tiistai 2. syyskuuta 2014

Vielä löytyy väriä

Kärhö - Clematis Rouge Cardinal

Olen ihan ääneenkin murehtinut, ettei omassa pihassa ole enää kukkijoita ja yleisväri alkaa kohta olla enemmänkin ruskea, kuin mitään muuta. Tulinpa puhuneeksi läpiä päähäni ja ihan julkisesti. Eilen tein pikaisen tarkistuskierroksen pihalla ja puutarhassa. Löytyihän sieltä väriä. Kärhö Rouge Cardinal näyttää olevan varsin innokas kukkimaan. Useita kukintoja on avoinna samanaikaisesti ja uusia nuppuja monen kokoisena. Samassa kartiossa kiemurteleva Multi Blue kukki aikansa, mutta sitten väsähti ja nyt näyttää lykkäävän pääasiassa vartta ja lehtiä.

Kärhö - Clematis Multi Blue

Naapurin aidan vieressä sijaitsevassa betonirenkaassa taasen Multi Blue kukkii oikein terhakkaasti. Tuon pajukartion toisella puolella taasen Joh Paul II ei ole tehnyt ainuttakaan kukkaa. Ei nupun nuppua. Vartta on sillekin kertynyt ja ihan hyväkuntoisen näköisiä. Katsotaan, selviävätkö nuo talvesta ja kukkivatko ensi kesänä. Samaan betonirenkaaseen laitoin muutamia krassin siemeniä, jotka sitten kasvaessaan meinasivat tukehduttaa kärhöt kokonaan. Niinpä niitä krasseja on täytynyt karsia vähän kovakouraisemmin. Ajattelin, että krassit peittäisivät ruman renkaan tehokkaasti, minkä ne kyllä ovat tehneetkin. Toisaalta myös keväällä renkaan ympäriltä tapille leikkaamani Norjanangervot ovat kasvaneet varmasti metrin ellei enemmänkin. Kohta ei betonirengasta ole tarpeen naamioida mitenkään.

Tiikerinlilja

Liljat ovat jo kukintansa loppusuoralla ja joidenkin varsia olen jo leikannut kokonaan pois niiden muututtua täysin ruskeiksi ja vähän limaisiksikin runsaiden sateiden myötä. Tämä tiikerinlilja, jonka nimeä en ole laittanut muistiin, on avannut vihdoin pulleiksi turvonneet nuppunsa. Se on kasvattanut varttakin niin pitkälti, että piti laskeutua polvilleen hänen hienoutensa alle saadakseni kuvan tuosta etupuolesta.


Ruukkuun istutetut messusipulit ovat kaikki kukintansa hoitaneet kunnialla ohitse. Ainoastaan yksi sipuli työnsi vartensa vähän myöhemmin esiin ja kasvatti pari nuppua, joista sitten sukeutui tällaisia kaunottaria syyskuun alkumetreille ihailtaviksi.

Maurinmalva - Malva sylvestris mauritiana

Maurinmalvan pitkän hujoppi varsi makaa kukkapenkissä pitkin pituuttaan, mutta enpä ole raaskinut sitä käydä pätkäisemässä, sillä yksittäisiä kukkia varresta tulla tupsahtelee tasaiseen tahtiin. Josko viikonvaihteessa ehtisi kerätä siemeniä siitä ensi kesää varten. 

Verikurjenpolvi - Geranium sanguineum

Myös verikurjenpolvet kehittävät yksittäisiä kukkia syyspäivien iloksi.

Tarhakurtturuusu - Rosa Ritausma

Ritausmassa on runsaasti nuppuja ja kyllä se ne vielä avaa. Tällä pensaalla ei vielä ole kokoa paljoakaan mihinkään suuntaan ja sade painoikin sen painavia kukkanuppuryppäillä varustettuja oksia maahan, jolloin avautuvat kukat pilaantuivat nopeasti. Yritin kyllä tukea oksia, mutta kun niillä on niin vähän mittaa, niin matka multaan oli varsin lyhyt. Nämä uudet nuput ovatkin pensaan korkeimmalle ulottuvissa oksissa, joten ehkä pääsen kuvaamaan ehjiä kukintoja.

Tarhakurtturuusu - Rosa rugosa 'Sointu'

Keväällä hankitut kotimaiset uutuusruusut eivät paljon ole kukkineet. Tämä Sointu on nyt syksyn tullen innostunut muutamilla avautuneilla kukinnoilla. Pääsen vähän herkuttelemaan sillä, mitä nämä ruusupensaat mahdollisesti tulevaisuudessa tarjoavat.

Maanpeiteruusu - Rosa Sommerwind

Maanpeiteruusut siirsin kesäruukuista Oikeaan rinteeseen muutama viikko sitten. Silloin ajattelin, että hyvästi kukinta. Pidin kuitenkin tärkeämpänä sitä, että ruusut ehtisivät juurtua hyvin ennen talvea. Ilmeisesti siirto ei niitä paljon kiusannut, sillä kukkia on tullut kaiken aikaa lisää. Nyt vain toivotaan, että selviävät tulevasta talvesta.

Jaloruusu

Siirsin myös pari jaloruusua Kurgaanista Kärhöpenkkiin, jotta saisin näiden ruusujen jalostuskohdat syvemmälle multaan. Kurgaanissa ne ovat kasvaneet rinteessä, josta sade näyttää huuhtovan multaa pois. Tämän ruusun olen saanut nimettömänä, mutta ajattelin, että menee syteen tai saveen, sen mahdollisuudet ovat paremmat muualla kuin Kurgaanissa. Eipä ainakaan kukinta häiriintynyt, vaan uusia nuppuja on tulossa yhäkin.

Kaunokainen - Bellis perennis

Kaunokaisia en ole koskaan aiemmin saanut meidän puutarhassa menestymään. Kukkivat kesän ja katoavat sitten tyystin. Keväällä löysin varastoistani pussillisen kaunokaisen siemeniä ja laitoin ne itämään. Lämpimien tultua vein itäneet versot kasvimaalle ja annoin niiden vahvistua siellä purkeissaan. Heinäkuussa tyrkkäsin taimet erään kukkapenkin reunaan ja ajattelin, että siinä niille on hyvä paikka. Jos vaikka leviäisivät nurmellekin. Taisivat tykätä, sillä nepä riehahtivat kasvamaan ja kukkimaan. Katsotaan, näkyykö Kaunokaisia ensi keväänä. Ja jos kasvavat, leviävätkö nurmelle.

Juuso - ikioma kuorsaava kotikissa pörheänä

Mutta tämäpä karvainen kukka se kukkii päivästä toiseen. Taitaa kissan vanhenevia luita paleltaa, sillä ulkona se ei enää viihdy laisinkaan. Heti, kun mamma ilmestyy näköpiiriin, alkaa sen päiväinen rutiseva naukuminen, että sisälle pitäisi päästä. Iltaisin on mamman mukava nukahtaa sänkyynsä, kun selkää lämmittää pehmoinen karvakerä. Muuten Juuso viihtyy olohuoneen pöydän alle sijoittamassani korissa. Korin ostin Juuson ollessa pentu, mutta ei se siellä juurikaan edes käynyt, nukkumisesta puhumattakaan. Ehkä kori oli väärässä paikassa tai mikä lie väärin. On se vaan kotoisaa katsella telkkua ja kutoa sukkaa, kun pöydän alta kuuluu miehekäs kuorsaus. Eikä siellä Ukkokulta kuorsaa. Ei, kyllä hän istuu siinä vastapäätä toisella sohvalla. Juuso siellä kuorsaa nousten aina välillä istumaan ja vaihtamaan asentoa jatkaakseen jälleen moottoroituja uniaan.


22 kommenttia:

 1. Oikeastaan komeimmat kukat ovatkin nyt kukkimassa. Yleisilme on onneksi vielä vihreä ja rehevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti rankat sateet tekivät hyvää luonnolle ankaran kuivuuden jälkeen. Tulisipa oikein upea ruska. Saataisiin vihreyden jälkeen nauttia väreistä ennen pimeyttä ja paljautta.

   Poista
 2. Ihanan värikästä kukkaloistoa siellä. Vielä varmaan kuukauden saamme nauttia kukista.
  Juuso se kruunaa kaiken kauneudellaan.
  Mukavaa syyskuuta sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, samoin sinne mukavaa syyskuuta. Juusolla on kunnon kissaherran elkeet, oikea puutarhan ja kodin kruunu.

   Poista
 3. Ihanasti siellä kukkaset loistaa niin kauniin värisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin kukkia vielä on ja punaisia omenoita puussa.

   Poista
 4. Kyl Juuso on komee! Tuollaisen cardinaalin kyl ostan ens kesänä, se on kauniin punainen. Sul on kukkia viel vaik kuin pal.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amalia, ei niitä kukkia niin kovin paljon enää ole. Pitäisi enemmän julkaista yleiskuvia, jolloin yksittäiset kukat katoaisivat muun puutarhan sekaan.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Vähän jo laiskottaa kesäkukkien kasteleminen. Onneksi noita perennoja sentään on värittämässä pihanäkymiä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Onneksi sentään jotain väriä ennen pitkää pimeyttä.

   Poista
 7. Minäkin olen huomannut että kurjenpolvet tekevät toista tulemista, laimeammin vaan. Jostain syystä minulla ei ole vielä yhtäkään kärhöä, mutta jos hankkisin niin se olisi tuo Multi-Blue, se on mielestäni kaunein mahdollinen kärhö.

  Nuo karvaiset kukkaset on minunkin mielestäni kuitenkin kaikkein parhaita kukkasia :D. Juuso on kyllä komea kissa joka näyttää tuntevansa arvonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multi blue tuntuu olevan aika kestävänoloinen, joten suosittelen sitä. Kärhöni ovat aika nuoria. Aiemmin en saanut niitä laisinkaan menestymään, mutta taisin istuttaa liian pintaan.

   Poista
 8. Luonnossa värit alkavat olla vähissä, puutarha näyttää kovin värikylläiseltä.
  Juuso on kyllä niin herra-kissan näköinen, ettei rouvittelemaan erehtyisi mitenkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy nauttia näistä väreistä, kohta ne vähenevät. Toisaalta, tulossa saattaa olla vaikka kuinka hieno syysruska.
   Nimenomaan herrakissa. Juuso on aika isokokoinen ja tällä hetkellä myös pullea. Näyttää keräävän rasvakerrosta talvea varten, kuin mikä tahansa luontoeläin.

   Poista
 9. Komeita kukkijoita on pihallasi vielä! Kiva, kun on nyt vähän lämpöisempiä päiviä tässä, niin nuputkin aukenevat.

  Kehräysmoottori on kyllä mainio! Ehdottomasti tuo kotoisuutta lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen ja tänään on aivan ihanan lämpöistä. Toivottavasti ehdin viikonvaihteessa pihahommiin.
   Ei ole elämä koskaan yksinäistä, kun on oma karvakorva kotosalla.

   Poista
 10. Ihanasti kukkii vielä puutarhassasi ! Nyt onkin niin hienoja päiviä että.
  Vastasin muuten tänään elonkorjuuhaasteeseesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, huomasin elonkorjuupostauksesi. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. On sulla vielä upeita kukkijoita! Meillä kärhöt ei oikein menesty, osa on kuollut ja osa kasvaa kituen. olen harmitellut myös sormustinkukkia, kun ne eivät leviä ollenkaan. Nyt alkaa taimia löytyä sieltä sun täältä ja tänään istutin ne penkkiin.
  Juuso on komea! Meilläkin Ellu on isokokoinen kolli ja Siiri oli vielä kevääseen saakka tosi pieni, mutta nyt sekin näyttää olevan pulskassa kunnossa. Tunnelmallista syksyä sinulle!

  VastaaPoista
 12. Ihania kärhöjä, ja liljoja!
  Nyt äkkiseltään tuntuu ettei pihalla enää ole kukkijoita, kun se runsain kukinta-aika on ohi, mutta kun lähtee pihakierrokselle, löytyyhän sieltä vielä väriläiskiä:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!