tiistai 25. elokuuta 2015

Sade saa tulla


Viime syksynä purkista maahan siirretty jalohortensia on nyt avautunut kokonaan. En ole sitä laisinkaan kastellut ja kuivuudesta huolimatta lehdet ovat jänteviä ja kasvi mukavan elinvoimaisen näköinen.


Siirsin maahan tämän kesän purkeissa viettäneet punaiset jalohortensiat. Ensin piti kaivaa mullasta kaikki pikkutalviot. Tulipa samalla noukittua melkoinen määrä mullan sisään kesäpäiviä viettämään kaivautuneita kotiloita. Rajasin puhtaaksi kaivamani alueen muovinauhalla, sillä koko penkin putsaamiseen ei nyt aikaa ja puhtia riittänyt. Hortensiat ovat aika raaskun näköiset, mutta kyllä ne tuosta vielä virkistyvät. Yleensä niin on käynyt.


Purkista maahan pääsi myös ystävän tuoma hortensia, joka on ihan eri näköinen, kuin nuo omat ressukkani. Nuppujakin on aika runsaasti, joten hyvällä tuurilla hortensia vielä kukkii.

Neilikkaruusu - Rosa F.J. Grootendorst

Leikkasin kuihtuneita kukanvarsia pois ja kierrosta puutarhassa tehdessäni huomasin, että neilikkaruusu alkaa kukkimaan uudelleen. Kaikki uuteen penkkiin siirtämäni ruusut ovat juurtuneet ja kasvattavat jo uusia oksia ja lehtiä. Tuskin muut enää tänä kesänä kukkivat. Nyt täytyykin vihdoin antaa kasveille rauha kotiutua ja ryhtyä kasvamaan. Tämä kesä on mennyt varsinaiden mylläyksen parissa ja kaikkialla on enemmän tai vähemmän vaiheessa olevia penkkejä.

Punahattu - Echinacea purpurea

Punahatut ovat vihdoin avautuneet ja niistä iloitsen todella paljon. Näytti jo, ettei niihin tule nuppuja laisinkaan, kun jokin ötökkä oli järsinyt punahattujen varsia. Aika hitaita nämä punahatut ovat, joten niiden suhteen ei kannata hosua.

Rhodo Cunningham´s White

Rhodo Cunningham´s White tekee tänä kesänä samat tepposet kuin viime vuonna eli päättää kukkia näin loppukesästä. Eipä sitten kuki keväällä, tuskin ehtii kasvattaa uusia nuppuaihioita. Viime kesänä se kukki kahden nupun voimin ja keväällä sitten aukesi yksi nuppu. Jospa nyt kävisi toisin päin. Tämä rhodo on vielä aika pieni, joten kovin montaa nuppua siihen ei voi tullakaan.


Syyshortensia on täynnä kukkia. Niin tämä isompi, kuin pienempikin. Pienemmän söi muutama vuosi sitten myyrä tai jänöjussi aivan tapille ja luulin se siihen kuolevan. Vaan sieltä se versoi uusia oksia ja kasvaa jälleen hurjaa vauhtia. Leikkaan keväisin kaikki edellisen vuoden kuihtuneet kukinnot pois ja muutenkin typistän heikompia oksia. Luin jostakin, että näin parannetaan kukintaa. Espoon Tapiolassa on käytetty istutuksissa paljon syyshortensiaa ja siellä aikoinaan asuessamme seurasin, kuinka niitä hoidettiin leikkaamalla melko voimakkaastikin.

Lilja Henryi

Messuilta ostettu Lilja Henryi on vihdoin avannut kukkansa. Istutin sipulit isoon piharuukkuun, jossa lilja kasvatti huikean pitkän varren ja sen latvaan muutaman aika onnettoman kokoisen nupun. Kyllästyin siihen, että tuennasta huolimatta lilja on kaiken aikaa ollut kallellaan milloin mihinkin suuntaan ja jymäytin koko valtavan multapaakun kukkapenkkiin kaivamaani kuoppaan. Siellä Henkka nyt on avannut nuppunsa. Miten kuvittelin, että tämä lilja olisi valkoinen, mutta oranssihan tuo.


Myös perinteinen mummonmökkien oranssi tiikerinlilja on avannut nuppunsa. Tämä oranssi tiikeri nyt yksinkertaisesti kuuluu syyspuutarhaan.

Lilja Tiber

Viimeinen vielä nupulla olevista puutarhani liljoista eli Tiber alkaa sekin vihdoin avautua. Sen jälkeen liljat ovat kukkineet tältä kesältä.


Vielä on tälle kesälle joitakin siirtoprojekteja. Ehkä pitäisi siirtyä kokonaan istuttamaan kaikki kasvit syksyisin. Silloin ainakin olisi helpompi nähdä, millaiseen ympäristöön ne joutuvat. Keväällä ja vielä alkukesästäkin kasvusto on matalaa ja avaraa. Kasvien koko ja rehevyys näkyy vasta myöhemmin ja ainakin minulle valkenee parhaiten näin loppukesästä, millaisiin pöpelikköihin jotkut kasvini olen istuttanut. 

Mantsuriankärhön laitoin ison vuorimäntykeskittymän viereen ajatuksella, että se näyttäisi nätiltä kukkiessaan valkoisena vihreän havupuun oksistossa. Idea on edelleen hyvä, mutta sijoituspuoli väärä. Siirrän kärhön siten, että se tukeutuu havuun sivusuunnasta. Tällöin myös puutarhurilla on mahdollisuus nähdä kärhönsä, eikä tarvitse kurkkia aroniapensaiden taakse, kuten nyt.


Pitkä sateeton kausi alkaa näkyä puutarhan kasveissa. Syysleimutkin seisovat, kuin surulliset hattivatit kukkapenkissä. Sääkartan mukaan aamuyöstä pitäisi tulla sade tänne meidänkin nurkille ja sitä riittää huomiselle päivällekin. 

Vanilla Fraisessa pientä punerrusta

Nurmikko ei näillä helteillä ole kasvanut yhtä nopeasti, kuin aiemmin kesällä. Kerrankin ehdin ennen sadetta, kun äsken huristelin leikkurilla nurmikon lyhyemmäksi. Tulkoon siis sade. Olemme valmiita - minä ja puutarhani.
 

34 kommenttia:

 1. Täällä satoi jo tänään pikkuisen. Minunkin lilja aukaisi nuppunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla alkoi meilläkin sade. Aika hyvin nuo säätiedotukset pitävät paikkansa. Netin mukaan meillä sateen piti alkaa klo 7 ja se alkoi 7.30.

   Poista
 2. Saman näköisiä on mun leimut, nuokkuvia. Oranssi tiikerililja on ehdoton loppukesän kukkija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt sataa ja leimutkin saavat vähän virkistystä.

   Poista
 3. Syyshortenssia on komea. Sade saisi tosiaan tulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshortensia on siitäkin mukava kukkija, että sen kukinnoista saa nauttia ihan talvipakkasiin saakka.

   Poista
 4. Tiikerililjaa minäkin ihastelen. Kylläpä se on kaunis! Loppukesään riittää ilahduttavasti kukkijoita. Sade alkaisi olla tarpeen täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoin sataa. Toivottavasti pysyy kuitenkin lämpimänä, ettei ihan syksyksi heittäydy.

   Poista
 5. Pelkäsin jo, että olen riipinyt punahattuni kompostiin, kun niitä ei näkynyt. Oli ne siellä penkissä ja nyt kukkivat, mutta ovat melkein normaalia puoli metriä lyhyempiä. Ihme juttu, tänä vuonna kun kaikki tuntuu venahtaneen niin pitkiksi, vai oliko ne vain ne jotka sattuivat kasvuun ja kukkaan sadekaudella. Nyt kuivuuden aikaan kasvu tyrehtyi? Pitää jatkossa muistaa tuo hitaus ja maltti punahattujen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan jo viime vuonna kummastelleeni punahattujen kukinnan puuttumista ja sitten ne vain kohosivat muiden kasvien joukosta. Josko ensi vuonna muistaisi olla hermoilematta.

   Poista
 6. Eipä olisi joku viikko sitten uskonut, että kasvit vielä tänä kesänä kärsivät kuivuudesta. Mutta nuupallaan ovat syysleimut täälläkin ja muutamana iltana olen jo perennoillekin heittänyt vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa eilen ajattelin katsoessani korpuksi kuivuneita kukkapenkkejä. Ehkä ne nyt elpyvät, kun vettä sataa.

   Poista
 7. Sinulla on vielä paljon loppukesän kukkijoita! Leikkasin keväällä syyshortensian ihan alas ja se jämäköityi ihan komeaksi puskaksi. Nyt se on tasainen ja kukkiikin komeasti. Syksyllä on tosiaan hyvä tehdä istutuksia juuri sen takia että näkee tavallaan sen "lopputuloksen" heti miltä se tulee näyttämään. Vaan kun malttaisi sen homman tehdä niin olisi keväällä sitten vähemmän sitä kaivamista ja pähkäilyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä sitä on niin innostunut touhuamaan puutarhassa, ettei edes muista syksyn olemassa oloa. No, nyt sitten siirrellään.

   Poista
 8. Täällä meilläkin sadetta jo kovasti kaivattaisiin, sillä iltaisin on ollut pakko tarttua kastelukannun kahvaan, jotteivat kasvit aivan nääntyisi helteeseen. Tänäänkin varjossa oli + 27 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taisi sunnuntai olla kaikkein lämpimin päivä. Tänään jo sataa, joten taitaa kuivuus olla tältä kesältä mennyttä aikaa.

   Poista
 9. Noita Sinun hortensioita katselisi loputtomiin, ne ovat niin kauniita! Meillä ne nuokkuvat paitsi kanalan lähella, jolla kaadan juoma-automaattien loppuvedet iltaisin kanalareissulla. Meillä ei tänä vuonna varmaan Mandhurica kuki, mulla se kiipeää omenapuun alla ja puun on niin rehevöitynyt vaikka onkin vanha että taidan alkaa myös siirto-operaatioon. Tiikerinliljaa rakastan myös, lapsuuskukkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin muutama vuosi sitten kärhöjä omenapuun alle, mutta koin se huonoksi paikaksi. Yritän pitää omppupuiden alustat mulloksella tai katan ne hakkeella, joten kärhöjen tyvelle ei oikein tule suojaa. Eivät tykänneet. Sen sijaan yläpihan kriikunan alla kasvaa joitakin perennoja ja siellä Multi Blue on viihtynyt hyvin ja huitelee jo kriikunapuun korkeuksissa. Täytyykin muistaa vähän harventaa kriikunan oksistoa, että kärhökin saa enemmän valoa.
   Sieltä lapsuudesta taitaa monen kukan viehättävyys kummuta. Tiikerinlilja kuuluu minunkin lapsuuteeni.

   Poista
 10. Ihania hortensioita, alan vissiin nyt sitten hurahtaa niihin(kin)!
  Minulla olisi kovat siirto-operaatiot edessä. Niin se vaan kesä näyttää, mikä on pielessä. Osa ei sovi toistensa viereen ja osa kituu väärissä paikoissa. Keväällä luulin muka jotenkin hallitsevani tämän homman, mutta nöyränä tartutaan taas lapioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurahduksille ei näy loppua tulevan. Vaan voisihan sitä hölmömpiinkin asioihin hurahtaa.
   Meitä siirtelijöitä näyttää riittävän. Jotenkin se kokonaiskuva näyttää hahmottuvan vain ajan ja kokemuksen kanssa. Yhtäkkiä huomaa, että tuossa on tuon kasvin paikka. Vaikka kuinka olisi ollut varma sitä istuttaessaan.

   Poista
 11. Enpä olisi vielä hetki sitten uskonut, kuinka tervetullut sade on. Tänään kuitenkin nautin, join aamuteen terassilla ja taidan syödä lounaan pelargonihuoneessa. Aurinkoisia syyskesän päiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Alkukesästä ajattelin, etten taatusti sadetta toivo, kunhan se ensin edes loppuisi. Loppuihan se ja saatiin upeita aurinkopäiviä. Ja helteiden myötä vähitellen virkosi myös ajatus pienestä sateesta...

   Poista
 12. Sadetta odotetaan täälläkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sataa, mutta onneksi on edelleen myös lämmintä. Ettei kesä lopu ihan seinään.

   Poista
 13. Meillä myös puutarha ja muukin ympäristö kaipaa jo sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä luonto kuivuu, kun yhtään ei vettä välillä tule. No, nyt sitten sataa ja ihan mukavasti kastellen.

   Poista
 14. Täällä satoi eilen ja tuli kyllä tarpeeseen!

  VastaaPoista
 15. Ihanaa, että saatiin sadetta. Olisi kyllä voinut sataa enemmänkin.
  On se vaan kumma juttu, kun keväällä nuo penkit ovat niin avaran näköisiä ja loppukesästä tarvitaankin jo viidakkoveistä. Ei sitä meinaa millään oppia, mihin sitä voi taas jonkun taimen istuttaa.

  VastaaPoista
 16. Sade oli kyllä jo niin tervetullutta! Hienosti kukkivat syyshortensiat!

  VastaaPoista
 17. syyshortensiat ovat kauniita, myös kestäviä maljakossa, usein kuivatan niitä. hellejakso oli ihana, mut onneksi loppui, jaksaa taas paremmin puuhastella pihamaalla!

  VastaaPoista
 18. Sade tekisi niin hyvää sekä luonnolle että puutarhoille. Mitenhän se sadetanssi menee :)

  VastaaPoista
 19. Kyllä tuo eilinen ja viimeöinen sade varmasti tuli tarpeeseen, jotkut kasvit alkoivat jo näyttää merkkejä vedenpuutteesta.
  Mutta nyt saisi taas paistaa, muuten menee vapaapäivä sisätiloissa;)

  VastaaPoista
 20. Voi sun ruusuja ja hortensioita. KOmeita ovat :)

  VastaaPoista
 21. Oi, tässä on niin paljon samoja kuin minulla. Minäkin laitoin ruukusta hortensian maahan ja tuolta kuiin sinun, omanikin näyttää. Sen sijaan syyshortensiat ja Vanille alkavat olla aika kauniita. Odottleen vielä vähän;) Kastelin syysleimuja joka toinen päivä, muuten ei olisi tullut mitään.

  Olen nyt saapunut valkoisten varjoliljonen myötä liljakauteen ja vihdoinkin, vihdoinkin, osaan jo arvostaa tiikerinliljaa. Nyt tuli enää kolme, kun sen vieressä kasvaa Iris Sibirica, mutta nyt se saa siirtyä jvaikka lehtoon ja penkissä saa tiikerillja alkaa uudelleen levitä.

  Lueppas Anun puutarhasta mu pitkä selostus, mitä mulle tapahtui kun innostuin liikaa alppikärhöjen kanssa. Se on siinä jutussa, missä Anu kertoo kärhöstä, joka kiipeilee syreeniä.

  <3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!