perjantai 10. kesäkuuta 2016

Olipa varsinainen kurkkushow


Itse siemenestä kasvatetut tomaatit ovat hurjassa kasvussa. Ovathan ne kasvarissa jo olleet kuukauden, sillä istutin ne sinne helatorstaina eli 5.5. Alkuun istutuslaatikoiden päällä oli ympäriinsä harsot ja tietenkin kasvarissa lämmitys yöaikaan. Nyt tomaatit ovat jo niin isoja, ettei niitä voi täysin harsolla peittää, mutta kasvarin ulkoseinää vasten harso edelleen on suojana. Ja niinikään käyn iltaisin laittamassa lämmittimen päälle.


Ensimmäiset kukkanuputkin ovat jo ilmestyneet ja varkaita on tullut napsittua muutamia.


Tomaatit tuoksuvat minusta hyvältä ja tykkään istua kasvarissa tutkailemassa tomaattien kuntoa ja ohjailemassa niitä tukinaruihinsa. Vaikka meidän kasvarimme on vain pieni muovihuone, siellä on oma rauha ja äänet kantautuvat vain kaukaisina ja vaimeaksi pehmenneinä kasvarin sisälle. Voisin hyvin kuvitella jonkin suuren surun kohdatessa sulkeutuvani kasvihuoneeseeni itkemään ja toisaalta myös rauhoittumaan iloistenkin tunnemyrskyjen vallatessa. 


Tänä keväänä kuvittelin säästäväni niin ikkunalautatilaa kuin vaivojakin ja tilasin hyötykasvit oman kunnan yrittäjältä. Muutamia tomaatteja laitoin kasvamaan ja ihan viime tipassa paprikoita, joista kolme iti ja ne ovatkin jo kasvarissa venymässä mittaa. Kurkut ja joitakin erikoistoimaatteja sen sijaan päätin kerrankin hankkia valmiina, kun yrittäjä kovasti verkkokauppaansa mainosti. Tilaa, maksa etukäteen ja nouda 15.5.-19.6. välisenä aikana.

Kurkkuvauva

Taimet maksoivat euron kappale. Pidin sitä edullisena. Samalta yrittäjältä tilasin viime vuonna pelargonioita, joita hän niinikään kauppasi edullisesti verkkokaupassaan. Olivat toki edullisia, mutta noutoajankohdan lähestyessä alkoi hurja selittely siitä, kuinka hän ei kaikkia pystykään ajallaan toimittamaan. Että älkää tulko silloin ja tulkaa tällöin. Sähköposti täyttyi isokokoisista tiedostoista, joissa yrittäjä selosti vuolaasti pelargoniongelmaansa. Minun kohdallani kaikki sujui hyvin ja sain sen, mitä olin tilannutkin. Olin kohtalaisen tyytyväinen, vaikka ihmettelinkin yrittäjän toimintatapoja.


Tänä keväänä sitten alkoi sama tiedotusrumba. Nyt syynä ei ollut kylmä kevät vaan päinvastoin kuumuus. Ihmiset tulivat liian aikaisin hakemaan taimiaan ja ne loppuivat yrittäjältä kesken. Olen edelleenkin kummissani, sillä joko yrittäjä myi ennakkotilattuja taimia myös muille, jolloin ennakkoon tilatut taimet loppuivat tai sitten hän hän ei osannut laisinkaan laskea, paljonko ylipäätään taimia kylvää. Monet siirsivät taimiensa noutamista yrittäjän pyynnöstä ja niin tein minäkin. Seurasin ihmisten keskustelua aiheesta facebookissa ja ymmärrän asiakkaiden kiukun. Lämpimän toukokuun vuoksi monet olivat toki turhankin aikaisin liikkeellä, mutta joka tapauksessa taimia olisi pitänyt olla tarpeeksi viimeistään touko-kesäkuun vaihteessa.


Olin ajatellut, että yrittäjällä on isossa kasvihuoneessa tilaa kasvattaa hyötykasvit isoiksi ja tanakoiksi, jolloin ne ovat hyvällä alulla päästessään minun kasvariini. Nyt minulla on pikkiriikkisiä kurkuntaimia, jotka toivon mukaan jaksavat elää ja lähteä kasvuun. Tilasin myös salviaa, koreaniisoa ja laventelia, jotka ovat niinikään minimaalisen kokoisia. 


Facebookissa jotkut hehkuttivat, miten mahtavaa ja ystävällistä palvelua kyseinen yrittäjä kaikista vaikeuksistaan huolimatta asiakkailleen tarjoaa. Minulle lyötiin iso rautanaula käteen ja käskettiin sillä irrottaa kennostoista itselleni sopivat taimet. Onneksi olin ottanut taimikasseja mukaan. Taimissa oli nimilappujen sijaan numerot, joiden piti täsmätä  tilausvahvistukseen, joka kehotettiin ottamaan mukaan. Koska kaikissa taimipoteissa ei ollut edes niitä numeroja, menivät minun taimeni kuitenkin sekaisin. En siis ole laisinkaan perillä siitä, mitä mihinkin kotona istutin. Kaikkia tilaamiani taimia ei ollut, mutta sain tilalle jotain ehkä vastaavaa. Osan taimista oli kuulemma hiiret syöneet.


Euro taimesta ei tietenkään ole kovin paljon, mutta hyötytaimia olen kuullut myytävän myös 20 sentillä. Se olisi ollut oikea hinta saamilleni minitaimille. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Yrittäjän selityksiä lueskellessani hetken jo ehdin pelätä, että jään kokonaan ilman kurkun taimia. Eipä niitä olisi enää ehtinyt itse siemenestä kasvattaa. Varsinkin, kun en ollut edes siemeniä hankkinut, kun suunnitelma oli ostaa kurkut taimina. 


Luonto on yhtä ankara niin yksittäisille harrastajakasvattajille kuin yrittäjillekin. Kauppapuutarhalla on kuitenkin yleensä paremmat pelit ja vehkeet taimiensa kasvattamiseen. On myös vuosien ammattitaito ja osaava henkilökunta. Nyt kuitenkin tuntuu, että tämä yrittäjä lupaa enemmän, kuin mitä pystyy toteuttamaan. Ja niitä selityksiä hän on todella mestari antamaan. Muutama asiakas jo vastasikin, että voisiko tiedotustulvaa hiukan tiivistää, jotta olennaisen löytäisi helpommin. 


Sen verran opin taas tästäkin rumbasta, että paras kasvattaa omat tarpeensa edelleen ikkunalaudalla. Se, mikä on toiminut ennen, toimiii varmasti jatkossakin. Toki sain tilaamani kurkut - tai ainakin jotain sinne päin, mutta turhaa ihmettelyä ja asioiden ylenmääräistä pallottelua sekä pientä mielipahaakaan ei korvaa mikään. Jotenkin on vaan sellainen olo, kuin olisi liian hyväuskoisena tullut huijatuksi tai petetyksi. Oli yrittäjän syyt sitten, mitkä tahansa, edelliskeväisen pelargonishown ja vielä vahvemmin tämän kevään omituisuuksien jälkeen en halua jatkossa olla osallisena moisessa näytelmässä.

Punaherukoita tulossa

Ja vaikka tämä postaus oli tällaista marmattamista, ei anneta sen himmentää iloamme ja tarmokkuuttamme. Piti saada pettymys ja säikähdys siitä, että kenties jään kokonaan ilman kurkkuja, jotenkin työstettyä ja nyt se on tehty. 

Oikein mukavaa viikonvaihdetta kaikille ihanille ihmisille tasapuolisesti!
 

31 kommenttia:

 1. No, olipa tosissaan aikamoinen show. Ei ihme, että olet ymmälläsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes kaikkea viitsi julkisesti kirjoittaa, mutta sen verran vauhdikas show, että minulle riitti.

   Poista
 2. Voi ei mikä ajanhukka siihen on kulunut sekä yrittäjällä että asiakkailla! Luulisi tuon sujuvan helpomminkin. Sen ymmärrän, että ensimmäistä kertaa, kun yrittäjä tällaista järjestää, on varmaan kaikki laskelmat väärin, mutta että joka vuosi.
  Ihanan kuuloinen tuo kasvihuone latautumis- ja rauhoittumispaikkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jo konkariyrittäjä kauppapuutarhurina, mutta kuulemani ja kokemani mukaan aikamoinen persoona. En vain kaivannut kurkkutilaukseeni mitään showta, joten jääköön viimeiseksi kerraksi.
   Toiset menee kylpypaljuun viinilasin kanssa katselemaan tähtitaivasta. Meikäläinen muovikasvariin haistelemaan tomaatinvarsia.

   Poista
 3. No onpas ollut souvvi! Tuolla tavoin ao. yrittäjä menettää asiakkaat. Joskus opetettiin että 'Tee ostaminen helpoksi' on hyvä menettely. Siitä ei tässä tapauksessa tosiaankaan voi puhua.

  Minulla ei ole muuta hyötyviljelyä kuin yrttimaa. Ja sielläkään ei idä!!! Osa oli viime kesän siemeniä, mutta aina ne ennen on itäneet :) Kastelin varmaan helteellä liian vähän - voi minua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme show tosiaan. Moni ilmoitti, ettei toiste tältä yrittäjältä mitään osta.
   Kasvihuoneessa näköjään kasvaa, mutta avomaalla minullakin aika vaisusti. Minäkin laiskottelin kastelussa, joten itseäni saan syyttää.

   Poista
 4. Vai oli K:lla sellainen meininki viime vuonnakin. Minä menin lankaan tänä vuonna ja tilasin sieltä tomaatintaimet. Luin hänen selittelynsä, että eivät ole vielä ehtineet valmistua, kun on niin kuumat olosuhteet. Luulin, että on ollut nyt sitten epäonnea jotenkin tänä keväänä. En ole vielä käynyt hakemassa ettei tulisi hukkareissua.
  Kurkun siemenet laitoin suoraan lavaan ja ovatkin jo itäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. K tuntuu olevan mestari selittämään. Fb:ssä käytyjen keskustelujen perusteella hän tulee menettämään asiakkaita, enkä kyllä yhtään ihmettele.voi olla, että hänellä on epäonnea, mutta kolmas kerta saa jäädä minulta kokematta. Koin jotkut hänen kommenteistaan hieman loukkaaviksi, enkä ole tyytyväinen saamiini taimiin. Olisin tosiaankin saanut toisesta suunnasta isommat taimet edullisemmin, mutta ajattelin suosia oman kunnan yrittäjää.
   Tomaattien suhteen hän ilmeisesti onnistui paremmin, kuin kurkkujen, joten varmasti saat tilaamasi.

   Poista
 5. Tomaatin taimet ovat sinulla hyvän näköisiä. Minustakin niissä on jännä tuoksu. Meillä oli aikoinaan kasvihuone, kiva oli mennä sinne kun tuli toi tomaatin tuoksu vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tomaatintaimeni onnistuivat hyvin.
   Tomaatin tuoksu on vahva ja pidän siitä paljon. Pelkästään kasvin varret ja lehdetkin tuoksuvat voimakkaasti.

   Poista
 6. Aikamoista. Ei taida kyseinen yrittäjä ymmärtää paljoakaan asiakaspalvelusta, saati taimien kasvattamisesta, tai oikein mistään muustakaan. Toivottavasti annatte hänelle rakentavaa palautetta, jotta ongelmat pikkuhiljaa korjautuisivat, eivätkä (uudet) asiakkaat vuodesta toiseen joutuisi kärsimään tällaisesta säädöstä.

  On ihan hyvä välillä postata "marmatustakin", etenkin jos tosissaan on aihetta. Aina ei tartte olla pelkästään positiivista juttua. Negatiivisiakin kokemuksia on hyvä jakaa. :)

  Olisi tosin kiva tietää ihan nimeltä, mistä yrityksestä on kyse (vaikka ymmärrän kyllä, jos et haluakaan mainita sitä suoraan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookissa on aika kärkevääkin keskustelua tämän yrittäjän tiimoilta ja varmasti monet äänestävät jaloillaan. Moni on myös tyytyväinen ja pyrkii ymmärtämään. Minua harmittaa moinen säätäminen ja kun tämä oli jo toinen kerta, antaa jatkossa olla.

   Poista
 7. Kiitos varoituksen sanoista, olin jo aikeissa keväällä tehdä tilauksen, "onneksi" keuhkokuume iski väliin ja tilaus jäi tekemättä! Voi pienikin kasvihuone olisi ihana, haaveissa on:) Sari/Villabranten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauan minäkin kasvarista haaveilin ja nyt kahden kesän kokemuksella hankkisin heti alkuun isomman.
   Ihan mahdotonta säätämistä on tuon yrittäjän kanssa taimihomma ollut. Kuvittelin viime kevään olevan poikkeuksellista, mutta kun sama toistui tänäkin keväänä, alkoi jo ihmetyttää. Jotkut ehkä tykkää hänen tavastaan toimia, mutta kovin luotettavalta ei kyllä minusta tunnu.

   Poista
 8. No olipa outoa "palvelua". Kyllä tuollaisen jälkeen asiakkaat äänestävät ensi keväänä jaloillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaista säätämistä, etten kyllä joka kevät samaa showta jaksa.

   Poista
 9. Minullekin kasvari tuo rauhaa ja turvallisuuden tunnetta, tomaatin tuoksulla höystettynä. Voih, mikä sotku taimikaupoilla, säälin yrittäjä sekä asiakas - parkoja. Jos lohduttaa, niin omat kurkkuni ovat samankokoisia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkujen pieni koko ehkä vielä menettelee, mutta kun koko homma hoitui niin surkeasti, että siitä jäi lähinnä paha mieli.

   Poista
 10. Toivottavasti minitaimesi ehtivät tuottaa satoa. Harmi, että meni tuommoiseksi yrittäjän touhu. Ei ole oikeata palvelua tuo. Itse ihmettelin paikallisella puutarhalla, kun taimia oli myymättä aivan valtavasti. Toivottavasti ne tekee kauppansa. Itse kasvatin kaikki alusta alkaen, mutta taas mietin, että onko pakko, kun kilometrin päässä on huippuvalikoima taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, että kauppapuutarha hoitaa näppärästi taimien kasvatuksen puolestani ja minä vain kannan ne kotiin ja istutan multaan. Sen sijaan pääsin osalliseksi showhun, jota en laisinkaan kaivannut.
   Ehkäpä minitaimet vielä tuottavat hyvän sadon. Toivotaan.

   Poista
 11. Olen sitä samaa paikkaa ihmetellyt jo pari vuotta. Nettisivut on niin kummalliset, että ei herätä luottamusta. Kiva siis kuulla kokemuksia siitä paikasta. Asiakkaatkin ovat siitä joskus kyselleet. Onneksi sentään sait mitä tilasit. Mietinkin keväällä, että en usko, että yrittäjä toimittajaa kovinkaan isoja taimia, koska eihän siitä jäisi hänelle mitään käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaankaan saanut kaikkea, mitä tilasin. Olin niin kypsynyt siihen säätämiseen, että tyydyin vaihtoehtoisiin juttuihin, kunhan vain pääsin eroon koko showsta.
   Ihan kiva, että kaikenlaisia persoonallisuuksia maailmasta löytyy, mutta asioiden hoitamisen pitäisi kyllä sujua. Varmaan tällä yrittäjällä on hyviä ideoita, mutta niiden toteutus ontuu pahemman kerran. Kahden kevään kokemuksella jätän vastaisuudessa tämän yrittäjän väliin.

   Poista
 12. Toivottavasti minitaimet lähtevät hyvään kasvuun. Minulla on pari ylimääräistä kurkun taimea, jos asuisit lähempänä toimittaisin ne heti sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Katja! Pikkuiset taimet ovat pikkuisen jo kasvaneet, joten eiköhän niistä vielä kunnon kurkkuja tule.

   Poista
 13. Aiheesta marmatit, mut onpa sun omakasvattamasi taimet komeen kokosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin itsekin, miten hyvin omat taimet ovat kasvaneet. Kukkivatkin jo.

   Poista
 14. Olen ollut yli kymmenen vuotta ko. yrittäjän asiakkaana ja hankkinut häneltä satoja maanpeitekasveja ja perennoja edullisesti. Taimet ovat olleet usein minikokoisia, mutta hintakin on ollut aina erittäin edullinen (60-80 % edullisempi kuin muissa puutarhamyymälöissä). Palvelua kuvaa parhaiten itsepalvelu: asiakkaan pitää tietää mitä haluaa ja olla valmis hakemaan taimet silloin kun niitä on tarjolla. Ongelmat lisääntyivät verkkokaupan aloituksen jälkeen. En ole koskaan tilannut mitään etukäteen verkkokaupasta, koska tiedän toimituksen riskit. Olen edelleen hänen asiakkaansa, koska tiedän, että häneltä saa suuret määrät taimia kaikkein edullisemmin. Jos haluan ostaa muutaman erikoisemman taimen ja saada hyvää asiakaspalvelua, niin menen toiseen puutarhamyymälään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Euron perennat ovatkin edullisia, mutta hyötytaimista euro ei ole mitenkään erityisen edullinen. Viimeksi tänään eräs puutarha myi kookkaita hyötytaimia 50 c/kpl. Eikä se ole edes mikään poikkeus. Perennoja voi toki odotella vaikka seuraavaan kevääseen, mutta hyötykasvien suhteen sato jää saamatta, jollei ole taimiakaan.

   Tiesin tasan tarkkaan, mitä halusin ja tilasin yrittäjän verkkokaupasta sitä, mitä hän tarjosi, enkä todellakaan mitään erikoisuuksia. Noudatin yrittäjän toiveita hakuajankohdan suhteen ja jopa siirsin kasvien noutoa melkoisesti aiemmin sovitusta eteenpäin. En käynyt taimitarhalla omiani kinumassa, en soitellut niiden perään, luin ja hämmästelin hänen viestejään.

   Asiansa osaava yrittäjä ottaa kritiikin vastaan ja käyttää sitä toimintansa kehittämiseen. Kahden kevään kokemuksella tämä yrittäjä saa rauhassa harjoitella verkkokauppatoimintaansa. Menen todellakin johonkin sellaiseen myymälään, jossa yrittäjä ottaa toiminnastaan vastuun itselleen, eikä syytä epäonnistumisista asiakkaita.

   Poista
  2. Tarkoitukseni ei ollut vähätellä toimitusongelmista ja asiakaspalvelun puutteista johtuneita ongelmia sinulle ja muille asiakkaille. Asiakkaalle on rasittavaa, kun hän maksaa tuotteet etukäteen, mutta ei saa niitä sovittuna aikana ja/tai toimitus ei vastaa tilausta.
   Otin kantaa pelkästään perennoihin, koska hyötykasveja en ole hankkinut häneltä. Kommentoin, koska pidän yrittäjän toiminnassa positiivisena, että hän on vuosikausia kilpaillut suurten puutarhaketjujen kanssa myymällä kotimaisia perennan taimia edullisesti.

   Poista
 15. Johan oli show! Ja marmattaa saa, jos saamassa palvelussa on sen tarvetta!

  Kyllä ne minitaimetkin siitä kasvaa ja satoa tuottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkut ovat jo hieman kasvaneet. Jotenkin vain harmitti ja tuli huijattu olo. Ja pelästyin jääväni ilman kurkuntaimia.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!