäpäiviä Sinulle siis toivottelen. Upean näköistä, ja niin hyvinvoivia kasveja sinulla siellä. Nyt on hetken kiire, kun pitää saada kaikkea tehtyä, mutta pian nautitaan kättemme jäljistä. Ihania lämpöisiä päiviä Sinulle toivotellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiire on ihan omassa päässä tehtyä. Ei vain malta pysyä poissa hommista, kun kaikki puutarhatyö on vielä niin mukavaa. Siinä ohessa tulee katseltua ja taivasteltua näkemäänsä.
   Sinulle myös tällaisia hienoja kevät/kesäpäiviä jatkossakin.

   Poista
 7. Luulisi taimien pärjäävän jo kasvihuoneessa ?! Ihana oli katsoa kuviasi, siellä näyttää olevan paljon tapahtumia. Kerrasasan paljon tapahtuu tässä lämmössä. Hyvää helatorstain iltaa ja nautitaan keväästä ja lämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon ja uskon tomaattien pärjäävän. Kunhan ei tule mitään yllätyskylmiä, mutta silloin kiskon lämmittimen kasvihuoneeseen ja huputan tomaatit kunnolla.
   Nyt tapahtuu sellaisella vauhdilla, ettei perässä pysy. Pitänee ihan kalenteriin merkitä kuvausajat, jotta jää jokin muukin jälki, kuin muistikuvat.
   Ihan ehdottomasti näistä hetkistä nautitaan, myös näin helatorstain jälkeen.

   Poista
 8. Ihanaa kukintaa! Yksi onnistuminen pyyhkii mielestä monta epäonnistumista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä puutarhaonnistumiset ovat niin palkitsevia, että niitä soisi kaikille muillekin. Harvoin niitä epäonnistumisiakaan pitkään jaksaa murehtia.

   Poista
 9. Ihanaa aika tämä lisääntyvä vihreys. Niin kauniis tuo viimeinen vihreä kuva kotkansiivistä ja kaihonkukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aika on minusta vuoden hurmaavimpia jaksoja. Kotkansiivet ovat yltyneet lisääntymään juuri tuossa kuvan paikassa. Eivät minua häiritse, päin vastoin. Tykkään kotkansiivistä tosi paljon.

   Poista
 10. Kevät etenee nyt pitkin harppauksin ja väistämättä tulee tunne kiireestä. Ihailen Ellen Double -jouluruusuja blogistasi, sillä omani ovat kokonaista 2 cm korkeita, tiiviitä sykeröitä. Taisin istuttaa ne aivan liian myöhään lämpenevään paikkaan.
  Kylläpä oli lempeä helatorstain sää puutarhaimmeisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilin lämmön räjäyttävän viherryksen ja niinhän siinä kävi. On tämä niin nautinnollista, etten yhtään valita.
   Älä sure Double Elleniäsi. Se saattaa vaatia hetken kotiutuakseen. Eivät ne minullakaan aluksi ole mitään komistuksia olleet.
   Oikeastaan koko viikko on hellinyt meitä puutarhaihmisiä. Ei haittaa, vaikka nyt on luvassa sadetta. Se tekee luonnolle hyvää.

   Poista
 11. Rikkaaksi tosiaan tuntee itsensä kasvien kauneuden edessä. Joskus tunnen niin suurta ja onnellista pakahtumista, jonkin tietyn kasvin äärellä. Seuraavana vuonna sama kasvi ei välttämättä saa yhtä suurta tunnereaktiota, mutta jokin toinen taas saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin se menee, tavoitit ajatukseni täydellisesti. Seuraavana vuonna se ihastuksen ja pakahtumisen tunteita aiheuttava kasvi voi olla tyystin toinen.

   Poista
 12. Näihin tunnelmiin voi todellakin samaistua! Itsekin varmaan tuijottelisin sekä sisältä että ulkoa tuota skillojen edessä loistavaa jouluruusua. Joskus noita henkeäsalpaavia yhdistelmiä tulee kun tietyt kasvit päättävät kukkia yhtä aikaa tai poikkeuksellisen runsaasti ja sitten vielä tietystä suunnasta tuleva valo kruunaa koko komeuden. Joka vuosi kukinta-ajat eivät välttämättä osu yhteen sopivasti tai joku muu kasvi viekin huomion.
  Tänään ihastelin pitkään pientä tarhakylmänkukkaa, joka oli tehnyt valtavan kokoisen kukan. Monessa muussakin pienessä tarhakylmänkukan taimessa on tulossa nuppuja mutta saa nähdä, onnistuuko yksikään tekemään yhtä valtavia kukkia.
  Nyt on ollut niin upeat säät puuhailla puutarhassa, ettei ole malttanut tietokoneen ääressä istua ollenkaan. En silti toivo vielä sadepäivää kohdalle, puuhaa riittää vielä.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tässä puutarhaharrstuksessa yksi suola onkin yllätyksellisyys, joka joskus aiheuttaa kirveleviä tappioita, mutta myös valtavasti ennakoimatonta iloa. Olisi aika hienoa, jos voisi kasvien kanssa jutella ja vaihtaa mielipiteitä. Kysyä, miksi tällä kertaa kukit näin, etkä viime vuonna ollenkaan.
   Pitääkin tulla blogiisi katsomaan, onko siellä kuva mainitsemastasi tarhakylmänkukasta. Poikkeuksellisesti istun tietokoneen äärellä, vaikka toinen jalka on jo oven välissä matkalla pihalle.
   Viikonloppu on kohta vaihtumassa arjeksi. Aurinkoa ja lämpöä on riittänyt. Toivottavasti sinullekin!

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Luonto ja puutarha antavat parastaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!