keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Yksi perhonen sentään

Nokkosperhonen


Meidän nurkilla perhoset ovat olleet tänä kesänä vähissä. Ei edes lämmin elokuu tuonut niitä punahatuille tai kallionauhuksille. Ilokseni olen saanut sentään ihailla perhosten tulvaa monien bloggareiden postauksissa, joten paitsi en siitäkään ilosta ole jäänyt.

Viikonloppuna jatkoin kasvihuoneen ja kasvimaan tyhjentämistä. Yksi nokkosperhonen saapui katsomaan touhujani. Tai luultavammin sitä kiinnosti enemmän kukista saatava ravinto, kuin minun urakointini. 

Nilalta saatu ruostekukka on kukkinut viikkoja

Olemme monena kesänä saaneet ihailla
Saraheinän mökissä ja puutarhassa -blogissa ruostekukkien onnistunutta kukintaa. Monta kertaa olen itsekin ruostekukan mukuloita multaan laittanut, mutta kokeilujen jälkeen olin jo luopunut toivosta, että joskus näkisin ruostekukan omalla pihalla kukkimassa. Niin vain tänä kesänä tämä on tapahtunut.

Crocosmia - Ruostekukka


Ilahduin suuresti Lappalainen etelässä -blogin Nilalta saadun isokokoisen juurakon yltyessä kukkimaan ruukussa. Vielä ihmeellisempää on omin kätösin lavakaulukseen istutetun mukulan viikkoja kestänyt kukinta. Jo kolmas vana uhmaa kaikkia epäonnistumisen lakeja. Saatanpa kokeilla toistekin.

Pulmonaria saccharata - Valkotäpläimikkä


Muutama postaus taaksepäin kerroin istuttaneeni valkotäpläimikkää ns. Makkaripenkkiin, joka on ison osan päivästä varjossa. Tuossa penkissä on yhtä kuivaa kuin kaikkialla muuallakin puutarhassani, mutta aurinko ei sentään porota aamusta iltaan suoraan kasveihin. Istutuksen jälkeen kastelin imiköitäni, mutta sittemmin ovat saaneet olla omassa rauhassaan. Ovat kasvaneet mukavasti ja näyttävät hyvinvoivilta. Tuleva talvi tietenkin asettaa omat haasteensa kasvien selviytymiselle. Joka tapauksessa olen pikkuisen innoissani, josko vuosien räpeltämisen jälkeen keksin vihdoin sopivia kasveja hankalaan paikkaan. Ainakin pari viimeistä kuukautta olen joka kerran ohi kulkiessani pysähtynyt nauttimaan imiköiden rehevyydestä.

Perhoangervo 28.6.2022

Kaikki neljä perhoangervoani ovat "tuon kasvin minäkin hommaan" -ilmiön tulosta. Aikoja sitten törmäsin jossain blogissa kesällä kukkivan perhoangervon kuvaan. Kukkiessaan perhoangervo on kuin kevyesti tanssivien keijukaisten pilvi. Ensimmäisen istutin olopihan Syreenipenkkiin, jossa se on ehtinyt lunastaa paikkansa. Kaksi muuta istutin vasta pari vuotta sitten naapurin aidan viereen. Ne eivät ole vielä kasvaneet kovin suuriksi, mutta ensi kesä saattaa olla jo niiden juhlaa.

Gillenia trifoliata - Perhoangervo


Neljännen istutin vasta viime syksynä lähelle sisäänkäyntiä. Ilahduin, että se oli keväällä ylipäätään hengissä. Aiemmista perhoangervoista olen jo oppinut, että kasvilla menee hetki aikaa röyhähtää täyteen kasvuun ja kukintaan. Tämä neljäs pikkuinen on selvästi myöhäisherännäinen, sillä se päätti ryhtyä kukkimaan vasta elokuun lopussa.


Varjoliljat kukkivat kesällä runsaina. Varsinkin olopihan Syreenipenkissä on viikkokausia sojottanut pitkien varsien päässä rypäs ruskettuvia varjoliljan siemenkotia. Olen vuosien mittaan ripotellut varjoliljan siemeniä pariin paikkaan. Niinpä niitä on alkanut putkahdella mukavasti kyseisistä penkeistä. Nyt laajensin varjoliljojen reviiriä, koska haluan niitä myös Pikkupuutarhaan. Menee varmasti tovi jos toinenkin ennen kuin näen kukkivia varjoliljoja Pikkupuutarhassa. Vaan eipä pääse koskaan perille, ellei matkaa aloita juuri nyt.

Penan begonia

Keikuin pari tuntia korkeilla tikkailla keräämässä alapihan kahdesta puusta kriikunoita. Niitä tulikin 2½ ämpärillistä. Taas on keitetty sosetta ja syöty vatsat täyteen kriikunoita. Veinpä satsin niitä myös naapureille. Samalla ihastelin Penan begoniaa, joka on aina yhtä kaunis. Amppeli on täynnä kerrottuja keltaisia kukkia, joissa on häivähdys punaista ja oranssia. Penan begoniapeukalossa on selvästi taikaa.

Hydrangea paniculata Vanilla Fraise - Syyshortensia

Yksi jos toinenkin hehkuttaa tähän aikaan vuodesta syyshortensioita. Eikä syyttä. Liityn samaan joukkoon, sillä olen vuosi toisensa perään yhtä lumoutunut Vanilla Fraiseni vaaleanpunaisesta kukkapilvestä. Yläpihan grandiflorat kukkivat aivan yhtä valtoimenaan, mutta niiden ulkoasuun tuo häivähdyksen surua kuivuuden vuoksi roikkuvat lehdet. Valkoisiin kukkiinkin on tullut annos ruskeaa tavallista aiemmin. Tuskin maltan odottaa tulevia vuosia, jolloin tänä vuonna istuttamani syyshortensiat ovat yhtä uhkeita ja kauniita.

Kirjastomäki


Olen lukenut kesän aikana vinon pinon kirjoja. Laitoin joitain uutuuksia varaukseen, mutta pitkän jonon vuoksi joudun niitä vielä odottelemaan. Aina pitää olla joku kirja yöpöydällä ja pari muuta hyllyssä odottamassa vuoroaan. Siksi lähdin reppu selässä kirjastoon. 

Matka meinasi tyssätä heti alkuunsa pääsalin esittelyhyllyyn, johon kirjastoväki oli nostanut tarjolle tuoreita teoksia. Useimmissa oli laina-aika kaksi viikkoa, jonka vuoksi pakotin itseni ohittamaan hyllyn. Jos voisin maata kirja nenän edessä aamusta iltaan, ei kahden viikon laina-aika olisi ongelma. Mutta kun elämässä on muutakin tekemistä ja toimintaa. Hyvin löytyi lukemista, onneksi vähän pidemmällä laina-ajalla.

Puro ilman vettä


Paluumatkalla poikkesin tarkastamaan kylän järvien välisen puron. Tähän aikaan vuodesta ei koskikaroja kannata purossa tähtäillä. Nyt ei kyllä muutenkaan, sillä puro on käytännössä rutikuiva. Ei kivien välissä solisevaa vettä, ei kasvoille pärskähtäviä pisaroita. Meillä on satanut viimeksi 22.8. varhain aamulla. Silloin vettä tuli parin tunnin ajan ihan mukavasti. Sitä edeltävät sateet olivat 6.8. ja 8.8. Kumpikin määrältään sellaisia, ettei niitä voi sateiksi edes kutsua. Muuten aurinko on paistanut täydeltä tai lähes täydeltä taivaalta. Voi luontoa, voi puutarhaa.

Berberis thunbergii 'Atropurpurea' - Purppurahappomarja

Tämä kuva antaa ehkä kalpean aavistuksen siitä, miten hieno purppurahappomarja on auringon osuessa sen lehtiin. Pieni pensas on punainen koko kasvukauden, mutta näin ruskan lähestyessä  ja auringon paistaessa alhaalta sen purppurainen olemus korostuu. Näitä voisi istuttaa useamman samanlaisen porukan ihan vain silmäniloksi.


Illat pimenevät vauhdilla. Nyt on sopiva aika sytyttää kynttilöitä. Laitoin puutarhaan muutamaan lyhtyyn patteritoimiset kynttilät, jotka syttyvät ajastettuina palaen 6 tuntia. Yllättävän pitkään patterit kestävät pakkasillakin ulkona. Kaupoissa on nyt hyllytolkulla kaikenlaisia aurinkokennotoimisia koristelyhtyjä. Muutamia olen joskus ostanut, mutta ilo niistä on ollut aika lyhytaikaista. Tuikkivat hetken, jonka jälkeen saakin kantaa muoviroskaa keräykseen tai sekajätteeseen. 

Vanhassa ladossa ainakin ilmastointi toimii.
 
Sähkön säästäminen on nyt sana jokaisen median otsikoissa.  Vastuulliset ihmiset ovat säästäneet iät ja ajat.
Meidän huushollissa veden ja sähkön kulutusta on seurattu jo vuosikausia. Lamputkin vaihdettiin ledeihin pian niiden markkinoille saapumisen jälkeen. Alkaa olla vaikea keksiä, mistä vielä nipistäisi. Pahaa pelkään, että osa ihmisistä tekee kaikkensa sähkön säästämiseksi ja kärsii huonoa omaatuntoa lopusta. Sitten on paljon ihmisiä, jotka eivät tikkua ristiin laita tässäkään tilanteessa.


Taivas täyttyy pilvistä ja tuulee navakasti. Sateita odottaville sää vaikuttaa lupaavalta. Josko viimein pölisevä puutarha saa kaipaamaansa kastelua.

Clematis Ville de Lyon


Syyskuun puoliväli on tuossa tuokiossa. Tintit tepastelevat keittiön ikkunalaudalla vihjailemassa, että täällä taas ollaan. Sanoin niille, ettei vielä ole aika aloittaa talviruokintaa. Syötävää riittää puutarhassa ainakin mustarastaille päätellen kukkapenkeistä kulkuväylille singotuista multapaakuista ja kuorikatteesta.

 Syysmetsään hiljaa keiju kulkee, 
sammaleiseen syliinsä hänet sulkee, 
usvaan utuiseen kietoo maan, 
rauhaan ja puiden havinaan. 
Askel on keveä, ei jälkiä jää, 
niittyvillain taipuu hiljaa pää. 
Sieni hattunsa laskee maahan.


19 kommenttia:

 1. Meillä on ollut perhosia tosi paljon. Meillä taitaa olla niiden toukkien ravintokasveja ympäristössä paljon.
  Toi energiansäästö on meilläkin vaikeaa, kun ollaan tähänkin asti eletty sähkö- ja vesipihisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku asiantuntija mainitsi radiossa, että perhosten vähyyteen vaikuttaa edelliskesän kuivuus ja tämän alkukevään koleus. Tiedä häntä, mikä on syynä. Monissa blogeissa on ollut kuvia runsaista perhosmääristä. Varmaan myös ravintokasveilla on suuri vaikutus. Omalla tontilla olen viime vuosina jättänyt nokkoset rauhaan, jotta edes nokkosperhosen toukilla olisi syötävää.
   Energian säästämiseksi tehdään se mikä voidaan ja toivotaan muidenkin ottavan talkoisiin osansa.

   Poista
 2. Ruostekukkaa olen kasvattanut kukkapenkissä ja ruukussa.Olen saanut kukkimaan sen parhaiten ruukussa,mikä vieläpä on hieman liian pieni sipulien määrään nähden.Tänä kesänä oikein yltyi pitkään kukintaan ahtaassa ruukussa.
  Olen myös ihastunut samaisiin hortensioihin,mitä sinun kuvissasi.Kaksi hyvin kukkivaa syyshortensiaa ovat suuri ilonaiheeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ruostekukan kukittaminen on sinulla onnistunut. Tuo ahtaaseen ruukkuun istuttaminen on hyvä vinkki. Olen suunnitellut saamani isokokoisen sipulijuurakon jakamista ensi keväänä. Tiedän nyt, etten laita kovin suuriin purkkeihin.
   Meitä syyshortensioihin ihastuneita tuntuu olevan runsaasti. Mikä sen näyttävämpi loppukesän ja alkusyksyn kukkija, kuin syyshortensia. Nyt on hiukan lämpimämpää, joten ehkä saamme iloita kukinnasta vielä pitkään.

   Poista
 3. Ihanasti kukkivat ruostekukat ja Vanilla Fraise. Minun hortensioistani suurin osa kärsi pakkasista.
  Huvitti muuten nuo sanasi tinteille, sillä mieheni totesi eilen lähes samoin, kun talitiainen ilmaantui keittiön ikkunan taa tiedustelemaan, eikö ruokaa ala olla tarjolla.
  Vesisadetta ei edelleenkään meille kuulu, vaan sadepilvet kulkevat sadetutkaa tarkkaillessa jälleen kerran kahta puolta asuinpaikkamme ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että yöpakkaset veivät hortensioidesi kukat. Yleensä niistä riittää iloittavaa myöhäiseen syksyyn. Meillä kuivuus selvästi kiusaa myös hortensioita. Tänään heräsimme aamulla kunnon sateeseen, joka loppui ennen puolta päivää. Tulisipa vielä lisää.
   Ehkä olemme totuttaneet tintit liian helpolle siementarjonnalle. Näin aikaisin ja lämpimällä en sentään vielä aloita ruokintaa.

   Poista
 4. Imikät ovat selvästi viihtyneet paikallaan. Toivottavasti viihtyvät muinakin vuosina. Sade on enemmänkin kuin tervetullutta. Teillä on ollut kuivaa. Niin on ollut myös täällä. Toivottavasti luonto ehtii sateita hyödyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tyytyväinen, että imikät viihtyvät uudessa "kodissaan". Luultavasti tekin olette vihdoin saaneet sadetta. Meillä on satanut eilisaamusta lähtien välillä rankastikin. Sataa edelleen.

   Poista
 5. Upeat kuvat jälleen!
  Meillä räkättirastaat käyvät naputtelemassa omenia (meille syömäkelvottomia) puusta ja mustarastaat naputtelevat omiaan maasta käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin meilläkin räkättien naputelleen omenan jos toisenkin. Onneksi satoa tuli riittävästi meidänkin syötäväksi kaikista ötökkähyökkäyksistä huolimatta.

   Poista
 6. Kyllä on harmi kun siellä ei ollut juurikaan perhosia. Purppurapunalatvat ihan kuhisi perhosista, päästivät ihan lähelle tutkimaan itseään.
  Kiva kun onnistuit ruostekukan kanssa ja perhoangervo ollut minulla vuosia haaveissa. Upea syyshortensia 🌸🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppurapunalatvat ovat yleensä houkutelleen runsaasti perhosia. Nyt niidenkään lumo ei riittänyt. Kenties sitten ensi kesänä.
   Kunpa onnistuisin ruostekukan kanssa jatkossakin. Ainakin juurakon talvettamisen luulisi onnistuvan, kun se on niin komea möhkäle. Suosittelen perhoangervoa. Helppo ja kaunis kasvi.

   Poista
 7. Meille perhosia ilmestyi reilummin loppukesästä, joten mainitsemasi perusteet voivat hyvin pitää paikkansa. Kuivuudelle tai kylmyydelle ei oikein mahda mitään. Perhosten muut olosuhteet pitäisi täällä olla kunnossa, löytyy kasvu- ja ruokailupaikkoja toukille ja mieleisiä kukkakasveja perhosille.
  Perhoangervo on yksi minun suosikkini, on niin mukava seurata kun kevyet latvat kukkineen heilahtelevat ilmavasti ja valkea kukkapilvi on tosi kaunis.
  Ihana kuva Vanille Fraisesta, omani ovat vasta viime vuonna ja tänä vuonna istutettuja, joten ne vasta kasvattivat kokoa ja tekivät muutaman kukan malliksi.
  Odotan edelleen hartaasti sadetta, tänään pitäisi ennusteen mukaan tulla vettä. Kaivaessani pikkusipuleita maahan totesin mullan ihan tuhkaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti sinulla on perhosille ruokaa tarjolla. Niin omassa puutarhassa kuin ympäristössäkin. Näin tiheään rakennetulla alueella on itse vaikeampi vaikuttaa luonnonkasvien esiintyvyyteen.
   Syyshortensiat kasvavat aivan huomaamatta isoiksi ja näyttäviksi. Sinulla on niissä varmasti jo ensi vuonna paljon enemmän ihasteltava.
   Sääkartan mukaan koko maassa sataa. Meillä sade alkoi varhain eilisaamuna ja jatkuu edelleen. Välillä vettä tulee kuin saavista kaataen. Eiköhän mullan muotokin pian muutu tuhkasta kosteaksi massaksi.

   Poista
 8. Surullisena olen käynyt kurkistelemassa tuota lähiojaa, ei vesitilkkaakaan ole siinä pitkään aikaan ollut. Ilokseni linnut käyvät vieläkin vesialtaalla pulahtamassa. Mutta nyt tulee vettä kunnolla täälläkin ja se on kuin sulosäveliä kuuntelisi. Piti itsekin nousta jo tähän aikaan kuuntelemaan sateen kohinaa ja käydä kurkkasemassa ikkunasta, tuleeko rakeita vai pelkkää vettä. Yleensä käännän vain kylkeä, kun mies lähtee töihin :)
  Meidän lähimetsiköstä on kaikki aluskasvillisuus niitetty pois nyt toisena kesänä peräkkäin ja se riipaisee kovasti. Kuinka monen eläimen talvehtimiseen se vaikuttaakaan, kun ei ole paikkaa missä olla :(
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on satanut keskiviikosta lähtien ihan kunnolla. Välillä peltikatolla kohisee niin äänekkäästi, että minäkin ajattelin taivaalta tulevan pingispallon kokoisia rakeita. Ihan oli vettä. Toivottavasti - ja niin uskon - purot ja ojat nyt täyttyvät.
   Miksi ihmeessä lähimetsikkönne aluskasvillisuus niitetään?
   Mukavaa viikonloppua sinulle Sari!

   Poista
 9. Perhosia on ollut meilläkin vähemmän mutta sentään joitain yksilöitä. Tänään siivosin tosin paljon pölyttäjien kasveja pois, pakko aloittaa että ehtii kaikki ennen talvea etteivät jää penkkeihin siementämään liikaa.
  Valkotäpläimikkä on hyvä kasvi, ei hätkähdä lunta päällään talviseen aikaan ja lehdet ovat näyttävät myös varjossa. Kotiloita kertyy lehtien alle mutta ne on helppo löytää sieltä. Itse lehtiä eivät taida syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen lenteli yksi amiraali sisäänkäynnin syyshortensiassa. Pitänee iloita vähistäkin. Jospa taas ensi vuonna olisi enemmän.
   Viisasta aloittaa puutarhan siivoustoimet pienissä erissä, ettei sitten kaikkea tarvitse kerralla tehdä.
   Ilmeisesti valkotäpläimikän lehdet eivät kelpaa kotiloille, sillä reikiä ei niissä juuri näy. Toisin on mm. kuunliljoissa. Onkin muistettava käydä tutkimassa imikän lehtien aluset, jotta saa kotiloporukat ajoissa pois lisääntymästä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!