keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Kasvihuoneen satoa

Kriikunat odottavat poimijaa

Yöt ovat alkaneet viiletä huomattavasti. Tänäänkin oli aamukahdeksalta +5 astetta ja aika holadnalta se tuntui. Päivisin aurinko on edelleen lämmittänyt kesäiseen malliin, joten pukeutuminen aamutuimaan lähtiessä on hieman hankalaa, kun pitää vetää lämmintä päälle ja sitten pitkin päivää joutuu ylimpiä alituiseen riisumaan.

Tästä taas tomaattia aamuiselle voileivälle

Oman puutarhan satoa on tullut nautittua jos jonkinlaisessa muodossa. Aamusella on kiva käydä ensitöikseen keräämässä omenasato ja sitten toiseen koriin kypsyneet tomaatit kasvarista. Luulenko kenties, mutta kyllä nuo itse kasvatetut tomaatit ovat herkullisempia kuin kaupasta ostetut. Niissä on paljon ohuempi kuori ja tuhti tomaatin maku. Ukkokulta viritti kasvariin lisälämmittimen, joka on näköjään edesauttanut tomskujen kypsymistä. Kovin montaa yötä ei lämmitintä enää tarvitse pitää päällä, sillä valtaosa tomaateista on kohta napsittu parempiin suihin.

Ukkokullan chilit kypsyvät

Myös chilit alkavat mukavasti punertua. Sen sijaan paprikat ovat pääosin vielä aivan vihreitä. Eilen törmäsin netissä chilikeskusteluun, jossa kehotettiin ottamaan osa taimista huoneenlämpöön ja koittamaan niiden talvettamista sisällä. Näin on mahdollista saada satoa seuraavana kesänä varhemmin, kun aikaa ei kulu siemenestä kasvattamiseen.

Viimeisiä kurkkuja kypsymässä

Kasvihuoneviljely ei ollut aivan niin helppoa, kuin voisi kuvitella. Teimme ainakin sen virheen, että istutimme taimia aivan liian tiheään. Niitä piti sitten ryhtyä harventamaan, jotta sato saisi paremmin valoa, eikä kasvustot kaatuisi käytävälle. Meidän pienessä kasvarissa (5.4 m2) viljelyn taloudellisesta hyödystä ei kannata edes puhua, mutta aika hauskaa tuo kasvun seuraaminen on ja vielä hauskempaa hakea itse kasvatettua syötävää. Kurkku ja tomaatti lienevät niitä, joita laitan ensi vuonnakin. Toinen puolisko on varattu Ukkokullalle, joten luultavasti siellä on chiliä, chiliä ja chiliä.

Paprika piilosilla

Kesäkurpitsa ja erilaiset kurpitsalajit ovat minusta suositeltavia kasvimaalle istutettavia. Ne ovat helppoja ja runsassatoisia. Kunhan vaan jaksaa niille vettä kantaa. Tänä vuonna meillä oli vain pienikokoista keltaista kesäkurpitsaa ja koristekurpitsoita, joista osa mätäni, kun pääsivät liian pitkään virumaan kosketuksissa kosteaan maahan.

Koristekurpitsa pullistuuTänään piti aloittaa kukkasipulien istuttaminen, mutta se siirtyy eteenpäin. Sain naapurilta neljä syyskimikkiä ja lähdin niitä istuttamaan. Löysin niille sopivan paikan, mutta ensin piti kaivaa pois pari jalohortensiaa, jotka ansaitsivat valoisamman tilan. Siitä syntyi jälleen tutunoloinen "siirrä-kasvi-toiseen-paikkaan" -piirileikki. Jotta voisi istuttaa syyskimikit aiotulle paikalle, on siis ensin kaivettava jalohortensiat ylös ja siirrettävä niille suunniteltuun uuteen paikkaan, josta taasen pitää kaivaa jotain muuta pois ja siirrettävä toiseen paikkaan. 

Puutarha alkaa olla täynnä kaikenlaista ja uusia kasveja varten pitäisi kaivaa uusia kukkapenkkejä. Vähitellen alkaa olla siinä mielessä takki tyhjä, ettei enää tälle syksylle jaksa uusia juttuja ideoida. Vaikka kuinka yritän listata, minne mitäkin istutan, tulee välillä täydellisiä muistikatkoja, enkä laisinkaan saa päähäni, onko mahdollisesti lapion osoittamassa paikassa jotain aiemmin siihen laitettua, joka kenties ilmestyisi mullan päälle keväällä. Jos siis saisi omalla paikallaan rauhassa kevääseen saakka asustella.

Mikälie kantosieni
 
Selkä vähän vihoittelee, joten tarjoan sille nyt parin päivän vapautusta kaivuhommista. Huomenna lähden iltasella ystäväni kanssa kohti Tukholmaa. Sellainen tavanomainen syysristeily, jossa vietetään päivä Tukholmassa, ja käydään ehkä nauttimassa kahvit kera prinsessakakun.

Muutama kerrosrivinousu 7-veikasta lasten koossa.

Loppupäivän taidankin pilkkoa omenoita ja jos aikaa jää, kutoa tietenkin sukkaa. Nautinnollisia syyspäiviä teille kaikille!

 

17 kommenttia:

 1. Kyllä kasvari olisi hieno asia, tosin sekin vaatii koko joukon työtä. Tänne en voi sitä laittaa, olemme poissa liian pitkiä aikoja.
  Tomaatit ovat ihan eri makuisia kuin kaupan, siis parempia.
  Täällä on muutaman kilometrin päässä Hortiherttuan kasvihuoneet ja sieltä saa kolmesti viikossa tuoreet kasvikset, samana päivänä poimittuja.
  Herkkuani ovat pienet kirsikkatomaatit.
  Hyvää Tukholman matkaa ja kahvihetkiä siellä.

  VastaaPoista
 2. Oma kasvihuone olisi ihana... Kasvatin tomaatteja joskus lasitetulla parvekkeella ja kyllä se maku oli ihan toista kuin kaupan tomaateissa. Risteily ystävän kanssa on ihana piristysruiske arjen keskellä. Hyvää matkaa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Tässä se ahkeruus nyt palkitaan :)

  VastaaPoista
 4. Kääk, mä en oo saanu edes omia kukkasipuleja vielä.. Ja ens viikoksi lupaili jo ensilumia, yäk! Yhteenväliin lupasi pitkää syksyä.. Jotenki tuntuu ettei kauhesti ole intoa puutarhantonkimiseen nyt, samanlaista innottomuutta on ollut muuallaki havaittavissa. Oma sato on parhautta!!!

  VastaaPoista
 5. Aamut on tosiaan olleet viileitä. Söpöjä sukkia olet kutonut pienille jaloille, lämpöisiä ja värikkäitä.

  VastaaPoista
 6. Kyllä on herkullisen näköisiä kasvihuoneen tuotteet. Oet jopa kerinnyt neuloa kauniit sukat
  Mukavaa risteilymatka sinulle :)

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa niin tutulta tuo kasvien kaivelu! Samaa täälläkin harrastetaan, mulla vaan on osa "väliaikaispenkissä" ja sieltä pitäisi löytää jotakin uusille paikoille.
  Hyvää Tukholmanmatkaa!

  VastaaPoista
 8. Kiva on ottaa omasta kasvihuoneesta pöytään syömistä tykkään. Tuli mullekin liian tieheään laitettua tomaatiy kasvihuoneeseen. Lämpöisiä syyspäiviä.

  VastaaPoista
 9. Omasta kasvihuoneesta kerätyt tomaatit ym maistuvat paremmalle kuin kaupasta ostetut.
  Se on sama vika täälläkin tuo tiheään istuttaminen.
  Oikein mukavaa Tukholmanmatkaa sinulle.♥

  VastaaPoista
 10. Teillä on omasta takaa monenlaista syötävää, maistuvat varmasti herkullisilta :) Ihanat sukat, sinä olet kyllä ollut ahkerana!

  VastaaPoista
 11. Ompas kivat sukat! Taidan kokeilla itsekkin. Mahtaisikohan tuo paprikankin talvettaminen onnistua, meilläkin kun on vielä aika vaiheessa ne?!?
  Mukavaa matkaa ja kerro Vickalle terkut jos näät! ;D

  VastaaPoista
 12. Itse kasvatetut tomaatit on ihan erimakuisia kuin kaupan tomskut. Jotkut lajikkeet on kuin karkkeja! Kuulostaa tutulta tuo syksyinen takin tyhjyys, se ei ole mikään pieni homma alkaa siirtelemään vanhoja kasveja paikasta toiseen ja kaivaa sen päälle uusia kukkapenkkejä. Hauskan näköisiä kantosieniä :).

  VastaaPoista
 13. Omat tomaatithan on paljon parempia kuin kaupasta ostetut! Jopa nuotkin jotka kypsyvät pöydällä:)
  Syksyinen Tukholman reissu kuulostaa mukavalta.

  VastaaPoista
 14. Kasvihuoneen tarkoitus on tuottaa (pienen) sadon lisäksi puuhaa ja hyvää mieltä. Näin ainakin meillä. Sulla olikin paljon satoa, joten olet käyttänyt kasvarin neliöt hyödyksi. Liian tiuhaan on mullakin tomskun istutettu, joten ensi kesänä täytyy ostaa yksi kasvuallas lisää.

  Herkutellaan omilla TOSI maukkailla tomskuilla ja nautitaan syksyn loistosta. Hyvää matkaa!

  VastaaPoista
 15. Voi mitä kaikkea hyvää, ja upeita sukkia! :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!