keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Välipäivä auringolla

Norjanangervo Spiraea 'Grefsheim'

Ihanat kesäpäivät saapuivat meitä hellimään jo toukokuun puolella. Lämpöä on riittänyt sen verran runsaasti, että pahimman kuumuuden ajan on pitänyt istua varjossa litkimässä raikasta vettä. Maanantaina lämpömittari hipoi auringossa 30 astetta. Illansuussa kuuluikin muutama ukkosen jyrähtely, mutta siihen se sitten jäikin.

Omille teilleen lähtenyt orvokki on siitepölyinen

Tänään on täällä etelärannikolla satanut koko päivän, mikä ei sinänsä ole laisinkaan hullumpaa. Ulkona on edelleen kohtalaisen lämmin ja kaikki kasvaa kohisten. Mikä parasta, ei tarvitse rynnätä pihamaalle kastelemaan tämän kevään istutuksia, koska taivaanhanat hoitavat sen. Samalla helpottaa myös kaikkialla pöllyävän siitepölyn lento. Ei tarvitse kuin selkänsä kääntää, niin jokaikinen pinta ulkosalla on tiiviin kellertävän pölyn peittämä. Ja osittain sisälläkin, jos vain yrittää tuulettaa ikkunoita avoinna pitämällä.

Tuomi Prunus padus

Nyt kannattaa mennä pihamaalle varhain aamulla tai iltamyöhäisellä. Maailma on täynnä tuoksuja ja ääniä. Talomme päädyssä oleva tuomi on aivan valkoisenaan kukista. Puu on kuitenkin jo niin suuri, että pitää mennä kauemmas ja katsella yläilmoihin nähdäkseen kukkaloiston. Norjanangervot ovat myös valkean hunnun peittämiä ja niiden tuoksusta pidän erityisesti.

Petunia ja sivussa Lumihiutale

Tien toisen puolen naapurissa on aina kesäisin aivan mahdottoman kauniit kesäkukkaistutukset. Pääsen nauttimaan Annen kukista keittiössä istuessani, silloin näen naapurin parvekkelaatikot. Parin päivän ajan tyydyin naapurin kukkiin ja maanantaina hurautin minäkin tuttavan sisaren kasvihuoneelle. Aiemmin olen ostanut kesäkukkani aivan lähellä sijaitsevalta puutarhalta, mutta tänä vuonna siellä kaikki kukat näyttivät olevan kovin myöhässä.  Pirkon kukat sen sijaan ovat kerrassaan upeita. Kuten tuosta yläkuvasta voitte itse todeta. Laatikossa on vain kaksi petunian tainta. Tai eiköhän nuo ole jo ihan aikuisia.

Kriikuna Prunus domestica subsp. insititia

Kolme kriikunapuutamme ovat myös kukassa. Hedelmäpuissa leikkaamisen tärkeyden näkee varsin nopeasti. Alapihan kahta kriikunaa en ryhtynyt ajoissa leikkaamaan ja niistä kasvoi korkeita hujoppeja. Kriikunoita niihin ei kuitenkaan ole koskaan kovin paljoa tullut ja niiden muutamienkin kerääminen on aikamoinen sirkussuoritus, kun pitää keikkua korkeiden tikkaiden varassa. Yläpihalla olevaa kolmatta kriikunapuuta leikkasin alusta lähtien siten, ettei siitä ole tullut kovin korkeaa. Hedelmiä se on tehnyt jo parina vuonna todella paljon. Oppaiden mukaan kriikunaa ei tarvitse juurikaan leikata, mutta entäpä sitten, jos haluaa matalamman puun?

Omena Huvitus - aikainen kesälajike

Oheinen kuva Huvituksen nupuista on parin päivän takainen. Jo työhuoneen ikkunasta ulos katsoessa voi todeta, että omenapuiden nuput ovat viittä vaille aukeamassa. Kunhan sade lakkaa, pääsen niitä kuvaamaan.

Punaherukka Ribes rubrum

Punaherukat ainakin kukkivat runsaasti, eikä lähiajoiksi edes ole luvassa hallaöitä. Pojalta sain äitienpäivälahjaksi kaksi mustaherukkaa, Pohjanjättiä, jotka pääsivät multaan maanantaina. Meillä ei ole ollut pariin vuoteen laisinkaan mustaherukkaa, koska edellisiin pensaisiin iski äkämäpunkki. Mustaherukat pääsivät uuteen paikkaan, joten toivotaan niiden menestyvän ja tuottavan marjaa. Vaihtelun vuoksi olisi mukava syödä muutakin kuin punaherukkaa.

Rönsyansikka Waldsteinia ternata

Rönsytiarella Tiarella cordifolia

Metsikön reunassa kukkivat Rönsyansikka ja Rönsytiarella. Rönsyansikka muistuttaa mansikkaa, niin lehdeltään kuin kukaltaankin. Kukka on kuitenkin keltainen. Aika pitkään sain odottaa rönsyansikan leviämistä, mutta nyt se näyttää lähteneen valtaamaan tilaa itselleen. Rönsytiarellan hankin samaan aikaan, mutta se on huomattavasti maltillisempi oman tilan ottamisessaan.

Särkynytsydän Dicentra spectabilis

Iloinen yllätys jälleen kerran. Aikanaan istutin Särkyneensydämen yläpihalle, syreenien eteen. Sitten rakensin alapihalle Kiemurapenkin ja päätin siirtää särkyneensydämen sinne, jossa se alkoi kasvaa ja kukkia. Tänä keväänä olen odottanut kasvia nousevaksi, vaan ei ole näkynyt. Vasta jokin aika sitten löysin vihdoin elonmerkkejä alapihan penkistä ja helpotuksekseni totesin, ettei se ainakaan ihan kuollut vielä ole. Yläpihalla, paikassa, josta sydämen pois siirsin, nousee nyt terhakkaita alkuja. Taisikin käydä niin, ettei särkynytsydän tykännyt alapihan istutuspaikasta ja päätti ihan itsekseen siirtyä takaisin alkuperäiseen penkkiin. Tiedä häntä.


Juuso on mieltynyt ruusupuskissa lepäilyyn. Juhannusruusun ja Punalehtiruusun alla on mukava pikkutalviomatto ja sopivasti varjoisaa. Paikasta on myös hyvä näkyvyys ympäri puutarhaa, mikä näyttää olevan Juusolle usein eräs syy valita köllöttelypaikkansa. Hyvin se naamioituu väriensä puolesta maastoon. Yritin houkutella sitä eilen kävelylle kanssani, mutta eihän sitä kesken turkinhuollon voi mihinkään lähteä. Tuijotti hetken kaukaisuuteen ja jatkoi sitten varpaiden välien puhdistamista.


Eilen illalla maailma muuttui jännän väriseksi. Välillä oli ihan punaista ja luulinkin ukkosen tulevan. Mustarastas istui tavanomaisessa paikassaan naapurin aitakuusen latvassa lurittelemassa. Ehkä se yritti kosia meidän viirikukkoa.


Laskeva aurinko punasi puiden latvat synkkenevää taivasta vasten. Naapurin haavassa ei ole vielä lehtiä.


Kymmenen jälkeen meni sen verran pimeäksi, ettei kuvaaminen enää kunnolla onnistunut. Ei tullut illalla ukkosta eikä sadetta, mutta tänä aamuna ripotteli vettä ja sateen parissa onkin sitten kulunut koko päivä. Nyt illansuussa näyttäisi alkavan kirkastua. Jihuu, huomenna pääsee taas pihahommiin. Hyvillä mielin, sillä pakollisen sadetauon aikana on ehtinyt tehdä sisällä rästihommia.

Ulkona kukkuu käki, pitkiä aikoja ja jossain aivan lähellä. Sitä säestää mustarastas. Upeaa musiikkia korville. Eipä tee mieli avata radiota.
 

 

22 kommenttia:

 1. Sade tekee kyllä niin hyvää, tuollainen jatkuva. Ja mikä parasta, puutarhuri voi pitää vapaapäivän tuntematta huonoa omaatuntoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadesää taitaakin olla ainoa, joka pitää meikäläisen pois puutarhasta. Ukkokulta totesi juuri, että minusta on tullut ihan puutarhahullu. Olikohan kehu vai moite?

   Poista
 2. Sais jo sataa jotta nuo siitepölyt vähenis. Meillä ei ollut mitään ukkosia, vaikka jossain Itä- Suomessa on ollut paljon myrskyä.
  On sulla kauniita kukkia jo paljon. Tuo orvokkikin on ihana, vaikka onkin karkuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta tuossa orvokissa taitaakin olla juuri se karkulaisuus. Ilostuin kovasti, kun huomasin sen kasvavan lähellä kompostia, mutta kukkapenkissä kuitenkin. Mukava löytö.

   Poista
 3. Upeasti värjää aurinko puunlatvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko käydä kuvaamassa tuota puunlatvojen väriä. Koko maailma oli vähän oudon värinen.

   Poista
 4. Oi kuulostaapa hyvälle! Linnun laulua - käki ja muut.. Upea petunia! Kiitti vinkistä, mun lemppari väri. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin hieno petunia. Ihastuin siihen ja niinpä ne lähtivät meille kesäksi.

   Poista
 5. Meilläkin on saatu kaivattua sadetta, siitepölytilannen vähän helpottaa ja uskon kasvun räjähtävän vautiin kastelun jälkeen. Juusolla on mainio piilopaikka, vähän myöhemmin saa nauttia ruusun tuoksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade tosiaan laittoi kaikki kasvamaan. Jaloangervotkin ponkaisivat vuorokaudessa varmasti 15 senttiä. Myös kuunliljoihin tuli kummasti eloa.

   Poista
 6. Kiva ja monipuolinen postaus taas, kiitos siitä! Ja Juusoakin oli taas mukava nähdä :) Voi, meidän mökin rönsytiarellamatto on poissa, jotain on tapahtunut sen alla olevalle mullalle. Tiarellat ovat kasvaneet mökillä tien reunassa, multaa siinä ei koskaan ole ollut paljon, mutta valitettavasti mullan alla olevat isot kivilohkareet, joista tie on saanut pohjansa, ovat erinomainen sokkelikko myyrille. Niinpä multa on ropissut kivien välistä maan sisään ja tiarellojen juuret ovat jääneet ilmaan. Kyllä harmittaa! En osannut tuotakaan ennakoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillinen tiarellamaton menetys. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, että puutarhassa päätöksiä tekevät muutkin kuin isäntäväki. Minusta on helpompi sietää omia mokia, koska niistä aina oppii (toivon mukaan), mutta kaikenlaiset tuholaiset ovat jotenkin epäoikeudenmukaisia. Vaikka tekisi kuinka parhaansa, ei välttämättä voi niille mitään.

   Poista
 7. Kylläpä oli tänä aamunakin niin upeat tuoksut ulkona, kun ennen seitsemää lähdin kävelemään töihin. Tuomi tuoksuu meidänkin pihassa, kukkii viikkoa aiemmin kuin vuosi sitten. Juuso on herrasmies, pitää varpaanvälit puhtaina:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamut taitavatkin olla nyt sitä parasta aikaa. Tuoksut ja äänet muuten vielä hiljaisessa maailmassa saavat ihan sydämen väpättämään.

   Poista
 8. Nyt on monenlaista kukkijaa ja nuppua! Lunto- ja puutarhaihmiset saavat nauttia sydämensä kyllyydestä!
  Siitepölyä on ollut kahdenbpäivän ajan ihan valtavasti ilmassa, tuntuu että se menee luomienkin alle.
  Ihanaa kun jaksat aina kirjoittaa niin mielenkiintoisesti tapahtumista ja asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea ihanaa ilmestyy nyt niin hurjaa vauhtia, ettei meinaa perässä pysyä. Siitepölyä on aivan hirvittävästi. Pihalla ruokailukaan ei ole nyt erityisen mukavaa, kun kaikki on yhdessä tuulenhumauksessa täynnä siitepölyä. Meillä on takkahuoneen ovi tällaisina lämpiminä päivinä aina auki ja tänään totesin, että lattiakin on aivan harmaana.

   Poista
 9. Vaikka nämä aurinkoiset päivät ovat ihania, välillä on hyvä saada sadettakin.
  Silloin tosiaan malttaa tehdä sisälläkin pakollisia töitä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä taisi sataa siten sopivasti, ettei juurikaan montaa päivää perätysten. Sellaista olen toivonut nytkin. Aurinkoa ja sadetta sopivasti kumpaakin.

   Poista
 10. Meilläkin aloittaa norjanangervo kukintaansa. Ihana tuoksu. Näin keväisin tuoksuu koko piha ihanalta. Varsinkin sateen jälkeen on niin raikasta!

  VastaaPoista
 11. Bannerissasi on oikea kirjokevättähtimatto! Minulla kukki vasta tänä keväänä ensimmäiset, mutta toivottavasti leviävät samanlaisesti. Niissä on aika ihana sininen väri.

  VastaaPoista
 12. Onneksi välillä sataakin! Meillä oli maanantaiyönä neljän tunnin ukkonen. Taivas oli keltaisena koko ajan...hieman pelottikin moinen jytinä:)

  VastaaPoista
 13. Voi Juusoa, eikö siellä ole ihan piikikästä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!