sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Loma Andalusiassa - yhteenveto

Keramiikkakuvia Fuengirolan härkätaisteluareenaa vastapäätä

Jotkut suomalaiset pitävät Espanjan Aurinkorannikolle matkustamista vähemmän hienona.  Kertoessani matkakohteestamme eräs ihminen totesi, että menette sitten sinne tuhansien suomalaisten seuraan syömään hernekeittoa ja lihapullia.

Parempi hankkia kokemukset itse, eikä luottaa epämääräisiin mielipiteisiin. Lähdimme avoimin mielin ja kiinnostuneina tutustumaan uuteen kulttuuriin. Ukkokulta on käynyt Barcelonassa, koko perheemme pikavierailulla Huelvassa ja Keski-Euroopan automatkan yhteydessä pohjoisen rajaseudulla. Käytännössä Espanja oli meille uusi ja tuntematon kohde.

Osoitekilpien kauneutta

Espanjalla on Välimeren rantaa 1600  km. Andalusian alueella sijaitseva Costa del Sol eli Aurinkorannikko on vain osa noista kilometreistä. Aktiivinen Espanjan rannikkomatkailu alkoi kehittyä sodan jälkeisinä vuosina. Ensimmäiset turistit olivat kuuluisuuksia ja varakkaita ihmisiä. 

Andalusiassa on asuttu jo ammoisina aikoina. Kristittyjen Iberian niemimaan valtaukseen päättyi arabien 800-vuotinen valta 1492. Maurikulttuuri näkyy laajasti mm. rakennuksissa.

Costa del Solissa eli Aurinkorannikolla asuu ympärivuotisesti noin 20 000 suomalaista, joista reilut 3000 Fuengirolassa. Malagan provinssin, johon Aurinkorannikkokin kuuluu, väkiluku on noin 1,5 miljoonaa eli siihen nähden suomalaisten määrä ei kovin suuri ole.

Matkaa varatessamme moni hotelli oli jo täynnä. Fuengirolassa kulkiessamme saatoimme todeta, ettei joulu kuitenkaan ole mitään korkeasesongin aikaa. Hotellissammekin oli selvästi hyvin väljää. Varmasti paikalliset lomailevat talvella, jolloin on vähemmän matkailijoita. Rantakadulla ravintoloista vain osa oli auki ja matkamuistokaupoista valtaosa kiinni. Kuollutta ei ollut missään, mutta hyvin mahtui kulkemaan ja olemaan.

Näinkin voi kaupan seinää koristella
   
Suomen kieltä kuulin muutaman kerran kaupoissa ja bussissa. Hotellissamme oli osan aikaa ainakin yksi suomalainen perhe. Fuengirolan Malagan puoleisessa päässä eli Los Bolichesissa näimme joitakin suomen kielisiä yrityskylttejä. Matkoillamme ympäri Eurooppaa on aina tullut vastaan suomalaisia. Aurinkorannikko ei ollut mikään poikkeus suuntaan tai toiseen.

Englannin kielellä pärjäsi hyvin ja Ukkokullan lukioranskasta oli jotain apua. Espanjan kielen taito olisi rikastuttanut matkan antia. Joitakin perustermejä ja sanoja hallitsimme. Lisää oppia tuli kaiken aikaa. Suomen kielellä emme kuvitelleetkaan tulevamme ymmärretyiksi.

Marbellan puiston penkit - jokainen erilainen.

Jokaisen ulkomaanmatkan antiin kuuluu paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen. Tarkoitus oli maistaa ruokia, joita emme ole aiemmin syöneet tai jotka ovat espanjalaisen/ andalusialaisen keittiön herkkuja. Yleensä ruokalistat oli englanniksi ja jos jokin oli epäselvää, tarjoilijat tekivät parhaansa auttaakseen. Hampurilais- ja muissa pikaruokaketjuissa emme käyneet. 

Kahviloiden suhteen valintaperusteet olivat samat kuin ruokapaikkojen. Pari kertaa kävimme Costa coffeen kahviloissa. Tämä brittiläinen yritys myytiin viime vuonna ja kuuluu nykyisin Coca-Cola Companylle. Costa coffeen kahviloissa barista valmisti jokaiselle kahvin henkilökohtaisesti. Miramarin kauppakeskuksen Costa coffeessa join elämäni parhaan cafe americanon.

Silmäniloa roskille

Espanjalaiset ovat ystävällisiä ja välittömiä. Muutamissa asiakaspalvelutilanteissa  hivenen ärsytti, kun meitä palvellessa takaa ryntäsi joku paikallinen selittämään omiaan. Tällöin meitä palvellut henkilö unohti meidät ja ryhtyi hoitamaan jälkeemme tulleen asiaa. Näin tapahtui useamman kerran ja moinen multitaskaaminen hidasti käytännössä kaikkien asian edistymistä. 

Espanjalaiset ovat myös kovaäänisiä. Parissa kauppakeskuksessa käytyämme ihmettelimme, kuinka niinkin uusissa rakennuksissa kaikumista ja äänieristeitä ei oltu huomioitu. Vähitellen saatoimme todeta, että missä kaksi espanjalaista kohtaa, siellä alkaa vihoviimeinen kalkatus ja yhteen ääneen selittäminen. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa. Ehkä me suomalaiset olemme liikaa "anteeksi-että-olemme-olemassa" -tyyppejä. Tilanteeseen tottuminen vaati vähän aikaa ja varsinkin junissa kuulutukset tuppasivat välillä hukkumaan espanjalaisten viikonloppukuulumisten sekaan.

Lapsia oli kiva katsella. Heidät puetaan kauniisti ja heitä kohdellaan pieninä prinsseinä ja prinsessoina. Isät kantavat pikkuisia sylissään ja suukottelevat heitä alituiseen. Perhekäsitys on selvästi paljon meitä laajempi. Ravintolaan mennään syömään porukalla vauvasta vaariin. Myös teini-ikäisiä näki enemmän vanhempiensa ja isovanhempiensa kuin kaveriensa kanssa.

Julkinen ympäristö voi olla koristeltua

Katujen ja julkisten alueiden siisteydestä Costa del Solissa pidetään huolta. Aamulla jalkakäytäviä pestiin ja harjattiin. Roskia keräämässä oli ihan oikeita keltaisiin liiveihin pukeutuneita ja luudilla varustautuneita ihmisiä, ei harjakoneita tai lehtipuhaltimia huudattavia huoltomiehiä. Hotellin ulkoaltaan kalusteet järjestettiin joka ilta riviin ja aamulla paikat oli siivottu. Juna-asemilla ja -laitureilla oli aina keltaliivinen lakaisemassa lattioita ja pyyhkimässä kaiteita. Siivoojat ja huoltotyöntekijät olivat espanjalaisia. Ei pakistanilaisia tai afrikkalaisia, kuten meillä. Ehkä se paljon puhuttu halpatyö ahertaa vihannes- ja hedelmäviljellyksillä.

Puun lahjoittajan nimi Fuengirolassa? Näitä oli useita.

Koiria aurinkorannikkolaisilla on paljon. Enimmäkseen syliin tai taskuun sopivia. Kulkukoiria tai -kissoja emme nähneet. Joitakin kissoja, mutta ne olivat selvästi hyväkuntoisia ja usein jonkun pihassa köllöttäviä. Aamulla kaduilla sai kulkea jalkoihinsa katsoen, sillä koirankakkaa oli runsaasti ennen, kuin kadut siivottiin. Koirille oli omia puistoja, aidattujakin. Ne oli selvästi merkittyjä. Monissa paikoissa oli kilpi, jossa uhattiin 500 euron sakolla koiran kakattamisesta. Hiekkarannalla ihmetytti, kun ihmiset antoivat koiriensa tehdä tarpeensa hiekkaan.

Arjen kauneutta

Puutarhat ja puistot olivat siistejä. Roskiksia oli riittävästi ja katujen varsilla oli jätteitä varten omia lajittelupaikkojaan, vähän meidän molokkejamme vastaavia yksiköitä. Kiinnitin huomiota myös siihen, ettei kaikkea oltu töhritty ja rikottu. Ravintolatkin jättivät avoimille terasseilleen kalusteet, eikä niitä kukaan heittänyt pitkin rantaa yön aikana.

Istutuksia hoidetaan ja kastellaan. Useimmille istutuksille on rakennettu kastelujärjestelmä.

Pienikin puutarha on ilo asukkaalle ja kadulla kulkijalle.

Kaupoissa etenkin ruoka on selkeästi meitä edullisempaa. Hedelmien ja vihannesten valikoima on ihan toista luokkaa, vaikka meilläkin alkaa olla läpi vuoden kaikenlaista tarjolla. Kalatiskien runsauden äärellä meni ihan hiljaiseksi. 

Pankkikortilla maksaminen sujui useimmissa paikoissa, lähimaksu oli käytössä ja toimi hyvin. Pari kertaa kävin puodeissa, joissa kelpasi vain käteinen, eikä kuittia saanut. Silloin maksoin tasarahalla. Pienten puotien ja markkinoiden lisäksi tutustuimme mm. jättikokoiseen Carrefouriin ja Lidliin. 

Monissa isoissa kaupoissa oli Lontoon reissulta tuttu jonotussysteemi eli kaikki seisovat tietyssä paikassa, josta kassoille mennään sitä mukaa, kun niitä vapautuu. Carrefourissa kassapaikkoja  oli jakamassa ruuhka-aikaan ihminen, muulloin vapautuvia kassoja seurattiin numerotaulusta. Systeemi toimii nopeasti ja tasapuolisesti. Eipä tule valittua väärää jonoa.

Käsityölankoja olisin mielelläni katsonut, mutta en löytänyt niitä yhdestäkään kaupasta. Joku sanoi, että Fuengirolan kiinakaupoissa saattaisi olla. Jäi tutkimatta.Julkinen liikenne oli toimivaa ja edullista. Junat ja bussit, joilla kuljimme olivat moderneja ja siistejä. Malagan keskustan ja Fuengirolan välillä kulkee C-1 -lähijuna, jolla matkustaminen on helppoa ja edullista. Malagan lentoasemalta Fuengirolaan maksoi 2,70 €. Fuengirolan alueella kulkee punaisia kaupunkibusseja, joissa taksa oli 1,15 €.

Taksilla kuljimme kahdesti. Niitä oli helppo saada ja matkustaminen taksilla oli edullista. Kuljettajat avasivat ovat matkustajille ja nostivat laukut taakse. Eivät huudattaneet radiota, eivätkä tyrkyttäneet omia mielipiteitään. No, mitäpä sitä turistien kanssa alkaisi maailmantilanteesta kiistelemään.

Autokanta näytti selvästi uudemmalta kuin meillä. Pienikokoiset autot ovat suosittuja, minkä ymmärtää ahtaiden katujen ja tiukkojen parkkipaikkojen kannalta. Upeita ja kalliitakin autoja näin. Espanjan rannikolla ei liukkauden torjuntaan kylvetty suola ruostuta autoja, mikä edesauttaa niiden kunnossa pysymistä. Bensa oli hiukan edullisempaa, ei paljon. Skoottereita oli pilvin pimein. Se on varmasti näppärä kulkuneuvo kapeilla kaduilla. Pysäköintipaikat ovat kaupungeissa ja kylissäkin kortilla. Parkkitaloissa maksut vaihtelivat eurosta meikäläisiin huippuhintoihin. Toisinaan oli hauska seurata ahtaaseen paikkaan pysäköimistä. Lusikkaa ei olisi väliin saanut mahtumaan.

Jokainen liikenneympyrä on paikka taiteelle

Muistomerkkejä, patsaita ja julkista taidetta on runsaasti puistoissa, aukioilla, liikenneympyröissä, kävelykaduilla. Useimmissa oli laatta, josta selvisi tekijä vuosilukuineen ja muistomerkkien syy. Pientalot on koristeellisia ja kerrostalotkin ovat usein moniulotteisia. Toki tylsiä laatikoitakin näkyy. Parvekkeilla, ikkunoissa, porteissa ja aidoissa on käytetty paljon takorautaa. Osittain ehkä turvallisuuden vuoksi, sillä lämpimässä ilmassa ikkunoita tulee varmasti pidettyä auki läpi vuorokauden.

Minne lie norsut matkalla...

Kaupungilla näkyi paljon eläkeläisiä, joista moni kulki sähköskoottereilla. Jalkakäytävien ja katujen liittymät on viistetty, joten kulku on sujuvaa. Rantakadulla oli viikonloppuisin ja aamuisin paljon lenkkeilijöitä. Niin rantakadun tuntumassa kuin muuallakin - myös vuoriston kylissä ja kaupungeissa - oli kuntoiluvälineiden ryppäitä.Yli 65-vuotiaat saavat monissa paikoissa alennusta. Busseissa ja junissa iäkkäille, raskaana oleville, vammaisille on varattu omia paikkoja, joita myös heille tarvittaessa vikkelästi luovutettiin.

Salvador Dalin teoksia Marbellan Avenida del Mar'ella

Oli hienoa käydä paikoilla, joista on kuullut ja lukenut. Joista on luonut jonkinlaisen kuvan itselleen. Kuvan, joka muuttui täysin niin hyvässä kuin pahassa. Kiersimme Malagaa, Torremolinosta, Benalmadenaa, Fuengirolaa, Marbellaa. Kullakin paikalla oli toisiaan yhdistävät piirteensä ja kuitenkin jokainen paikka oli omanlaisensa. Andalusia on hyvin vuoristoista aluetta. Vuoristo on aina kiehtonut ja niin se teki nytkin. Kiemuraiset tiet, kylät vuoren rinteessä ja korvien lukkoon meneminen se vasta jotain on.

Jos matkamuisto on liian kallis, kuvaa se.

Matkamme oli kaikin puolin onnistunut. Costa del Sol osoittautui hyväksi valinnaksi ja Fuengirola erityisesti kätevän junayhteyden vuoksi. Ihan Espanjassa koimme matkanneemme ja monipuolisesti Espanjan kulttuuriin tutustuneemme. Hernekeittoa emme missään nähnyt, emme kyllä etsineetkään, emmekä siis sitä syöneet. Andalusian talvinen sää on kuin meidän normikesämme. Sadetta osui meille ehkä tavallista vähemmän, vaikka siihenkin olimme varautuneet.

Kissa on gato espanjaksi. Keskellä hotellin kissa, jolla oli aamuisin ruokakuppi valmiina.

Paljon nähtiin ja koettiin ja paljon jäi näkemättä ja kokematta. Voin hyvin ajatella matkaavani Andalusiaan toisenkin kerran. Ehkä seuraavaksi voisi kokeilla asunnon vuokraamista jostain vuoren rinteeltä. Kaikkinensa matka oli onnistunut ja toimi lomana yli odotusten.

Tämä olkoon viimeinen Espanja-aiheinen postaus. En kiusaa teitä enempää, vaan seuraavaksi siirryn tavanomaisiin kevään ja tulevan kesän valmisteluihin. Aloitan oman siemenvaraston inventaariolla ja postilaatikkoon pudonneiden siemenluetteloiden selaamisella.

Lämmin kiitos mielenkiinnostanne. Edelliset Espanja-aiheisest postaukset

5.1. Joulu appelsiinipuiden katveessa 
7.1. Ylös alas Andalusiassa eli patikointi Caminito del Reyllä
9.1. Maisteluvuorossa Malagan puutarhoja
11.1. Eläimellistä menoa
12.1 Meidän joulumme Espanjassa
13.1. Korkealta näkee kauas - Ronda ja Gibraltar
15.1. Mijas pueblo - ihastuttava valkoinen kylä
17.1. Jos jonkinlaista kukkaa ja kasvia

34 kommenttia:

 1. Kiitos kiehtovasta retkestä! Kiva katsella pieniä yksityiskohtakuviakin, kuten nuo söpöt roskikset ja huikeat koristekaakelit. Espanja on kaunis ja monimuotoinen maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Kukkanen. Mukavaa, että tulit virtuaalimatkalle.
   Koristeellisen keramiikan käyttöä ihailin monessa paikassa. Kuvattavaa olisi ollut toinen mokoma. Espanja on itselleni ollut tähän saakka aika outo paikka. Ilokseni tämä reissu osoittautui kaikin puolin antoisaksi.

   Poista
 2. Kiitos tästä koosteessa ja aikaisemmista esittelyistä myös. Jos joskus lähdemme tuonne, luen nämä ehdottomasti ennalta uudelleen - tuli hyvää tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Päivi! Toisten blogeista saa paljon hyvää tietoa. Olisi pitänyt enemmänkin selata matkakertomuksia ennen matkaa ja saada lisää vinkkejä. Aurinkorannikon tienoilta kertomuksia riittää.
   Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riina on parhaillaan Marbellan seudulla ja tekee sieltä mielenkiintoisia ja kasvipitoisia postauksia. Suosittelen niitäkin.

   Poista
 3. Kiitos tästäkin jutusta :) Naurattaa vähän nuo suomalaisiin vertaukset ;D Kaukaa katsominen saa oman touhun näyttämäään omituiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että mielikuvia luodaan ilman omakohtaisia kokemuksia. Onneksi en luottanut negatiivisiin arvioihin, vaan menin itse näkemään ja kokemaan. Löysin paljon mielenkiintoista. En kadu.

   Poista
 4. Kiitos!
  tästä ihanasta tarinasta!ja koko loma-sarjasta;)
  Kaunista,nuo penkit roskikset..silmiäni hivelee...
  Mukavia "kevään valmistelu-puuhia",Sinulle Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa, että jaksoit kulkea mukana tällä virtuaalimatkalla. Oli kiva tarjota sinulle ja muille kauneutta, jota pääsin itse paikan päällä ihastelemaan.
   Kevätpuuhat ovat aluillaan, tästä se lähtee.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta ja avartavasta matkakertomuksesta. Meilläkin on aukko sivistyksessä tuon Espanjan suhteen. Kerran nuorena kävin Mallorcalla ja kerran ajelimme Portugalista pöiväksi Espanjan puolelle. Myös Kanariansaaret on käymättä. Enimmäkseenhän niitä rantakuvia näytetään lomalta joten oli kyllä hyvä nähdä että siellä on muutakin. Minä en ole mikään rannalla makaaja, joten muuta katseltavaa olis näköjään yllin kyllin. Eräät tuttavamme asuivat talvikauden Espanjassa ja siitä on kirjoitettu Autolla Andalusiaan-blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole Kanarialla tai Mallorcalla käynyt itsekään. Ihan hyvä oli aloittaa mantereelta ja paikasta, josta oli helppo kiertää katselemassa laajemminkin. Rannalla en jaksa maata ja siksi on hyvä olla nähtävää ja koettavaa sekä lähellä että kauempana.
   Kiitos tuosta blogivinkistä. Täytyypä käydä vilkaisemassa, sillä olemme harkinneet myös omalla autolla etelään lähtemistä.

   Poista
 6. Muy bien y gracias!
  Olipa ihana juttusarja ja kuvakertomus, ihan kuin olisin itse päässyt tuttuja katuja tallaamaan.

  Fuengirolahan on kalastajakylästä hotellikyläksi nopeassa tahdissa noussut kohde jossa ei oikein ole historiallista keskustaa kuten esim. Malagassa tai Marbellassa. Mutta siisti ja helppo kaupunki se on josta autolla ja junalla pääsee näkemään valtavan kiinnostavia kohteita.

  Siisteys on todella merkillepantavaa ja se, ettei julkisia tiloja ole rikottu ja töhritty.

  Suomibaareja siellä on jonkin verran mutta niistä voi ihan hyvin kävellä ohi, kenenkään ei ole pakko juoda juhlamokkaa jos ei tahdo.

  Onhan 'Fugella' junttilan maine, lähinnä kuitenkin siellä koskaan käymättömien puheissa.

  Seuraavalle käynnillesi mainostan ainakin Nerjan tippukiviluolastoa ja Olveran kaupunkia. Alhambrassa en ole vielä itsekään päässyt käymään. Estepona on myös omalla listalla Sevillan ja Cadizin lisäksi.

  Kiitos vielä kerran matkaraportistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos sinulle Hirnakka innostavista ja rakentavista kommenteista. Kiva, että viihdyit tällä virtuaalimatkalla.

   Fuengirolan keskusta on aika pieni ja se sulautuu koko alueeseen niin, ettei sitä oikein edes huomaa. Fuge osoittautui helpoksi paikaksi liikkua ja aloittaa tutustuminen Espanjaan. Parasta varmasti oli monien mielenkiintoisten kohteiden läheisyys.

   Suomibaareilla on varmasti tärkeä roolinsa pitkään siellä asuvien joukossa. Ehkä ne torjuvat koti-ikävää ja auttavat luomaan ihmissuhteita vähemmän Espanjankieltä puhuvien keskuudessa. Itse kyllä yrittäisin kaikin tavoin integroitua asuinpaikkaani ja paikallisen kielen opiskelu olisi minulle tärkeää. Kuulemieni puheiden perusteella kuvittelin suomalaisuuden olevan enemmänkin näkyvillä, vaan ei ollut. Enkö osannut katsoa vai oliko talvinen ajankohta syynä. En tiedä, eikä sillä ole niin väliäkään.

   Nerja oli yhtenä matkustuskohteena, mutta emme saaneet sieltä enää hotellipaikkaa. Tarkoitus oli tippukiviluolia käydä katsomassa, mutta emme saaneet vuokra-autoa niin pitkäksi aikaa, kuin alkuun olimme suunnitelleet. Alhambra on edelleen käyntilistalla korkealla, samoin Sevilla ja Gadiz, puhumattakaan monista muista paikoista. Nyt vain pennoset säästöön mahdollistamaan uuden reissun.

   Poista
  2. "Pakko" kommentoida tähän, että miesystäväni oli kymmenisen vuotta sitten äitinsä ja vanhimman tyttärensä kanssa Nerjassa. Kysyttäessä tytär muistaa reissusta vain tippukiviluolan vaikka reissasivat muuallakin.

   Poista
  3. Tippukiviluola on mitä ilmeisemmin unohtumaton kokemus. Olen joskus käynyt entisen Jugoslavian alueella tippukiviluolassa ja yhä muistan sen.
   Lasten kanssa reissatessa muistijäljet jäävät usein kummallisistakin asioista. Kävimme sukulaislasten kanssa vuosia sitten Korkasaaressa. Kotona sitten muisteltiin, mitä kaikkea on nähty. Muut juttelivat eläimistä, mutta 5-vuotias poika totesi, että siellä oli hieno traktori.

   Poista
 7. Oi kiitos ihana kirjoitus! Espanja on mukava matkakohde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit tästä virtuaalireissusta. Espanja oli kaikin puolin positiivinen kokemus.

   Poista
 8. Kiitos Espanjan matkasta. Perusteellisesta ja tietämystä kasvattavasta selostuksesta ja upeista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, kiva, että tulit mukaan virtuaalireissuslle. Meillä oli hieno reissu, josta on kiva kertoa. Toivottavasti joku saa jopa hyödyllisiä vinkkejä näistä jutuistani.

   Poista
 9. Kivat kuvat tässä postauksessa! Olen pari kertaa ollut manner-Espanjassa, mutta aurinkorannikko on käymättä. Olen kuullut, että sieltä on helppo tavoittaa myös kivoja luontoretkikohteita. Nauratti tuo hernekeitto. Miehelleni tarjottiin jossain päin Espanjaa paikallista erikoisuutta, selvää hernekeittoa... Sinappia ei tainnut olla esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkorannikolta on hyvät yhteydet moniin hienoihin luontokohteisiin ja patikointipaikkoihin. Kaksi viikkoa ei edes riittänyt kaikkien kiinnostavien kohteiden tutkimiseen.
   Hauska hernekeittojuttu. Tuskin oli sinappia keittoon lisättäväksi. Näin kyllä myös lihapullia eräässä paikallisessa ravintolassa tapaksina. Unohtui niiden maistaminen. Tuskin nekään olivat ihan meikäläisten lihapullien makuisia eli olisi kannattanut maistaa.

   Poista
 10. Teillä on ollut mukava matka, paljon hienoja paikkoja ja kauniita yksityiskohtia, joita olet kivasti kuvannut. Omasta matkastani nimenomaan Aurinkoranniolle onkin vierähtänyt jo todella kauan! Kiitos, että pääsimme mukaan kuvamatkalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Oli niin kiva reissu ja positiivinen kokemus, että siitä on ilo kertoa. En ole aiemmin käynyt Aurinkorannikolla ja vain hyvin lyhyesti parissa muussa paikassa Espanjassa, joten tämä oli kaikkinensa ainutlaatuinen matka.

   Poista
 11. Mielenkiintoinen ja mukanaan Espanjaan vievä postaus teksteineen ja kuvineen! Tässä on paljon tietoa ja näkökulmia Espanjaan matkaa suunnitteleville ja matkalle lähteville. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Löysin itse paljon hyvää tietoa muiden blogeista ennen matkaa, joten hyvä, jos joku saa minulta vähän takaisin. Oli todella kiva ja mielenkiintoinen reissu.
   Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

   Poista
 12. Minä en ole käynyt Espanjassa muualla kuin Barcelonassa. Kiva kaupunki. Hienot penkit tuolla puistossa! Mukavaa, että sää suosi teitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivistä tykkäävälle tuollaiset penkit olisivat mieluinen juttu. Minäkin ottaisin vaikka heti. Barcelona on näkemisen arvoinen paikka, itse en ole siellä käynyt. Josko joku toinen kerta.
   Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

   Poista
 13. Luin koko matkapostauksesi ja on ollut varmaan mieleenpainuva elämys teille. En yhtään ihmettele, että Espanjan aurinkorannikko on suosittu lomakohde suomalaisille. En ole käynyt ja voi jäädä näkemättä. Nuorena ei ollut rahaa ja kesämökkielämä kiinnosti ja kaikki ylimääräinen meni sen laittamiseen ja muihin lainojen maksuun. Nyt vanhana on minulle tullut lentopelko, joten autoillaan sitten täällä kotimaassa. Ei meistä kummastakaan olisi ajamaan Espanjassa. Mutta ihana lukea näitä juttuja ja katsella kuvia. Yksi mahdollisuus olisi, jos nuoriso ottaisi meidät mukaan riesaksi, heh. Minulle on myös vanhempana vaikea hahmottaa katuja ja suuntia. Varmaan eksyisin heti. Rannalla makoilustakaan en tykkäisi pelkästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli todella mielenkiintoinen ja kiva matka. Aurinkorannikossa on paljon hyvää, eikä vähiten hyvä sijainti, joka mahdollistaa moneen suuntaan matkaamisen.
   Kesämökki on varmasti tarjonnut teille hienot lomahetket. Netin avulla voi tehdä virtuaalimatkoja tarvitsematta lähteä kotoa minnekään. Siten pääsee sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei koskaan tulisi omin voimin lähdettyä.
   Toivotan sinulle mukavaa alkuviikkoa ja iloa lisääntyvästä valosta.

   Poista
 14. Tässä oli paljon hyödyllistä tietoa, ja koko matkapostaussarja oli hyvin mielenkiintoinen. Kiitos, näitä oli tosi kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, mukavaa, että viihdyit tällä virtuaalireissulla. Nyt onkin vuoro suunnata katse kohti tulevaa kasvukautta.
   Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

   Poista
 15. Teillä oli selvästi hieno matka. Hienosti olet osannut kuvata kohdetta, sai vaikuttavan nojatuolimatkan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa, että viihdyit "reissussa" mukana. Oli todella onnistunut ja mielenkiintoinen matka. Jäi voimakkaasti sellainen tunne, että voisi mennä toistekin.

   Poista
 16. Kiitos virtuaalimatkasta upeine kuvineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stansta! Oli niin kiva matka, että sen muistoilla elää itsekin pitkään.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!