tiistai 17. tammikuuta 2023

Vetiset päivät, tuuliset yöt

 

Viikko on vierähtänyt enemmän ja vähemmän vetisissä merkeissä. Pilvet roiskivat vettä vaakatasossa ilman suurempia taukoja. Lumi on saanut kyytiä, vähitellen myös jää. Tuulikin ujeltaa nurkissa sellaisella voimalla, että sen pauhinaa herää aamuyöstä ihmettelemään.

Sateessa oli pikkuinen tauko, jolloin kiirehdin kameran kanssa pihalle tekemään tarkastusta. Alapihalla on paikoitellen lunta, mutta myös suuria täysin lumettomia alueita. Lumikärhökin on joutunut luopumaan lehdistään, jotka nyt täplittävät loskaista hankea.


Olen pudottanut kasvarin päältä lumia varmaan kuusi kertaa. Hetken jo pohdin, pitäisikö lapioida liikoja pudotettuja lumia kasvarin seinustalta pois, ettei kovettuva lumimassa paina seinäpaneeleja kuopalle? Ei tarvitse, vesisade ja plussasää on hoitanut sulatuksen varsin tehokkaasti.

Crocus Fuscotinctus


Alapihan kriikunan alle istutetut Fuscotinctukset ovat näköjään tänäkin vuonna ykkösnousijoita. Ihan näin aikaisin en niitä kaipaa. Kellarissa ei ole ainuttakaan ylimääräistä verkonpalaa, jolla voisin krookukset suojata. Joku systeemi noiden päälle on keksittävä. Pahaa pelkää, että suojaamattomina on kohta vain tyngät jäljellä. Pitänee tehdä rautakauppakierros jonain päivänä verkkojen löytämiseksi.

Punaherukan kupeessakin krookukset tunkevat itseään mullasta esiin. Jänikset ovat jo käyneet kartoittamassa tarjontaa ja jättäneet siitä papanat merkiksi.


Kotikiven kupeeseen loppukesästä siirtämäni mehitähti ei ole moksiskaan vaihtelevista säistä. Sen yläpuolella näyttää nousevan piippoja. Muistaakseni ovat krookuksia nekin. Ei mitään kiirettä, pysykää nyt ihmeessä siellä mullan sisällä, missä olette talttahampailta paremmassa turvassa.

Vinca minor 'Illumination' - Pikkutalvio kirjavalehtinen


Päivänliljapenkin kirjavalehtinen pikkutalvio joutuu kilpailemaan tilasta mädäntyvien lumikärhön lehtien kanssa. Hyvin se pärjää. Tämä kirjavalehtinen ei ole laisinkaan yhtä kärkäs leviämään ja valtaamaan tilaa kuin se tavallinen pikkutalvio. Sen verran on vuosien aikana kasvanut, että yhden taimen sain emosta erotettua ja siirrettyä toiseen paikkaan. Josko siellä villiintyisi paremmin kasvamaan. Ja yhden pätkän lahjoitin kasvia innokkaasti halunneelle yhteydenottajalle.

Papaver orientale - Idänunikko

Unikot valmistautuvat jo syyskylmillä kevättä varten vihreillä versoillaan. Sinnikkäitä kavereita, kun eivät ole piitanneet tippaakaan niistä lumikasoista, joita heidän päälleen on muodostunut taivaalta sataneesta ja minun lapiolla niskaansa viskaamastani lumesta. Siellä ovat taas terhakkaina kurkkimassa, joko voisi ihan aidosti herätä. Nukkukaa nyt ihmeessä tekin vielä hetki.

Kesän ruukussa viettänyt keijunkukka pääsi loppukesästä Syreenipenkin multaan. Ihmeellisesti senkin lehdet ovat aika terhakkaasti pystyssä, vaikka päällä oli viikkotolkulla tiukka kasa lunta. Keijunkukat eivät hevillä luovu väreistään. Syksyn viimeisinä ja kevään ensimmäisinä ne esittelevät purppuraisia sävyjään.

Vasenrinteen jouluruusussa on lukuisia nuppuja. Tämänkin suojaamista verkolla tai jollain virityksellä on mietittävä vakavasti. Toistaiseksi jänikset ovat jättäneet jouluruusun rauhaan, mutta peuroille kelpaa kaikki. Jouluruusukin.

Pulmonaria saccharata - Valkotäpläimikkä

Makkaripenkkiin kesällä istuttamiani valkotäpläimiköitä olen peitellyt ahkerasti lumella. Se ei vaan näillä sateilla kauaa kasveja suojaa, kun sade sulattaa lumet pois. Vesi ei onneksi tuossa kohtaa keräänny paikalleen lillumaan, vaan joko imeytyy hiekkamaahan tai kulkeutuu pois alamäkeen. Silti hiukan huolettaa, miten suojaamattomien kasvien käy mahdollisten pakkasten tullessa. Ja niitähän tulee, kun eletään vasta tammikuun puoliväliä.

Sulaminen on vienyt mennessään jänisten jättämät tassunjäljet. Tai käpläthän niillä on. Sen sijaan papanoita on pihalla ihan joka paikassa. Ovat ilmeisesti melkoisia suoraputkia ahtaessaan suuhunsa syötävää ja pullauttaessaan ylimääräisen pois peräpäästä .

Talven kurimuksessa murtuneet ja katkenneet oksat odottavat kevättä. Silloin ohuemmat haketetaan ja paksummat pilkotaan. Oksahaketin hajosi loppukesästä. Se odottaa tarkempaa tutkimista, josko sen saisi korjattua. Mikäli korjaaminen ei onnistu, on hankittava uusi. Meidän pihamaalla hakettimelle löytyy runsaasti töitä keväästä syksyyn, joten hukkainvestoinniksi se ei jää.

Suoritin virallisen kevätkauden avaamisen kylvämällä viikonloppuna paprikoita, keijunmekkoa ja kelloköynnöstä. Jättiverbenan siemenet laitoin jääkaappiin. 

Hiukan mietityttää energiankulutuksen kannalta myöhemmin keväällä tapahtuva kellarissa kasvattaminen, kun kasvilamppuja on pidettävä päällä useamman tunnin päivässä. Vaan maksaahan niiden vihannesten ostaminen kaupastakin sitten kesällä. Kaikella on hintansa. Itse kunkin on punnittava, mihin ja mitä on valmis panostamaan.


Paprikoista kylvin keltaista Zazua, pullukkaa California Wonderia ja pitkulaista Lombardoa. Myös muutama pojalta saatu chilin siemen pääsi multaan.


Pihakierroksella totesin, ettei lavakauluksissa ainakaan nyt ole laisinkaan viime vuotisen kaltaista jääkerrosta. Vielä sellainen ehtii muodostua, mutta toivotaan, ettei niin käy. Niin kiva kuin kevät olisikin, ei se tässä vaiheessa vuotta näillä leveysasteilla ole mahdollinen. Mieluummin siis kohtuullisesti lunta suojaamaan kasveja. Aurinkoakin olisi mukava nähdä pitkästä aikaa, jotta voisi vaihteeksi ulkoilla kastumatta läpimäräksi.


Onneksi pihasta löytyy vihreän sammaleen peittämä kotikivi. Kyllä tekee hyvää tankata itseensä muutakin kuin villalangan väriä tämän harmauden keskellä.


27 kommenttia:

 1. Ei kyllä piippoja vielä tähän aikaan vuodesta haluaisi nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän piipoista on iloa, kun nousevat omalla ajallaan kukkimaan.

   Poista
 2. No jopas, onpas piipot nyt päättäneet olla aikaisessa 😅 Tosin kelikin on kyllä ollut niin lämmin tavalliseen tammikuuhun verrattuna 🙈 Meillä vielä lumi peittää maata joka paikassa, mutta eipä sitä ole enää paljoa. Epäilen 5-10cm paksuudeltaan, jos tämä keli jatkuu niin kohta on pihamaa sulana meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut enimmillään +4 astetta eli ihan maalis-huhtikuisia lämpötiloja. Ihmekös, jos krookukset ovat heränneet. Lunta on tänään tulossa lisää eli ei taida ihan vielä koko maa paljaaksi muuttua.

   Poista
 3. Onpas lumi saanutkin kyytiä. Meilläkin sataa vettä, mutta lunta on vielä jonkin verran. Ihana tuo sammaleinen kivi. Oikea pihan koristus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisateet ovat sulattaneet lunta vauhdilla. Juuri nyt alkoi taivaalta tulla uutta lunta.
   Eikö olekin ihastuttava kivi vihreine sammaleineen. Minustakin se on pihan koristus ja komistus.

   Poista
 4. On aivan ihanaa löytää vihreitä kasveja lumen sijaan. Mutta tuo on niin totta, että samalla herää huoli, että ne käydään syömässä tai paleltuvat, kun pakkasta taas tulee. Toivon kovasti, että kireitä pakkasia ei enää tulisi. Ne vievät monet kasvit, keijunkukat eivät minulla menesty varmaan vähälumisten talvien takia. Ainoastaan paikoissa, joissa ovat lähes hukuksissa vaahteranlehtien alla talven, ne selviävät. Joten toivotaan nyt kaikin puolin suotuisaa jatkoa: ei tuholaisten vierailuja, ei kovia pakkasia. Myrskytuuliakaan ei välttämättä kaipaa.
  Minustakin teidän iso kivi on todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihakierroksella on nyt vaikea tavoittaa tavanomaisia keväisiä piiponetsintäfiiliksiä, kun päällimmäisenä on huoli kasvien selviämisestä. Luvattu lumisade alkoi hetki sitten. Toivon, ettei sitä valtavia määriä tule, eikä myöskään pakkasia. Kohtuullisuus passaisi minulle hyvin.
   Kovin hyvin en minäkään ole keijunkukkien kanssa pärjännyt. Syytä en tiedä. Sääli, sillä niissä on runsaasti kivoja ja värikkäitä vaihtoehtoja.

   Poista
 5. Niin ihania kun piipot ovatkin, vielä tähän aikaan ei haluaisi niiden ilmaantuvan.
  Sää meni aika vetiseksi ja tuuliseksi ja lunta on vain nimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on seilannut voimakkaasti laidasta laitaan. Toivon juuri alkaneen lumisateen peittävän sopivasti piipot alleen, jotta jaksaisivat levätä vielä hetken ennen oikeaa kevättä.

   Poista
 6. Sammalpäällysteiset kivet, varsinkin tuollaiset suuret, ovat niin kauniita. Lähellä on yksi pienempi iso kivi, jota aina ihastelen, kun koirakaverin kanssa sinne päin lenkkeillään.

  Pari päivää ennätti olla kävelytiet sulia, nyt on taas tienoo lumen peitossa. Saa nähdä miten paljon yön aikana ennättää satamaan lisää. No onhan tuo mukavamman näköistä nyt, mutta kyllä te lumitöiden tekijät saisitte jo päästä vähemmällä. Onneksi talvi on jo yli puolen välin. Mukavaa viikon jatkoa, säässä kuin säässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tontilla ei montaa kiveä ole. Siinä lisäsyy, miksi tykkään tuosta sammaleisesta mötikästä niin paljon.
   Meille tuli lunta eilen illalla ja yöllä aika paljon, mutta lähes +2 asteen lämpötila sulattaa sitä taas vauhdilla. Silti kolattavaakin riitti ja painavaa oli.
   Kevättä kohti mennään. Sinulle myös mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 7. Masentava keli näin tammikuun keliksi. Hulluksi on talvetkin menny, vähän niinkuin moni muukin asia tässä maailmassa. Minullakin loppuivat verkot ja suojat kesken loppusyksystä. Hätäpäissäni virittelin vanhoja pussilakanoita kärhöjen suojaksi ja nyt kun jäniksen jälkiä olen seurannut niin näyttävät karttavan niitä kuin ruttoa! Olisiko niissä sen verran ihmisen hajua vielä jäljellä, että kammoavat en tiedä. Rumia anakin viritemät ovat 😂.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset harmaat loskasäät eivät talvella ilahduta.
   Tänä keväänä/kesänä täytyykin olla kaukoviisas ja ostaa lisää verkkoja, etteivät lopu kesken. Syksyllä niitä ei kaupoissa enää ole. Ehkä lakanat eivät kovin kauniita ole, mutta tärkeintä, että hoitavat tehtävänsä. Kukapa tuolla pimeässä sateessa kenenkään pihoja edes katselee.

   Poista
 8. Voi ihanuus mikä sammalkivi, onpa upea. Salla vielä korostuu kun ympärillä on valkoista lunta. Nopeaan tahtiin lumet sulavat, tänään satoi vähän lisää, saapa nähdä sulaako heti pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammal pysyy kivessä ihmeen hyvin. Keväällä linnut nyppivät sammaleesta ilmeisesti pesätarpeita, mutta aukot kasvavat nopeasti taas umpeen.
   Illalla ja yöllä tuli monta senttiä lunta, jota äsken käytiin kolaamassa. Hyvin painavaa ja vetistä. Taivaaltakin tulee jälleen silkkaa vettä, joten laidasta laitaan taas mennään.

   Poista
 9. Samanlaisissa tunnelmissa täälläkin .Pitää käydä mökillä taas viikonloppuna katsomassa onko mitään näkyvissä ?toivottavasti ei .meinaan piippoja . Sinä olet sitten korkannut istutus kauden minä en ole istuttanut mitään enkä vielä pitkään aikaan istuta kun en noita puutarhan puolen juttuja vielä voi missään pitää .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illan ja yön sade on varmaan mökillänne peittänyt osan sulapaikoista. Tosin parhaillaan sataa jälleen vettä, joten uusi lumi lienee kohta mennyttä.
   Aloitin noilla pitkän esikasvatuksen vaativilla kasveilla. Ensi kuun lopulla ja maaliskuussa alkaa varsinainen siemenshow.

   Poista
 10. Säät on vaidelleet hurjasti, pakkasten jälkeen tuli vesi-ja jäävaihe. Saa tosissaan kulkea varovasti. Kasvit ovat ihmeissään ja puskevat piippoja. Toivottavasti lumi peittelee ne vielä talviunille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää keikkuu nyt sinne tänne, mutta täällä etelässä enimmäkseen plussan puolella ja vesisateessa. Eilisillan lumi on tällä menolla mennyttä. Lämpö houkuttelee piipot esiin. Kunpa nyt pysyisivät mullan sisällä.

   Poista
 11. Great collection of photos of the season. Even in the cold and snow - life persists . Thanks for the posting. I can see the hope of a coming Spring!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exactly. The hope of spring is in the ground and in the heart.

   Poista
 12. Ohhoh! Ompa siellä tosiaan lumet saaneet kyytiä! Ja krookuksiakin jo pinnassa! Täällä on tänään satanut aika reippaasti lisää lunta, vaikka ei noin paljaissa tunnelmissa oltu aiemminkaan.
  Ensimmäiset vauvakasvit ovat jo kasvamassa :) Näistä jutuista tajuaa kuka vaan, että kevät on jo lähellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi useamman päivän ajan vettä ihan kunnon rankkasateen voimalla, joten ihmekös, jos lumet saivat kyytiä. Eilen maa muuttui taas valkoisemmaksi, joskaan kovin paljon lunta ei tullut. Toivottavasti pintaan nousseet krookukset pärjäävät ohueammalla peitteellä.
   Joulusta on vain yksi loikka kevääseen. Tunnelmaan pääsee helpommin kylvämällä siemeniä.

   Poista
 13. Säätila vaihtelee niin tiheästi, ettei perässä pysy. Vaihteeksi mennään pakkaselle ja luntakin on taas hiukan enemmän maassa. Pysyhän pystyssä ulkosalla liikkuessasi.

  VastaaPoista
 14. Onpa teillä maisemat muuttuneet kummasti parissa viikossa! Meilläkin on ollut jo yli viikon verran plussalla ja välillä satanut vettä, mutta kyllä täällä silti saa polvia myöten hangessa kahlata. Toivottavasti teille ei tule kovia pakkasia ennen kuin on satanut edes vähän lunta paljastuneiden perennojen peitoksi. Eikä mieluusti niitä viimekeväisiä jäätiköitäkään tarvitsisi tulla.
  Noista männynoksistahan sinä saat hyvät suojat liian aikaisin kasvuun lähteneille krookuksille. Ilman suojausta varmasti katoavat joko jänöjen tai peurojen suihin.
  Olen miettinyt, tietävätkö kasvit vuorokaudenajoista mitään, jos majailevat pimeässä kellarissa. Jos eivät, niin silloinhan voisi laittaa kasvilamput päälle yön ajaksi ja hyödyntää siten halvan yösähkön taimikasvatuksessa. Kasveille pitäisi kyllä varmaan opettaa toisenlainen vuorokausirytmi kasvihuoneeseen tai ulos siirtämisen lähestyessä, mutta senhän saisi ajastimella melko helposti tehtyä kun vain muistaisi käydä joka päivä siirtämässä ajastusta vaikka tunnilla tai jopa kahdella eteenpäin. Kun valojen syttymisaika alkaisi olla aamuneljän-viiden tienoilla, kasvit voisi jo siirtää kasvariin. Silloinhan ulkonakin jo rupeaa valostumaan. Melkein jo tekisi mieli testata hommaa käytännössä. Meiltä vain puuttuu se pimeä tila, jossa tehdä kasvitieteellisiä kokeiluja, ellen sitten saunaan viritä taimikasvattamoa.
  Minä vielä odottelen ensimmäisten kesäkukkien kylvön kanssa, mutta viikonloppuna voisi ehkä perennojen hankikylvöjä aloitella. Vielä ei hirmuisesti sormia syyhytä kylvöjen pariin, mutta ehkä se tästä käynnistyy, kun blogeissa alkaa näkyä ensimmäisiä taimia.
  Sammalen peittämä kotikivi näyttää todella kutsuvalta ja pehmeältä lumen keskellä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mennessä tämän talven sää on keikuttanut laidasta laitaan. Viikolla tuli hiukan lisää lunta ja tänä aamuna mittarissa oli -9 eli kaikki uusi lumi on varmasti hyödyksi. Mahtaako riittää, jää nähtäväksi. Eiköhän tuota vielä lisää tule.
   Sinäpä sen sanoit, kiitos! Laitankin männynoksia krookusten suojaksi, kun sitä verkkoa ei lähimmässä rautakaupassa ollut yhtään. Toistaiseksi krookukset ovat saaneet olla rauhassa, vaikka jänisjälkiä on ympärillä runsaasti.
   Meillä ei yösähköstä ole mitään iloa, koska se on saman hintaista päiväsähkön kanssa. Yösähkön käyttöä puoltaa tietenkin se, että siten voi tasata kulutuspiikkejä ja estää mahdolliset sähkökatkot. Sinänsä olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, voiko kasvien rytmiin valoja säätämällä jotenkin vaikuttaa. Kasvariin siirrossa valoa tärkeämpi tekijä taitaa olla lämpötila, mikä korostuu etenkin hatarassa kennokasvarissa.
   Siemenet ja kylvöt ovat jo vahvasti mielessä. Täytyy nyt malttaa mielensä, ettei hukuta kaikkia paikkoja potteihin ennen aikojaan. Hankikylvöjä kannattaa varmaan nyt tehdä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!